2011-06-16
澳門之行第一站。一直都好有興趣食呢到,吸引既係鵝肝金錢雞同埋個焗乳豬飯,不過得一兩個人真係唔多妥當,個焗乳豬飯就算半隻都可以分到五大舊,又有好幾樣野想食,真係小d食力都唔掂,今次齊腳,就安排第一站黎呢到。先黎有餐前小食,個餐前小食食落香口,味道濃郁,個米盞夠脆口唔油,炸得好,係幾唔錯既小食。平時食中餐都會有d醬,呢到放底既係xo醬,望落幾唔錯,當然唔係超市或者打邊爐混醬果系列既貨色,瑤柱夠多,帶點辛辣唔嗆口,係唔錯,不過跟我最近食到有鹹魚香既xo醬,我較為喜歡帶有鹹魚味既xo醬。其實有唔少點心供應,見特別推介既係金華火腿汁小籠包,明顯係平時肉汁湯變做金華火腿汁,又試試,食落少了一份油,多左一份清甜,又幾好食。椒鹽龍利仔係唯一點了既前菜,個味唔太特別,只有脆,叫做椒鹽野不過唔太椒鹽,炸野黎講又未算香口,係很一般既一款。薑米酒蒸蟹拑,好少食蟹拑,好似桃花源果個,都好似講左幾年都未去食,今次黎到,又試試,蟹肉蒸得剛好,夠鮮美,個底係蛋白,夠滑無蒸到老哂,有酒香有薑味,我覺得薑味重過酒味,balance d 會好d,不過整體都真係好唔錯,係值得推介既一款。鵝肝金錢雞,係今次最想食既其中一款,小
先黎有餐前小食,個餐前小食食落香口,味道濃郁,個米盞夠脆口唔油,炸得好,係幾唔錯既小食。平時食中餐都會有d醬,呢到放底既係xo醬,望落幾唔錯,當然唔係超市或者打邊爐混醬果系列既貨色,瑤柱夠多,帶點辛辣唔嗆口,係唔錯,不過跟我最近食到有鹹魚香既xo醬,我較為喜歡帶有鹹魚味既xo醬。 其實有唔少點心供應,見特別推介既係金華火腿汁小籠包,明顯係平時肉汁湯變做金華火腿汁,又試試,食落少了一份油,多左一份清甜,又幾好食。椒鹽龍利仔係唯一點了既前菜,個味唔太特別,只有脆,叫做椒鹽野不過唔太椒鹽,炸野黎講又未算香口,係很一般既一款。 薑米酒蒸蟹拑,好少食蟹拑,好似桃花源果個,都好似講左幾年都未去食,今次黎到,又試試,蟹肉蒸得剛好,夠鮮美,個底係蛋白,夠滑無蒸到老哂,有酒香有薑味,我覺得薑味重過酒味,balance d 會好d,不過整體都真係好唔錯,係值得推介既一款。 鵝肝金錢雞,係今次最想食既其中一款,小試一口,好叉燒既感覺,叉燒味蓋過鵝肝味,肥美部份交左俾冰肉,真係夠哂肥,叉燒係好野黎,很有咬口,呢款都係好食。 想吃點菜,要左炸茄子,相對普通既一款,特別位係面頭炸過既瑤柱,好脆。 到另一位主角,好彩有得叫半隻先有機會試到呢個乳豬飯,乳豬薄薄的,有肥又有肉,很不錯,飯夠乾身,香口,不過就好似油左d,呢一味唔係好多地方做得好,呢到既就好唔錯。 到甜品,要左紅酒雪梨酥同橙酒鬆餅,雪梨酥真係好功夫,個皮夠酥,話有紅酒就真係唔多食得出,蓮蓉就一大pat。橙酒鬆餅,呢款好個雪梨酥,至少有醬夠哂香,入面d mousse好滑,係有水準既一款。 埋尾有杯奶茶,好甜,飲返中國茶解膩仲好。 呢個午餐食左兩個鐘,真係好飽,不過過左黎,都係悠悠閒閒咁用膳,係很不錯的一餐。俾分既時候,再諗諗,整體真係好唔錯,無扣分既地方,係我首個俾滿分既食評。