Restaurant: 五月星牛肉麵
Info:

2025-01-04 115 views
最近成日都係觀塘做嘢~做完嘢見有啲肚餓🤤咁岩在網上搜尋到呢間位於駱駝漆工廈台式牛肉麵館~好似好正咁🙂‍↔️就同朋友一齊去試吓😀綜合臘味煲仔飯有幾款臘腸味道顏色很鮮艷😝經過煙燻和醃製,散發出濃郁的香氣,米飯外焦內軟,底部的鍋巴特別香脆~令人垂涎欲滴🙂‍↔️小食~炸避風塘豆腐~經過油炸,變得金黃酥脆,而內部則保持了豆腐的柔軟和滑嫩😆香濃的蒜香😝增添了豐富的風味🙂‍↔️蕃茄牛肉麵湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂起司肉鬆蛋餅蛋餅的蛋皮經過煎製,外表微微金黃,口感柔軟滑嫩😝肉鬆的鹹香味與蛋餅互相結合,增添了口感的層次感😆黑糖珍珠撞奶黑糖的香氣濃郁,甜味自然🙂‍↔️撞奶的奶香味濃厚,口感滑順😆珍珠口感彈牙,嚼勁十足😊巨峰提子益力多香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊餐廳環境~牆壁掛了台灣景點~令我想起去台灣旅遊時候😝好有台灣地道feel🙂‍↔️而最有特色就係台式煲仔飯😌精選推介~8:30pm宵夜時段指定小食半價😀

綜合臘味煲仔飯

小食~

蕃茄牛肉麵
湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂

起司肉鬆蛋餅

黑糖珍珠撞奶

巨峰提子益力多
香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊

餐廳環境~
😀
2024-12-16
$128 (Dinner)
  • 黑糖珍珠撞奶
  • 招牌牛肉麵
今次去到觀塘的駱駝漆搵野食,OP發現到呢間五月星牛肉麵❤️不過今次我哋就冇食到佢哋招牌嘅牛肉麵~下次有機會再試🤣反而我哋試左佢的其他野~~宮格餐$88宮格餐好正~貪佢可以滿足我5個願望😍一次過叫齊蒜泥白肉、台灣腸、鹽酥雞、地瓜條、滷肉飯~~如果一個人嚟講,每樣食少少,又唔會太多,都唔錯😍😍最緊要係我哋樣樣野都想試,呢個餐可以一次過平平地試晒🤣🤣🤣刈包$39見到好多人都食刈包~我哋都叫左個試下😍入面超大舊五花肉,有好多酸菜配搭住,仲有啲花生碎,甜甜酸酸都幾過癮~~口感都幾特別👍而且個包熱辣辣~包身仲好軟,跟住個蒸籠上~賣相唔錯👍起司肉鬆蛋餅$42餅底係蔥抓餅,所以表面香脆,充滿鹹鹹地蔥香味😍芝士🧀都算幾多,芝士同雞蛋兩者混合埋一齊軟軟糯糯~呢個我都幾鍾意👍👍白灼時蔬$28時蔬係生菜🥬配搭豉油同蠔油~~都算大大碟,可以中和返D濃口味~~豆腐避風塘$16由於我哋8:30後入座,所以有三款避風塘小食做緊半價優惠😍我哋叫咗避風塘豆腐,豆腐香脆嫩滑,新鮮炸出嚟,仲係熱辣辣🤩而且豆腐充滿避風塘的香辣惹味~👍百香果益力多$28百香果味的益力多~~味道都唔錯😊今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️五

