2024-04-29 140 瀏覽
香港人最近一到假日就北上😌但出奇地哩間餐廳不到夜晚8:00已座無虛席🤭其實香港嘅餐廳都不是哪麼靜,今次介紹哩間西班牙餐廳是樓上舖不是地舖 ✨️環境好有情調另外設有天台座位,可惜落雨未能出户外打卡,餐廳夠chill食物有好準🤩每位店員非常親切友善,我嘅好姊妹係中環返工🤭佢都話下次收工一定再來,睇吓我地點咗乜?我地選了Spring Tasting Dinner Menu雖然撞正時間Happy Hours有優惠🥂 但無酒不歡我地最終揀咗🔹️Wine Pairing$198(每位可享三杯酒)選依個好似抵好多🤣TO START🔹️Ibérico Paletilla Ham 36-months西班牙黑毛豬火腿,火腿鹹香但咸而帶甜,肉質比較結實油潤,很適合配葡萄酒🥂旁邊脆卜卜酸酸地番茄脆多士,很喜歡這道TapasTO WARM UP 🔹️Signature Truffle & Cheese Bikini熱辣辣脆多士夾上黑松露醬及芝士,味道濃郁很美味🤤🔹️Perfectly Pink-ish 送上枱已經聞到很香蒜味🧄蝦肉每隻新鮮彈牙🦐脆法包沾上蒜蓉汁,真係吃不停😋THE MAIN EVENT 🔹️QM Signa

雖然撞正時間Happy Hours有優惠🥂
但無酒不歡我地最終揀咗

TO START
旁邊脆卜卜酸酸地番茄脆多士,很喜歡這道Tapas

TO WARM UP

熱辣辣脆多士夾上黑松露醬及芝士,味道濃郁很美味🤤

🔹️Perfectly Pink-ish

THE MAIN EVENT
🔹️QM Signature Suckling Pig Pumpkin puree, roast potatoes
乳豬外層很薄脆,當我見到肉質時🤭我初時吃落很似食緊煎魚感覺,因為我覺得肉質比較瘦😂配上旁邊三款不同味道醬汁又另一種滋味

🔹️Signature Seafood Paella Barcelona
巴塞羅那海鮮飯很大鍋,有青口,大蝦及蜆肉,店員會幫手攪拌均勻,飯粒吸哂海鮮嘅鮮味,味道香噥

A SWEET FINALE
🔹️Basque Burnt Cheesecake
跟餐甜品芝士蛋糕配

餐廳店員非常殷勤熱情😍其實我地已經夠鐘交枱,但我地未叫甜品前,他們說可否轉一轉去近梳化位置繼續用餐,我地又冇乜所謂,餐廳竟然安排多一份甜品送給我地🤩

🔹️Churros with Chocolate Dip and Vanilla Ice Cream
西班牙油炸鬼係必食甜品
熱辣辣送上,面上幼砂糖很平均,吃落好鬆脆不油膩,再沾上朱古力醬🍫很美味可口😋又可以配上旁邊雲尼拿雪糕一樣咁美味🍦

2024-04-27
  • Perfectly Pink-ish
  • Signature Truffle & Cheese Bikini
今日中環間西班牙餐廳聊聊天,飲飲酒。選了這間高貴典雅優美的餐廳餐廳分為室內和天台部份,室內環境優美典雅高貴。天台嘅部份感覺非常chill,能夠望到中環的夜景,加上天氣清涼,座在戶外舒服。餐廳設有set ,一個set每位$488。內有starter、warmup 、main 及Dessert。 ♟️Signature Tasting Menu ($488/ppl)♟️🥓TO START1.Ibérico Paletilla Ham 36-months伊比利亞火腿配上脆卜卜的番茄蓉蒜蓉包,火腿鹹鹹香香,配上番茄蓉,可以中和味道2.Barca Hamachi刺身肥美,食落非常鮮味,配上橄欖油和酸酸甜甜的醬汁,非常開胃3.Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+68)非常新鮮的蠔,食落帶有少少海水味且非常鮮甜。🥗TOWARM UP1.Signature Truffle & Cheese Bikini非常脆和鬆軟麵包,配上鹹香黑松露和芝士,有驚喜。2.Perfectly Pink-ish係西班牙蒜味蝦! 呢間算係我食過比較好食嘅勁好食的西班牙蒜味蝦,一來蝦肉非常鮮甜

🥓TO START

2.Barca Hamachi

非常新鮮的蠔,食落帶有少少海水味且非常鮮甜。

🥗TOWARM UP
非常脆和鬆軟麵包,配上鹹香黑松露和芝士,有驚喜。

2.Perfectly Pink-ish

係西班牙蒜味蝦! 呢間算係我食過比較好食嘅

勁好食的西班牙蒜味蝦,一來蝦肉非常鮮甜且非常彈牙,而且有濃濃的蝦膏味道,我好少連蝦頭一隻食,非常入味的蒜味蝦,大推!

