2022-06-17 768 views
【大埔】一鳴丼食堂大埔可以話係卧虎藏龍之地,食得興起之際,再嚟同大家推薦高質素魚生丼!一鳴丼食堂同一鳴拉麵係2間連舖,一邊壽司店,另一邊拉麵店,兩間舖裝修都大有不同而且頗有特色。日式居酒屋風格嘅一鳴丼食堂,未食已經先比餐牌吸引住,上面有好多畫得精緻嘅食物圖畫😆✨四重火焰盛 $138 😋 CP最高三文魚、帶子、左口魚裙邊、蟹棒✨北海五品盛 $178 😋 最推薦 三文魚、油甘魚、帶子、海膽、牡丹蝦😍不得不讚下丼本人同圖畫係9成相符!見到堆砌成一座山嘅丼,未食已流曬口水🤤食物質素很高,魚生肥美新鮮,尤其牡丹蝦同海膽都非常鮮甜。火焰盛上嘅蛋黃半生熟呈膏狀,呢個丼最適合唔太食生冷嘢嘅客人!📍一鳴丼食堂 大埔運頭街20-26號廣安大廈地下F舖
【大埔】一鳴丼食堂

✨四重火焰盛 $138 😋 CP最高
三文魚、帶子、左口魚裙邊、蟹棒

四重火焰盛

✨北海五品盛 $178 😋 最推薦
三文魚、油甘魚、帶子、海膽、牡丹蝦

北海五品

📍一鳴丼食堂
大埔運頭街20-26號廣安大廈地下F舖
四重火焰盛
北海五品
2022-06-14 234 views
四重火焰盛♥️♥️♥️帆立貝 蟹棒 三文魚 温泉蛋成座山咁高足料 好新鮮🍣芫荽湯豬軟骨拉麵🍜♥️♥️♥️湯底好濃加埋海鮮火炙沙律就超級飽🍽 一鳴拉麵屋台料理📍地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下F舖📞電話:3565 5415
四重火焰盛♥️♥️♥️

📍地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下F舖
📞電話:3565 5415
  • 四重火焰盛
2022-06-08 254 views
玉子燒可能有人覺得只係蛋,但價錢又比蛋貴,唔抵。但依個玉子燒真係好大條,中間包住嘅仲唔係普通嘅芝士/肉鬆,而係鰻魚。餐廳提供嘅都可以好輕鬆咁完美切開玉子燒,鰻魚喺設置過程中都唔會散晒出嚟,而係位置完整好靚一塊塊被蛋包裹住如果e 個時候有碗照燒汁飯就好正。。。炸雞係人氣推薦,於是都叫左d 黎試下~~上枱嘅時候仲熱辣辣,每一件雞嘅份量唔會太細件。佢仲配左個醬汁,已蛋黃醬為基調,加上少少酸酸地嘅調味,沾上了炸雞,另添一番風味咬開嘅時候可以見到入邊嘅雞肉嘅份量係有保證,炸粉仲緊緊貼住舊肉,唔會出現粉肉分離嘅狀況除咗炸雞之外我哋仲另外點左個燒雞翼,一串兩隻雞中翼,笑得外脆內嫩,但有少少辣飲品選擇好多好吸引,最尾都仲係叫咗夏天比較適合嘅Sod~a佢嘅巨峰味唔算太特出,士多啤梨味會重一啲
如果e 個時候有碗照燒汁飯就好正。。。

炸雞係人氣推薦,於是都叫左d 黎試下~~
上枱嘅時候仲熱辣辣,每一件雞嘅份量唔會太細件。

2022-05-31 218 views
依條巷仔雖小 但食店都有幾間 今日就試下依一間其實一坐低就已經俾佢嘅餐牌吸引住,佢餐牌📝上面係好多手繪圖案嘅食物非常吸引然後我哋就決定叫以下介紹嘅食物原本係諗住叫一串燒鰻魚,跟住再叫個玉子燒~點知見到個餐牌發覺原來玉子燒竟然係有鰻魚玉子燒!!於是就即刻決定轉軚☺️趁啲食物未上嚟嘅時候我已經拎咗啲薑片食,酸酸地辣辣地夠晒開胃。👍🏼玉子燒嘅份量比想像中多,但係覺得佢幾犀利嘅係鰻魚切開後竟然仲完整地見到😯其實我覺得個炸雞塊好好食夠熱夠脆 應該係即炸,冇雪味但係今日個重頭戲當然係蟹丼飯。唔講你唔覺,其實佢係有幾隻蟹腳喺度,幾條美腿擺咗喺你面前,超級吸引。另外我覺得佢蟹膏嘅份量都係好多仲要一啲都唔腥,撈飯食一流。二人分享我覺得飯量都夠
依條巷仔雖小 但食店都有幾間 今日就試下依一間