宮格餐$88

刈包$39

起司肉鬆蛋餅$42

白灼時蔬$28

豆腐避風塘$16

百香果益力多$28
百香果味的益力多~~味道都唔錯😊

今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️

五月星牛肉麵 (觀塘)
  • 刈包
  • 金好呷宮格餐
  • 百香果益力多
  • 滷肉飯
  • 起司肉鬆蛋餅
【觀塘區】【五月星牛肉麵】一向都成日有機會去工商業區做嘢,今晚喺觀塘做嘢,就同美女朋友喺駱駝漆大廈搵嘢食。聽講呢度有間台灣嘢幾好,就去試吓。去到果然好多人,不過好快有位。美女朋友試 $88 嘅「金好呷宮格餐」,配鹽酥雞、台灣腸、手拍青瓜、香芋丸同撈檬粉。佢話佢嗰份幾好食,我就試 $36 嘅「古早滷肉飯」同 $42 嘅「肉鬆雙重起司蛋餅」,兩者都好有台灣 feel,好味嘅。跟住試 $32 嘅「避風塘豆腐」,估唔到台灣菜都整到咁好食嘅豆腐,本身都係抱住一試嘅心態,但係佢冇令我哋失望,辣得嚟幾正。嚟到台式餐廳冇理由唔叫返杯台式飲品,我試 $29 嘅「黑糖珍珠撞奶」,佢試 $24 嘅「巨峰提子綠茶」,兩者都係有質素嘅。埋單 $251,食咁多嘢真係唔貴。聽講佢哋仲會開宵夜時段,夜晚八點半後,避風塘系列半價,我哋試過個豆腐係唔錯嘅。。。(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)@wuyuexing_beefnoodles#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlo

(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)

@wuyuexing_beefnoodles

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #google #xiaohongshu #1am觀塘區 #觀塘 #五月星牛肉麵 #觀塘美食 #金好呷宮格餐 #鹽酥雞 #台灣腸 #手拍青瓜 #香芋丸 #撈檬粉 #古早滷肉飯 #肉鬆雙重起司蛋餅 #避風塘豆腐 #黑糖珍珠撞奶 #巨峰提子綠茶 #1am1557 #1ambackup
2024-10-31
原來長期爆滿🤩💛工廈高質台灣料理🥳😍可能係我食過最好食嘅蛋餅💯#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店 #和你食啲咩 💛💎 肉鬆雙重起司蛋餅 $42必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:蛋餅超足料!每嚿都好大件!重點係佢Double芝士🧀真係每一舊都會做到好長嘅芝士拉絲🤤🤤忍唔住咁影咗張相俾大家睇🤭👎🏿:。💎 蚵仔煎 $48可以一試✅(😋:7.2/10)👍🏻:呢個蚵仔煎又係好足料👅入面蠔仔有好多🦪 唔知係咪因為醬汁嘅問題呢🤔始終都覺得同台灣食嘅蚵仔煎有少少唔同味道🙈大家有冇邊間介紹?👎🏿:。💎 金好呷宫格餐 $88值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:呢個餐盒超級啱有選擇困難症嘅我😂但係將全個餐牌嘅嘢都差唔多放晒入去,一個套餐已經可以揀五款唔同嘅配搭(😍好啱自己一個嚟食飯,但係又想食好多唔同種類嘅人)由於選擇真係太多,我最後放咗Menu俾大家慢慢睇🤣🤣我哋叫咗 芝士豬扒 麻辣鴨血 蒜泥白肉 米紙春卷 滷肉飯芝士豬扒完全係爆芝士超好食💛🤤👎🏿:。💎 DIY 試管鹽酥雞 $49值得一試‼️ (😋:7.9/10)👍🏻:研究咗一陣先知原來試管一直都擺咗喺張枱度😂😂就係一支支做實驗嘅test tube

#sdm觀塘 #sdm台灣菜 #sdm小店
#和你食啲咩 💛

💎 肉鬆雙重起司蛋餅 $42
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 蚵仔煎 $48
可以一試✅(😋:7.2/10)

💎 金好呷宫格餐 $88
值得一試‼️ (😋:8/10)
我哋叫咗 芝士豬扒 麻辣鴨血 蒜泥白肉 米紙春卷 滷肉飯
芝士豬扒完全係爆芝士超好食💛🤤

💎 DIY 試管鹽酥雞 $49
值得一試‼️ (😋:7.9/10)
👍🏻:研究咗一陣先知原來試管一直都擺咗喺張枱度😂😂就係一支支做實驗嘅test tube 裝住唔同嘅調味粉🫙俾大家可以自由配搭唔同味道嘅鹽酥雞🍗有紫薯粉,辣粉,芝士粉,酸梅粉,椒鹽,海苔粉🥳6隻唔同味都可以試晒

