2022-10-02 694 views
好耐冇行灣仔,朋友介紹街市熟食市場入面有間叫中記既小炒,非常抵食,就一於去試吓啦。上到去坐位闊落,感覺上幾乾淨,餐牌亦都多元化,幾適合一班朋友黎食,重可以飲番幾杯🍺🍻咸蛋黃炒鮮魷,好好食,好夠鑊氣,真係唔錯。😋😋😋😋沙律骨夠入味,抵食大件,份量十足😋😋😋😋串燒就叫左雞翼、牛柳粒、雞軟骨同芝士丸。灑上七味粉孜然粉,十分惹味😋😋😋😋蒜蓉牛油焗秀珍菇,好香,好好食😋😋😋😋

咸蛋黃炒鮮魷,好好食,好夠鑊氣,真係唔錯。😋😋😋😋

沙律骨夠入味,抵食大件,份量十足😋😋😋😋
蒜蓉牛油焗秀珍菇,好香,好好食😋😋😋😋
2022-09-03 607 views
打完羽毛球,見樓下街市有熟食檔,好鬼肚餓,嗱嗱臨去食個飯先🤣求其揀咗間,中記,因為見到好似最多人食,望落去大部分都係熟客仔,講真,我都幾年冇去街市食嘢,估唔到環境都好乾淨。同朋友仔叫咗個焗豬扒飯同焗肉醬意粉, $42一個餐包嘢飲,真係好抵,不過佢嘅下午茶仲抵,但係太肚餓,食個飯先🤣豬扒都幾大件,飯係炒底,芝士、蕃茄、菠蘿,全部都唔少,咁嘅價錢真係好有誠意。意粉啲肉醬都係,多到滿瀉。要推介金茶王,呢杯奶茶真係幾好飲,夠濃夠香,比普通茶餐廳好飲,值得一試👍🏻總括嚟講,真係平靚正。

2022-08-29 446 views
街市既熟食中心雖然環境不討好,但其實隱藏左好多美食,今次就去左灣仔熟食中心尋寶,呢到既座位都幾闊落,冷氣都好夠凍。今次我地試左兩個下午茶餐,包括炸雞脾配炸薯條同招牌西多士,跟餐有飲品,我地就叫左凍奶茶要另+$3。炸雞脾火喉控制得宜,炸到外脆內嫩滑,仲要好juicy,配埋炸薯條,都只係$28。西多士內裡好鬆軟,仲搽左花生醬,夠曬正宗,而外面又吾會炸到過曬火好硬,好岩我口味,而價錢都只係$23。熟食中心租金比較便宜,所以相對價錢都比較經濟,不介意環境問題既可以去尋下寶,發掘更多美食。

一向都好小食大牌檔的我,聽朋友講話呢間芝士焗豬扒飯好正,心諗點正,今日咁啱又去灣仔政府大樓有D文件處理,擇日不如撞日,就同同事一齊去試吓睇吓有幾正先,一吃之下,果然真係名不虛傳,又真係做到唔錯,價錢又平,原來呢度嘅奶茶又係好出名,平日我都係飲咖啡☕️多,今日不妨試吓呢度出名嘅奶茶🧋😇————————————齊心抗疫午市特價套餐:鮮茄🍅焗豬扒飯$42:果然係望到就想食,賣相吸引➕足料份量➕食落出色=平靚正😋誘人的芝士😍…….足料的蔬菜、紅蘿蔔🥕蕃茄🍅青椒🫑南瓜🎃洋蔥🧅⋯⋯等等炒飯底炒得夠香👍呢個鮮茄🍅焗豬扒飯確實係做得出色好味道👍————————茄汁焗肉醬意粉🍝:又係非常足料的蔬菜,面頭的芝士焗得非常恰當,香氣撲鼻,一看就知道非常好吃😋足料的肉醬、意粉的軟硬度適中,味道更是出色👍—————————奶茶☕️:呢杯奶茶一飲就覺得好香濃香滑👍雖然我小喝奶茶,但也知道奶茶要如何冲出來才好喝,奶茶香滑一定要靠師傅沖出來的手勢,手勢好奶茶就會香滑,茶要適中,不可過濃,否則沖出來就會有苦澀的味道,掌握到沖出來恰當的時間,奶茶就夠香滑夠濃郁👍—————————-奶茶出色……焗飯意粉好好食😋其實開心🥳簡…單就

