2024-03-12 33 瀏覽
今日唔係太肚餓 所以喺灣仔買咗個簡單卷物小食返屋企同老公食 雖然話係便食 但如果住得遠嘅話 呢度同樣可以堂食Beef-iyaki 有齊照燒牛肉/青瓜絲/腐皮/牛油果/飛魚子/炸蒜等材料 配上自製醬鰻魚汁 食落口感好豐富 味道亦唔錯C-Dragon 有炸鰻魚係面 壽司飯包住炸蕃薯 再有飛魚子/蛋黃醬同鰻魚汁 食落幾香口 我都幾鍾意明太子雞翼 雞翼外皮再包裹滿明太子雞肉 食落無骨啖啖肉 外皮又香脆另外呢度仲有啲刺身嘅卷物 不過我自己就鍾意食熟食 而呢度嘅熟食卷物味道都真係幾唔錯 壽司飯嘅珍珠米粒粒分明 而且醋飯嘅味道啱啱好

2024-03-12 21 瀏覽
Chotto Maki主打創意卷物嘅壽司店~款式幾多有人氣大卷、經典中卷、創意中卷、壽司同刺身🥢Crunch 人氣大卷三文魚、沙律菜、蘆筍、天婦羅脆脆、櫻花蝦配上芥末蛋黃醬同黑芝麻醬帶點微辣,非常惹味每件卷件份量超大件~絕對食到飽🥢Philadelphia 經典中卷三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子配搭好match跟有蛋黃醬同鰻魚汁一啖一口剛剛好~🥢帶子刺身~食落幾鮮甜🌿📍灣仔廈門街33號地舖
Chotto Maki

主打創意卷物嘅壽司店~款式幾多
有人氣大卷、經典中卷、創意中卷、壽司刺身

🥢Crunch 人氣大卷

三文魚、沙律菜、蘆筍、天婦羅脆脆、櫻花蝦
配上芥末蛋黃醬同黑芝麻醬帶點微辣,非常惹味
每件卷件份量超大件~絕對食到飽

🥢Philadelphia 經典中卷

三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子
配搭好match跟有蛋黃醬同鰻魚汁
一啖一口剛剛好~

🥢帶子刺身~食落幾鮮甜🌿

📍灣仔廈門街33號地舖

外賣自取
今日行過灣仔有啲肚餓,見呢間日式小店嘅日式女仔公仔頭招牌非常搶眼,於是就走入去試下!小店入邊有好多好特色嘅壽司,我地揀左兩款壽司卷加一個小食。🍣Veggie Lover $65- 紅菜頭,蘆筍,芒果、青瓜,紫蘇葉,炸蒜配自製醬,黑松露蛋黃醬🍣Philadelphia$75- 三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子配蛋黃醬,鰻魚汁🥟Chicken Tsukune $45大阪燒雞軟骨丸壽司卷好足料,而且賣相好colorful, 又靚又夠晒吸引!味道仲好好添,喺唔錯嘅小食推介😋
小店入邊有好多好特色嘅壽司,我地揀左兩款壽司卷加一個小食。

🍣Veggie Lover $65

🍣Philadelphia$75
- 三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子配蛋黃醬,鰻魚汁

🥟Chicken Tsukune $45
大阪燒雞軟骨丸

2024-02-29
2024-03-07 33 瀏覽
食得多煮家飯大少們都想食下街外野但我又真係好小同佢地出街食所以我通常都會物色下屋企附近啲餐廳外賣又好味又岩佢地食今次揀左啲間,成日都路過但未試過佢鋪面好乾淨企理,令人有一種好舒服既感覺佢以飯卷為主,有好多選擇!壽司飯卷係即叫即整我最後揀選左2款飯卷壽司🔆Mango Dynamite 飯卷係以 芒果、青瓜絲、炸蝦、飛魚子、鰻魚汁 製作,味道清新炸蝦脆口,2種唔同層次,好好味😋🔆Cali Salmon 飯卷係以 炸三文魚、蟹柳、黑白芝麻、椒鹽粉 製作,啲款味道比較淡口,都唔錯,岩曬小朋友🔆雞扒烏冬(豬骨湯)啲個烏冬好抵食又好味,雞扒有成4大件,仲要係好味唔鞋口個種!烏冬彈牙爽口,有驚喜👍🏻👍🏻小食我都叫左2款試下🔆明太子雞翼我好鐘意食明太子雞翼,但唔係間間都好食,佢啲到整到酥脆可口,真正啖啖肉,就連雞翼尖都好脆!😋😋🔆大阪燒雞軟骨丸用雞軟骨整成丸子,再用大阪燒整法去整都幾特別,出來較果真係成粒章魚小丸子咁,食落都真係好雞軟骨,而且仲好好味,差不多成份比阿仔食曬,下次要double order 先得!整體全部都好正,又好好味,開飯Lu !
食得多煮家飯
大少們都想食下街外野
但我又真係好小同佢地出街食
所以我通常都會物色下屋企附近啲餐廳外賣
又好味又岩佢地食

今次揀左啲間,成日都路過但未試過
佢鋪面好乾淨企理,令人有一種好舒服既感覺

佢以飯卷為主,有好多選擇!

