2024-02-07 61 瀏覽
放工諗住買外賣返屋企食,見到呢間壽司店主打創意卷物,有成10幾款卷物可根據自己喜歡口味選擇👍🏻 全部卷物即叫即做好新鮮,簡簡單單食卷物也不錯😋California Roll $75經典配搭 蟹柳沙律同牛油果配搭味道清新,入面有好多蟹柳,用料豐富食落好清爽。Philadelphia Roll $72招牌卷物 牛油果配三文魚卷物,中間夾住軟綿綿嘅忌廉芝士,芝士鹹香味更出,口感好軟滑又不會太膩。面層仲有一大堆蟹籽,口感更豐富。Melon Soda $25 香甜醇厚的蜜瓜味梳打👍🏻透心涼

California Roll $75

Philadelphia Roll $72

Melon Soda $25
香甜醇厚的蜜瓜味梳打👍🏻透心涼

2024-02-06
2024-02-02 87 瀏覽
喺灣仔修頓球場打完波餓餓地又望下附近有乜食呢間主打日式卷物嘅餐廳好吸引揀咗幾款試下卷物嘅配搭好有創意唔同食材放在一齊製作出不同口感同味道店員以純熟嘅手法.即時製作外賣盒包裝環保又精緻輕輕按壓.進食時就非常方便✨Chick Chick4件好有份量.好少食到咁大件足料加入照燒雞.沙律菜.黃瓜.牛油果再添上炸蒜.黑松露蛋黃醬✨Westcoast加入碎吞拿魚.酸黃瓜.辣三文魚面層灑上粒粒香口嘅炸蒜添加黑芝麻醬味道又幾夾✨Ebi-Taiko加上炸蝦令口感更香脆配搭青瓜絲.紫菜粉明太子醬.鰻魚汁.味道突出除咗卷物之外仲有壽司.小食.Poke Bowls係附近返工一族嘅最佳選擇
喺灣仔修頓球場打完波

仲有壽司.小食.Poke Bowls
係附近返工一族嘅最佳選擇
2024-02-02
2024-02-01 70 瀏覽
唔想煮飯又想食好少少,就叫朋友放工買外賣返屋企食。估唔唔佢買咗我平日返工係尖沙咀食開的壽司外賣,就係鐘意佢多選擇,有熟食,又有素菜選擇,最重要是價錢合理。朋友唔食魚生,叫咗個Cali Salmon($72), 有炸三文魚同蟹柳,配芝麻和椒鹽粉。而我就係Black Magma ($75), 有滿滿的吞拿魚蓉和碎帶子,口感非常軟綿綿。仲有加多兩枝日本梳打,有比較少見的柚子口味。今餐是高質外賣,又可以在家舒舒服服食晚餐。

2024-02-01
  • Black  magma
原來Chotto maki在灣仔廈門街也有分店,前幾天順路便買了外賣,餐廳內都有少量座位可供堂食。<See monster > $75餐廳Signature roll之一,餡料有蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉、鰻魚汁及自製醬。蟹柳、炸蝦加青瓜絲的配搭口感豐富,咬下去一絲絲的。<C-dragon > $75其中一款中卷,材料有炸鰻魚、炸番薯、飛魚子、蛋黃醬和鰻魚汁。入口比較乾身,壽司表面放了一塊炸蕃薯,蛋黃醬和炸鰻魚則包裹在米飯之中,香口惹味。<Scallop nigiri> $45Sashimi+$5點多了一份帶子壽司,加$5轉為帶子刺身。帶子味道鮮甜,質素不俗。