————————————
齊心抗疫午市特價套餐:
鮮茄🍅焗豬扒飯$42:
果然係望到就想食,賣相吸引➕足料份量➕食落出色=平靚正😋
誘人的芝士😍…….
足料的蔬菜、紅蘿蔔🥕蕃茄🍅青椒🫑南瓜🎃洋蔥🧅⋯⋯等等
炒飯底炒得夠香👍

奶茶☕️:
呢杯奶茶一飲就覺得好香濃香滑👍

—————————-
奶茶出色……焗飯意粉好好食😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊....
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————
2022-08-21 382 views
經過駱克道市政大廈街市熟食時記得朋友曾說《中記》不錯。剛好下大雨那就試試吧~ 在門外打卡後便有lift 直上二樓了。首次上來,地很乾爽,通道也暢順。隨意地挑選了焗芝士炒飯牛柳粒配奶茶。 街市好處就是份量大而划算。 芝士帶點點焦以增加香氣,芝士控就👍🏼 這裡奶茶滑,比例均勻及茶底沒有很苦澀味。 價錢是親民價好抵食又飽肚 😌老細人很好人還介紹了其餐廳特式餸菜,下次要再來! 飯後距離灣仔站A出口也只是數分鐘而已,實在方便!

價錢是親民價好抵食又飽肚 😌

2022-08-19 297 views
街市的熟食中心一向以大件夾抵食聞名,我自己就經常與同事到駱克道街市吃午餐、其中這間中記是公認最好食的。難得這次能在下午茶時段光顧,發現下午茶的價錢相當便宜,介乎$28至$32,還要即叫即炒。XO醬雞扒撈麵 - $32四五塊超厚肉的雞扒,雞皮炸得很薄很酥而不油膩,雞肉頗嫩滑不柴,還有不少青椒和洋蔥絲,另外打開伊麵底熱呼呼的,有少少濕炒好濕潤,充滿著鮮味咸香的XO醬。無糖可樂 +$3罐裝不是汽水機沖出來的。

XO醬雞扒撈麵 - $32
無糖可樂

無糖可樂 +$3
罐裝不是汽水機沖出來的。
2022-08-19
Tea
無糖可樂
1K
2022-08-07 331 views
我自己不會只去特色餐廳,更會多幫襯些人情味小店,例如駱克道街市有好多平野食,下午茶時間更是平靚正,大概三十多元都有一個餐,灣仔區都好受老街坊歡迎的!炸雞脾配薯條🍗😄 、 西多士是我最喜歡的下午茶之一, 大大隻炸雞脾大過塊面,炸到外脆內仍熱乎乎的!🍗西多士又是邪惡又吸引, 配上牛油🧈蜜糖滋味!配上平時愛飲的熱奶茶檸香☕️等都不錯的!中記灣仔軒尼詩道225號駱克道市政大廈街市熟食中心2樓 CF9-13 號舖

西多士又是邪惡又吸引, 配上牛油🧈蜜糖滋味!
配上平時愛飲的熱奶茶檸香☕️等都不錯的!

