2019-08-01 520 瀏覽
香島位於轉角位置,是一間裡裡外外都充滿舊味道的茶餐廳今次要推介的並不是豬扒包或者奶茶,而係我諗極少茶餐廳有嘅香煎鹹牛肉,同平時食嘅濕濕地嘅鹹牛肉相比,呢到嘅係好似煎到好脆嘅午餐肉一樣,但食落係鹹香嘅牛肉味!如果重口味嘅朋友一定要試鹹牛肉出前一丁/公仔米粉/蕃茄通粉,因為煎左嘅鹹牛肉會吸晒所有湯汁,勁正!今次清清地叫左:鹹牛肉煎蛋多士早餐B有蕃茄通粉同薄薄的午餐肉治蕃茄味偏酸,通粉好腍身,唔洗點咬,午餐肉因為薄所以煎到好脆奶茶好飲但不及以前了~薑飲止咳一流~但大食嘅朋友如果要包類就要起碼要叫兩樣野食先飽😂
香島位於轉角位置,是一間裡裡外外都充滿舊味道的茶餐廳

今次清清地叫左:
鹹牛肉煎蛋多士

早餐B有蕃茄通粉同薄薄的午餐肉治
蕃茄味偏酸,通粉好腍身,唔洗點咬,午餐肉因為薄所以煎到好脆

奶茶好飲但不及以前了~

薑飲止咳一流~

但大食嘅朋友如果要包類就要起碼要叫兩樣野食先飽😂

$40 (早餐)
2018-03-17 433 瀏覽
幾星期前的風災後,我把我的澳門食記停頓了一下,好讓大家的心情平伏了才繼續撰寫餘下的兩篇食文。在澳門,紅街市,二龍喉,三盞燈一帶是我最喜歡拜訪的地方。因為我比較喜歡舊的澳門,而該區域又不是遊客區,感覺份外的寫意。當日我由碼頭,第一站是紅街市,第二站使前往高士德大馬路尋找一間古舊的茶餐廳/冰室,食個澳門式的早餐。我本來欽點了一間寶號的,找不到就在馬路邊看看有沒有其他的選擇,結果給我發現了《香島咖啡室》這一間古早味濃厚的咖啡室。 這是一間舊式有兩層的冰室。人少少的平日,不需要上樓上的所謂雅座了。而這一家咖啡室,看起來好家庭式,感覺很舒服。可是,不知為何,總覺得掌櫃的老太太兇巴巴的。 古老樓底夠高的餐室,保留了吊風扇。連貫埋高士德大馬路這一帶的古舊街景,的確會令你有少少回到過去的小感覺。 當日,決定不吃早餐就上船,矢志是來到澳門才吃早餐。點了他們最 standard 的其中一款早餐。套餐中的午餐肉三文治,是一片烘底的香口多士。午餐肉香,多士又香,入口爽脆,味道可口。 另外就是一個蕃茄湯通粉。這一個通粉,很有小時候的感覺。蕃茄湯偏酸的,而且像是用蕃茄 Puree 開了來的。說真,當年食的茶餐廳東

另外就是一個蕃茄湯通粉。這一個通粉,很有小時候的感覺。蕃茄湯偏酸的,而且像是用蕃茄 Puree 開了來的。說真,當年食的茶餐廳東西,大多都是這些現成野合成出來,用現代的感覺去評好不好食,實在是有點兒那個,但用上童年回憶去評,這是當年的好味道。

奶茶,澳門的奶茶永遠給我一種同香港不同的感覺。不會太濃的奶茶,有絲滑水滑的感覺。奶味茶味適中,絕對是一杯好奶茶。

完全是古早的味道同感覺,平日的早上來到這一店,多了幾分的清閒感覺。一人在澳門閒遊,閒逛,我追求的,正正是這一種 "閒" 的生活態度。澳門的生活節奏比較慢,要找這些既簡單又 "閒" 的感覺,懂得來住宅舊區的大家,不難找。
同步刊載
2017-07-24 366 瀏覽
位於三盞燈旁的香島咖啡室已經開業超過40多年。 一直都是高士德馬路轉入三盞燈的一個標記! 其實三盞燈這個名字也蠻特別的。為何叫做三盞燈是因為它在一邊看的時候好像只有三盞燈,但實際上它是一個四盞燈的燈柱! 以前三盞燈只是一個安全島一樣的東西,在其旁邊車來攘往 現在中間變成了公園般, 旁邊圍滿了樹, 要一眼看到那三盞燈的燈柱好像也需要一點眼力。 說回這間歷史悠久的咖啡室,他的咖啡和奶茶 都是有名的。 本想在那附近找厠所,就变成我雖然有點飽還是進去了的原因。 固之然 很久沒有光顧想看看可有變化也是原因之一。坐在樓下角落搭着卡位,點了有名的奶茶和牛油多士。 奶茶的味道很香濃! 但相對地 牛油多士因為不夠熱 而令它的品質有點失色了! 咖啡室內還是維持一種懷舊的裝潢。對喜歡懷舊裝置的客人來說 是一個很好的選擇。 也要贊一下他的洗手間非常乾淨。員工也很親切,看到一抹老澳門風情!