🥘THE MAIN EVENT
1.QM Signature Suckling Pig

勁勁勁勁脆的豬皮,豬的分佈岩岩好,不會太肥,亦不偕太瘦,食落去非常軟嫩,油脂香十足。配上少量的蔬菜及薯仔,正正正。

2.Signature Seafood Paella Barcelona

暫時係我食過最好食的Paella。

一來飯的口感和乾濕度剛剛好,二來他的飯底好出色,濃濃的蝦膏絆味度,好香好鮮的海鮮味。配上不同的海鮮,有鮮甜的青口,啖啖肉的蜆肉及有口感的魷魚,最正都係佢既飯底。唔太食飯的我地,都清哂。

🍰A SWEET FINALE
1.Basque Burnt Cheesecake
最後仲有巴期克蛋糕,配上開胃甜甜酸酸的紅菲雪芭,為這餐畫上完美的句號。

整體而言,非常好食,一定推薦朋友前往。
2024-04-16
今期嘅RW好多餐廳都好吸引 而且啲menu都唔錯第一round揀咗呢間已經小有名氣嘅西班牙菜見食過嘅人都比唔錯嘅comment 環境又幾靚$438晚餐有齊3款冷盤3款熱盤 一個飯同甜品!!𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟰𝟯𝟴𝗽𝗽)🤍𝟯𝟲-𝗠𝗼𝗻𝘁𝗵𝘀 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗣𝗮𝗹𝗲𝘁𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗛𝗮𝗺 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬伊比利亞火腿配番茄蓉水晶包 係常見嘅冷盤火腿肥瘦適中 味道鹹香 番茄蓉有調味 帶少少橄欖油香🤍𝗕𝗮𝗿𝗰𝗮 𝗛𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬魚刺身幾肥美 食落都冇咩筋 魚油香幾夠加入橄欖油仲有啲酸酸甜甜嘅醬汁 十分開胃配嘅Brioche好香牛油味 唔夠喉啊🥹🤍𝗔𝗹𝗹 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗕𝗲𝗲𝗳 - 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬原諒我都仲係唔太鍾意生牛肉他他呢樣嘢 食落滑嘅 味道微酸 但我都仲係會𡁻到少少生肉嘅味所以食咗幾啖都冇咩興趣 推曬比朋友😂😂🤍𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗶𝗸𝗶𝗻𝗶 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬呢道都係常見嘅西班牙小食 好難出事嘅組合嚟麵包微脆鬆軟 芝士鹹香 黑松

今期嘅RW好多餐廳都好吸引 而且啲menu都唔錯
第一round揀咗呢間已經小有名氣嘅西班牙菜
見食過嘅人都比唔錯嘅comment 環境又幾靚
$438晚餐有齊3款冷盤3款熱盤 一個飯同甜品!!

伊比利亞火腿配番茄蓉水晶包 係常見嘅冷盤

所以食咗幾啖都冇咩興趣 推曬比朋友😂😂

呢道都係常見嘅西班牙小食 好難出事嘅組合嚟
麵包微脆鬆軟 芝士鹹香 黑松露嘅香氣還可以
有對比有傷害 之前喺ifc食過有間好好食 相比下呢個較遜色

🤍 “𝗚𝗮𝗺𝗯𝗮𝘀” 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗶-𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
係西班牙蒜味蝦! 呢間算係我食過比較好食嘅
食過好多餐廳都係蒜油還蒜油 蝦還蝦
呢個煮到蝦嘅精華同蒜油一齊 蝦大隻新鮮 肉質彈牙!
Suckling  Pig

🤍𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬
豬皮係燒到超 級 脆!油脂香十足但又偏薄身
乳豬肉經低温慢煮處理 肉質軟嫩
味道冇中式乳豬嗰種咁鹹 但有淡淡香草醃製嘅味
覺得同南瓜蓉唔係太夾 但大家獨自美麗😂
Seafood  Paella  Barcelona