壽司飯卷係即叫即整

我最後揀選左2款飯卷壽司

🔆Mango Dynamite

🔆Cali Salmon

🔆雞扒烏冬(豬骨湯)

小食我都叫左2款試下

🔆明太子雞翼

🔆大阪燒雞軟骨丸

整體全部都好正,又好好味,開飯Lu !
2024-03-06 31 瀏覽
灣仔打工仔 想食清淡d 又唔想食壽司咁單調 🍱我會食Chotto Maki!食物 又有創意又好味😋😋🥢呢度有很多特色的壽司飯卷~用吞拿魚🐟三文魚🥩牛肉🍣鰻魚🥑牛油果芒果、芝士等材料整大大件的飯卷🤭又有d創意特式中卷。🍚仲有 Poke魚生飯 同壽司set 壽司pizza添啊!我通常會點招牌創意中飯卷🍣 Double S,C-Dragon~這d卷物絕對是一個創意十足的選擇💕內部的組合包括魚生、蔬果同炸物。這些配料結合在一起,營造出豐富的口感和層次!除了創意飯卷🍴我還點了他們的Tuna Poke Bowl。這是一道以吞拿魚為主要成分的飯碗🍛新鮮吞拿魚配搭蟹柳絲🥑牛油果🫛毛豆、海苔🍙和特製醬汁~~~豐富的口味好開胃 唔膩!又美味而營養豐富的一餐😉

🥢呢度有很多特色的壽司飯卷~
🍚仲有 Poke魚生飯 同壽司set 壽司pizza添啊!

2024-03-06 14 瀏覽
超高質外賣壽司店🍣裝修超別緻~❀龍蝦卷食到有一絲絲嘅龍蝦肉,仲配左最愛嘅牛油果外層輔滿厚厚炙燒過嘅三文魚~加埋特製醬汁真係好惹味!❀PHILADELPHIA呢個都係我最愛!中間有三文魚粒同埋芝士粒🧀面層仲有牛油果片配沙律醬同蟹籽~食落口感超creamy超滑( ´▽`)*⌂Chotto Maki (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街33號地舖#灣仔美食 #中環美食 #灣仔壽司 #外賣壽司 #外賣食乜好 #中環壽司 #壽司控
超高質外賣壽司店🍣
裝修超別緻~

❀龍蝦卷
食到有一絲絲嘅龍蝦肉,仲配左最愛嘅牛油果
外層輔滿厚厚炙燒過嘅三文魚~
加埋特製醬汁真係好惹味!

❀PHILADELPHIA
呢個都係我最愛!中間有三文魚粒同埋芝士粒🧀
面層仲有牛油果片配沙律醬同蟹籽~
食落口感超creamy超滑( ´▽`)

*⌂Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街33號地舖
  • Philadelphia
  • 龍蝦卷
2024-02-28 50 瀏覽
今日溫度驟降想食熱辣辣的食物但又心思思想食壽司,同事就介紹咗呢間Chotto maki店舖給我,有熱食之餘又可以食壽司,一次過滿足晒我的選擇!這裡的菜單食物選擇唔算但每款也是自家製,全部即叫即整,絕對新鮮。腐皮烏冬,只係$38非常抵食!有二塊腐皮和一些紫茶昆布,烏冬彈牙爽口配上豬骨湯底,味道不過不失。另外叫了二款中卷的壽司,每份有8塊,全部都是足料!最驚喜是Philadelphia,有三文魚和忌廉芝士,面頭鋪上牛油果和飛魚子!另一款Double S,有碎帶子和三文魚,但稍嫌少了一些咬口!整體來說款司款式新穎有創意,若食厭了傳統壽司的話可以試試這家壽司。

2024-02-28 26 瀏覽
今日來到灣仔想食得健康一點,在利東街附近找到一家特色壽司店,店外有一個大大的人頭圖像,非常吸睛!店內有少量座位可以坐下來慢慢食!這家的壽司是即叫即制而且款色特別,有別於一般的壽司而是以材料多樣性,我就叫了二款試試!下單後大約等了5分鐘,外賣就制作完成!我叫了二款經典中卷,8號和11號!Mango Dynamite- 材料有炸蝦、青瓜絲、芒果和飛魚子,炸蝦保持脆度、配搭了青瓜絲後口感清爽不油膩,面頭鋪了芒果意外地夾,感覺清新!Philadelphia- 材料有三文魚、忌廉芝士、牛油果和飛魚子,個人比較喜歡這款,飛魚子彈牙有咬口!而三文魚和忌廉芝士配搭一齊有驚喜!人均約$100

下單後大約等了5分鐘,外賣就制作完成!