其實我覺得個炸雞塊好好食
夠熱夠脆 應該係即炸,冇雪味

但係今日個重頭戲當然係蟹丼飯。
2022-05-09 363 views
記得之前試過大埔墟嘅一鳴拉麵拉麵嘅質素都唔錯知道隔離開咗一間子母食堂一鳴丼食堂身邊朋友都試過大贊佢啲嘢食唔錯今晚就興致勃勃同個朋友去撐枱腳先都幾鍾意佢哋嘅餐紙設計雖然唔係好似坊間嘅餐廳都係放實物嘅食物圖反而佢哋係以繪畫嘅設計去展現食物而且食物嘅種類繁多有壽司、刺身、拉麵、丼飯、便當等等每一款都好想試吓係等嘢食嘅期間我哋就周圍觀賞俾我發現每一張枱旁邊嘅醬油架有一罐酸薑即刻夾幾嚿試吓先酸酸美美令到我哋好開胃我最喜歡嘅壽司來到了三文魚腩嘅條紋色澤都好平相信一定係我期望嘅半肥瘦口感整塊三文魚腩包裹着飯團一啖放落口果然好鮮首先未黎之前已經聞到好香嘅炙燒氣味原來就是燒緊鰻魚壽司鰻魚嘅表面有一點燒過嘅痕跡咁樣食落去有一啲脆皮加上鰻魚唔算太多骨魚嘅口感仲好爽吉列豬扒便當🍱賣相好吸引一份就有五格不同嘅美食包括兩件炸雞、一塊切開左兩件嘅炸豬扒以及一些前菜及沙律驟眼睇都覺得好豐富呢炸豬扒面頭仲有幾條醬汁食落去酸酸甜甜嘅味道加上肉質鮮嫩嘅豬扒再配埋日本白飯一齊食就真係夠晒Juicy 喔由於佢嘅炸雞實在太好食我哋再另外嗌多一份一嗚創作醬炸雞另外我哋再order咗海苔櫻花蝦玉子燒喺呢度嘅皇牌玉子燒身為蛋控的我當然
記得之前試過大埔墟嘅一鳴拉麵

都幾鍾意佢哋嘅餐紙設計
雖然唔係好似坊間嘅餐廳都係放實物嘅食物圖
反而佢哋係以繪畫嘅設計去展現食物
而且食物嘅種類繁多
壽司刺身、拉麵、丼飯、便當等等
每一款都好想試吓

加上鰻魚唔算太多骨
魚嘅口感仲好爽

吉列豬扒便當🍱賣相好吸引
一份就有五格不同嘅美食
包括兩件炸雞、一塊切開左兩件嘅炸豬扒
以及一些前菜及沙律

每人消費都只係$200就食到我哋非常飽肚呢
下次要encore再試吓其他菜式

#一鳴丼食堂 #日本菜 #香港美食 #大埔美食
2022-05-08 271 views
大埔有好多唔同美食,同朋友行行下發現左間日本野,咩都唔諗就入去食了入到鋪頭。位置雖然唔大,但都好有日本feel,環境乾淨氣氛幾好。餐牌亦有好多唔同選擇有刺身,丼飯,壽司,串燒,炸物 最後叫左個北海五品盛丼飯 有三文魚 油甘魚 帶子 海膽牡丹蝦,材料好新鮮,牡丹蝦幾大隻 海膽都好鮮甜 雖一要講既係飯差小小玉子壽司鰻魚壽司火炙牛肉壽司玉子同鰻魚壽司都不過不失 最出色既係火炙牛肉壽司牛肉燒得香口 味道出色三文魚腩 牡丹蝦刺身刺身保持水準十分新鮮三文魚腩好厚,肥嫩香潤
餐牌亦有好多唔同選擇有刺身,丼飯,壽司,串燒,炸物
最後叫左個北海五品盛丼飯