🤍𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗕𝗮𝗿𝗰𝗲𝗹𝗼𝗻𝗮 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
係我喺香港嘅西班牙餐廳食到比較滿意嘅paella!
覺得無論飯嘅口感 乾濕度同調味都好得好好
真係食到海鮮嘅味落咗飯到 少少焦底但唔會有燶味
重點係佢啲mayonnaise比得好夠 夠每啖都creamy😂
上面嘅海鮮整體都肥美 但味道就冇乜特別

🤍𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
比較普通嘅一嚿巴期克蛋糕 冇咩特別
另外有叫咗佢哋嘅Sangria 冇影到但都幾好飲^^

Suckling  Pig
Seafood  Paella  Barcelona
  • Paella Barcelona
  • Suckling Pig
位於威靈頓街M88大廈頂層嘅餐廳, 主打地中海菜式, 落地大玻璃可以飽覽中環景色🌃, 環境好有格調, 提供悠閑嘅氛圍, 餐廳天台更設有露天小型酒吧區, 絕對係高質聚餐好地方!星期六日更有brunch menu, 可以任食乳豬同有表演🎭!🍴Steak Tartare將生牛肉剁碎並混合各種香料, 以香草、洋蔥、酸豆、蒜蓉等調味, 肉質鮮嫩柔軟。Brioche好鬆軟, 有牛油香, 將牛肉他他放上軟包上食, 好滋味😋!🍴Truffle and Cheese Bikini 多士烘至金黃香脆, 裡面夾住滿滿嘅芝士同黑松露, 黑松露味香濃, 帶鹹香~🦞Lobster Thermidor 原隻波士頓龍蝦上枱前已預先開邊, 方便客人食用, 好貼心嘅服務呢!好鍾意佢嘅烹調方式, 調味做得好好, 龍蝦啖啖肉, 肉質鮮甜彈牙🥘Paella Barcelona好大鍋西班牙海鮮燉飯!米飯粒粒分明, 軟硬度適中, 配料有蜆肉、大蝦🦐、青口, 仲有大蒜蒜泥蛋黃醬作調味, 相當豐富!每一啖都充滿着海鮮嘅鮮味, 鍋子側面同底部仲有飯焦, 大蝦鮮甜彈牙, 整體鮮味十足!

🍴Steak Tartare

• Paella Barcelona
  • All The Best Beef
  • Steak Tartare
  • Truffle & Cheese Bikini
[ Quiero Más ]蘭桂芳附近有好多唔同國家菜式嘅餐廳,呢間主打西班牙、希臘、意大利等地中海地區🇪🇸🇬🇷🇮🇹嘅菜餚。✿ Quiero Más Sangria $98/glass🍷🥂開餐前叫返杯酒飲下。香甜嘅西班牙傳統水果酒,以紅酒/白酒加入白蘭地、水果等調和,非常易入口。✿ Festive Tasting Menu $498/位套餐有4道菜:頭盤、前菜、主菜及甜品。To Start 頭盤(1)Ibérico Paletilla Ham 36-months 🇪🇸🐷36個月西班牙伊比利亞黑毛豬風乾火腿以手工切割成一片片,肥瘦均勻,配新鮮番茄蓉🍅麵包,入口咸香帶甘甜果味。(2)Hamachi 🐟厚切肥美嘅油甘魚刺身以香草🌿及橄欖油🫒等西班牙方式醃製,伴上微酸西班牙沙律醬汁,食完幾開胃。To Warm Up 前菜(1)Signature Truffle & Cheese Bikini 🥪松露芝士迷你三文治焙得香脆,配埋濃厚黑松露及拉絲芝士🧀,非常香口。(2)Perfectly Pink-ish 🍤大蝦以橄欖油🫒、辣椒🌶、蒜蓉🧄等配料煎香,蝦肉鮮甜結實,配以香脆麵包🍞,索盡蒜蓉辣汁。Th
[ Quiero Más ]

✿ Festive Tasting Menu $498/位
套餐有4道菜:頭盤、前菜、主菜及甜品

To Start 頭盤

(2)Hamachi 🐟

To Warm Up 前菜

(2)Perfectly Pink-ish 🍤

The Main Event 主菜
(1)QM Signature Suckling Pig 🇪🇸🐷
招牌西班牙乳豬以香草等調味料醃味,再以低溫方法慢煮,外皮超脆而肉質軟嫩多汁。