2017-07-08
$28 (早餐)
2015-04-12 912 瀏覽
懷舊店鋪本來好有吸引力但食物質素真是太一般點了早餐B:餐肉多士配牛尾湯通心粉餐肉顯師傅刀功,薄切技術一流餐肉好乾多士亦係激薄牛尾湯是整個早餐的亮點湯頭味美清甜但是比一般散叫的細碟(兜) 實物比圖片更覺細碟熱檸水兩片檸檬都是超薄32蚊樣樣都薄切切又細碟,感覺小家左d進餐是見到廚房入面正用攪拌機打湯中認真的做,客人是吃得到那份美味的期望早餐有待改善
懷舊店鋪本來好有吸引力
但食物質素真是太一般
點了早餐B:
餐肉多士配牛尾湯通心粉

餐肉顯師傅刀功,薄切技術一流
餐肉好乾
多士亦係激薄
牛尾湯是整個早餐的亮點
湯頭味美清甜
但是比一般散叫的細碟(兜)
實物比圖片更覺細碟
熱檸水兩片檸檬都是超薄
32蚊樣樣都薄切切又細碟,感覺小家左d

進餐是見到廚房入面正用攪拌機打湯中
認真的做,客人是吃得到那份美味的
期望早餐有待改善

2014-12-12 4387 瀏覽
去二龍喉公園前路過呢間就決定嚐試呢間咖啡室套餐就吾會好貴但單點都幾貴下奶茶好香好滑餐肉好大塊 又好厚通粉超淋 配上牛尾湯 好濃味豬扒包 脆卜卜既外層 豬扒又吾會好硬廚房幫我地切開一半 豬扒就吾平均分諗住食雞扒米粉但係雞扒賣灑 唯有改辣魚辣魚係罐頭魚 米粉好潔身 吾同一般食到既米粉好普通既湯底 冇乜味
去二龍喉公園前路過呢間
米粉好潔身 吾同一般食到既米粉
好普通既湯底 冇乜味
2014-12-09
2014-04-15 992 瀏覽
我又再次消失了,4月8號的這天我們既期待又擔心它的到來這天是男伴的轉捩點,接下來見面的日子會變少了,眼淺的我還是忍不住哭了依依不捨的心情,很折磨啊!!!前幾天採購日的下午茶來到高士德的香島咖啡室它只營業到下午5點多,每次路過都吃不到懷舊簡單的裝潢,還有閣樓的空間難得可以拍到沒人的畫面,因為轉眼已坐滿了我們坐在舒適寬敞的卡位中~價格部份不高,內容選擇也滿多樣的還有套餐的選擇!!而且還特別的暢銷,我們吃到一半已賣光了Andy選了 B餐 ﹝MOP$29﹞套餐裡的 餐肉跟多士,原來是這個樣子烘得香酥的多士搽了層薄薄的牛油,跟煎得脆脆可口的餐肉這樣搭在一起頗不錯的啦用牛尾湯煮的通粉,份量不是很多通粉也偏軟腍,淡淡的牛尾湯味道挺清新附餐的奶茶,冰的需要加錢~這杯奶茶讓我迷上了在澳門很多時候喝到的,糖水跟奶都需要自行添加,味道總是不合意但這個茶味很足夠順滑,茶跟奶的比例也來得剛好!很~喜~歡我選了 雞扒包﹝MOP$18﹞,雞扒呢...都藏起來了麵包很脆耶,是用多士爐烘過的,但我比較想念炭烤的香氣雞扒沒作多調味,就是單純的肉香肉質很嫩但很薄弱後來再追加多份 西多﹝MOP$21﹞,從小就愛吃這肥滋滋的東
我又再次消失了,4月8號的這天我們既期待又擔心它的到來
依依不捨的心情,很折磨啊!!!