中記
2022-08-07 298 views
去完駱克道街市買完餸,順便上一層到熟食中心食返個下午茶,地方整潔冷氣足夠👍餐牌上有多款茶餐選擇,有飯、麵、多士及小食等,價錢亦都好抵食。我哋二人就點了炸雞髀🍗西多士、豬扒星洲炒米同兩杯飲品!雞髀有手掌般大隻,雞皮炸到脆卜卜,香脆可口,肉質都好滑。西多士炸至金黃色,搽上牛油煉奶好香口,好好食!豬扒星洲炒米,炒得好有鑊氣,米粉炒得好乾身不會太油,豬扒餣得入味,撈埋辣椒醬食更加惹味!最後飲埋杯熱奶茶,滿足!
我哋二人就點了炸雞髀🍗西多士、豬扒星洲炒米同兩杯飲品!
雞髀有手掌般大隻,雞皮炸到脆卜卜,香脆可口,肉質都好滑。
西多士炸至金黃色,搽上牛油煉奶好香口,好好食!
最後飲埋杯熱奶茶,滿足!
小米之父,即係茂利, 間中會光顧軒尼詩熟食中心的中記。今天小米興趣班後, 就順便在此來個下午茶。在涼浸浸的熟食中心,找到中記的座位。細看餐牌,下午茶好抵,午餐又好抵,早餐仲抵。在灣仔這旺區,竟然有如此價位! 如果其他區都有咁抵食的餐廳就好囉! 難怪小米之父喜歡和堆同事到這個熟食中心啦! 招牌西多士 小米喜歡香口炸物,早就看中西多。香噴噴的西多上枱後,小米就急不及待倒出糖漿。還未把牛油和糖漿拌勻就下刀切件。廿几蚊茶餐,白包中間還著夾花生醬,誠意十足。 看著小米把西多切至細細件,有儀態地享用西多,真係老懷安慰。黑椒焗牛柳粒飯午市餐牌,三十六有蒸餸飯,四十二有焗飯,當然要選焗飯。 自己少食白汁,又不想食蕃茄,唯有點黑椒牛柳粒。鍚紙兜焗飯,表面滿滿的芝士,牛柳粒。叉起牛柳有拉芝,我喜歡。下方還有青椒紅辣椒洋蔥,還有蛋炒飯墊底。原來炒飯才是主角。剛焗起的炒飯,混有黑椒紅辣椒就更加熱辣辣,伴著香甜洋蔥碎和新鮮脆口的青椒,單食墊底的焗飯已經覺得很美味。雖不是金鑲銀炒飯,也足以讓人食呀食! 而牛柳粒,早已變成配角了。 下次再臨中記,一定會翻兜這個黑椒焗飯。不過自己會走牛肉, 主力食焗炒飯。再來一杯有&
小米之父,即係茂利, 間中會光顧軒尼詩熟食中心的中記。
今天小米興趣班後, 就順便在此來個下午茶。
在涼浸浸的熟食中心,找到中記的座位。
細看餐牌,下午茶好抵,午餐又好抵,早餐仲抵。
在灣仔這旺區,竟然有如此價位!
如果其他區都有咁抵食的餐廳就好囉!
難怪小米之父喜歡和堆同事到這個熟食中心啦!
招牌西多士
小米喜歡香口炸物,早就看中西多。
香噴噴的西多上枱後,小米就急不及待倒出糖漿。
還未把牛油和糖漿拌勻就下刀切件。
招牌西多士
廿几蚊茶餐,白包中間還著夾花生醬,誠意十足。

