2009-08-06
山長水遠的來到新橋, 當然係為了KC兄推介的蟹粉撈麵, 新龍記就係紅街市過小小, 也容易找到. 店子的環境就幾差, 也係四面都係食煙的人, 衛生也係非常一般. 當然, 要吃就不用管甚麼, 就要個蟹粉撈麵. 見花雕雞撈麵也係另一招牌, 又要一個試試.蟹粉撈麵: 8分, 蟹粉的份量比想像中小, 當然, 只係收$22一客, 也係相當經濟抵食的蟹粉撈麵. 蟹粉香濃, 也係真材實料, 係色澤麻麻地. 但麵條就係麻麻地, 比較乾身, 不太彈牙, 只係大配角. 加上三日來已經係第四餐麵了, 比較下自然覺得這裡係有所不及. 當然沒有了麵條來撈蟹粉, 事情又怎會完美呢?花雕雞撈麵: 6分, 已經講過這裡的麵係一般(又或者係這幾日吃了太多好吃的麵), 吃這個花雕雞撈麵, 目光自然係放係花雕雞上. 花雕味不太強烈, 反而覺得有種怪怪的味道. 雞肉還算嫩滑的, 但最大問題係花雕雞跟撈麵好像搭臺的, 不能溶合在一起. 加上實在都好飽, 吃不完了.這裡的蟹粉撈麵係好抵食的, 但就不要碰花雕雞撈麵了. 如果行程係鬆動的話, 來新橋走一趟也未嘗不可.蟹粉撈麵 $22 + 花雕雞撈麵 $22 + 汽水 $17 = $6
蟹粉撈麵 $22 + 花雕雞撈麵 $22 + 汽水 $17 = $61