💎 糖醋豬軟骨$58
值得一試‼️(😋:8.3/10)
👍🏻:我超鍾意食炆得好腍嘅豬軟骨🍖呢個口感啱啱好😚而且軟骨真係有啫喱嘅感覺😍配埋酸酸甜甜嘅糖醋完全係可以加一碗飯嚟食🤤🤤

💎 百香果多多 $28
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:嘢飲方面就正正常常啦,我幾鍾意呢個百香果益力多🍹好Refreshing🍀

💎 黑糖撞奶 $29
可以一試✅(😋:7/10)
👍🏻:叫呢個係為咗滿足自己所有願望的😂呢個Combo又飲到奶蓋,又飲到珍珠🧋

環境:7.5/10
服務:7.5/10 (冇加一)
價錢:人均約$70-100
性價比:8.3/10

📍五月星牛肉麵 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #觀塘食咩好 #觀塘 #觀塘工廈 #五月星牛肉麵 #五月星台灣菜
  • 糖醋豬軟骨鹵肉飯
  • 起司肉鬆蛋餅
6 day(s) ago 0 views
今日去左觀塘食野,觀塘區竟然比平常小人,但係喺駱駝漆大廈就仍然有好多食肆招呼客人,我哋就上咗去第三座11樓F室嘅「五月星」。呢間係台灣餐廳,但都有其他嘢食。有幾樣我覺得特別好味:煲仔飯(特別推介)一般嚟講啲飯都唔係容易煮到有飯焦,但呢個煲仔飯既飯焦剛剛恰到好處。臘腸切薄薄一條條,鹹鹹地配合排骨,同埋少許辣椒絲令成個味覺都提升咗。鹽酥雞滷肉飯脆炸鹽酥雞配合滷肉飯,惹味得來又飽肚感覺。食得出啲雞本身唔差。整體嚟講,餐廳好值得嘗試。

煲仔飯(特別推介)

鹽酥雞滷肉飯

整體嚟講,餐廳好值得嘗試。
最新推出港式煲仔飯❤️‍🔥五月星牛肉麵ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡五月星牛肉麵🌟主打各款台式料理✨最近仲新出埋港人最愛煲仔飯 非常吸引( ´ ▽ ` )ノ▪️❤️臘腸排骨煲仔飯🍚💲63天氣咁凍當然要食返個煲仔飯❤️‍🔥呢到嘅煲仔飯價錢都經濟實惠👍🏻我就揀咗臘腸排骨煲仔飯 即叫即煲熱辣辣~臘腸同排骨嘅份量都幾多 排骨肉質軟嫩🫶🏻淋上秘製豉油 食到個人暖笠笠 仲有飯焦底添✨▪️🤎黑醋豬軟骨拌麵💲69黑醋豬軟骨都幾入味 食落酸酸微微 好開胃(*'▽'*)拌麵粗身 煙靭有咬口 撈勻啲汁一齊食 幾唔錯👍🏻▪️🧡試管鹽酥雞🐔💲49鹽酥雞炸得香脆 每張枱側邊仲有啲唔同嘅味粉❤️紫薯粉、海苔粉、梅子粉、孜然粉、辣粉等等都有▪️💛黃金皮蛋💲20黃金皮蛋晶凝通透 而且好辣 超惹味▪️💚抹香綠茶💲22/柑桔蜜💲24整體嚟講呢到都有幾多唔同嘅食物選擇🫶🏻超多款式揀 實有一款啱你👍🏻價錢都幾抵食!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍 五月星牛肉麵觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
最新推出港式煲仔飯❤️‍🔥五月星牛肉麵
五月星牛肉麵🌟主打各款台式料理✨
最近仲新出埋港人最愛煲仔飯 非常吸引( ´ ▽ ` )ノ