<See monster > $75

<C-dragon > $75

<Scallop nigiri> $45
Sashimi+$5
1K
2023-11-18 271 瀏覽
利東街有咩好食?我第一時間就諗起那創意卷物店「Chotto Maki」,他們有多款足料的創意卷物,以豐富的餡料,創造出一款又一款的特色卷物,真讓人一食愛上。Philadelphia這款卷物有齊多款餡料:三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁等,層次豐富,入有充滿忌廉芝士的鹹香,又有軟腍的牛油果,肥美的三文魚,口感超豐富,一食著迷。Tempura Salmon而另一款卷物則是有炸物的Tempura Salmon。卷物中有:炸三文魚、忌廉芝士、飛魚子、明太子醬、蛋黃醬,其中炸三文魚當然係主打,口感彈牙,味道濃郁,還有明太子醬汁,令層次更豐富。吞拿魚壽司/油甘魚壽司吞拿魚口感軟滑,魚味濃郁;油甘魚甘甜鮮味,份外甘香。

Philadelphia

Tempura Salmon

吞拿魚壽司/油甘魚壽司
吞拿魚口感軟滑,魚味濃郁;油甘魚甘甜鮮味,份外甘香。

2023-11-14 1606 瀏覽
之前跟同事來灣仔吃lunch 時發現原來大愛的Chotto Maki在廈門街原來有分店,所以這天來了買外賣!跟之前尖沙咀分店一樣,出餐快,即點即製,保證新鮮,而且用料很足,每次吃它都一定非常飽!每次來Chotto Maki 都必點的是我最愛的三文魚夏威夷魚生飯!三文魚加牛油果、海帶、枝豆、蟹柳絲等,配上他家特製有點像沙律醬但又好像有點不一樣的醬汁,一整個就是完美!畫龍點睛的部分是加了日本的醃酸黃蘿蔔,令整個poke bowl吃下去沒有那麼油膩,而且有一些芋頭脆片,加強口感不單調!同事還有一個搞笑的評價,因為點poke bowl所以他給了匙羹,但那匙羹很大一個,撈飯超級方便!同事則點了一份8件裝的Black Magma﹐是碎帶子加碎吞拿魚蓉,再加了一些黑芝麻醬。我覺得他家的醬料也挺特別的,平日吃日式卷物很少有這種黑芝麻醬之類的。試食了這個感覺也是挺有設計的,因為都是一些碎海鮮,所以吃下去口感比較綿軟,但又加了天婦羅碎,即時增加了口感! 最後再點了兩件帶子壽司跟同事share﹐ 又是太擔心點了太多食物非常飽的一天!大滿足!

5 分鐘 (外賣自取)
2023-11-02 330 瀏覽
工作常常都很忙碌,有時午餐真是想是一些令自己滿足而又特別的食物。最近發現離利東街不遠的廈門街有間創意飯卷舖,決定今日來試下。一入去見裝修整潔亮麗,有數張枱可以坐低吃,亦見很多人叫外賣。這間小店主要售賣飯卷和魚生飯。飯卷有各式各樣的餡料,魚生例如三文魚、吞拿魚都有,連龍蝦、燒牛肉、紅菜頭、芒果飯卷也有。最特別的是可自創卷物,發揮創意,隨自己喜歡加入蔬菜、魚生和醬汁。今天突然很想吃魚生飯,見有三文魚配吞拿魚的魚生飯便即叫。難得午餐都可以如此豐富真的非常開心 🥰魚生飯一上枱甚有驚喜,魚生份量不少,夠新鮮,而且還配以牛油果和海帶這兩種健康食物。牛油果軟綿綿撈在魚生飯中甚為好吃。這個魚生飯真的又滿足又健康, 確實是一個不錯的午餐😇今天很肚餓,我還加了雞翼和枝豆。雞翼炸得金黃香脆,熱辣辣,枝豆份量也不少,食完蛋白質真的🈵️🈵️!最後飲支蜜桃梳打

