2019-06-04
生日嚟澳門慶祝, 第一站當然係醫肚先.麵鼓湯起初以為保溫壼裝住的係茶/水,但原來待應同我地講, 麵鼓湯係保溫壼入面, 好彩佢講聲, 否則就會出醜麵鼓湯好飲, 暖暖地, 想飲幾多就幾多, 但唔好之處就係得湯, 冇海澡, 豆腐等的配菜食.北海道蟹肉海膽丼賣相好靚, 好大碗, 海膽新鮮, 鮮甜. 魚子細細粒, 正常好味, 同平時係放題食開的差不多, 所以冇咩太大感覺至於蟹肉就比較似罐頭出品, 冇鮮甜的味道.丼丼的飯真係要比3個飯落得好少醋, 同平日食開的中式餐館的白飯冇咩分別, 令到好似魚生併中式白飯, 感覺好差... 此外, 待應們都比較因為我一開始同佢地講左話走蔥, 當時佢地話冇問題, 話蔥都只係最後放係一邊, 但最後佢自己搞錯張單, 我的丼丼飯同隔離的調轉, 還講大話, 話改唔到走蔥. 隔離位同我對呢位待應的大話目瞪口呆. 此外蔥絕對唔係點啜幾粒, 係等如丼丼中的8分之一, 蔥下面絕冇魚生, 蟹子等枺料, 感覺上似是比少左材料.
麵鼓湯
麵鼓湯好飲, 暖暖地, 想飲幾多就幾多, 但唔好之處就係得湯, 冇海澡, 豆腐等的配菜食. 北海道蟹肉海膽丼
賣相好靚, 好大碗, 海膽新鮮, 鮮甜.
至於蟹肉就比較似罐頭出品, 冇鮮甜的味道.