2019-06-20 105 views
最近工作壓力真不少,放工真的希望可以好好休息。今天更忍不住要吃些甜點,化壓力為食力。同事和我經過這間三姐松記,見放工時間也有5,6枱客,應該不會中伏。我們點了Baileys朱古力心太軟拼益力多雪糕。心太軟要等20分鐘,即叫即焗。等的同時,可先吃其他甜品。心太軟外脆,一切開的流心效果,簡直令人感動,朱古力味濃郁。配上酸甜的益力多雪糕,配搭新鮮。榴連處處,完全滿足我的榴連願望,共有3款不同榴連食品。榴連班㦸,班㦸皮軟滑包著厚厚的忌廉,榴連肉也很大塊。榴連雪糕,濃濃的榴連味,齒頰留香。榴連紫米露,紫米露用料足,有飽肚感,榴連肉也是一大塊,大滿足!特盛宇治芋圓仙草凍,芋圓是最近火紅的甜品,煙煙韌韌,口感一流,仙草凍感覺清熱解暑,綠茶雪糕微微綠茶香,拌上紅豆,絕佳配搭。

2019-06-13
Type of Meal
Tea
2019-06-12 68 views
今晚早食完飯就同屋企人出去行左陣,臨反去佢地話去食個糖水先。行過三姐就入去試下先,平時經過都幾多人。入面坐得幾闊落,甜品品種大多數新式。我地叫左3個食夏日炎炎最啱食甜品細細個已經成日食估唔到隔咗咁耐都一樣嘅味道夏天:可以自選2球雪糕😍朱古力好正濃味芒果大滿載:芒果布甸加3大塊芒果肉🥰好甜。再配一球芒果雪糕芒果黑珍珠:同樣鮮芒配黑珍珠👍🏻其實佢仲有芋圓食架,不過今次飽左d。下次一定要再來試下☺☺
今晚早食完飯就同屋企人出去行左陣,
臨反去佢地話去食個糖水先。
行過三姐就入去試下先,平時經過都幾多人。

入面坐得幾闊落,甜品品種大多數新式。
我地叫左3個食
夏日炎炎最啱食甜品
細細個已經成日食估唔到隔咗咁耐都一樣嘅味道

夏天:可以自選2球雪糕😍朱古力好正濃味
芒果大滿載:芒果布甸加3大塊芒果肉🥰好甜。再配一球芒果雪糕
芒果黑珍珠:同樣鮮芒配黑珍珠👍🏻

其實佢仲有芋圓食架,不過今次飽左d。
下次一定要再來試下☺☺
2019-05-27 220 views
今晚又出街吃糖水,來到款式多、街坊價錢的「三姐松記糖水」。店鋪環境雅緻,安座舒適。我喜歡佢自家制嘅芋圓丸$38:齊芋圓、芋泥、地瓜丸、紫薯丸的煙煙韌韌既口感,同皮薄軟滑芝麻湯丸,加大明珠(勁大顆西米)同薏米,再配上又凍又甜絲絲嘅芋泥,吃得飽又滋潤,好有圓圓滿滿感覺呀!芒果明珠凍$35是芒果迷朋友的至愛,大大塊芒果肉真的很吸引!勁大顆的西米,看來他吃得很有滿足感喎!意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕$35,我淺嘗過伯爵茶奶凍,茶香奶滑確不錯,最盞鬼是益力多雪糕,味道甜甜酸酸好醒醒胃,yeah!我都喜歡益力多雪糕!
今晚又出街吃糖水,來到款式多、街坊價錢的「三姐松記糖水」。

店鋪環境雅緻,安座舒適。

芋圓丸

芒果明珠凍

意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕
2019-05-27
$34 (Last Night Supper)
芋圓丸
芒果明珠凍
意大利伯爵茶奶凍配益力多雪糕
2019-05-14 110 views
和老公吃過晚飯,逛了一下深水埗,消化了一大部份後,又有點想吃糖水之意,便上OpenRice看看附近有什麼好吃,找到一間三姐松記糖水便去試一下。看一看餐牌,真的有點選擇困難,因為款式實在太多了。有傳統的糖水又有心太軟,法式燉蛋,和意大利伯爵茶奶凍。因為我很喜歡吃心太軟,所以點了一個Baileys朱古力心太軟。朱古力流心不會太甜,而且散發着濃郁的Baileys酒心味。吃完朱古力後配上益力多雪糕,感覺好清新。老公點了一個紫薯西米拼芋圓,西米和芋圓都好Q彈,紫薯甘甜,味道配得剛剛好。因為覺得店內的甜品水準不錯,所以我們還追加了一個椰椰子,椰子果凍椰味濃郁,椰子雪糕軟滑可口,感覺清新獨特。此糖水店的款式老少咸宜,價格又平,我下次一定會帶一家大小來光顧的。