▪️❤️臘腸排骨煲仔飯🍚💲63
天氣咁凍當然要食返個煲仔飯❤️‍🔥
呢到嘅煲仔飯價錢都經濟實惠👍🏻
我就揀咗臘腸排骨煲仔飯 即叫即煲熱辣辣~
臘腸同排骨嘅份量都幾多 排骨肉質軟嫩🫶🏻
淋上秘製豉油 食到個人暖笠笠 仲有飯焦底添✨

▪️🤎黑醋豬軟骨拌麵💲69
黑醋豬軟骨都幾入味 食落酸酸微微 好開胃(*'▽'*)
拌麵粗身 煙靭有咬口 撈勻啲汁一齊食 幾唔錯👍🏻

▪️🧡試管鹽酥雞🐔💲49
鹽酥雞炸得香脆 每張枱側邊仲有啲唔同嘅味粉❤️
紫薯粉、海苔粉、梅子粉、孜然粉、辣粉等等都有

▪️💛黃金皮蛋💲20
黃金皮蛋晶凝通透 而且好辣 超惹味

▪️💚抹香綠茶💲22/柑桔蜜💲24

整體嚟講呢到都有幾多唔同嘅食物選擇🫶🏻
超多款式揀 實有一款啱你👍🏻價錢都幾抵食!

📍 五月星牛肉麵
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
駱駝漆有好多隱世高質餐廳,全部性價比都唔錯!呢間台式小店主打牛肉麵同滷肉飯,全部都唔貴,人均$100已經食得好豐富🤩!湯底用上騸牯牛骨熬煮二十幾小時,肉味濃郁,而且配料好足!近日仲可以食新推出嘅煲仔飯,加埋個台式小食,值得專程過嚟食返碗!-——————————————🌶️◖紅燒牛肚牛肉麵◗ $80牛肚同牛肉嘅份量好多,牛肉用上牛腱肉,肉質軟腍有少少筋,口感黏口又唔會韌!湯底有少少辣,麵條有咬口又掛湯,幾惹味🍜◖蔬果清燉牛肉麵◗ $75牛肉味濃而且唔會韌,湯底加入新鮮蔬果熬煮,清清地但又唔會覺得寡,唔食得辣但又想食牛肉麵,就可以試呢個!🫔◖肉鬆雙重起司蛋餅◗ $42手抓餅嗰種皮,少少酥脆,裏面包住芝士蛋肉鬆,鹹鹹甜甜唔錯~🧋◖黑糖珍珠奶茶◗ +$15同出面買嘅珍珠奶茶有得揮,黑糖味幾香,但略嫌會甜少少~🫖◖紅棗桂圓茶◗ +$12🌟Encore指數:8/10
-——————————————
🌶️◖紅燒牛肚牛肉麵◗ $80

🍜◖蔬果清燉牛肉麵◗ $75

🫔◖肉鬆雙重起司蛋餅◗ $42
手抓餅嗰種皮,少少酥脆,裏面包住芝士蛋肉鬆,鹹鹹甜甜唔錯~

🧋◖黑糖珍珠奶茶◗ +$15
同出面買嘅珍珠奶茶有得揮,黑糖味幾香,但略嫌會甜少少~

🫖◖紅棗桂圓茶◗ +$12

🌟Encore指數:8/10
2025-01-01 0 views
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘呢間人氣台式餐廳🤩🤩餐廳主打無味精牛肉麵同多款台式小食,最近推出了不少新菜式🆕,例如煲仔飯、避風塘系列等,一於嚟試試!!🍜蔬果清燉牛肉麵 $75✨湯底選用大量新鮮騸牯牛骨🍖同蔬果🍎熬煮而成,味道清甜濃郁~~牛肉大大片,口感軟腍、好入味!麵條煙韌彈牙,連湯汁一齊食好好味😋😋🌽避風塘超甜粟米 $32✨呢個係佢地新推出的產品,望落幾吸引!!粟米粒香甜爽脆,加上炸蒜、椒鹽、辣椒等配料,辣辣地甜甜地好惹味🌶🌶🍹百香果綠茶 $24✨茶底清香,百香果味道酸酸甜甜🍊!飲完好清爽👍🏻👍🏻
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘呢間人氣台式餐廳🤩🤩

🍜蔬果清燉牛肉麵 $75✨

🌽避風塘超甜粟米 $32✨
呢個係佢地新推出的產品,望落幾吸引!!