玉子壽司鰻魚壽司火炙牛肉壽司
玉子同鰻魚壽司都不過不失
最出色既係火炙牛肉壽司
牛肉燒得香口 味道出色

三文魚腩 牡丹蝦刺身
刺身保持水準十分新鮮三文魚腩好厚,肥嫩香潤
終於可以晚上堂食,完全唔想行街去到四點幾就要囉急住咁樣搵餐廳食嘢,食完六點就覺得好空虛喺大埔揀咗間日本野揀咗呢一個丼飯,CP值好高有牡丹蝦油甘魚三文魚仲有帶子我覺得佢個飯個醋可以再加多少少佢隻蝦真係好大隻,好鮮味好耐冇食到咁新鮮嘅食材,$178一大碗我覺得係抵食嘅,平時啲蝦都要$50幾一隻啦仲要冇咁大嘅size連埋+1就200有找,我見Menu仲有串燒,下次中午食少啲再嚟過先可以叫埋串燒一間舖頭好似幾正,有居酒屋嘅感覺,因為我都係坐吧枱成個氣氛都唔會好嘈,舒服嘅
喺大埔揀咗間日本野

揀咗呢一個丼飯,CP值好高
有牡丹蝦油甘魚三文魚仲有帶子
我覺得佢個飯個醋可以再加多少少

佢隻蝦真係好大隻,好鮮味
好耐冇食到咁新鮮嘅食材,
$178一大碗我覺得係抵食嘅,
平時啲蝦都要$50幾一隻啦
仲要冇咁大嘅
size
連埋+1就200有找,我見Menu仲有串燒,
下次中午食少啲再嚟過先
可以叫埋串燒一間舖頭好似幾正,
有居酒屋嘅感覺,因為我都係坐吧枱
成個氣氛都唔會好嘈,舒服嘅
2022-05-06 151 views
難得晚市堂食開返,終於都可以去大擦一餐,不嬲都好鍾意食日本嘢,之前經過大埔墟裝修好日本系嘅一鳴丼食堂,都一直好想試吓,今晚經過喺門口睇完餐牌之後,就衝入去試吓🤩呢度除咗吧枱位置,另外仲有二人枱四人枱位置選擇。牆上櫃上仲有好多日本清酒、飾物及壁畫作為裝飾,感覺到好濃厚嘅居酒屋氣氛。店員好快就俾咗兩杯熱茶我哋,一邊揀嘢食一邊飲啖茶暖下胃。餐牌上嘅丼飯圖文並茂,睇到都覺得好吸引,總共有八款選擇。見到呢度嘅壽司有成25款咁多選擇,即刻要買返幾款試吓,我哋一口氣就叫咗四款,每款壽司有兩件。三文魚腩壽司每一次食日本嘢都會叫,鍾意佢嘅腩位夠晒肥美,咬落去又有口感。除咗鍾意食拖羅,亦都好鍾意食免治吞拿魚軍艦,一啖放落口綿綿嘅免治吞拿魚口感,加上外皮香脆嘅紫菜,再點豉油Wasabi,就夠晒Fresh。還有朋友最喜歡嘅炙燒鰻魚壽司,燒一燒確實係特別香,鰻魚亦都好大條有份量,食落去只係有少少骨,啖啖爽脆。炙燒左口魚裙邊壽司同樣都係炙燒後,令魚油滲透出嚟更香,加上香蔥粒伴以豉油一齊食,更加滋味呢。另外再order左幾款熟食,食完我哋二人都感覺好滿足好飽肚了。#大埔一鳴丼食堂 #一鳴丼食堂 #大埔日本菜