最後飲支蜜桃梳打
2023-08-10 923 瀏覽
食食埋埋都真係超過10次,雖然唔係正宗日式飯卷,但係!呢個組合係perfect match!最鍾意係佢嘅spice me up😍Jelly on top, 餡有海草、蟹籽、鰻魚、青瓜,加上小小辣辣地嘅調味食落完美喚醒味蕾😍強烈推薦大家試下👍🏻👍🏻👍🏻另外sea monster口感豐富,滿滿嘅蟹柳絲同醬,試過一次之後,就每次都會出現喺我個order list到!Philadelphia roll,三文魚加cream cheese,好豐富嘅口感,不過食得多會有啲膩,多人食先叫會好啲🌟
食食埋埋都真係超過10次,
雖然唔係正宗日式飯卷,
但係!
呢個組合係perfect match!
最鍾意係佢嘅spice me up😍
Jelly on top, 餡有海草、蟹籽、鰻魚、青瓜,
加上小小辣辣地嘅調味
食落完美喚醒味蕾😍
強烈推薦大家試下👍🏻👍🏻👍🏻

另外sea monster口感豐富,
滿滿嘅蟹柳絲同醬,
試過一次之後,
就每次都會出現喺我個order list到!

Philadelphia roll,
三文魚加cream cheese,
好豐富嘅口感,
不過食得多會有啲膩,
多人食先叫會好啲🌟

2023-06-25
  • Spice Me Up
2023-02-08 3618 瀏覽
👨🏻‍🍳Chotto maki (Wanchai)📍灣仔廈門街33號地舖 激推🍽️Philadelphia牛油果三文魚飛魚子奶油芝士卷 味道好夾🥹口感好豐富!!超fresh🤤因為最後先加 所以無影低😖會Encore呢個!!🤤 其他卷物都好食🤤🍽️Mango Dynamite 🍽️Sea Monster好大舊🙈分幾啖食約女仔手心咁大🤣 Remarks:先點餐付款,最後請自行收拾餐盤🤤🙏🏻
2023-01-21
Philadephia
Sea  Monster
Mango  Dynamite
Chotto Maki 📍灣仔廈門街33號地舖元旦晚餐同朋友一齊食咗一間佢公司附近嘅takeaway,無論係店面、包裝定食物嘅presentation都好有美式壽司卷店嘅感覺,整體價錢比較貴,但味道同質素都好高,而且每消費夠$100就可以獲得一個印花,儲夠10個印花就可以換一款$78或以下嘅卷物,都叫抵返,所以想推介俾大家試下! 💰$72Philadelphia Classic Rolls 🍣呢度嘅classic roll有8件,而Philadelphia係其中一款比較受歡迎嘅卷物,除咗三文魚同牛油果,佢中間仲夾咗cream cheese,面頭鋪滿咗一大堆飛魚籽,食落卜卜聲,好過癮!醬汁方面,除咗有沙律醬,佢仲落咗鰻魚汁,令到個卷有牛油果嘅清新感,但又有濃濃醬汁嘅惹味,我同朋友都十分滿意! 💰$72Sea Monster Signature Rolls 🍣至於呢款signature roll就得4件,但size都比classic嘅大,大概就係一個飯團嘅size。朋友好鍾意食蟹,所以我幫佢揀咗呢款sea monster卷,食到佢不知幾滋味!除咗蟹棒拆肉之外,個卷裏面仲有天婦羅蝦同青瓜,食
Chotto Maki
📍灣仔廈門街33號地舖

[價錢 Price]
💰$72
Philadelphia Classic Rolls 🍣

[價錢 Price]
💰$72
Sea Monster Signature Rolls 🍣
至於呢款signature roll就得4件,但size都比classic嘅大,大概就係一個飯團嘅size。朋友好鍾意食蟹,所以我幫佢揀咗呢款sea monster卷,食到佢不知幾滋味!除咗蟹棒拆肉之外,個卷裏面仲有天婦羅蝦同青瓜,食落好清爽!卷面有海量嘅櫻花蝦,海鮮味爆曬燈!最特別嘅係除咗有上面提過嘅醬汁外,佢仲有蒜片、甜薯粉同house special sauce作點綴,令味道昇華!

雖然整體比較貴,但食落食材好新鮮,卷物又靚又好味,睇得又食得!如果唔係用咁靚嘅包裝,價錢調整一下,平啲的話,相信會吸引到更多人食!

