2023-03-22
「為生活加一點甜」,生活中的甜美讓人感到舒適和幸福的感覺。可以係一份驚喜、意外的好消息,又或者係一碗暖到心的糖水。呢間中式糖水店,由90後後生仔主理,佢為了生意,仲走去學老師,每日新鮮即做,每日生磨芝麻糊、合桃露、杏仁露。今日飯後行過,就試試佢。¶芝麻糊 $30 加 湯丸$10口感濃郁,滑順細膩。非常適合喜歡芝麻味的人。芝麻糊有助於補血補鐵,對身體有很好的幫助。值得一讚,湯丸非常煙韌,芝麻味更濃。¶紫薯芋茸西米露糖水比較甜,但是非常好吃。加了西米、蓮子。芋頭很濃郁,和紫薯泥很夾,超full。¶ 合桃露另外外賣了合桃露,因為外賣揀了凍食,比熱食少了一份甜。同樣好香濃,雖然係凍的,但都好香。合桃仲很高蛋白質,間唔中飯後甜品都不錯。值得一提,老細係marvel fans,小店放了唔少玩具和精品,但店內面主打食中式糖水,感覺很得意。以30元糖水來講,點都值得支持一下。
今日飯後行過,就試試佢。
¶芝麻糊 $30 加 湯丸$10
口感濃郁,滑順細膩。
值得一讚,湯丸非常煙韌,芝麻味更濃。
¶紫薯芋茸西米露
¶ 合桃露