(2)Signature Seafood Paella Barcelona 🇪🇸🥘
西班牙巴塞隆拿海鮮燉飯以原個飯鑊🥘烹調,非常足料。海鮮有海蝦🦐、青口、大蜆及魷魚🦑。西班牙米飯有顆粒感,煙韌有咬口,鑊底有少少飯焦好香口,每啖飯都有海鮮精華。

A Sweet Finale 甜品
Basque Burnt Cheesecake 🍮🍨
甜品係巴斯克芝士蛋糕配雜梅雪葩,更有一小杯以伏特加為基礎嘅檸檬雞尾酒🥃作句號。

總結🫦
餐廳供應嘅都係地中海地區經典菜餚,而且裝潢時尚,帶點藝術風格,幾適合約會聚餐。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Quiero Más
地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
電話:2383 0268
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Hamachi
  • Seafood Paella
2天前 0 瀏覽
💃Friday night 又出街食,今次係中環西班牙餐廳Quiero Más,位於大廈頂樓,可以眺望中環夜景,好天時仲可以坐天台戶外位置好relax。點杯cocktail先🍸🍹,7點前 happy hour平少少,呢杯watermelon rebujito酒味都算重, 甜味來自新鮮西瓜粒。🍉🍅🧀水牛芝士番茄沙律配上黑醋味道清新。🍞黑松露芝士巴馬火腿比堅尼多士,香脆可口,黑松露味道濃郁。必點招牌乳豬,乳豬外皮脆口,不會太油,入口鬆化。🥘海鮮西班牙飯有蝦,青口同蜆肉,再額外加咗半隻龍蝦🦞,飯粒吸收曬海鮮精華😊😍

🍅🧀水牛芝士番茄沙律配上黑醋味道清新。

🍞黑松露芝士巴馬火腿比堅尼多士,香脆可口,黑松露味道濃郁。

必點招牌乳豬,乳豬外皮脆口,不會太油,入口鬆化。

3天前 0 瀏覽
這間位於中環的【Quiero Más】,主打西班牙及地中海菜,除了有室內的座位外,還有個大天台,天氣涼快的時候可以坐室外,感覺舒適,可惜當天下大雨,所以大家都坐室內。晚市除了單點外,還有Tasting Menu,包括了幾款小食及前菜,主菜及甜品等,十分豐富,2個都可以試到多款特色的tapas。點了杯Sangria及白酒配搭小食及海鮮。店員先送上開胃小食。36個月的伊比利亞風乾火腿濃郁的肉香味加上咸香,配上番茄麵包,火腿的咸味正好被番茄的酸甜味中和。Barca Hamachi油甘魚刺身十分鮮甜,魚油豐富又甘香,加上少許的橄欖油配搭更能突顯鮮肉的鮮味感,即簡單又好味。生蠔生蠔比較細隻,但味道鮮甜爽口,海水味較重。Signature Truffle & Cheese Bikini多士烘至香脆,中間是半溶的芝士及香氣突出的黑松露,咸咸香香,送酒一流。Perfectly Pink-ish西班牙的蒜頭蝦是我至愛的一款tapas,大量的橄欖油及蒜頭把大蝦爆至香口,蒜頭的香味入蝦內,而橄欖油亦充滿蝦油香味,點麵包一流。QM Signature Suckling Pig西班牙的乳豬真的很嫩,可以烤至豬皮
點了杯Sangria及白酒配搭小食及海鮮。
店員先送上開胃小食。
36個月的伊比利亞風乾火腿
Barca Hamachi
生蠔
生蠔比較細隻,但味道鮮甜爽口,海水味較重。
Perfectly Pink-ish
QM Signature Suckling Pig
西班牙的乳豬真的很嫩,可以烤至豬皮香脆,皮下帶少許脂肪,肉質很嫩很多汁,我就偏愛配搭蘋果蓉多於南瓜蓉。
Signature Seafood Paella Barceloan
海鮮的鮮味滲入了飯內,米飯有少許飯焦但不會太乾,依然保持濕潤。
最後食返件巴斯克蛋糕,芝士味香濃且濕潤,再加上紅莓雪葩酸甜解膩。
呢間🇪🇸餐廳環境幾靚同浪漫🥂食物都好精緻高質,岩哂date night/ 慶祝🥰🌊Southern Seas ($168)帶子刺身好鮮甜,底下有牛油果醬,加埋檸檬汁同香蔥油醋汁食落好豐富同開胃🥰🍅Pan Con Tomate ($58)蕃茄碎同香蒜同橄欖油嘅多士作為前菜酸酸地幾開胃😉🌟🌸Give a flying fig ($228)呢款無花果煎鵝肝多士鵝肝味道好香濃,加埋無花果同蘋果醬食落有油香但會無咁膩🥰一啖食哂好滿足😛🦐Carabinero Linguine ($298)大蝦肉質好爽同好鮮甜,蝦膏都唔少,意粉texture 岩岩好有啲al dente☺️🍰Basque burnt cheesecake with mixed berries sorbet ($108)巴斯克芝士蛋糕食落好rich,cheese味勁香濃😋加埋雜莓雪芭好fresh😚不過份量就細左啲🙈📍Quiero Mas中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓🍽️8/10#janfoodiary_西班牙菜 #janfoodiary_中環#janfoodiary_celebration