🍹百香果綠茶 $24✨
茶底清香,百香果味道酸酸甜甜🍊!飲完好清爽👍🏻👍🏻
2024-12-30 0 views
📌觀塘趁住天氣涼涼地,又系時候食煲仔飯今次平民食堂黎到觀塘,想同大家介紹返一間工廈入面幾出色既台菜 一 五月星牛肉麵 @wuyuexing_beefnoodles 或者,大家對台菜既刻板印象仍然停留系蛋餅、滷肉飯,今次就黎試下佢既煲仔飯同埋佢既招牌牛肉麵🍚剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63排骨醃得幾入味,亦夠稔,臘腸油香十足,加埋剁椒同靈魂飯焦,辣辣地幾惹味之餘又香脆😋👍🏻🐮招牌紅燒牛肉麵 $75湯頭醇厚香濃,牛肉燘得夠稔,麵質Q彈😋👍🏻📍五月星牛肉麵地址:駱駝漆大廈第三座11樓F室#觀塘 #五月星牛肉麵 #台菜 #牛肉麵 #煲仔飯 #撐小店 #小店系列 #平民食堂 #平民美食 #工廈美食 #良心小店💛 #台式料理 #觀塘揾食 #星星帶你食#招牌紅燒牛肉麵 #刴椒臘腸排骨煲仔飯#foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌觀塘
趁住天氣涼涼地,又系時候食煲仔飯

🍚剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63

🐮招牌紅燒牛肉麵 $75
湯頭醇厚香濃,牛肉燘得夠稔,麵質Q彈😋👍🏻

📍五月星牛肉麵
地址:駱駝漆大廈第三座11樓F室

2024-12-26 0 views
人氣工廈美食🔥,呢間餐廳真係好多人食,去到嘅時候坐滿晒人🈵️招牌紅燒牛肉麵🍜湯底夠濃郁,牛肉炆得好淋,入口即溶😋,整體味道幾好避風塘豆腐 🥢豆腐炸得外脆內軟,避風塘醬汁夠惹味,鹹香惹味🤤甜不辣 🍢甜不辣炸得香口煙韌😋試管鹽酥雞 🐔雞肉炸得幾香脆,外皮金黃色,肉質嫩滑,可以自己調味,好玩又岩自己口味👍黑糖撞奶 🥛黑糖味夠濃郁,奶味香滑,甜度適中百香果梳打 🍹比成罐梳打水你倒,有驚喜,百香果味夠濃郁,酸酸甜甜,正🌟五月星牛肉麵📍開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室______________________________唔好走住,記得follow 我個openrice @eilidh_lifestyle 同like依個post ❤️______________________________#eilidh_lifestyle #foodie #五月星牛肉麵 #開源道 #觀塘 #觀塘美食 #工廈美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台灣美食 #香港美食 #香港餐廳 #食評 #餐廳推介 #美食日記 #相機食先 #地道美食 #hkfoodie #hkfood #instafood #delicious

