2010-12-06
這裡價錢很大眾化, 所以雖然店小, 但都生意滔滔. 不過由於我不喜歡小店的侷促感, 若不是今日朋友提議來, 可能我會繼續走了寶.淨担担麵是$13, 可揀辣與不辣.淨豬排麵是$21, 担担豬排麵是$24, 我想吃得濃味一點, 所以點了後者, 不過不太喜好豆漿, 沒有再加$2飲豆漿. 担担麵主要以花生粒, 炸菜和豬肉鬆組成, 湯底夠濃, 很吸引我, 淨食麵已經覺得很好味.豬排其實是豬頸肉, 有四片, 是另上, 炸得較為乾, 但味道是不錯的, 我後來將豬肉先放於湯內, 發現味道是更好的.炸菜不太有味, 反而是豬肉鬆令湯底很夠味, 但吃麵速度不能慢, 因為麵條吸水太快了, 所以朋友的麵最後是吃不完, 要放棄了.煎鍋貼 ($11四隻) - 帶給我驚喜是鍋貼皮很薄, 師傳功力一點不簡單. 雖然鍋貼不太熱, 有點硬, 但又不是韌, 饀肉沒有肉汁流出, 但都頗為濕潤有肉味及充實, 若新鮮熱辣食, 不難想像一定好吃得不得了. 朋友點了担担什餃麵 $23, 內有幾隻不同款的餃, 不過當中有一隻辣餃, 朋友吃了一口, 太辣受不了.下午茶二時開始, 有幾款麵食可揀一款, 及幾樣小點中揀一款, 送豆漿一
淨担担麵是$13, 可揀辣與不辣.
下午茶二時開始, 有幾款麵食可揀一款, 及幾樣小點中揀一款, 送豆漿一杯, 只是$19, 都幾抵, 不過要就啱時間先至有機會試試了.
食完這餐後, 整個下午都覺得口渴, 唔知兩者有沒有關係.