我叫了二款經典中卷,8號和11號!

人均約$100
2024-02-27 12 瀏覽
跟新同事吃午飯,帶她來了我的愛店Chotto Maki!😁😁 今次我終於試了新項目Philadelphia, 是三文魚、忌廉芝士、牛油果的小卷,上頭還有一些飛魚子、沙律醬和鰻魚汁,所以味道很豐富。特別驚喜的是那忌廉芝士雖然只是少少一塊,但味道跟口感都非常濃厚,喜歡吃芝士的人一定不能錯過這款!朋友點的是照燒牛肉卷,是大卷共4件,跟我交換了2件小卷,照燒牛肉卷中間還有大量青瓜絲,感覺會比我的清爽一點,牛肉本身味道不算濃,但因為有鰻魚汁和腐皮,所以會有點甜口,加上飛魚子跟炸蒜片,口感挺豐富的。這次還試了一個新項目,點了一個大阪燒軟骨丸,聽名字就明顯知道是想要裝成大阪燒那樣,應該是將軟骨丸炸過後加上柴魚片、大阪燒醬和沙律醬,第一次見,挺有趣的,不過45蚊六粒有一點點貴。整體chotto maki的質素仍然是挺不錯的,快捷好味又飽肚!

10 分鐘 (外賣自取)
2024-02-24 37 瀏覽
之前喺尖沙咀買過呢間創意壽司店,原來都有幾間分店,而灣仔都有😍好近我啊餐廳主打創意反卷,Beef-iyaki $72係佢哋嘅人氣大卷之一,size 系Jumbo size😮咁大件系因為入邊包咗好多材料,照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果、 飛魚子,果然好足料原來仲有得自選反卷,更加貼合自己嘅口味,讚啊👍🏻我就揀咗三文魚x 碎帶子x 牛油果x 青瓜絲 x 櫻花蝦,醬汁竟然見到有黑松露蛋黃醬,雖然唔知道咁多款材料夾埋會係咩味道😂 但自選就系要夠新穎!全部材料都係我鍾意食的,果然味道都好合符我心水🫶🏻另外仲追加左份油甘魚壽司,充滿油脂🐟壽司飯亦都手握得不錯👍🏻

2024-02-23 35 瀏覽
Lunch time唔想食得太重口味,有時都會食壽司、魚生飯🍣想有啲新意思,灣仔就有一間主打創意卷物嘅Chotto Maki,有好多款混合不同食材、醬料配搭嘅卷物,分中卷同大卷兩種size,一啖就食到多重味道口感😙😙係門口仲見到有宣傳牌寫住夜晚730後有8折,都幾抵食🤑Black Magma有碎帶子、碎蔥吞拿魚蓉、天婦羅脆脆、黑芝麻醬,餡料整體好軟滑,帶少許黑芝麻香味幾特別😛Philadelphia有三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁,口感好豐富。三文魚加上忌廉芝士🧀絕對係絕配,加埋飛魚子有啲咬口😗三文魚壽司、吞拿魚壽司除咗創意卷物呢度仲有啲經典款壽司,如果唔想食太多醬想健康啲就可以叫😆另外仲有poke bowl。人均消費:$80推介指數(10分為滿分):7分

Black Magma

Philadelphia

三文魚壽司、吞拿魚壽司

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):7分
2024-02-23
10 分鐘 (外賣自取)
喺灣仔附近影相,嚟到廈門街呢間特色壽司外賣店,店面不大,勝在open kitchen,乾淨企理,夠衛生!油甘魚壽司 ($26) 壽司米糯而有光澤,上面放置著新鮮油甘魚片,色澤帶粉紅色,肉質新鮮。Crunch ($75) 色澤豐富多彩,大卷內材料有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦,非常豐富,沙律菜和蘆筍帶有爽脆口感,三文魚鮮嫩多汁,醬料配搭芥末蛋黃醬和黑芝麻醬,入口甜甜地,口感層次豐富,賣相更色彩繽紛。Lobster Roll ($98) 卷餅中包裹著龍蝦肉、火焰三文魚、牛油果、芥末蛋黃醬醬和彩色芝麻,龍蝦肉分佈均勻,火焰三文魚有烤香味,奶油口感好juicy,好特別!

