2024-02-19 399 瀏覽
一杯熱朱古力,另一杯熱mocha,都是我喝。😂N.O.T. Specialty Coffee 比起上星期去的NINETYS Roastery服務態度好。雖然不知道是否因為我用coffee pass,職員並沒有預先問我叫甚麼名。我在OpenRice知道職員應該會先問顧客甚麼名,然後整完咖啡後,就會叫顧客的名字。而我也聽到職員叫附近的顧客的名字,我覺得這做法幾好,增添親切感,很有熟客仔的感覺。熱朱夠香濃,表面的朱古力碎也有苦味。熱mocha也不錯,咖啡和朱古力比例適中。喜歡玻璃外的竹,有些日式感覺。
一杯熱朱古力,另一杯熱mocha,都是我喝。😂

喜歡玻璃外的竹,有些日式感覺。
2024-01-05 358 瀏覽
舒適嘅環境,清幽嘅早上,買杯咖啡,遲攞了2秒,被店長責罵,還說我杯咖啡阻住他的位置,實在無語,其他店員連忙和我道歉,但這位店長堅持自己沒有問題,影響了一大清早的心情,實在很不愉快
Latte
2024-01-05
$40 (早餐)
2023-03-22 1761 瀏覽
𓍯 N.O.T. x NUTMAD 𓂃 Very excited about the crossover of N.O.T with pop-up @nutmadhk in Lee Garden One ☕️ Have to say that the Hot Chocolate at N.O.T has won me over - decadent & doesn’t break the bank at under $40 (some of the hot choc out there can be really pricey), you can even get it with non-diary options and it still tastes very rich 🍫 Piggy Carbonara is of cuz a must-order item from Nutmad 🍝 the Lee Garden pop-up also serves a 1/2 portion of their signature French Toast 🍞 still comes in a
𓍯 N.O.T. x NUTMAD 𓂃

Piggy  Carbonara

Piggy Carbonara is of cuz a must-order item from Nutmad 🍝 the Lee Garden pop-up also serves a 1/2 portion of their signature French Toast 🍞 still comes in a hefty size that could feed 2 🙌

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Hot Chocolate ($38 +0 oat milk)
✧ Piggy Carbonara ($110)
✧ 1/2 French Toast ($68)
✧ Smoked Salmon Bagel ($58)
𖤥 N.O.T. Specialty Coffee x Nutmad @nutmadhk
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_cwb
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃#thefchk_cafes

2023-03-19
Piggy  Carbonara
  • Hot  Chocolate
  • 1/2  French  Toast
2022-05-29 2064 瀏覽
香港要搵杯iced chocolate 唔難 但要搵杯好飲有誠意既iced chocolate 真係唔容易一係就味道好假一係就奶粉味好重再唔係就朱古力粉唔夠 成杯奶咁 (我唔係order milk ah….)呢度!真係飲過最好飲既iced chocolate佢本身冲完係凍 唔會有冰粒 (已經好抵讚)上面再鋪一層朱古力粉所以成杯朱古力都比較濃味 真正既iced chocolate 絕對無偷工減料店內既counter位可能因為covid 無得坐店出面就有幾張檯可以坐 本身個位置少人行 所以都Ok 好坐既
一係就味道好假
一係就奶粉味好重
呢度!真係飲過最好飲既iced chocolate
佢本身冲完係凍 唔會有冰粒 (已經好抵讚)
上面再鋪一層朱古力粉
店內既counter位可能因為covid 無得坐
2021-10-22 1820 瀏覽
一星期去一至兩次,基本都係叫Flat White + Pecan & Honey Bagel配Cream Cheese。今日見到個Bagel即刻打咗個突,我叫咗個完塊厚切菠蘿油咩?Cream Cheese分三片擺無抹開(琴日嚟都係食同一款Bagel,Cream Cheese係有抹開嘅)。當我拎住個Bagel去收銀處反映時,店員回覆師傅刮Cream Cheese時刮多咗,然後俾咗支膠叉我抹開。但我反映嘅問題唔係刮多咗,係Cream Cheese無抹平同之前嘅做法唔一樣。10月10日我反映食到嘅Bagel好韌就同我講每批Bagel唔同呢批做得煙韌啲。嗰種係隔夜嘅韌並唔係「煙韌」,俾個咁嘅解釋我,我覺得當我白痴。幫襯咁耐,我覺得服務HEA咗(當日我早上十點半到達,兩、三張空圓枱,張張都有食物碎係枱面,我要自己抹枱清理),食物質素差咗(隔夜韌到飛起嘅Bagel、完塊厚切Cream Cheese Bagel),員工HEA咗(大聲吹水大聲笑)。10月10日嗰日見到疑似老闆巡舖,佢狀似好滿意;但作為利園店嘅長期顧客,我對該店嘅服務同食品質素越來越唔滿意。咖啡係好飲,但整體差咗好多,今後唔會再嗌嘢食淨係齋飲嘢。
食物好食OK但唔知係咩因為疫情關係話堂食都冇碟睇到網上啲相都係梗唯有撕開啲紙袋食啦食物好食OK但唔知係咩因為疫情關係話堂食都冇碟睇到網上啲相都係梗唯有撕開啲紙袋食啦Just FYR
食物好食OK