🌊Southern Seas ($168)

🍅Pan Con Tomate ($58)
蕃茄碎同香蒜同橄欖油嘅多士作為前菜酸酸地幾開胃😉

🌟🌸Give a flying fig ($228)

🦐Carabinero Linguine ($298)

📍Quiero Mas
🍽️8/10

#janfoodiary_西班牙菜
#janfoodiary_中環
#janfoodiary_celebration
之前同朋友傾開,原來中環有一間西班牙餐廳叫Quiero Mas有酒吧,仲要有室外頂層,可以一邊飲嘢一邊欣賞中環景色。好彩朋友事先提醒我要訂位,今次同另一半去,一去到已經見到滿座,好彩有訂位。我見有不少人先去酒吧飲返兩杯食啲小食,之後再轉枱食飯,這樣的安排幾好,不怕要乾等。而且餐廳嘅氛圍真係好舒服,裝修風格帶啲現代感,令人感覺好放鬆。除了情侶,當日都見到很多收工的人一齊飲杯嘢聚聚。一叫完嘢食,侍應好快就送上免費的餐前小食,是一個小多士,幾開胃。Bikini toasties from Barcelona Ham & Cheese首先我地叫了tapas ,這個bikini toast係切成三角形,內裡有火腿同芝士,多士面烘得金黃色,一望就知脆。入面的芝士和火腿融為一體,一咬入口芝士會拉絲,外脆內軟,真係好喜歡這個口感!Grilled Octopus八爪魚係煎炸到有脆皮的效果,處理手法不錯,煮到剛剛好,外皮炸得香脆,內裡仲保持住嫩滑嘅口感。下面配上薯蓉,夠creamy 同滑,可以中和較濃味的八爪魚。Suckling Pig這個燒乳豬是他們的推介。乳豬的好味程度絕對會令我想起這餐廳!乳豬烤得皮
Grilled Octopus
Suckling Pig
這個燒乳豬是他們的推介。乳豬的好味程度絕對會令我想起這餐廳!乳豬烤得皮脆肉嫩,厚薄度剛剛好,每一口都帶伴隨豐富嘅肉汁,而且配上蜜糖芥末醬,食落清新不油膩。
Lobster Thermidor
這個法式焗龍蝦米多真的已經在香港餐廳很少見,今次難得見到,一定要試吓。龍蝦肉彈牙,上面充滿了濃郁的龍蝦膏、奶油、芝士和蘑菇,味道特別,而且配上兩杯濃郁的龍蝦湯。
Broccolini
食完主菜,當然唔可以錯過試佢哋嘅甜品啦!佢哋嘅Basque Cheese Cake食落口感受到芝士軟軟嫩嫩,伴來微微嘅焦香。配上
酸酸甜甜的mixed berry sorbet,即刻可以清新口腔!
最後,還品嚐咗了Gelato Pistacho,就係開心果雪糕,雪糕質地好滑順,有濃厚嘅開心果味道,完美地結束這晚餐。
本身一開始甜品打算在天台吃的,可是臨時落雨了,所以唯有下次再嘗試在天台飲酒吃甜品
另外,餐廳員工真的很熱情友善,當我在拍照的時候,他們也十分歡迎和熱情的擺pose ,十分風趣的bartender侍應
  • Suckling  Pig
  • Bikini toasties from Barcelona Ham & Cheese
  • Grilled Octopus
4天前 0 瀏覽
呢間西班牙餐廳位於中環,有大落地玻璃可以飽覽半山區夜景🌃,歐陸式裝潢具優雅氛圍感,飲住杯Mocktail欣賞美麗夜景🥂,So Chill~·🍽️Spring Tasting Menu HKD$498 ppl + 10% service charge~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TO START♡ Ibérico Paletilla Ham 36-months Served with crystal tomato bread味道咸香中帶少少fruity感,油脂感剛剛好,配上蕃茄蓉和麵包一起吃,Have a good start!!·♡ Barca Hamachi油甘魚刺身以香草🌿及橄欖油等醃製而成,帶點點油脂感,而且刺身肥美,拌上西班牙醬汁,酸酸地好開胃。·TO WARM UP♡ Signature Truffle & Cheese Bikini酥脆麵包三文治,中間內餡係黑松露加上半溶芝士,一搣開兩邊具拉絲效果,芝士控必會大愛。·♡ Perfectly Pink-ish大蝦上舖滿海量蒜茸,大蒜油香溢出極香,蝦肉爽口彈牙,好味到連碟底醬汁都撈埋嚟食!·THE MAIN EVEN
呢間西班牙餐廳位於中環,有大落地玻璃可以飽覽半山區夜景🌃,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TO START