呢度除咗吧枱位置,另外仲有二人枱四人枱位置選擇。

店員好快就俾咗兩杯熱茶我哋,一邊揀嘢食一邊飲啖茶暖下胃。

餐牌上嘅丼飯圖文並茂,睇到都覺得好吸引,總共有八款選擇。

#大埔一鳴丼食堂
#一鳴丼食堂
#大埔日本菜
2022-04-29 204 views
琴晚同朋友喺大埔做完運動,再附近搵咗間日式料理食晚飯,餐廳細細,日本拉麵店嘅裝修。嘢食嘅選擇都幾多,除咗有丼飯、拉麵、壽司等,仲有好多嘅串燒,同埋有佢哋推介嘅玉子燒、板燒等等。雖然佢嘅丼飯好吸引,但係因為想試多啲新嘢,所以都冇叫成碗飯或者面。朋友揀嘅海膽,佢話不過不失,我本人就唔食嘅。雞軟骨餃子,出邊餐廳比較少,口感有趣。芥末八爪魚、甜蝦蟹膏、鰻魚壽司,後面兩種壽司係我人生最愛嘅壽司,好食,好滿足。芝士明太子玉子燒,熱辣辣,拉芝,朋友同我都覺得好好食。燒翠玉瓜,食到蔬菜本身嘅甜味,唔錯。咖喱薯餅,揸得好香脆,咖喱味濃郁,好食!雞泡魚乾,嚟到日式餐廳必叫選擇之一,就未試過食到唔好食嘅雞泡魚乾,不敗之選。最後,雞肉大蔥串燒,一上枱嚇咗一跳,雞肉超級大嚿,抵食。埋單兩個人460。

朋友揀嘅海膽,佢話不過不失,我本人就唔食嘅。

雞軟骨餃子,出邊餐廳比較少,口感有趣。

芝士明太子玉子燒,熱辣辣,拉芝,朋友同我都覺得好好食。

燒翠玉瓜,食到蔬菜本身嘅甜味,唔錯。

咖喱薯餅,揸得好香脆,咖喱味濃郁,好食!
最後,雞肉大蔥串燒,一上枱嚇咗一跳,雞肉超級大嚿,抵食。
埋單兩個人460。
2022-02-13 563 views
味道⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐衛生⭐⭐⭐⭐抵食⭐⭐⭐⭐今日難得做晒手頭上工作,終於可以出去食飯,所以要食好d!今次揀左間日或料理餐廳,佢係一鳴拉面嘅分鋪,所以係入面你都可以選擇食拉面,不過黎依邊就緊係唔會食拉面啦。今次叫左個唐楊炸雞配咖喱薯餅定食,而我同事叫左鰻魚定食唐楊炸雞定食$64?佢雞外皮炸得比較乾身,但入面係嫰滑嘅亦都好夠味道,依個估佢唔到,個薯餅整得幾好食,食落唔覺太油咖哩味做得岩岩好,依個可以再返食🤠鰻魚定食$99鰻魚燒得好好,醬汁掃面掃得均勻,味道唔會話太濃而遮左鰻魚個味,可以值得再食整體黎講,價錢唔算話太貴,對得住個味道,如果晚市開返我會去試下🥰
味道⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐
服務⭐⭐⭐⭐
衛生⭐⭐⭐⭐
抵食⭐⭐⭐⭐

今日難得做晒手頭上工作,終於可以出去食飯,所以要食好d!

今次叫左個唐楊炸雞配咖喱薯餅定食,而我同事叫左鰻魚定食

唐楊炸雞定食$64?

鰻魚定食$99

2022-01-09 601 views
今日大埔收工同朋友仔一齊去咗大埔出名嘅壽司店一鳴😍整體都唔錯,特別係丼飯。入到去餐廳擺設具日本風味,會播放日本歌曲。四重火焰盛 $138呢個價錢來講真係好抵,有齊三文魚、帶子、左口魚裙邊同蟹棒。值得一題係左口魚裙邊油脂豐富,輕輕用火槍燒過,油脂滲出嚟撈飯好好食😋成個飯上面仲有一隻半生熟蛋,蛋汁流落飯到,絕配!仲叫咗三文魚刺身同埋油甘魚刺身,勁厚肉,油甘魚食落味道鮮甜,肉質厚實,價錢又唔貴喎~三文魚同樣係比較肥美嘅部份,食落去油脂味道散發出來,正😀我哋仲散叫咗其他壽司,味道唔錯。

四重火焰盛 $138

• 四重火焰盛
2022-01-05 368 views
今日收工同同事嚟到大埔呢他小巷食日本野。呢間店係最近呢幾年先開,平時中午有好多中學生嚟食,基本上都爆場要等好耐,所以我哋都簡夜晚嚟食💓今次同同事兩個女仔,所以叫咗唔同野食share。叫咗一個四重火焰丼、一份三文魚腩剌身、一份油甘魚剌身、同埋四款壽司。好鍾意呢度嘅剌身,片片都係好大片,特別係三文魚😋食落去啖啖肉,好新鮮。而丼飯火炙就好香口,特別係左口魚,啲魚油出晒嚟👍🏼👍🏼唔單只剌身份量多,連飯嘅份量都好多😄我地兩個女仔都食唔晒啊💓最後壽司都係好抵食,基本上好多款都係$38有兩件💓同埋款式都好多。下次要再試吓其他款🥳

