2016-05-21 753 瀏覽
其實今次來到澳門, 因我的妹妹及其囝囝都未曾到過澳門食過水蟹粥, 所以就來一個水蟹粥的比較, 看看那一間的水蟹粥好吃.昨晚我們先去了很出名食水蟹粥的, 叫了一窩水蟹粥, 但亦都有叫其他的小食, 如炸雲吞, 雞腳, 鮻魚球等等. 我們今次是作水蟹粥的比較, 所以其他都不講了, 只講水蟹粥.因為水蟹粥是即叫即做關係, 所以要等拾數分鐘, 冇所謂啦, 照等吧!水蟹粥來了,其實這間六記我來了三幾次了, 每次食這個水蟹粥都留給我一種很新鮮及香濃水蟹的回味, 這次也不例外. 一窩水蟹粥, 180元, 有两隻很新鮮的水蟹, 睇住即劏生滾. 連同我的妹妹和外甥都讚話"正呀", 並說會日後再來.好了,過了一晚, 下午 來到這間, 當時不用等位, 去到即入座, 便馬上叫了一窩水蟹粥作一個比較.不到3分鐘, 水蟹粥來了, 我們三人都抓爆頭, 怎麼會那麽快就做好一窩水蟹粥呢? OK, 唔理呢樣嘢, 照試.先用個湯(殼)攪拌再放落碗, 點知一攪, 便發現了一隻很大的蟹鉗, 但我未食過有這麼大的蟹鉗的水蟹啊.以為執到寶. 我先放落口的是第一淡粥, Oooh, My God. 點解d 粥唔夠熱嘅, (雖然d 粥是熱
昨晚我們先去了很出名食水蟹粥的[六記], 叫了一窩水蟹粥, 但亦都有叫其他的小食, 如炸雲吞, 雞腳, 鮻魚球等等.

好了,過了一晚, 下午 來到這間[誠昌飯店], 當時不用等位, 去到即入座, 便馬上叫了一窩水蟹粥作一個比較.
以為執到寶.
我先放落口的是第一淡粥, Oooh, My God. 點解d 粥唔夠熱嘅, (雖然d 粥是熱, 但真的不夠熱啊!) 之後, 我聽到我細妹說, d 蟹好似梅梅哋, 我唔信, 便吃了一件蟹爪, 發覺沒有什麼不正常, 輪到我外甥食那隻大蟹鉗, 鉗殼好硬, 肯定牠不是水蟹, 而是肉蟹. 而那些蟹爪蟹蓋卻真的是水蟹呀. 那麼這間飯店的水蟹粥, 肯定不是原隻水蟹, 而是混合其他的蟹大兜亂, 如果是在香港的話, 因海關條例, 可以即通知海關了.
因這窩粥要比200蚊(元)的關係, 我們為有繼續食, 點知....我真的食到一件我細妹話梅嘅蟹啊, 當時我即nur 番出嚟.
好唔好彩, d 粥差唔多完了. 諗住出嚟玩試食, 又差唔多食哂, 冇投訴埋單便閃了.
但在埋單找錢的時候, 又發生d 好唔開心嘅嘢, 嗰個writer 將d 餘款用個盤(Sir) 哂落張枱度, 真的好唔禮貌.

題外話/補充資料: 以上, 事實如此, 沒有作大. 信不信由你.
2016-05-19
用餐優惠