2011-01-27 48 瀏覽
八月份旅遊無計劃去法蘭度,今次二人聖誕遊一定要慕名而去,本本旅遊書也作推介,都知道訂位免問,又怕旅遊旺季人客多,改食午餐 (唔知晚餐菜式及收費有冇唔同?)從氹仔四面佛附近等唔到巴士,故打左六十的,一點鐘到巳人山人海,同位老外用流利廣東話登記後,便去黑沙灣影相及食串燒先,可惜回去後已過左龍,位老外清楚話已叫三次我個名,我立刻say sorry同解釋,免去由零開始的痛苦,等多二十分鐘後入坐.室外氣温得十一度,但整間屋裝修較warm,令我食慾大增 :免費餐包我地見鄰怡個包大大個,故只食一個先,似新鮮出爐硬豬仔包,焗到外面脆,裡面軟熟.葡國啤($15), 葡國果汁($10)冇free water, 我吹枝葡啤, 賣相似啤酒插進卷厠纸内,唔通未飲先醉 一渣葡國红酒生果飲品留待同多D朋友來試.燒葡式乳豬 ($138) 比起我八月時澳門遊的—間餐廳更好味,果然一山還有一山高.滴下鲜檸汁食,六件乳外皮都燒至脆扑扑,一咬便知龍與鳳,乳豬仔同我一樣應該有跑下步,所以得一層薄薄地的脂肪而唔肥滞,肉質幼嫩,真係鎮店之寶.可惜位於下面的薯條吸收左檸檬汁,變得味帶酸及唔太脆.若用薯角代替薯條更完美.炒馬介休 ($

室外氣温得十一度,但整間屋裝修較warm
,令我食慾大增 :

免費餐包

葡國啤($15), 葡國果汁($10)
冇free water
, 我吹枝葡啤, 賣相似啤酒插進卷厠纸内,唔通未飲先醉

一渣葡國红酒生果飲品留待同多D朋友來試.

燒葡式乳豬 ($138)

比起我八月時澳門遊的—間餐廳更好味,果然一山還有一山高.
滴下鲜檸汁食,六件乳外皮都燒至脆扑扑
,真係鎮店之寶.
可惜位於下面的薯條吸收左檸檬汁,變得味帶酸及唔太脆
若用薯角代替薯條更完美.

炒馬介休 ($138)
雖然點菜前已知馬介休屬高级鹹魚(鱈魚),但我兩唔太喜歡鹹酸味
,而酸味來自椰欖,此菜式適合多人分享,屬香口重味.

想繼續點其他菜,但最後决定留肚食下午茶(安德魯葡撻),故食多個免費又好味的餐後包.

此小屋餐廳裝修有歐陸式懷舊feel,故冇冷氣
,唔掛得見食評話夏天法蘭度熱鬼死,重邊有心情食嘢及讚好呢

價值唔平,不過冇加一
懷舊football game
餐包
葡國啤, 葡國果汁
炒馬介休
2010-12-26
60 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節