今次同同事兩個女仔,所以叫咗唔同野食share。

2021-12-12 387 views
今日黎到大埔呢間食日本野🍣🥢🥢出面裝修都幾日本風,好別致~~🙈🙈入面位置雖然唔大,但係就有種好似日本街頭既拉麵小店咁,即時當返左去鄉下🤤🤤唔好睇間鋪頭細細地好似冇咩野食咁🤔,食物款式都幾五花八門,除左有🍣刺身、壽司、🍱丼飯、便當,仲有🍢串燒同埋🥟炸物🤩🤩🤩~~🍣免治吞拿魚軍艦 $38滿滿既吞拿魚,食落口感超滿足~~點上醬油,放進嘴裏,然後細細品嘗,一股香味立即彌漫在嘴入面。🥩炙燒牛肉丼 $138肉質嫩滑,好軟林林🙈🙈,飯再撈埋醬汁,好好味🤤🤤好想不停食🤣🤣🌋鮭火山 $118入面有齊三文魚、三文魚籽、拖羅蓉🤤🤤刺身鮮味十足,份量同飯比例又岩岩好,唔會太多飯☺️☺️一開始真係堆到成座山咁,要將上面刺身搬去另一隻碟到食先得🙈🙈🙈👅

唔好睇間鋪頭細細地好似冇咩野食咁🤔,食物款式都幾五花八門,除左有🍣刺身壽司、🍱丼飯、便當,仲有🍢串燒同埋🥟炸物🤩🤩🤩~~

🍣免治吞拿魚軍艦 $38

🥩炙燒牛肉丼 $138

🌋鮭火山 $118
  • 鮭火山
2021-12-10 273 views
一鳴係大埔有拉面同丼食堂,之前同朋友食過拉面個間都覺得好高質😙今次想幫襯左呢間丼食堂,價錢黎講都幾平民👍🏻值得一試架😌門口好似日本啲餐廳🤤🤤即夠沖左入去坐低,估唔到8點幾黎到都仲坐滿哂人🥢炙燒牛肉丼 $138牛肉肉質好鬆化,真係有入口即溶既感覺🤤🤤上面仲有粒蛋🥺超juicy😽😽本身以為丼飯係就咁白飯🤣估唔到每粒飯粒都有調過味😋咸咸地又酸酸地,真係超級開胃,食完都仲再食多碗呀😛😛🥢鮭火山 $118呢個係朋友叫既😝刺身顏色好吸引,而且好新鮮,超多三文魚同魚籽,真係高級享受🥰🥰cp值超高👍🏻👍🏻🍣免治吞拿魚軍艦 $38 我地叫左2份,所以有4件🥰🤤🤤吞拿魚色澤好靚仲好幼細香滑🥺口感真係一流

🥢炙燒牛肉丼 $138

🥢鮭火山 $118

🍣免治吞拿魚軍艦 $38
2021-12-08 179 views
鮭火山🌋好多人都會食依度成座山咁嘅丼飯,非常適合打卡影靚相,見到有啲丼飯係一片片魚生疊喺飯上面,依款鮭火山就係用一粒粒嘅角切三文魚,再加咗晶瑩爆汁嘅三文魚籽,以及最頂嘅細緻拖羅蓉,如果有再多啲拖羅蓉就更正!炙燒海鮮沙律🥗依款係寫喺黑板嘅菜式,炙燒海鮮當然唔少得有三文魚啦,三文魚用咗角切方式處理,魚油燒香後散發香味,除此之外仲有墨魚、八爪魚等幾款海鮮,沙律冇落到好濃味嘅醬汁,食到食材原味🥢雖然店舖細細、職員唔多,但係服務好好,不時主動加茶,加上店內嘅裝修氛圍,真係有日式小店嘅溫暖感,另外丼食堂同隔離間一鳴相連,除咗可以食壽司丼飯,仲可以order拉麵串燒🍖
鮭火山🌋

炙燒海鮮沙律🥗