前幾天採購日的下午茶來到高士德的香島咖啡室
它只營業到下午5點多,每次路過都吃不到

懷舊簡單的裝潢,還有閣樓的空間
難得可以拍到沒人的畫面,因為轉眼已坐滿了
我們坐在舒適寬敞的卡位中~
價格部份不高,內容選擇也滿多樣的
還有套餐的選擇!!
而且還特別的暢銷,我們吃到一半已賣光了
Andy選了 B餐 ﹝MOP$29﹞
套餐裡的 餐肉跟多士,原來是這個樣子
烘得香酥的多士搽了層薄薄的牛油,跟煎得脆脆可口的餐肉
這樣搭在一起頗不錯的啦
用牛尾湯煮的通粉,份量不是很多
通粉也偏軟腍,淡淡的牛尾湯味道挺清新
附餐的奶茶,冰的需要加錢~這杯奶茶讓我迷上了
但這個茶味很足夠順滑,茶跟奶的比例也來得剛好!很~喜~歡
我選了 雞扒包﹝MOP$18﹞,雞扒呢...都藏起來了
麵包很脆耶,是用多士爐烘過的,但我比較想念炭烤的香氣
雞扒沒作多調味,就是單純的肉香
肉質很嫩但很薄弱
後來再追加多份 西多﹝MOP$21﹞,從小就愛吃這肥滋滋的東西
特別要強調多糖漿,待牛油溶化後淋上甜美的糖漿,跟炸得香酥的多士吃
每一口都覺得很幸福~
我會想念澳門的....
2014-04-06
2010-04-16 161 瀏覽
黎到呢間香島, 聽聞好出名 (出名有多年歷史, 夠懷舊?), 所以入去試一試. 環境細細, 唔多台, 幾逼. 不過唔緊要啦, 如果好味既話都可以既... 但係一個唔多好既experience. 話說當時唔多客人既, 但個阿姐唔知做乜, 係咁催我地落柯打. 大佬, 我岩岩坐定, 張凳都未暖, 我連個menu上既食物都未睇哂就要我叫... 唉, 我地話等等, 個阿姐好似好不滿咁, 之後又好bossy咁指住我地其中一個人話: "你點先." 朋友a點完後, 阿姐之後又指住我地另一人朋友b話: "而家到你點". d態度真係好惡劣!!! 咁其中有人唔鐘意要牛尾湯底, 話要清湯底, 佢又係旁邊講3講4, 得喇, 我知道牛尾好味d, 濃味d, 但有人真係鐘意清湯嘛~ 唉...上台喇d食物. 大家都係叫通粉. 清湯底既的確係冇咁香, 牛尾湯底濃d香d顏色又好d, 同埋佢個牛尾湯底係熬得好好既~ ok... 但通粉始終都係通粉, 同茶餐廳個d都一樣. 個鹹牛肉食落似一塊煎左既午餐肉, 味道還好, 不太特別~ 個d公司粉既蛋/火腿/叉燒/餐肉都有好多, 會食得飽, 但味道就同一般既茶餐廳通粉一樣囉~ 食物

食物真係一般囉, 唔係話真係好好味到特登黎呢到食~ 再加上呢到既食物貴過其他澳門既餐廳, 阿姐又唔好相處, 成間野都只係得個樣, 得個名. no good! 唔會再黎!!!
鹹牛肉通粉 (清湯底)
唔知常餐a定b定c...
公司通粉 (太陽蛋+牛尾湯底)
公司通粉 (熟蛋+牛尾湯底)
2010-04-02
2K
2009-12-28 85 瀏覽
27-12-2009到紅街市附近找尋龍鬚糖叔叔, 落車先搵間茶記食個早餐. 大家都身體抱恙, 奶茶唔飲得凍飲更唔飲得, 叫了幾款「混吉」食物, 食飽就算:我食「早餐」($20), 有腿治, 牛尾湯通粉及熱華田一杯:腿治凍凍的, 火腿好細塊, 麵包 d 牛油係咁易塗幾吓就算, 仲 hea 過我自己整的. 牛尾湯齋通賣相幾「住家」feel, 不過「牛尾湯」只係罐頭貨色, 味道係「金寶」的「茄茄哋」, 但飲多兩啖又覺得好鹹; 通粉係坑紋通, 淥得腍身, 配上麻麻的湯底, 嘥料 朋友叫了腿蛋治烘底 + 熱華田, 腿蛋治好似烘得幾靚, 但朋友食後又話麻麻哋...冰室環境比想像中乾淨得多, 仲見到 counter 掛了咩「最具特色茶餐廳」的獎狀, 不過我哋叫埋 d 咁混吉嘅食物, 有幾「特色」真係唔知了.
27-12-2009