• Sea Monster
2022-12-21 2178 瀏覽
放左工睇下openrice有乜好食,今晚想食日本野,見E間野$100倒就食到晚餐都算幾平就試下。睇左好耐簡左個chick chick 跟住驚唔夠飽加左個烏冬,總共$100. 一到點知發覺中伏,諗住有8件,點知得4件。照食囉發覺都幾好味不過d料就散哂,食埋個烏冬E個就唔好食可以唔駛試。返到屋企發覺有d餓,跟住仲有小小肚痛😵‍💫整體黎講,如果飯量多返小小會好d,我見格離個朋友仔d飯都好實下,可以成個卷企係道。衛生方面用獨立包裝筷子比較好。味道3星:Roll可以烏冬難食抵食2星:平但份量唔夠衛生2星:食完肚痛其他一般
衛生方面用獨立包裝筷子比較好。
味道3星:Roll可以烏冬難食
抵食2星:平但份量唔夠
衛生2星:食完肚痛
其他一般
2022-12-21
2022-10-18 1817 瀏覽
Ordered a Philadelphia Roll ($78) and a D-I-Y Roll with scallop, avocado, cucumber and mango ($91). The rolls were made upon order and the ingredients are so fresh too! The sauce also goes well with the rolls. A nice and convenient take-out!
Philadelphia  Roll
Philadelphia  Roll
2022-10-06 1375 瀏覽
呢間外賣卷物想食好耐,聽聞唔貴又大份,仲有自選卷物,今次揀左9 Cali Salmon HKD 78Deep Fried Salmon, Crabstick, Roasted Sesame,salt,pepper有三文魚,脆脆,少少炸芝麻,好食固一盒有8嚿另外帶子同油甘魚三件(HKD45/1),火炙+HKD15刺身好新鮮,買去野餐宵夜都係好選揀👍🏾👍🏾
呢間外賣卷物想食好耐,聽聞唔貴又大份,仲
有自選卷物,今次揀左

9 Cali Salmon HKD 78
有三文魚,脆脆,少少炸芝麻,好食固一盒有
8嚿

另外帶子同油甘魚三件(HKD45/1),火炙
+HKD15

刺身好新鮮,買去野餐宵夜都係好選揀👍🏾👍🏾
Cali Salmon
Cali Salmon
2022-09-26 690 瀏覽
同朋友去咗灣仔呢間食美式壽司嘅舖頭入到去個環境有啲似外國外賣店咁嘅樣得少少座位 不過係舒適嘅同朋友兩個人叫咗三盤壽司 一盤係牛油果 一盤係牛肉 仲有一盤雜錦另外加多左個細烏冬壽司嘅份量非常大件 如果胃口比較少嘅朋友可以兩份share一盤其中有沙律醬嗰一盤上面有一啲啫喱 香甜清新 中和左肉類本身嘅油膩感牛油果嗰個有少少偽三文魚feel 感覺非常有趣而佢個烏冬採用手打烏冬 口感煙韌 面頭嗰塊腐皮亦都吸哂D湯 十分入味地理 7.5/10味道 8/10裝修 6.5/10服務 7/10
同朋友去咗灣仔呢間食美式壽司嘅舖頭

裝修 6.5/10
服務 7/10
2022-08-19
2022-08-29 421 瀏覽
鵝腸火雞腎chok麵 $45小編大推介💛鵝腸超級爽脆火雞腎有咬口麵方面就用左泓一拉麵加埋秘製蒜辣醬 好惹味超級好食😆感覺上如果泰國版嘅杯麵都係要買返酸辣味嘅,或者有辣嘅口味版本先至好食,今次呢個唔辣版嘅海鮮杯麵都真係幾難食食咗一半就已經要放棄以配料方面就比較多蔬菜蟹柳魷魚雞蛋,口味就正正常常 但係湯底都唔算係好creamy ,
鵝腸火雞腎chok麵 $45

小編大推介💛