2K
2011-03-08 24 瀏覽
6-3-2011上次喺附近搵龍鬚糖阿伯時見過呢度, 亦睇過雜誌的飲食專欄介紹覺得幾得意, 是次就專誠早 d 起身 , 過嚟食個早餐.咖啡: 瓦煲製作唔係第一次見 (上次嗰檔都係, 不過唔多好飲: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2086647), 而呢度的咖啡就做得好香, 飲落又滑又濃, 無酸味亦唔澀, 好飲喎. 比以往喺香港飲過又酸又澀又間中有燶味 (係金屬煲的問題?) 的咖啡, 呢度的好飲好好好好好好多, 值得試試.腸蛋麵: 麵底係出前一丁, 煮得爽口, 麻油味香, 正 蛋係荷包蛋, serve 時睇得見蛋黃仍然係 liquid 狀, 不過因為我掛住左影右影, 搞到隻蛋浸得耐變了溏心蛋黃 , 而蛋白就幾香脆的; 腸仔係 2 開 4, 略煎過的「廚師」, 味道無乜特別, 不過食得出係用心準備的, 感覺良好.奶油多: 烘得賣相不錯, 牛油份量夠, 不過食落唔係「鬆脆」一類, 煉奶就太多了, 唔喜歡.環境係大排檔格局, 檯檯櫈櫈奇矮, 坐低如 "mou", 係真正的「mou 大排檔
超矮的櫈仔, 大排檔果然係要來 "mou" 的
真係勁似老闆!
到此一遊
腸蛋(丁)麵亦做得認真
奶油多就麻麻哋
都幾怕食到唔鬆脆又唔係軟熟的麵包 / 多士...
6-3-2011

, 過嚟食個早餐.

腸蛋麵: 麵底係出前一丁, 煮得爽口, 麻油味香, 正

環境係大排檔格局, 檯檯櫈櫈奇矮, 坐低如 "mou", 係真正的「mou 大排檔」
不過老闆及阿姐都十分友善好客, 老闆見我對住佢的卡通 style 畫像影相, 仲主動拎出一幅「阿虫」style 的年畫同我哋分享, 好有人情味的一個地方.

每人放低約 $20, 會再來飲咖啡的.

2011-03-06
$20 (早餐)
到此一遊
腸蛋(丁)麵亦做得認真