招牌紅燒牛肉麵🍜
湯底夠濃郁,牛肉炆得好淋,入口即溶😋,整體味道幾好

避風塘豆腐 🥢
豆腐炸得外脆內軟,避風塘醬汁夠惹味,鹹香惹味🤤

甜不辣 🍢
甜不辣炸得香口煙韌😋

試管鹽酥雞 🐔

黑糖撞奶 🥛
黑糖味夠濃郁,奶味香滑,甜度適中

百香果梳打 🍹
比成罐梳打水你倒,有驚喜,百香果味夠濃郁,酸酸甜甜,正

🌟五月星牛肉麵
📍開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

#eilidh_lifestyle #foodie #五月星牛肉麵 #開源道 #觀塘 #觀塘美食 #工廈美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台灣美食 #香港美食 #香港餐廳 #食評 #餐廳推介 #美食日記 #相機食先 #地道美食 #hkfoodie #hkfood #instafood #delicious #yummy #taiwanesefood #hkig #popular #dinner #nightout #fullhouse #noqueue
2024-12-26 0 views
響觀塘要食台灣牛肉麵,「五月星牛肉麵✨」都唔錯,牛肉麵及蛋餅係必食之選,另外冬天更推出港式煲仔飯,好味又暖心。招牌紅燒牛肉麵牛肉燉得非常入味,麵條滑順,湯底濃郁,辣度適中🍜清燉牛肉麵湯底清爽,牛肉軟嫩,味道更加突出,適合唔鐘意太重口味嘅朋友🥢台灣腸拌麵麵條彈牙,配上香腸同特製魯肉醬汁,味道香濃,食落去好有滿足感🍝火腿雙重起司蛋餅外脆內軟,起司滑溜,火腿味道濃郁🥚🧀😋下次會再去👍🏻❤️

招牌紅燒牛肉麵
牛肉燉得非常入味,麵條滑順,湯底濃郁,辣度適中🍜

清燉牛肉麵

台灣腸拌麵

火腿雙重起司蛋餅
外脆內軟,起司滑溜,火腿味道濃郁🥚🧀😋

下次會再去👍🏻❤️
2024-12-26 149 views
啲人成日話觀塘駱駝漆大廈好多好嘢食,今日去咗睇有咩好嘢食,揀咗11樓呢間台灣餐廳,性價比好高,價錢親民,而且份量大大份,最重要係味道非常有水準,而且上菜速度超級快,符合香港人嘅快靚正!剁椒排骨煲仔飯+胡椒雞湯以為煲仔飯要等好耐,但係落單唔使20分鐘,就有得食,排骨用新鮮排骨,肥瘦適中,好香肉味,啲臘腸都好好,最重要係個飯,吸收晒肉嘅精華,亦都唔會太油膩,飯粒粒分明,個飯焦相當香脆,凍冰冰嘅天氣,食完暖笠笠。最鍾意係個胡椒雞湯,只係加$5就飲到,胡椒味非常濃,真材實料,好好味。紅燒牛肉麵呢個係餐廳嘅招牌菜,梗係要點嚟試吓,見到佢寫湯底用肉湯熬製而成,果然非常吸引,啲牛肉夠份量好多,厚切,啖啖肉,個面質都非常好味,吸收晒湯嘅精華,食到舔舔脷牛

剁椒排骨煲仔飯+胡椒雞湯

紅燒牛肉麵
2024-12-22 203 views
觀塘區簡直係美食天堂,特別菜式,地道菜式都搵到。五月星係好有風味嘅台式餐廳,餐廳裝修已經好有地道風味。🔷煲仔飯 $63台式煲仔飯都係第一次食,砂鍋上菜,拌勻煲仔豉油汁,味道唔錯,充滿臘味嘅香味。🔷避風塘單骨雞矍 $42少少辣的避風塘風味好好食,炸到外脆內軟,入邊雞肉仲嫩滑多汁。🔷宮格餐 $88必點宮格餐,點咗蔥油拌麵,好香滑!🔷台灣腸鹵肉飯 $59台式滷肉飯係必點項目,肥肉唔多,但係依然做到軟滑肉香濃。喺間好有特色嘅台灣餐廳,餐點比較特別有趣,避風塘系列夜晚8:30之後$16都好抵。

🔷煲仔飯 $63

🔷避風塘單骨雞矍 $42

🔷宮格餐 $88
必點宮格餐,點咗蔥油拌麵,好香滑!