Baileys朱古力心太軟配益力多雪糕

2019-05-09
$50 (Last Night Supper)
Baileys朱古力心太軟配益力多雪糕
  • Baileys 朱古力心太軟配益力多雪糕
2019-05-05 85 views
在深水埗吃過晚飯後, 當然要再去吃甜品, 這樣才叫一個完美的晚餐。到了這間主要吃中式和港式糖水的糖水店, 餐牌上的甜品款式有很多,有豆腐花、傳統糖水、燉蛋、芒果班戟等等。我們點了新鮮芒果汁、芒果黑珍珠、雪糕豆腐花來分享。鮮芒果汁味道幾鮮甜, 夠冰凍, 適合炎炎夏日飲用。芒果黑珍珠裏面有好幾件新鮮芒果🥭, 非常鮮甜, 上面的花奶為甜品增添甜度。黑珍珠幾爽口, 它有減肥、排毒、清熱、養胃、健脾的功效。雪糕豆腐花幾香滑,還會配上煙煙韌韌的珍珠以增添口感。
在深水埗吃過晚飯後, 當然要再去吃甜品, 這樣才叫一個完美的晚餐。到了這間主要吃中式和港式糖水糖水店, 餐牌上的甜品款式有很多,有豆腐花、傳統糖水、燉蛋、芒果班戟等等。我們點了新鮮芒果汁、芒果黑珍珠、雪糕豆腐花來分享。

鮮芒果汁味道幾鮮甜, 夠冰凍, 適合炎炎夏日飲用。

雪糕豆腐花幾香滑,還會配上煙煙韌韌的珍珠以增添口感。
2019-05-05
$40 (Last Night Supper)
2019-04-26 73 views
又去了食三姐松記,同朋友講開又講,我們想了又想全世界都算係香港人最鍾意食糖水!好難搵到香港邊區冇糖水舖!糖水舖唔需要太華麗,簡潔、有位坐就已經夠,同埋要好似呢度咁夠冷氣。小食、綿綿冰、西米露...都常常食~西瓜汁 $27最緊要夠凍,而且西瓜汁最解渴益力多綿綿冰 $45除左主角綿綿冰,各位配角一樣咁出色。最佳女配角紅豆,煮得好綿,甜甜地,又不會煮到爛,保留些小咬口。最佳男配角芒果,街坊老店入貨有一手,keep到成日都有香甜芒果! 有時去第度食糖水食到假甜/唔夠熟/直情酸...真係so sad...今日芒果keep到香甜熟~主角益力多綿綿冰夠薄夠綿,食落入口化開的口感!芒果西米露加朱古力雪糕 $25芒果西米露就係芒果+西米+花奶+芒果汁咁簡單~但就成功俘虜重人的心,也是好多人的第一選擇! 今日食到大大舊甜芒果作為完美的句號!舖頭唔係位於大街,有佢嘅好處,通常唔會超級爆棚,可以坐耐少少傾耐啲。而且職員有耐性啲,唔會心急話要做下一台客~抵佢屹立不倒咁多年^^
好難搵到香港邊區冇糖水舖!

小食、綿綿冰、西米露...都常常食~

西瓜汁 $27

最緊要夠凍,而且西瓜汁最解渴

益力多綿綿冰 $45

主角益力多綿綿冰夠薄夠綿,食落入口化開的口感!

芒果西米露加朱古力雪糕 $25

抵佢屹立不倒咁多年^^
$50 (Last Night Supper)
  • 芒果西米露
2019-04-22 85 views
食完飯當然要要整個糖水濕一濕口咁先滿足,經過深水埗一間老字號糖水舖-三姐松記,就入去試吓。糖水舖嘅格局以長枱為主,座位數量都偏多,裝修以白色為主,感覺潔淨舒適。餐牌一本活頁厚厚的,而且甜品、飲品圖片非常吸引,圖文並茂,清晰可見。不得不叫這裏的招牌甜品-椰皇蛋白燉奶,價錢唔貴都只係$38一個。賣相非常吸睛,原來真的用椰皇裝住蛋白燉奶的,隨即手機食先。燉奶質感軟綿綿,而且非常滑溜,有好濃郁嘅蛋白鮮奶味道,熱辣辣、好暖胃。朋友就叫了好香榴槤味道的榴槤處處。還有好有特色、即叫即做的朱古力心太軟配益力多雪糕,一下吉落去心太軟的香脆外皮,入面嘅朱古力流心隨即滲透出來,而且焗得恰到好處。最後都只係$150有找,位於深水埗區價錢合理、甜品款式多,屬於性價比高的一間甜品專門店。

