(非會員)
2008-11-27 34 瀏覽
上星期過左澳門做野,攞住本天書,同同事食勻早午晚三餐。有d鋪頭名過其實,無想像中咁好味;有d雖然好味,但價錢就「拿脷」。終於係最後一晚嘅星期五,同親戚一齊食飯,表妹介紹左呢間《蕃茄屋》,一行6人,訂左8點半。由於間鋪唔係大路,如果無熟人帶路,應該都要花d時間搵一搵。準時去到,店鋪唔大,但環境及衛生都ok,感覺幾企理。一望餐牌,d價錢都幾大眾化,我地叫左一個4-6人嘅套餐$250,已經有咖哩崩沙牛腩,葡式吉列豬扒、薯茸馬介休、蟹子三文魚炒飯、葡式焗什菜、生果沙律、2份蒜茸包。咖哩崩沙牛腩實在太好味,煮得好入味,好腍,連我90歲嘅婆婆都食到,d汁又夠多,撈飯一流。蒜茸包,唔係一般白麵包,而係豬仔包,蒜茸味夠,豬仔包夠脆口,點埋咖哩汁,食到唔停得口。薯茸馬介休,焗得啱啱好,,面頭脆脆地,d薯茸又夠滑,稍嫌馬介休唔夠多。蟹子三文魚炒飯,炒得幾好,蟹子同三文魚粒又夠多。葡式吉列豬扒,炸得剛剛好,唔會油,裡面又夠juicy。葡式焗什菜,味道唔錯,幾大份,可以平衡番食得太多肉嘅感覺。生果沙律,份量ok。由於牛腩有好多汁,唔好浪費,所以叫多2個白飯,用黎撈埋d咖哩汁,一d都無剩。由於眾人比較大食,又再
上星期過左澳門做野,攞住本天書,同同事食勻早午晚三餐。
蟹子三文魚炒飯,炒得幾好,蟹子同三文魚粒又夠多。
葡式吉列豬扒,炸得剛剛好,唔會油,裡面又夠juicy。
葡式焗什菜,味道唔錯,幾大份,可以平衡番食得太多肉嘅感覺。
生果沙律,份量ok。
由於眾人比較大食,又再叫多個椒鹽焗骨飯,同埋白汁海鮮意粉,全部清哂。
總數埋單MOP319,真係抵到拍爛手掌。

• 咖哩崩沙牛腩、蒜茸包、薯茸馬介休