2015-12-17 3784 瀏覽
是日嚟到澳門試住新酒店, 因為未到check-in時間 (就算到咗都要排長龍...), 所以一早响網上book定呢度食住個afternoon tea歎住等.Afternoon tea set有幾種, 我哋兩個人點咗一個normal的試試, 另外點多個茶就ok嘞呢度人流唔多, 雖然係星期六, 不過都好寧靜, 所以嘢食未嚟都可以舒舒服服咁抖下傾吓偈先.點了荔枝冰茶, 味道清香, 粒荔枝俾冰包住幾得意 (不過冰溶咗之後發覺粒荔枝冇味的)主角出場~ 有四件咸點, 四件甜點, 兩個鬆餅甜點中最愛南瓜蘋果撻 (黃色嗰件上面有金薄的), 栗子蛋糕都唔錯, 唔太甜, 梅果cheese cake有啲啲酸but都幾好, 唯獨咖啡朱古力蛋糕(?) - 應試係塊朱古力餅嚟...咸點就一般而已, 唔係好對應到menu個名係邊件, 不過杯仔裝住嗰件幾特別, 個汁酸酸甜甜的, 幾好食.因為見個set咁小巧, 我哋又未食晏, 所以就貪心點多一set, 結果....嗰兩個鬆餅超飽肚呢, 加埋個兩個勁好味的cream cheese& 士多啤梨醬, 攪到差啲食唔晒, 仲影响埋dinner的戰斗力, 真係唔好睇少呢個set~
荔技冰茶
Afternoon Tea Set
主角出場~ 有四件咸點, 四件甜點, 兩個鬆餅

2015-12-06
紀念日