2018-06-19
地方都不易找,的士叔叔掉低後都花左不少時間先搵到呢。記得係關閘水佬榮呀,唔好再去錯其他假架,關閘、關關、關閘!終於找到了,四周似舊區唐樓,繞到後面走上樓梯,坐下研究菜牌。樣樣都想食,但要冷靜一點,蟹鍋份量也不少,不要浪費食物。辣汁雜菌花蛤辣鍋中辣加膏蟹,辣鍋已經 $400 蚊,巨型膏蟹另計 $600 蚊,全部 one size 斤幾重無得揀!奀滋滋的花蛤仔,雖然有斤幾咁多,但重質不重量麻。要快刀斬亂麻,速速先處理花蛤,一開即食,鮮甜多汁可口彈彈,再烚肉汁流失變橡膠咯。勁多菇菌好好味呢,仲有幾款唔常見蘑菇類,開心死!即劏生猛巨膏蟹,肌肉結實迫爆蟹殼,啖啖彈牙爽肉,蟹汁鮮甜可口,回味無窮。硬膏塞得蟹蓋滿滿,甘香嚥韌,實在太美妙啊!黃鱔柳,新鮮度薄弱,腍劈劈的感覺不討好,當魚片食還可以。手打墨魚丸,圓碌碌大大粒,有粒粒卜卜脆墨魚肉特別鮮甜,夠膠夠彈粉不多,足料無搵笨,好味啊。鮮雞子,使我兩眼發光的新鮮本地雞子,唔洗再食雪藏火雞子喇!全神貫注不要烚到爆破變乾,甜甜香濃的蛋蛋味道,一咬外皮爽脆,再來膶膶的質地舒服到痺,熱辣辣雞子汗潤澤我的味道,精神為之一振!辣汁雜菌花蛤辣鍋中辣加膏蟹,香辣濃郁的
黃鱔柳,新鮮度薄弱,腍劈劈的感覺不討好,當魚片食還可以。
辣汁雜菌花蛤辣鍋中辣加膏蟹,香辣濃郁的辣湯,仿如中式冬蔭功味道,先辣後甜再散發芬芳香料味。辣度不弱,已能使我額頭汗水微滲。
所有食材都被我清得乾乾淨淨,湯汁都唔好浪費,隔走所有湯渣,預備壓軸辣湯伊麵。湯汁中辣都幾辣架,食到尾有點咸,最緊要食得快。
伊麵,已一早烚軟,其實拖拖就食得,不能太腍啊!辣湯滾開,一落 5 秒起撈!掛著滿滿的湯,擘盡口啜入去,湯汁啷著爽彈伊麵,一氣呵成大滿足。