Just FYR

Basque  burnt  cheese  cake
Basque  burnt  cheese  cake
2021-07-10 1202 瀏覽
又介紹呢間喇 其實銅鑼灣係有兩間N.O.T 呢排兩間都有去過 但喺利園呢間食bagel🥯就係第一次喇!利園嗰度放咗幾張枱喺商場位置 但係嗰幾張枱去親都唔會有位 因為啲人多數買杯咖啡坐喺度就坐全日🥲只可以拎走或者企喺度食/飲🥯Smoked Salmon Bagel♨️新鮮出爐 熱辣辣 真係攤咗一陣先拎到上手食😂終於食到唔係界口嘅bagel🥰外面脆卜卜 再咬落去就煙韌🥰入面舖滿煙三文魚加火箭菜🥬另外叫咗佢少少cream cheese就可以😚都一樣好夠味 滿足 飽肚😁
又介紹呢間喇 其實銅鑼灣係有兩間N.O.T
呢排兩間都有去過 但喺利園呢間食bagel🥯就係第一次喇!

🥯Smoked Salmon Bagel
This place is in the heart of Causeway Bay occupying a prime spot. However, they will not accept a tumbler. They won't give you a metal spoon to eat cake and insist on plastic. Staff at this place are extremely lazy and have no regard for anything environmentally friendly. Coffee is OK; only good thing is their location reallyEvery coffee shop in Lee Garden accepts tumblers. Every coffee shop in Lee Garden accepts washing as part of their duties. Not these guys. They're special. Better t

Every coffee shop in Lee Garden accepts tumblers. Every coffee shop in Lee Garden accepts washing as part of their duties. Not these guys. They're special. Better than everyone apparently. Don't go.
2021-04-20 557 瀏覽
呢度係兩間黃店放埋一齊💛想買飲品就去呢間咖啡店 想買嘢食就去睇隔離連住嘅ehonia落地玻璃嘅設計 環境好正 仲要充滿文宣☕️Caffe Mocha $34其實都真係幾平 依家閒閒哋買杯咖啡都$40以上 但呢度先30頭😳佢仲好有心問你叫咩名 沖好就嗌你名💙好貼心🥰杯咖啡重espresso☕️朱古力味亦不淡🍫咖啡香奶滑😁係一杯恰到好處嘅mocha😁
落地玻璃嘅設計 環境好正 仲要充滿文宣

☕️Caffe Mocha $34
2021-02-06 1402 瀏覽
利園一期2樓,有這間設計得很特別很有美感的精品咖啡店。在這商場一系列的服裝店中,它,絕對是一個亮點。今次並沒有幫襯他的咖啡,因為我剛在Hysan Place那分店已經飲咗。在這邊我反而想幫襯他的lemon Tea cake .蛋糕質地相當唔錯,亦都夠moist. 檸檬味比較其他Lemon cake 係酸咗少少,但是這是我個人喜歡的酸度。其實我食到較甜但稍酸的既複雜且矛盾的味道, 反而食唔都茶的味道,因為呢款cake 叫 lemon tea cake .一片Cake 好似係$25蚊,八達通俾錢,嘟得太快,唔係好記得。蛋糕全是他們自家製㗎!不會跟出面撞味,所以我就係想試吓! 在品嚐蛋糕之餘,可以細心欣賞店內設計,天花很特別,你哋自己去睇😏。另外,店內有很多黑白相,全部是寫實風格的照片。每張都只是用磁石攝在牆上,這是設計師的什麼想法呢?

蛋糕全是他們自家製㗎!不會跟出面撞味,所以我就係想試吓!

