2009-12-31 419 瀏覽
吃完劉記到了碼頭取回程的船票,再上賭場車出發,本來諗住行下市政廳食下小食,但最後是陪友人去左新葡京再博殺﹗有運係唔同0的,聽友人說從未戰勝過的新葡京也能輕取幾千,豪人豪事,當然請食飯,最後一餐請食翅。地點是營地大街的禮記,細細個已聽過佢個名,食還是第一次﹗時值六點左右,我地七點要到碼頭,都懶得細想,一於叫個六人餐最划算方便。六人餐的翅是海虎翅,最先品嚐,六個人分一人大約只有碗半左右,相當矜貴,湯頭極之濃稠,呈奶白色,雞味濃甜,翅針一條條的晶瑩剔透,睇番餐牌原來就咁叫個六人海虎翅要$688一煲,貴野確係唔同,正﹗蜜汁豬頸肉吃落蜜餞甜美,唯切得比較薄身,未及原汁原味的燒頸肉香口﹗金錢蟹盒香脆,入面吃落應是肥豬肉、蟹肉及冬菇蓉等,味道未算好獨特,只似一般普通炸物,平平無奇﹗蒸海班仔我就唔識食,不過友人說魚蒸得老了也不夠新鮮,帶腥味,肉實得好緊要,最後是食剩大半條。豉油王大蝦蝦夠大隻,可惜個汁味道唔夠,淡淡的唔鹹唔甜,浪費了幾隻爽甜好蝦﹗西蘭花帶子清清地,健康的一味餸菜。最後一味是鹵水豉油雞,成隻上份量十足,肉質偏韌不過都幾好肉,鹵水亦算入味,我吃了不少﹗老實說整體我只覺得個翅最有水準,其餘食

地點是營地大街的禮記,細細個已聽過佢個名,食還是第一次﹗

西蘭花帶子清清地,健康的一味餸菜。

老實說整體我只覺得個翅最有水準,其餘食物都比較普通,如果呢餐是要我俾錢的一定大彈。

一間經歷三代的老店,除了翅外也應有不少水準之作,套餐理應是最多人吃的,如要打出名堂應下多點工夫在食材上,現在吃落大家卻覺得味道平平無奇,可以更好的吧﹗

(睇一睇番呢度的食評,發覺大部份食評都係食評人第一次發帖,原因大家可知一二了吧........澳門如此細,有麝自然香,單靠廣告及老字號作宣傳,未必長遠啊﹗)
六人套餐
海虎翅
翅針粗,湯頭甜
唔夠新鮮的海班
豬頸肉
味淡的海中蝦
金錢蟹盒,味道平平無奇
鹵水雞勝在入味多肉
慶祝紀念