2010-06-21 47 views
我相信大家都有在街邊吃一大碗牛什的經歷,小妹個人認為在街邊吃一串牛什、魚蛋等街頭美食,是別有一番風味;雖然我不得不承認,炎熱夏日的時候,我們站於烈日當空的街上,享用熱騰騰的小食,汗流浹背,確是很辛苦,但美食當前,我也卻之不恭。在灣仔區,十三座牛雜乃出名的小食店,愛吃牛什的我,當然要試一試。一走進店內,熱氣四射,因為沒有可愛的冷氣,但心想一定比在街邊享用還要好。店內沒有座位,只有一小張長型桌,桌上放了芥末、甜醬、辣醬。看看價錢,一串牛什是$8,淨選某牛內臓,價錢一樣;愛吃牛膀的我,二話不說便選了吃一串淨牛膀,都不過是$8;店員姐姐還不錯,問我是否堂食,原來堂食是會用銀色碟裝上。牛膀:味濃,牛膀本身甘香,腍滑,完全是一流,一串有六塊牛膀,都好實惠。我留意身邊不少客人,都會選一碗牛什來吃,其實都不算好貴,只是$30。不過小妹只是路經此地等人,才不敢吃太多,加上我留意到那些牛腸都幾肥,肥膏都幾多,不太想吃,再者我不是所有牛什部份都愛吃,還是選擇專心吃牛膀算了。這兒不少客人都會選擇配以辣醬或芥末來吃,我試過吃芥末來吃,味道不差,不過個人認為如此香濃甘香的牛膀,還是吃它的原汁原味好一點。若果覺得天
我相信大家都有在街邊吃一大碗牛什的經歷,
雖然我不得不承認,炎熱夏日的時候,
我們站於烈日當空的街上,享用熱騰騰的小食,汗流浹背,
確是很辛苦,但美食當前,我也卻之不恭。

店內沒有座位,只有一小張長型桌,桌上放了芥末、甜醬、辣醬。
看看價錢,一串牛什是$8,淨選某牛內臓,價錢一樣;
愛吃牛膀的我,二話不說便選了吃一串淨牛膀,都不過是$8;
店員姐姐還不錯,問我是否堂食,原來堂食是會用銀色碟裝上。

不過小妹只是路經此地等人,才不敢吃太多,
加上我留意到那些牛腸都幾肥,肥膏都幾多,不太想吃,
再者我不是所有牛什部份都愛吃,還是選擇專心吃牛膀算了。
不過個人認為如此香濃甘香的牛膀,還是吃它的原汁原味好一點。

若果覺得天氣太熱口渴的話,放芥醬旁邊放有一個大雪櫃,
客人可以按自己需要而取飲品,再付錢都未遲,一切自助形式。
一串牛膀
2010-06-15
$30 (Other)
一串牛膀
  • 牛膀
2010-06-13 16 views
讀書的時候,很喜歡在街邊買牛什食,因為又平又好食。現在全都上了舖,份量少了,價錢貴了,色素多了,味精重了,少吃為妙了。十三座牛什,大獲好評必有過人之處。剛巧遇上一試無防。第一沒加色素第二味精不多第三料香味濃合以上三點,足證名付其實。價高量少亦無可厚非,而他提供一隻不銹鋼碟,盛著來吃,相當貼心,直得一讚。
十三座牛什,大獲好評必有過人之處。剛巧遇上一試無防。
第一沒加色素
第二味精不多
第三料香味濃
2009-09-26
2010-06-09 2 views
外勤完見肚餓,又到午飯時間,買了一碗牛雜($30),甚麼部位也吃。大腸滑溜富脂肪、其他說不清的部位也美味,還有幾塊蘿蔔,稍嫌三十元貴了一點。
2010-06-07
  • 金錢肚
  • 大腸
2010-06-09 17 views
由初初北角店的牛雜, 食到灣仔~ 方便得多.起初, 覺得北角站好吃, 可能因為地理位置吧, 點在路邊食的感覺, 好像小時候公屋小販檔, 食出童年回憶.不過, 北角的好像較入味.這幾次食的灣仔站, 並非雜雜都好吃, 腸, 肥到不得了, 見到都唔想食, 跟本唔應該俾人啦, $8/串得五小塊, 條腸已經佔了2塊了. 所以我現在只吃牛肚, 金錢肚最林最入味, 加上芥辣一流!!夏天吃真的挺辛苦, 問口的燈, 日光日白都開得大大的, 熱死了.
由初初北角店的牛雜, 食到灣仔~ 方便得多.