Lemon  Tea  cake  在內
Lemon  Tea  Cake
Lemon  Tea  cake  在內
Lemon  Tea  Cake
2020-12-22 1039 瀏覽
好耐唔遇過啲咁好服務,有耐性,態度非常好。我同太太去食早餐,但因bagels有幾樣選擇,所以要問清楚太太,但嗰位男士無表現出不耐煩嘅態度,態度非常好,coffee 好飲,價錢合理,值得推介。👍👍
2020-12-12 745 瀏覽
男 - 整咖啡時,拉低口罩女- 落單時 似妳未食過bagel / 野咁 兇妳 問要吾要呢樣個樣 係咁大聲叫你個姓 但自己又發音又差 妳聽吾到 好似 acapella 咁 全間歺廳一齊都叫妳 好似d 野攞遲d 會生肺炎 毒親佢咁俾兩杯野飲你 滿到瀉 蓋又無 盤又無,好似玩行綱線咁番去個位兩個 bagel (都吾好講好吾好食嘞)吾記得落單個陣叫佢切。攞時問佢有冇刀。男既就話 你攞番黎吖 咪以為佢突然間上身變正常 拎到番去 佢話「下次落單個陣記住講埋」 嘩我真係覺得 offer 我又吾順氣 點呢上次去其實都好衰 今次係因為早其他地方未開 迫住去囉無下次
男 - 整咖啡時,拉低口罩

上次去其實都好衰 今次係因為早其他地方未開 迫住去囉

無下次
一向都有買開呢度既咖啡,食物水準都ok,多數都係takeaway,但第一次坐底食先發現職員態度好差!我叫左個flat white同煙三文魚bagel,本來見冇咩人坐底就放左個背囊喺隔離位,後來有個外國客入來,就被告知最入面張櫈係唔可以坐(店入面無任何告示講明唔坐得),一位女店員就大聲叫另一個員工叫我拎開個袋,好似用呢個方式串返我放個袋喺度。點解同一個人唔可以直接同我講返呢?食食下見到兩位剛剛食完lunch既朋友,其中朋友喺我身旁坐底叫左野飲,另一位見狀亦坐底,打算傾兩句就返上公司。點知店員態度好差咁同冇買野既朋友講要買野先可以坐底,朋友十分尷尬離開後,我同另一位朋友仍然喺度食野,有位女店員同其他同事講,買件cake都得啦!其實我地三個係識既,相信café既staffs都見到。如果覺得冇消費就唔係客,咁我同一位朋友都買左野坐喺度,你地需要喺我地面前串返走左既朋友嗎?另外,希望你地唔好雙重標準,當日我都見到有客人冇order野坐底,不難發現店員係欺善怕惡,揀人出聲。如果白紙黑字寫得清清楚楚,每位坐底既人必須買野飲/野食先可以坐底,咪少啲拗撬囉。本來覺得去開既café 係黃店十分開心,但提醒

本來覺得去開既café 係黃店十分開心,但提醒大家某啲鋪頭態度可以好差。如果佢地都唔當負面評價係一回事,作為客人都唔洗再幫襯。
2020-09-29 1119 瀏覽
平日非繁忙時間,我哋兩個人坐咗一張四人枱,其實其他台都係一樣情況,店員想叫我地去另一張台同人share, 我明白係為咗騰空吉枱俾其他客人但我發現佢只敢問local , 其他台鬼佬佢完全唔敢問,我係覺得唔公平。好 hard feeling

2020-09-23 484 瀏覽
第一次寫評,係因為職員態度超hihi!今日去搵朋友時,由於我已經食左野,所以無order嘢而坐佢隔離傾計。我明白地方淺窄,職員同我講要消費先可以坐低,我完全體諒同理解,但唔需要用超西嘅態度叫我走,好令人尷尬同無禮。如果你用好啲態度同我講,就算我本身果朝已經飲左一大杯咖啡,我係非常樂意買cake or pastries for 下午茶或者請人食。而且舖頭出面都有位,我亦見到唔少人無幫襯都照坐係度,咁點解你又唔出去同佢哋講呢?最後,我重申我唔係話我完全啱晒,人哋錯晒。我針對嘅係對客人應有嘅態度同尊重!假如你換轉另一種方式去表達,成件事就會完全唔同哂。我不但會欣賞你同埋幫襯你,仲會周圍同人講你啲咖啡好好。只可惜事件已經發生左,就算佢啲咖啡味道唔錯,由呢一刻開始我唔會再考慮呢間公司!
第一次寫評,係因為職員態度超hihi!