好乾淨的冰室!
病鬼恩物?
混吉之選?
把鬼之作
2009-12-27
$20 (早餐)
好乾淨的冰室!
病鬼恩物?
混吉之選?
2009-07-28 50 瀏覽
五月初三‧陰轉晴 約了去吃老記,飯腳說要去了三盞燈附近買東西,我當然不會跟著去,就來了這裡飲杯茶,吃件辣魚治。 這裡又是跟很多的澳門食肆一般,不到「非必要」時是不會開動空調的。是日還未夠30度,當然是沒空調,只靠頭頂兩把轉轉扇降低溫度,老實說是有點熱。加上在澳門的茶記,都梗有一位或多位食客在吸煙的,環境如何,可以預計。 熱咖啡香濃,醇和沒有酸味,有水準。但凍咖啡就一般了,很甜。辣魚治要了烘底,多士烘得香脆,美味的。名為辣魚,但其實沙甸魚是一點也不辣,夾起塗滿牛油的多士,也好吃的。 埋單33蚊,烘底加3蚊。 題外話:臨走時看見牆上的獎狀,原來這裡被評定為「最具特色茶餐廳」,立時令我想起本地某食神爭霸戰,原來一樣是明燈。
五月初三‧陰轉晴

埋單33蚊,烘底加3蚊。

在這個環境只適宜飲凍飲
多士比辣魚餡好吃得多
三十度的下午只有轉轉扇,點頂?
$16.5 (下午茶)
多士比辣魚餡好吃得多
三十度的下午只有轉轉扇,點頂?
  • 多士
2008-10-27 53 瀏覽
一向去開 macau 都會去呢度食下牛尾湯通粉 & 飲下奶茶 ...之前冇咩 "旅遊書" 介紹 ge 時候, d 味道 & service 都還 okay ka ...BUT~~~我尋日 bring 4個 friends 去 macau, 再特登去食 " 香島咖啡室 "~~好好好好好 唔高興 ............................. 除左依家 d 早餐 加左價, 要 $20 (好貴, 香港好多都唔洗啦),個 d 份量仲小到你唔信, 食完係完全唔覺有野食到落肚lor...... 好失望...最重要係個 d 味道已經 "今非昔比" _____________ 首先個 牛尾湯通粉: 個湯係溝左水 ka, 因為見到個湯面係有 "一層水", 而且我食左5啖就食完啦, 太細了.之後個 午餐肉多士: 麵包& 個半塊午餐肉都好薄, 已且焗到好乾,食唔落...再加個 奶茶 (招牌貨): 都係以前咁滑ka, 不過得半杯咋, 二啖就飲晒由於個飽實在太乾, 而且平時食親個d 多士都有牛油 ka

BUT~~~

首先個
而且我食左5啖就食完啦, 太細了.
之後個
再加個

由於個飽實在太乾, 而且平時食親個d 多士都有牛油 ka ma
所以我咪問佢, 有冇牛油可以塗麵包
個侍應竟然好不滿咁比左小小塊我, 仲要唔比牛油刀我., 搞到我要用匙塗

到計數, 佢地竟然要加我牛油 $2 ...
$2 係小數目, 不過真係好唔順氣lor

事情還沒完, 開頭我地仲想比 HKD500 佢找,
但侍應就話 "我地冇咁多港幣找"
then 我就比 HKD102 佢找 (4個人共食左 HKD82)
但佢竟然找 MOP20 比我

我就問佢: 你又話有 HKD 找?
佢話: 冇 HKD 找 wor
我話: 頭先你明明話冇咁多咋, 依家 HKD20 都冇?
佢話: 冇收到就冇ka la
如果我個朋友唔係捉住我, 我真係..................................

P.S.: 個度有好多香港人冒名而來, 個日我明明睇住佢有收到 HKD,
但佢竟然如此, 服務態度超差......................

難為我地次次去 macau 都食佢, 哼... 沒有下次了
$20 (早餐)
2007-12-28 59 瀏覽
飲完茶完全覺得無野落過肚既關係,睇書見呢道有魚包食,所以行多幾步來呢道坐下﹗出名是奶茶,飲落奶味過重,全蓋了茶味,似有點名過其實。魚包焗得香脆,不過魚既份量就好似少左0的,有一半的時間只有包而沒有魚入口。咸牛肉餅通粉,湯底是清甜的牛尾湯,一份兩人share,個肉餅你睇到有幾細塊,薄如紙的關係只有用湯送食,普通不見什麼驚喜。亦是老店,見客人多街坊,不過可能我把口是港式口味,覺得及不上香港的茶記﹗

出名是奶茶,飲落奶味過重,全蓋了茶味,似有點名過其實。