賣相非常吸睛,原來真的用椰皇裝住蛋白燉奶的,隨即手機食先。

朋友就叫了好香榴槤味道的榴槤處處。

2019-04-21 57 views
好多時約fd食飯後,大家都會去食番碗糖水。可能松記整體來講口碑、味道都幾好,所以每次都必定要排隊,仲要係等5至6枱才有位。見到上一個街口有間三姐松記,我地以為係同一集團,但又唔駛等位,放是入左去。點知,味道有落差---腐竹蛋糖水唔夠熱,極其量只係比室溫高少少; 心太軟冇流心效果; 榴槤班戟既榴槤分量又太少,所以味道唔夠香濃。怪不得不用排隊。

2019-04-07 71 views
食完老鳳冰室,買完盒子就去左食糖水!呢間真係價錢真係抵,比起旺角銅鑼灣,絕對係返左另一個時空。2x-4x蚊就食到糖水!比起連鎖店爭好遠,平幾多。呢個係木瓜雪耳糖水,木瓜幾淋,唔算好甜,雪耳都幾多份量,但如果多少木瓜會開心好好多!特盛宇治仙草凍-雪糕球🍦可以揀唔同味道,曲奇/綠茶/香芋/雲呢拿都有,呢個雪糕雖然唔係H記高級野,食落知佢應該係維記,但都OK,味道唔算甜。芋圓食落好煙un,食落去真係有芋頭味,好過癮,香草不過不失,正常味啦!😆
食完老鳳冰室,買完盒子就去左食糖水

• 特盛宇治芋圓仙草凍
2019-04-01 77 views
今晚來了深水埗濕平,吃過晩飯後,是甜品時間了,朋友推薦到三姐松記糖水食,就一於去下啦去到門口,已被它的冷櫃吸引著,這裡放了很多榴槤pan cake 呀!二話不說已行入去攞位了。看完餐牌後,我當然叫榴槤pan cake,朋友們叫了甜椰王凍,和法式焦糖燉蛋及青檸雪葩。榴櫣pan cake 真的很有驚喜,榴櫣份量足,味道很濃,加埋cream 一起吃,配合得很夾,確是大滿足啊!椰王凍味道清淡,一點都不甜,而且很有椰香,天氣熱最適合食。法式焦糖燉蛋蛋味濃,充滿了蛋香,味道同樣地清淡,配埋青檸雪葩一起吃,令人很有幸福的感覺啊真想不到,這間隱世甜品店的出品,水準是那麼高,款式是那麼多,經濟實惠,也看出廚師的用心製作啊

2019-03-31
$40 (Last Night Supper)
  • 榴櫣班㦸
  • 清甜椰皇凍
  • 法式焦糖燉蛋配青檸雪葩
芝士雞翼,同埋芒果豆腐花,芒果布甸佢哋最好食又香又甜又好食大家去試吓啦三姐松記糖水一定要去食請大家試吓喺深水埗嗰頭一定要去試吓真係好好味架佢哋好多糖水好多任你揀
芝士雞翼,同埋芒果豆腐花,芒果布甸佢哋最好食
2019-03-27
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
Celebration
Chinese New Year
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Coupon, Voucher
  • 芋圓丸
  • 芝麻糊
  • 紫薯心太軟
  • 紫薯湯丸
2019-03-16 64 views
三姐松記係松記兄弟👬開的店 我平時黎開都鐘意食呢間 覺得呢間比較慢工出細貨 佢地係即場做 同埋用既係新鮮水果 🥭 新鮮食材 位於 :深水埗 元洲街比利時朱古力心太軟 做個小小興祝白色情人節無唸過 真係會用心形碟上有個小驚喜呢~~~裏面嘅流心朱古力 甜而不漏 厚實質感 食落更有層次暖粒粒既朱古力 配上 雪糕 更加昇華只要大家有情人 建議大家都必點 個人喜好榴槤 叫左款榴槤斑cake 軟棉棉既cream 配上香濃榴槤 口感十分之好味 雖然餐牌無寫明用什麼榴槤 但我食第二次榴槤糖水名:(榴槤雪山) 味道都是一樣 材料果然優質 一個字,正丫!
三姐松記係松記兄弟👬開的店