看著小米把西多切至細細件,有儀態地享用西多,真係老懷安慰。
黑椒焗牛柳粒飯
午市餐牌,三十六有蒸餸飯,四十二有焗飯,當然要選焗飯。
自己少食白汁,又不想食蕃茄,唯有點黑椒牛柳粒。
鍚紙兜焗飯,表面滿滿的芝士,牛柳粒。
叉起牛柳有拉芝,我喜歡。
黑椒焗牛柳粒飯
下方還有青椒紅辣椒洋蔥,還有蛋炒飯墊底。
原來炒飯才是主角。
黑椒焗牛柳粒飯
雖不是金鑲銀炒飯,也足以讓人食呀食!
而牛柳粒,早已變成配角了。
下次再臨中記,一定會翻兜這個黑椒焗飯。
不過自己會走牛肉, 主力食焗炒飯。
再來一杯有<真·檸檬>的檸茶作為下午茶的句號。
晚上告知茂利:
今日係軒尼詩街市果個熟食中心嘆左個抵食TEA呀!
註: 我沒有提及係邊間餐館。
茂利即刻問:係咪中記?
Other Info. : 下午茶時段,客人不多,比較寧靜。
2022-07-30
Tea
2022-08-02 364 views
中同飯局之有人提議食大排檔所以就去咗以前都算成日去嘅駱克道街市度食薑蔥廣島蠔火腩煲 - $98個味都唔錯廣島蠔夠晒肥美而且份量都唔少火腩同豆腐卜用嚟送飯夠晒好味😋椒鹽鮮魷 - $68呢個係有驚喜嘅本身唔係特別鍾意食魷魚但呢個椒鹽鮮魷外層好香好脆入面就好彈牙感覺新鮮所以我都食咗唔少😂豉油皇炒鵝腸 - $68其中一個朋友唔食鵝腸🥺真係有少少可惜🥺呢個鵝腸唔會太鹹又幾爽口重點係大大條,唔會好散😋黃金蝦 - $78唔係唔好食只不過係同預期中有啲岀入啲蝦都少少細隻而且一心係諗住應該炸到可以全隻食晒但啲殼都係有啲硬😅食唔得晒但黃金係多嘅個味係幾夠鹹香燒牛舌 - $22/串我哋叫咗小辣最係後好似無咩味咁😂串燒頭同尾嘅牛舌粒都有啲硬中間個啲就幾淋同Juicy椒絲腐乳通菜 - $55少少辣幾吸引人繼續食落去😋不過如果啲菜再嫩啲就會更好🤣
中同飯局之有人提議食大排檔

其中一個朋友唔食鵝腸🥺
真係有少少可惜🥺
呢個鵝腸唔會太鹹
又幾爽口
重點係大大條,唔會好散😋

黃金蝦 - $78

少少辣幾吸引人繼續食落去😋
不過如果啲菜再嫩啲就會更好🤣
2022-07-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 薑蔥廣島蠔火腩煲
  • 椒鹽鮮魷
  • 豉油皇炒鵝腸
2022-07-31 251 views
灣仔熟食中心三點三下午茶時間,位於灣仔市政大樓熟食中心內,一間多款選擇的茶餐廳,你想吃的都一定有,能滿足到你。至於下午茶時段去,當然少不了要吃下午茶啦!《招牌西多士》$23西多士炸得很金黃,內裏得花生醬亦很均勻,表面上的牛油也很治癒,倒上糖漿,很滿足!《風味豬扒包配薯條》$28超抵吃!只需要廿多元便吃到一份正正常常的下午茶,這更是一份滋味的港式西式茶餐,豬扒包大大份,薯條多,抵吃!!早餐和午餐也有超多種類的款式,炸、炒、焗⋯⋯也有,且抵吃!總結:抵吃的茶記。
灣仔熟食中心

至於下午茶時段去,當然少不了要吃下午茶啦!

《招牌西多士》$23

《風味豬扒包配薯條》$28

早餐和午餐也有超多種類的款式,炸、炒、焗⋯⋯也有,且抵吃!

總結:抵吃的茶記。
2022-07-25 308 views
本身覺得街巿上面啲熟食中心餐廳不錯,但呢間我就覺得認真麻麻,但仍然係坐無虛席……我地2個人叫左個中式牛柳、椒鹽白飯魚、椒絲腐乳炒通菜、一個燒原條茄子同埋一串燒牛舌粒。中式牛柳望落好似樣但食落奇韌無比,完全咬唔開,諗住算啦唔咬成舊放入口𡁻,𡁻左成分鐘都吞唔到,成舊吐出,淨係食左啲汁咋……串燒牛舌粒又係奇韌無比,我以為自己食緊雞腎,又硬又韌又有筋,又係吞唔到吐左,睇黎佢啲牛類唔係好得咁食個燒茄子啦,好香孜然味,好大條熱辣辣,點知食落無乜味,味道同個香味有好大落差,可以加返啲醬油落去燒會有味啲。暫時得椒鹽白飯魚同通菜正常,以後都唔會再去😮‍💨