油甘魚壽司 ($26)

Crunch ($75)

Lobster Roll ($98)

2024-02-23 18 瀏覽
在灣仔上班一直知道有間Chotto Maki,但未有機會嘗試,今天趁工作悠閒下午,前往買買外賣,好好享受一頓,想不到食物創意令我如此驚喜,而又十分美味😋😋首先,我點了他們其中一款招牌創意中飯卷 Westcoast($65)。這卷物絕對是一個創意十足的選擇。內部的組合包括碎吞拿魚、酸黃瓜、辣三文魚、黑芝麻醬和炸蒜。這些配料結合在一起,營造出豐富的口感和層次。碎吞拿魚和辣三文魚帶來鮮嫩口感和微辣風味。酸黃瓜提供了清爽的咸酸味道,而黑芝麻醬增添了濃郁的芝麻風味。最後,炸蒜為飯卷增添了脆脆的口感,使整個卷物更加令人愉悅。除了創意飯卷,我還點了他們的Salmon Poke Bowl($88)。這是一道以三文魚為主要成分的飯碗。除了新鮮的三文魚魚,碗裡還有蟹條、牛油果、毛豆、海苔、酸黃瓜和特製醬汁。這些配料組合在一起,提供了豐富的口味和質感。三魚肉質鮮嫩,牛油果提供了柔滑的口感,而毛豆和海苔增添了口感的層次,是一道美味而營養豐富的料理。大阪燒雞軟骨丸外層金黃酥脆,內部則保持著嫩滑口感。這種質感的對比使得每一口都令人驚喜。軟骨丸上的大阪醬汁非常美味,帶有微妙的甜和酸的味道,完美地平衡了整道菜的口味,

大阪燒雞軟骨丸外層金黃酥脆,內部則保持著嫩滑口感。這種質感的對比使得每一口都令人驚喜。軟骨丸上的大阪醬汁非常美味,帶有微妙的甜和酸的味道,完美地平衡了整道菜的口味,讓人回味無窮。

Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
地址:灣仔廈門街33號地舖
電話:8481 2861
2024-02-21 16 瀏覽
成日經過呢間餐廳都好想試今日終於有機會買到😍款式種類好多好吸引!.💎 $75 Sea Monster (Crabstick, Tempura Prawn, Cucumber, Sakura Shrimps, Garlic Chips, Sweet Potato Powder, Unagi Sauce, House Special Sauce)呢款飯卷結合咗好多食材蟹肉棒同炸蝦帶嚟嘅脆脆口感🫶🏻加埋清爽嘅黃瓜,令味道更加豐富仲有櫻花蝦同蒜片增添咗海鮮嘅風味😍再撒上甜薯粉,鳗魚醬同特製醬汁令整體味道更上一層樓🥰.💎$75 Philadelphia (Salmon, Cream Cheese, Avocado, Tobiko Mayo, Unagi Sauce)呢款飯卷展示咗新鮮嘅三文魚魚、奶油乳酪同牛油果嘅細緻風味再結合埋蛋黃醬同鳗魚醬😎帶嚟一啲鹹香嘅味道食落好爽口🤩.💎$45 Chicken Tsukune呢款雞軟骨丸好好味😆燒得好多汁多肉一啖咬落去好滑嫩再加埋秘製醬汁🥳令味道更加豐富
成日經過呢間餐廳都好想試
今日終於有機會買到😍
款式種類好多
好吸引!

呢款飯卷結合咗好多食材
蟹肉棒同炸蝦帶嚟嘅脆脆口感🫶🏻
加埋清爽嘅黃瓜,令味道更加豐富
仲有櫻花蝦同蒜片
增添咗海鮮嘅風味😍
再撒上甜薯粉,鳗魚醬同特製醬汁
令整體味道更上一層樓🥰

呢款飯卷展示咗新鮮嘅三文魚魚、奶油乳酪同牛油果嘅細緻風味
再結合埋蛋黃醬同鳗魚醬😎

一啖咬落去好滑嫩
再加埋秘製醬汁🥳
令味道更加豐富
2024-02-07 98 瀏覽
今日唔想岀街食,諗下買咩外賣番去先,係廈門街呢邊搵到呢間chotto maki,係特色卷物呀,好似好好味。好,睇下有咩好食先。外賣袋袋都好靚好可愛呀。Philadelphia roll,三文魚做核心,用飯包住,外層有厚厚牛油牛,忌廉芝士,非常creamy,仲有飛魚子食落卜卜聲,最後係鰻魚汁提鮮,無論口感層次都超級豐富。腐皮烏冬,有海苔紫菜大大塊甜腐皮,烏冬份量都唔少,個湯底又濃郁。帶子壽司,散件壽司都好新鮮肥美,帶子鮮甜爽口。油甘魚壽司,新鮮既粉紅色加上油脂豐富既肉質,好味味!

好,睇下有咩好食先。

外賣袋袋都好靚好可愛呀。