我平時黎開都鐘意食呢間 覺得呢間比較

慢工出細貨 佢地係即場做 同埋用既係新鮮

水果 🥭 新鮮食材

位於 :深水埗 元洲街

比利時朱古力心太軟 做個小小興祝白色情人節

無唸過 真係會用心形碟上
有個小驚喜呢~~~

裏面嘅流心朱古力 甜而不漏

叫左款榴槤斑cake 軟棉棉既cream
配上香濃榴槤 口感十分之好味

材料果然優質

一個字,正丫!
以往多數去隔離街,人多到要等位嗰間糖水舖, 咁啱心血來潮諗住試下第二間, 見到呢間喺附近就入嚟試下, 開頭上嘅芒果腸粉係唔錯, 腸粉軟滑, 芒果又香又甜。但係呢中式甜品就真係幾趕客, 先嚟講下嗰個芝麻糊豆腐花, 用個膠兜裝住見到已經扣咗分, 食落亦唔覺得有乜特別, 芝麻糊唔係特別香。跟住嗰個薑汁燉奶, 就真係出事,似微波爐叮熱都算, 口感並不細滑硬掘掘的, 即係連蒸蛋嘅感覺都做唔到....... 如果有咁嘅出品其實都幾影響其他招牌食物
芝麻糊豆花 薑汁燉奶
夜晚晚渣住架車去搵糖水鋪,除左好食之外緊係要易泊車啦,今日去哩間三姐松記就岩曬啦方便就腳,d糖水甜品良心制作,本身諗住叫個雪梨糖水,點知牙姐話哩排d雪梨唔靚,唔比我點不過好在呢度嘅糖水款式多多,嚟咗咁多次都食唔暈佢咁多款糖水甜品先黎一個椰青水啫喱,成個椰青上,食落清甜爽口,配上淡奶,味道更加香濃,食完仲可以刮埋啲椰青肉黎食,正朋友叫左個木瓜墩雪耳,火候十足,大大件木瓜,滋陰養顏最後必點緊係心太軟啦,食完頭盤,佢就岩岩好焗好,好鐘意哩度個心太軟個甜度控制得岩岩好,唔會太甜,反然特顯到朱古力嘅香味,唔會太濟,配埋個益力多雪糕,清清地酸酸地,岩岩好可以解左心太軟個肥膩感覺

朋友叫左個木瓜墩雪耳,火候十足,大大件木瓜,滋陰養顏

2019-03-10 45 views
<深水埗好味甜品>😍🍡深水埗平時食甜品 都係食綠林 糖水佬 松記呢 d間中食下新野試下呢間三姐松記 😂 唔知同松記有冇關 但對我黎講好味緊要 d 💪🏻🍴巨峰提子綿綿冰 $45🍇❄佢個顏色好紫 一睇就知落足料 入面既冰 線度適中 提子汁好 juicy 😄側邊有新鮮芒果 甜紅豆 彈牙既水晶涼果 同 qq果 好有口感 天氣熱或者 食完熱野 再食呢個十分唔錯🍴榴槤處處 58 蚊有三樣野 中間既 D24榴槤班戟 出面既班戟皮厚度適中入面加 d甜 cream然後就係香濃既榴蓮肉 😄側邊既D24榴槤紫米露 成 pat 榴蓮肉放喺紫米露 入面 紫米好有口感 入面都幾有奶香🥛 同埋有 d qq糖增加口感 唔錯而榴槤雪糕 🍦 都十分香榴蓮味 口感幾香滑 都幾好味 "🍴椰皇蛋白燉奶 $38🥥用左新鮮椰皇整既蛋白🥚蛋好香滑 充滿椰香甜味 蛋白同椰子味合埋一齋好香甜 😃 再刮埋側邊既椰皇肉 好味😄#甜品 #糖水 #蛋白 #燉奶 #椰皇 #榴槤 #提子Score 平均分 6.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍
<深水埗好味甜品>😍🍡

🍴巨峰提子綿綿冰 $45🍇❄

🍴榴槤處處 58 蚊
而榴槤雪糕 🍦 都十分香榴蓮味 口感幾香滑 都幾好味 "

🍴椰皇蛋白燉奶 $38🥥

#甜品 #糖水 #蛋白 #燉奶 #椰皇 #榴槤 #提子

Score 平均分 6.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#三姐松記糖水
深水埗元州街151 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-03-10
$50 (Dinner)