♡ Barca Hamachi

TO WARM UP

♡ Perfectly Pink-ish

THE MAIN EVENT
♡ QM Signature Suckling Pig

西班牙乳豬豬皮超級香脆,好薄一層就好似食緊薯片咁,好出色。
乳豬肉整得極軟身,質感近似手撕豬肉咁,拿挰得恰到好處。
♡ Signature Seafood Paella Barcelona

西班牙海鮮飯配料好豐富,有齊大蝦、大蜆、青口等,搭配番紅花調味嘅米飯燉煮而成,米飯粒粒分明,味道充滿鮮味。
A SWEET FINALE
♡ Basque Burnt Cheesecake Served with Mixed berries sorbet

雜莓雪葩中和咗巴斯克蛋糕嘅芝士膩感,酸酸甜甜好清新。
♡ Lychee Green HKD$88
♡ QM Colada HKD$88

📍Quiero Más @quieromashk
2024-04-20
6天前 0 瀏覽
晚上去中環 chill 下,今次唔去老蘭,去左M88 20樓。閒日晚上都好旺場,好多外國客捧場,大家飲下酒,食下西班牙菜,環境都幾chill。餐廳上既西班牙菜種類多,要抵食就食Spring Tasting Dinner Menu。Iberico Paletilla Ham 36-months西班牙黑毛豬火腿幾有鹹香味,口感油潤,最岩配微酸開胃既蕃茄脆多士。Barca Hamachi油甘魚刺身放上麵包,再加蕃茄,清新又開胃。Fresh Fine de Claire Oyster +68加錢兩隻生蠔,滿有鮮味。Signature Truffle & Cheese Bikini芝士黑松露多士一咬就有芝士黑松露醬爆出嚟,而且多士脆口,難得唔會膩到一件ko你。Perfectly Pink-ish呢個蒜蓉蝦勁高質,話你知西班牙菜都會食到家的味道,加埋少少辣,好惹味,好想要一碗白飯。Pan-seared Foie Gas on Buttered Brioche with Fig Jam +78升級鵝肝多士,有無花果做到平衡效果,入口就冇咁膩。QM Signature Suckling Pig西班牙乳

Barca Hamachi
油甘魚刺身放上麵包,再加蕃茄,清新又開胃。

加錢兩隻生蠔,滿有鮮味。

Perfectly Pink-ish

升級鵝肝多士,有無花果做到平衡效果,入口就冇咁膩。

QM Signature Suckling Pig
西班牙乳豬皮脆肉香,食落唔柴口,就咁食可能會覺得膩,配埋個南瓜醬就perfect。

食西班牙菜,海鮮飯都係唔少得。有豐富海鮮,比埋檸檬同忌廉你撈勻個海鮮飯。飯既口感稍為硬身,有嚼勁,吸晒汁,味道濃。

Basque Burnt Cheesecake
芝士蛋糕配雪葩,一次過滿足晒兩個願望。
2024-04-30
餐廳主打西班牙菜,於中環M88頂樓,環境寬敞,設計摩登而全落地玻璃光猛舒服.走上一層天台更可以飽覽中環半山景.而且價格非常貼地,包含多種下酒菜,主菜及甜品.樣樣高質,好多菜式都很喜歡~特別係乳豬!!相信係暫時覺得最脆香肉嫩之一✨完全值得回訪~🔸WEEKEND BRUNCH($338)TAPAS + THE MAIN EVENT + A SWEET FINALE▪️TAPAS✨A Plate of Spanish Cold Cuts & Cheese with Crystal Tomato Bread單看到Cold cut platter已經令人興奮🤩三款西班牙火腿份量好多,咸香滋味.芝士濃厚,味道一直在口腔徘迴✨Perfectly Pink-ish, Gambas "Al Ajillo",Carlic-chili Prawns鮮蝦爽彈拌以大量蒜蓉.將大量蒜蓉醬汁再伴上旁邊脆麵包,很不錯✨Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Shallot-Lemongrass Vinaigrette鮮鮮甜甜薄片生帶子係Tapas中個人最喜愛!裏面加入柔滑牛油果果蓉,上面加入大

