2017-07-06
公眾假期前夕見到有平價澳門套票,所以即刻買黎同母親大人過大海輕鬆下。勝利茶餐廳係每次去澳門都必定幫襯嘅茶餐廳,貪佢抵食之餘,味道唔錯又近大三巴景點。我地兩點幾到澳門半島後,立即去勝利醫下肚再上大三巴影相。由於係母親大人第一次去澳門,當然推薦佢試最出名嘅豬扒包啦!而我自己就叫左西多士食。為左方便客人些牙,D豬扒包上台前已切開左兩份,不過我地都係每人食一個,可能真係太肚餓啦!呢度嘅豬扒包同其他地方唔同嘅係佢D豬扒係炸嘅,而其他店係煎嘅。個人覺得各有各好啦,炸嘅香口D,不過表面較硬,母親大人食果陣話好似整損左口腔。由於係炸嘅關係,個包比較乾身少少,所以食一啖都要飲下飲品先得。個人比較中意食西多士,因為我發現呢度嘅西多士炸得好鬆軟,而且蛋香濃郁,絕對係食過最好味之一!非常推薦 !
我地兩點幾到澳門半島後,立即去勝利醫下肚再上大三巴影相。