🔷台灣腸鹵肉飯 $59
台式滷肉飯係必點項目,肥肉唔多,但係依然做到軟滑肉香濃。

2024-12-22 184 views
五月星牛肉麵今次要介紹一間喺觀塘嘅台灣菜餐廳叫「五月星牛肉麵」,中午時間真係好多人食,佢哋係位於駱駝漆大廈第3座11樓,算係隱世工廈餐廳,我就叫咗佢哋最招牌嘅紅燒牛肉麵同煲仔飯,再加少少小食,喺工廈食煲仔飯都算幾罕有,佢哋煲仔飯係「一煲二吃」,可以普通咁食,又可以倒胡椒雞湯落去變泡飯,我自己就較鍾意前者多d!1.招牌紅燒牛肉麵$75+熱柑桔蜜$12(8.5/10)呢碗招牌紅燒牛肉麵個湯底係用咗新鮮騸牯牛骨熬煮20多小時,入面有三舊好軟淋嘅牛肉同兩嚿好甜無渣嘅白蘿蔔,個麵煮得唔夠淋,仲有少少硬添!飲品就揀咗熱柑桔蜜,味道酸酸甜甜,好好飲!2.臘腸蒜香魚腩煲仔飯$63+胡椒雞湯$5+生椰拿鐵$16(9/10)呢煲煲仔飯揀咗臘腸蒜香魚腩,臘腸已經切好一片片,估計有一條臘腸,已經切成大約7片臘腸,不過臘腸有少少硬,反而最鍾意係蒜香魚腩,魚腩好足料,一共有5大舊魚腩,每一舊魚腩都好有魚油香,夠肥美,食落嘅時候要小心有少少骨,再加$5有胡椒雞湯,湯熱辣辣好有胡椒味,飲完之後成身暖笠笠滾哂!飲品就揀咗生椰拿鐵,上面勁多奶蓋,拿鐵咖啡比較偏酸少少!3.甘梅地瓜條$28(9.5/10)呢個地瓜條好脆身,
五月星牛肉麵

1.招牌紅燒牛肉麵$75+熱柑桔蜜$12(8.5/10)
飲品就揀咗熱柑桔蜜,味道酸酸甜甜,好好飲!

飲品就揀咗生椰拿鐵,上面勁多奶蓋,拿鐵咖啡比較偏酸少少!

3.甘梅地瓜條$28(9.5/10)
呢個地瓜條好脆身,份量都好足夠!

4.避風塘單骨雞翼$42(10/10)
呢個避風塘單骨雞翼炸得好脆,食落好有大排檔風味,叫得避風塘當然係辣辣地,最鍾意食單骨雞翼夠哂方便,一共大約有10舊單骨雞翼,仲有三款其他避風塘小食,夜晚2030後任何避風塘小食都半價,勁抵食!

2人總共價錢$241

個人口味總評分:9.25/10

@wuyuexing_beefnoodles

地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

#五月星牛肉麵 #台灣菜餐廳 #香港美食 #觀塘美食 #觀塘好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-12-22 112 views
工廈素來卧虎藏龍,工廈台菜之前就同大家介紹過日月堂,而今次小編就帶大家黎到觀塘,同大家介紹另一間於台灣有70年歷史既老字號台菜 一 五月星牛肉麵 🌟珍珠奶茶 $15珍珠軟糯Q彈,整體吾會太甜🤤👍🏻🌟避風塘豆腐 $32豆腐炸得金黃,香辣惹味⚠️20:30後仲推出半價優惠,非常扺食🤤👍🏻🌟招牌紅燒牛肉麵 $75紅燒湯頭非常香濃,牛肉燘得軟稔入味,麵體彈牙之餘非常掛汁🤤👍🏻👍🏻🌟火腿雙重起司蛋餅 $42餅皮煎得非常酥脆,搭配火腿、雙重起司,又邪惡又滿足🤤👍🏻👍🏻🌟剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63適逢天氣涼涼地,就食埋佢地既煲仔飯:排骨軟腍,臘腸帶油香,搭配剁椒,香辣惹味,仲有香脆既飯焦🤤👍🏻👍🏻📍五月星牛肉麵地址:駱駝漆大廈第三座11樓F室

🌟珍珠奶茶 $15
珍珠軟糯Q彈,整體吾會太甜🤤👍🏻

🌟避風塘豆腐 $32
豆腐炸得金黃,香辣惹味
⚠️20:30後仲推出半價優惠,非常扺食🤤👍🏻

🌟招牌紅燒牛肉麵 $75