🔸WEEKEND BRUNCH($338)

▪️TAPAS

鮮鮮甜甜薄片生帶子係Tapas中個人最喜愛!裏面加入柔滑牛油果果蓉,上面加入大量炸過香蒜及香茅,非常惹味!

✨Truffle & Cheese Bikini

香脆三文治,外層帶焦香,酥酥脆脆.內餡填滿半溶芝士和黑松露,香氣十足

▪️THE MAIN EVENT

✨Grilled Seabass Fillet served with Mashed Potato & Broccolini in Beurre Blanc

魚肉非常大件,外皮煎得香脆,而肉質嫩滑結實,感覺新鮮!旁邊薯蓉輕盈得來亦入口幼滑

✨Spanish Suckling Pig in Honey Mustard with Rosemary Potato & Padron Peppers

西班牙乳豬係西班牙菜必選菜式!乳豬皮燒得好香脆,而肉嘅部份好嫩滑,非常多肉汁!輕輕一切,肉就化開,好有驚喜🤩

▪️A SWEET FINALE
✨Pistachio Gelato
✨Churros with Chocolate Dip

西班牙油條上面覆蓋糖及與朱古力醬,即做熱辣辣!每日供應不同口味意大利雪糕,當日開心果味非常香濃加上開心果碎粒,甜到剛好又有咬口!

Quiero Más |🇪🇸頂層西班牙菜| 中環美食呢間位於中環M88 頂樓的西班牙餐廳環境舒適,服務態度很好,服務員臉上總掛著真誠的笑容!同朋友食飯傾偈,或者招呼下外籍朋友都係一個唔錯嘅選擇!🇪🇸西班牙小菜Spanish Ham & Manchego Cheese PlatterCaesar Salad with Ibérico HamGambas AI Ajillo, Garlic - Chill PrawnsIbérico Ham Croquettes Truffle & Cheese Bikini Pan-seared Foie Gras 🧑🏻‍🍳主菜QM Signature Suckling PigDry-Aged Wagyu Bavette食物擺盤精緻,整體味道不俗。招牌乳豬外脆內軟,油脂入口超正!相對之下,呢到嘅牛扒就比較遜色少少!🍰甜品賣相一般,無影到相,不過味道都幾好!Basque Burnt Cheese cakeChurros with Raspberry Dip📍 Quiero Más (中環)中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
Quiero Más |🇪🇸頂層西班牙菜| 中環美食

🇪🇸西班牙小菜

Caesar Salad with Ibérico Ham
Ibérico Ham Croquettes
Truffle & Cheese Bikini
Pan-seared Foie Gras

🧑🏻‍🍳主菜
Dry-Aged Wagyu Bavette

🍰甜品賣相一般,無影到相,不過味道都幾好!
Basque Burnt Cheese cake
Churros with Raspberry Dip

📍 Quiero Más (中環)

2024-04-22 20 瀏覽
📍 Quiero Mas - 中環坐係20樓窗邊望住高廈大廈同車景食地中海菜好幸福☺️店內設有室內同天枱座位可惜,今日天氣不似預期~令到我冇得坐係天枱望更靚既風景享受😂但坐係窗邊,都己經滿足到我的慾望可以坐係落地玻璃內,望住靚影食飯🦐✨ 薄切36個月西班牙黑毛豬36個月黑毛豬肉經過精心切片,薄如羽毛入口即溶。肉質絲滑鮮嫩,飽含濃郁的天然脂香。細膩如絲的口感,盡顯西班牙黑毛豬的頂級品質。✨ 新鮮蕃茄蓉配麵包酸甜適中的蕃茄蓉,柔滑細膩的質地,盡顯蕃茄的原汁原味。搭配酥脆香醇的麵包🥯好清新😍✨ 大蒜辣椒虾紮實飽滿的虾肉,配上爆香的蒜味和微辣的椒香層次豐富!✨ 扇貝大顆肥美的扇貝,佐以清脆微甜的蔥片再淋上酸香四溢的檸檬草醋汁,咬下扇貝肉鮮甜多汁的汁水立即在口中爆發🤭✨ 西班牙黑松露芝士三文治酥脆可口的麵包片,夾入濃郁香醇的西班牙黑松露芝士,層次豐富迷人。芝士的柔滑質地與松露的醇厚芳香交織,好滿足☺️✨ 巴塞羅那海鮮飯海鮮飯融合了西班牙傳統烹飪工藝和新鮮食材散發出濃郁的地中海風情。色澤鮮艷的海鮮鋪陳其上搭配富有層次的香料調味,既滋味濃郁。✨意大利雪糕飯後甜品之選~✨ 巴斯克燒焦芝士蛋糕表層呈現出誘人
📍 Quiero Mas - 中環