暫時得椒鹽白飯魚同通菜正常,以後都唔會再去😮‍💨
奇韌無比中式牛柳
正常椒絲腐乳通菜
正常椒鹽白飯魚
有香味無味道嘅燒茄子
牙都咬爛牛舌粒
2022-07-24
$120 (Dinner)
2022-07-20 291 views
【#熟食中心 】#中記 之前去過駱克道街市有好多好平既野食,聞說依間既 #咖喱吉列豬扒飯 都幾出名,所以就試吓。雖然我去既係下午茶時間,但正價時段好多間大約四十左右就可以,係灣仔區都好受歡迎👍同之前一樣,上次去果間一樣好多人,而中記就仲有唔少檯。望見餐牌係$32,之前好似只係$28,即係貴咗幾蚊🤔 而且下午茶選擇唔算好多。因為座位比較凍,所以就叫咗杯 #熱檸水 ,有三片薄檸檬,冇苦澀味,有D餐廳用劣質檸檬澀到難以入口。個飯都幾大碟,一定食得飽😄 #咖喱 都幾濃,偏深色但唔辣,應該係港式口味🤣 #吉列豬扒 都好大塊,食落去唔係乾柴,都炸得幾好👍 飯就一般,比較硬身,對於個胃唔太好既我來講可能要花多時間消化😄依度一個有趣既地方,並唔係張張檯都有餐牌,而且餐具係要出去自己拎,好似食自助餐咁🤣同埋落單同埋單都係電腦化,係熟食中心比較罕見。可能我個位比較大風,飯食落口唔覺熱,即使係杯野飲明明摸落辣手,但飲落都好似係暖既。亦可能因為「自助化」既關係,服務就欠奉🤔 今次食完之後,依間有唔少位但隔離滿座,係有原因既😐推介指數:5.5/10中記灣仔軒尼詩道225號駱克道市政大廈街市熟食中心2樓 CF9-
【#熟食中心 】#中記

今次食完之後,依間有唔少位但隔離滿座,係有原因既😐

推介指數:5.5/10

中記
2022-07-20
$32 (Tea)
2022-07-07 826 views
東䥫線過海雖然未誇張得令我感到超興奮,但無可否認會展站行去駱克道市政大廈都算幾近,至少大部分路線不外乎係有蓋行人天橋,睇住估高map搜尋,唔駛行到腳都震!呢個市政樓底相對矮,所以隔音會比較差,附近觥籌交錯嘅大聲講大聲笑嘅聲絕對唔係幾隔到聲。久處此地未必覺,但喺離開舖面、玻璃門閂咗、搭番電梯落樓就會發覺仲乜對耳清靜咗咁多就對比得到。啲姐姐埋位嚟落單即場攞部機印埋張單出嚟,數目分明。到埗時間啱啱扎咗下午茶晚飯交界,嗌碟乾炒牛河先40蚊抵到喊,比平時大排檔相對淡口,牛肉片唔算多,不過依然夠鑊氣,收40蚊真係冇要求。串燒調味同樣相對較淡口,本人覺得可接受。串燒賣相幾整齊討好;飲啤酒係俾個「戰鬥碗」你乾。椒絲腐乳通菜亦頗大碟,菜綠味濃,又係,收50幾蚊仲想點。又小菜、又邊爐、又串燒……餐牌選項多到差啲甫唔哂……
乾炒牛河

蒜蓉燒原條茄子 小辣
串燒豬仔髀、雞中翼、牛肋粒
椒絲腐乳通菜
2022-07-02 309 views
呢間街市大排檔由細食到大,睇住佢疫情下嘅整體價錢都比以前貴咗少少,不過多咗唔少新菜式!應該多咗唔少新客路~💁🏻‍♀️<<蜜瓜脆奶>>($78)好少地方有得食~ 所以唔少朋友覺得好新奇!其實佢係一層炸皮包住又甜又軟身嘅蜜瓜奶!不過我嫌佢炸過龍,厚啲炸粉嘅位置炸到好硬😗食一兩嚿過吓口癮都OK嘅~~~💁🏻‍♀️<<黃金涼瓜>>($68)望到佢嘅炸皮就知佢同我食開嘅「黃金XX」有啲出入🤨佢嘅外皮係炸粉同鹹蛋黃混合,而炸粉比例較多,所以鹹蛋黃味唔算好濃~涼瓜處理得唔錯!! 唔苦~ 帶少少甘香👍🏻💁🏻‍♀️<<芝麻雞>>有得揀半隻($78)/一隻($138)人多嘅話,叫一隻都幾抵!!芝麻超多所以幾香~~鍾意食皮嘅會覺得幾香口!唔食皮嘅我,拆落嚟見到皮下有唔少脂肪🫣點佢嘅泰式辣醬可以中和少少油膩感!酸酸哋,都開胃啲👌🏻💁🏻‍♀️<<水煮毛血旺>>($98)雖然唔及台灣鴨血咁滑~ 但佢外面層衣算Q彈!麻辣湯底都算辣得順口,唔會好搶喉🙌🏻.最有驚喜係佢有吸味+掛汁嘅寬粉!!!!!如果唔
應該多咗唔少新客路~
蜜瓜脆奶

