2023-07-01
大埔墟街市對出嘅幾條街巷都有唔少食肆。今晚收工經過大埔,想食日本嘢又唔知食咩好,於是揀左一鳴丼食堂。 其實一鳴嘅舖位係一分為二,一邊係主打拉麵,另一邊廂係食日式丼、刺身同壽司。此外,佢哋重會供應埋串燒。黎到諗唔到食咩唔緊要,入到餐廳可以再度下。😂餐廳因為供應多類食物,所以樓面面積相對較細。光顧當日正值星期五晚膳時間,而我哋係walk in,撇除預約嘅位置,只剩下兩個位置。所以如有興趣一試,建議先行預約。因為係放工去食嘅關係,所以有唔少個人物品。店員見到都主動提供協助,暫時將兩個預約座位暫借畀我哋擺放物品。我哋收左蛋汁吉烈豬扒丼定食同埋魚貝丼定食。定食除主想外,亦包含麵豉湯同埋漬物。餐廳會等所有食物備妥先送上,所以備餐時間大概十至十五分鐘。丼飯飯質香綿帶飯香,而且唔會黐牙。豬扒炸得香脆,唔會太硬身。炸衣厚度適中,而且無散開。丼飯亦有加入洋蔥絲同蔥花,平衡左豬扒嘅油膩感。魚貝丼方面,魚生會同飯分開送上。魚生鮮甜無腥味,當中魚類刺身相對突出,尤其是三文魚肥美無渣。是次用餐經驗唔錯。下次經過大埔墟時會試埋一鳴拉麵質素如何。 👍