2024-09-06
澳門篇🇲🇴呢間🖤Blind Tiger 🖤位於澳門新濠影滙W酒店40樓😎,佢哋嘅黑色下午茶超受歡迎👍🏻,仲要係期間限定,所以一定要嚟試吓,呢度可以望到路環嘅景觀,一路嘆住下午茶,一路享受居高臨下嘅感覺又幾正,價錢仲要非常實惠👏🏻👏🏻,$528澳門幣兩位就可以食到👏🏻👏🏻,如果係香港呢個價錢嘅tea只係超級普通,景觀唔再講,質素亦都一般,所以嚟到澳門鍾意食英式下午茶嘅你哋一定要嚟試吓😉除咗鹹點同甜點之外,另外配有茶或咖啡,仲有每人一杯特色手調飲品,全黑色嘅外型超型格,打卡真係冇得輸,我哋由坐低去到上茶點大概要半個鐘,時間比起香港嘅tea相對地耐,不過係值得既💪🏻,事關佢哋每一樣嘢都係即叫即整,鹹點嘅炸嘢同特色漢堡都係熱辣辣😱😱,喺出邊真係好難食到呢個質素👏🏻👏🏻,重點係佢哋所有嘅茶點質素一流,每一件都好精緻,全部都係以黑色為題,甜點絕對冇死甜,甜度剛好,一啲都唔膩,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻鹹點方面最鍾意食嘅就係🍔豬肉乾肉鬆菠蘿包配黑松露牛油,做到精緻之餘層層分明,首先面層係肉鬆之後就係厚切豬肉乾😋,最後加上一塊青瓜消膩,菠蘿皮做到鬆脆,食落味道又夾,口感都唔錯😋😋其次就係🧁黑松露炒蛋燒小金杯
其次就係🧁黑松露炒蛋燒小金杯,近睇先知,原來好似紙杯蛋糕咁,不過紙杯就變咗紫菜,而裏面就係炒蛋,裏面非常嫩滑,紫菜偏脆,冇得頂🤤🤤
甜品方面就揀左呢兩款介紹,我覺得比較特別既,就係呢款🍫焦糖70%瓜纳拉朱古力🖤同埋伯爵茶柑橘,70%既朱古力對我嚟講甜度先係正常😂好似白朱古力果啲真係搞唔掂,呢粒好似金莎咁既一啖放入口😍果個口感唔錯,有粒粒之餘又唔覺膩,好香可可味😋,另外伯爵茶柑橘擁有黑色既賣相,有種神秘感😎食落先知裡係咩都幾得意,味道幾夾,都係果句,絕對唔甜😌