💁🏻‍♀️<<蜜瓜脆奶>>($78)
好少地方有得食~ 所以唔少朋友覺得好新奇!
其實佢係一層炸皮包住又甜又軟身嘅蜜瓜奶!
不過我嫌佢炸過龍,厚啲炸粉嘅位置炸到好硬😗
食一兩嚿過吓口癮都OK嘅~~~
黃金涼瓜

💁🏻‍♀️<<黃金涼瓜>>($68)
望到佢嘅炸皮就知佢同我食開嘅「黃金XX」有啲出入🤨
涼瓜處理得唔錯!! 唔苦~ 帶少少甘香👍🏻
芝麻雞

人多嘅話,叫一隻都幾抵!!
芝麻超多所以幾香~~
鍾意食皮嘅會覺得幾香口!
唔食皮嘅我,拆落嚟見到皮下有唔少脂肪🫣
點佢嘅泰式辣醬可以中和少少油膩感!
酸酸哋,都開胃啲👌🏻
水煮毛血旺

💁🏻‍♀️<<水煮毛血旺>>($98)
雖然唔及台灣鴨血咁滑~ 但佢外面層衣算Q彈!
麻辣湯底都算辣得順口,唔會好搶喉🙌🏻
最有驚喜係佢有吸味+掛汁嘅寬粉!!!!!
如果唔好咁孤寒,俾多啲就好🤭
走牛柏葉轉寬粉好過啦🙄
佢啲牛柏葉韌過擦膠🥱
地道酸菜魚

💁🏻‍♀️<<地道酸菜魚>>($108)
唔係我一個主觀地劣評㗎!
係我哋一檯八個人都認同😓
❌魚肉太薄
❌薯粉唔夠又幼
❌酸菜唔好食
❌成件事太重薑味

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

Encore 番啲百試不厭嘅舊菜式諗住唔會伏,點知令我哋大失所望!
💁🏿‍♀️<<椒鹽九肚魚>>($68)
味道OK又香口! 可惜唔似以前一樣條條大大嚿lu~
嚿嚿碎濕濕,好似人哋啲餸頭餸尾咁🤷🏻‍♀️
椒鹽九肚魚

💁🏿‍♀️<<大千爆子雞>>($68)
極度懷疑佢大廚都轉埋😒
乾炒變濕炒!! 大量辣椒變咗大量蒜頭同三色椒!!
完全唔係以為嗰種送酒嘅小菜🥺
超級失望😢
大千爆子雞

💁🏿‍♀️<<椒鹽鮮魷>>($60)
對比佢張相同椒鹽九肚魚張相就知佢哋用嘅炸漿都唔一樣😰
椒鹽鮮魷嗰個好粉,而且椒鹽味分離!
原來佢係起咗鑊先灑椒鹽!! 所以唔係嚿嚿都有味!
呢碟完全failed😓
椒鹽鮮魷

大佬! 同以前爭咁遠! 好難再幫襯你😑
仲要可能戴咗口罩幾年,唔習慣聞到煙味🚬
當你一邊食嘢…四方八面都有煙攻埋嚟! 真係搞唔掂🤢
臭到我哋都冇乜傾計,食完急急腳走!
2022-06-23
$100 (Dinner)