哩晚原先我o地9個人諗住去新葡京食buffet幫其中一個朋友,但係無位...所以打電話去我o地住o既酒店幫我o地book左哩間"鳴詩",但係忘記問幾錢一位就去o左,我o地到門口見佢放個牌寫o住$388+10%,都覺得唔算貴,咪入去囉...點知就中招...先講食物....冷盤唔算多野揀,開邊波士頓龍蝦(forzen),青口,翡翠螺,雪蟹腳,三文魚加幾片吞拿魚同3款壽司,都算可以接受,沙律大至上都係o個d,唔數喇...最離譜係d熟食...有四款印度o野,都係咖哩,望到個樣,都無胃口,所以無試,到中式...明明個牌寫"清蒸大青斑"我睇真d,原來係大桂花魚...(蒸到過晒火,一個字:嚡!),粉絲蒸開邊蝦(一個字:霉),食buffet我係唔會食炒飯咁笨,所以我都係無試,叫可以接受o既唯有講係燒味(因為差極都會有限度),點心同炒菜都叫普通過普通...到西式仲勁....有個牌寫燒羊排,但係我睇勻成個場都搵唔到,但係就俾我見到隻火雞...令我最費解係宜家都四月頭啦!點解仲可以有燒火雞咁犀利,唔好話俾我知由十二月擺到宜家呀...雖然話22:00p.m close,但係21:20pm舊燒牛肉剩番件endcut(頭,尾位),問個所謂廚師,又話唔知,問下人先...知後話我知唔再出... ok!當食少樣~然後到dessert...去到哩刻,我已經無咩期望啦...mango mousse cake,chocolate mousse cake,cheese cake(可以接受,10分滿分,我俾5分),薄荷味o既 panna cotta,薄荷味喎!仲要整到好似擦膠咁實,係咪d魚膠特價,所以落多d呀!?(0分)creme brulee,又係太實..佢o既焦糖成2mm厚...因為佢個牌無寫咩味道,所以食食o下先知原來係咖啡味(4.5分),其他都係唔試會好d...到埋單先最最最離譜,我o地9個人張單要成$5,227,我o地問點解咁貴,個服務員話因為係復活節所以係$528+10%,佢重講一句:訂枱個時同你講左啦!嘩~咩態度!?咁點解門口個牌20:00p.m~22:00p.m($388+10%),但係心諗食又食左,無理由咁核突同佢嘈,就唯有算數埋單走...當上o左一課...我唔會再有下次嚟食,食物質素,服務態度都唔得~咁o既價錢,我o係香港洲際食好過囉~
2010-04-04
慶祝紀念