坐係20樓窗邊
望住高廈大廈同車景食地中海菜
好幸福☺️
店內設有室內同天枱座位
可惜,今日天氣不似預期~
令到我冇得坐係天枱望更靚既風景享受😂
但坐係窗邊,都己經滿足到我的慾望
可以坐係落地玻璃內,望住靚影食飯🦐

✨ 薄切36個月西班牙黑毛豬
36個月黑毛豬肉經過精心切片,薄如羽毛
入口即溶。
肉質絲滑鮮嫩,飽含濃郁的天然脂香。
細膩如絲的口感,盡顯西班牙黑毛豬的頂級品質。

✨ 新鮮蕃茄蓉配麵包
✨ 大蒜辣椒虾
紮實飽滿的虾肉,
配上爆香的蒜味和微辣的椒香
層次豐富!

✨ 扇貝
大顆肥美的扇貝,佐以清脆微甜的蔥片
再淋上酸香四溢的檸檬草醋汁,咬下扇貝肉
鮮甜多汁的汁水立即在口中爆發🤭

✨ 西班牙黑松露芝士三文治
芝士的柔滑質地與松露的醇厚芳香交織,好滿足☺️

✨ 巴塞羅那海鮮飯
海鮮飯融合了西班牙傳統烹飪工藝和新鮮食材
散發出濃郁的地中海風情。
色澤鮮艷的海鮮鋪陳其上
搭配富有層次的香料調味,既滋味濃郁。

✨意大利雪糕
飯後甜品之選~
✨ 巴斯克燒焦芝士蛋糕
表層呈現出誘人的焦香
掩蓋下卻是綿軟濕潤的芝士蓬鬆體。
咬下後,濃郁的芝士味瞬間爆發
滿滿的芝士香係個口入面🧀

2024-04-20 16 瀏覽
餐廳位於極高近天台樓層,風景十分開揚舒服~西班牙冷盤起司配番茄多士~巴馬火腿鹹香味一流,加上芝士及辣肉腸同吃,多重口感;而番茄多士酸酸甜甜,味覺更清爽~帶子配牛油果蓉青蔥檸檬油醋汁~蔥油味很香,酸酸的牛油果蓉,配上嫩滑的帶子,這樣配搭,前菜已很讚~松露起司比堅尼~外層的麵包相當香脆,內裡則夾著棉軟的芝士及黑松露,外脆內軟~蒜蓉大蝦~大蝦中段的殼已去除,吃起來超方便,蒜蓉味很香,還可配上旁邊的法包多士同吃~烤鱸魚配馬鈴薯泥及花椰菜~鱸魚烤後仍很嫩滑,有水份感,配上充滿奶香棉密的馬鈴薯蓉同吃,令魚肉的嫩滑口感更上一層次~蜜糖芥末西班牙乳豬配迷迭香馬鈴薯及帕德隆辣椒~乳豬皮非常薄脆,肉質香嫩,配上蜜糖芥末醬同吃,能解掉乳豬的肥膩感~西班牙油條配巧克力醬~油條一點也不油膩,上桌時更是熱辣辣,而功克力醬更用上了特濃巧克力,帶點苦味那種,再在外層灑上砂糖,令整體味道配合得剛剛好~Virgin sangria~提子汁混合雜果,有西瓜、青蘋果、橙及薄荷葉等,味道香甜清新~Lychee green~口感清爽,有涼快的薄荷香大,有濃濃的鮮荔枝果香味,飲品內更有大量荔枝果肉,很好喝~
餐廳位於極高近天台樓層,風景十分開揚舒服~