不過, 北角的好像較入味.

所以我現在只吃牛肚, 金錢肚最林最入味, 加上芥辣一流!!

2010-06-08
$8 (Tea)
2010-06-03 3 views
從銅鑼灣慢步到灣仔去。途中見到出名的13座牛雜,決定吃吃看。只得一個人,所以只叫了一串來試,題外話:想起牛雜,馬上想起那時政府廣告的那個牛雜佬,姐姐在盤上每樣拿出來挑,之後就剪再用竹籤串起來。感覺沒小時候見到牛雜佬的利落手勢,以及叮叮噹噹的剪刀聲音。沒有芥辣反而用了辣椒油,good good!一串什麼都有的,膀我平常是不吃的,但這個吃起來還好,沒有什麼怪味道!腸也不太肥,很好!金錢肚好吃!其他弄不清楚什麼地方的,有的有咬勁,有的很腍,但都充滿鹵水的味道!再經過的話,應該會吃吧!
從銅鑼灣慢步到灣仔去。
途中見到出名的13座牛雜,決定吃吃看。
只得一個人,所以只叫了一串來試,
題外話:想起牛雜,馬上想起那時政府廣告的那個牛雜佬,

姐姐在盤上每樣拿出來挑,
之後就剪再用竹籤串起來。
感覺沒小時候見到牛雜佬的利落手勢,
以及叮叮噹噹的剪刀聲音。
沒有芥辣反而用了辣椒油,good good!
一串什麼都有的,膀我平常是不吃的,
但這個吃起來還好,沒有什麼怪味道!
腸也不太肥,很好!金錢肚好吃!
其他弄不清楚什麼地方的,
有的有咬勁,有的很腍,但都充滿鹵水的味道!
再經過的話,應該會吃吧!
2010-05-09
放工後, 行去灣仔圖書館, 途中見舖位細細, 有男有女幫襯, 於是走去看看, 見有D 口癢, 選了三種食物 牛肚 OK, 但無特別, 無驚喜, 淡味 牛腸 好肥, 唔會再吃 鴨腎 普通, 不入味, 覺得旺角肥X 小食, 好味D奇怪為何有那麼多人幫襯呢, 可能好似我一樣, 喜歡試新食店吧!
牛肚
OK, 但無特別, 無驚喜, 淡味
牛腸
好肥, 唔會再吃
鴨腎
普通, 不入味, 覺得旺角肥X 小食, 好味D

2009-04-20
2010-05-05
去188時經過要了一串,一串有6舊,6舊都唔同野,有幾種食左都唔知係咩黎,不過膀牛同金錢肚幾好食,下次應該只要e兩樣,可以話冇咩係最好,只有最啱自己,先係好食~
牛雜
2010-05-04
1K
2010-05-04 1 views
好久冇食牛什了.今日行灣仔, 又行經13座, 大豬女友嚷著要食噃串...阿姐有d 生手地切同吉d什.小問題.但串腸真係肥左d, 見到都冇胃口...好采都換了塊冇咁肥膩的.唔知點解, 唔太入味.8蚊串, 其實唔平, 但水準下跌了.
好久冇食牛什了.
今日行灣仔, 又行經13座, 大豬女友嚷著要食噃串...
阿姐有d 生手地切同吉d什.
小問題.
但串腸真係肥左d, 見到都冇胃口...

好采都換了塊冇咁肥膩的.
唔知點解, 唔太入味.
8蚊串, 其實唔平, 但水準下跌了.
腸勁肥, 見倒都冇胃口
$8 (Tea)
2010-04-21
以前, 幾乎每次經過, 都唔會有意入去食. 因為要等.....今日, 唔需要等既情況下, 買左一串$8牛雜 (其實只得腸 + 肚, 因為其他唔係我杯茶)果然, 好味到呢....... 搞到我好想食多幾串!!
以前, 幾乎每次經過, 都唔會有意入去食.
因為要等.....

果然, 好味到呢.......

搞到我好想食多幾串!!
2010-01-26
  • 牛肚
2010-04-13
之前耐唔耐會幫襯下,因為真係唔錯,肺夠爽,牛膀口感不太粉啱啱好,喜歡食大腸亦不錯,但汁味道能濃多點更好,品質中上之餘亦夠大碗。但最近一次去買碗大的,居然有高過半碗係蘿蔔,牛雜卻係得返最初幫襯的細碗份量,之前一碗大的夠兩人享用的牛雜,現在只係一人份量,比多十幾蚊買半碗蘿蔔係好貴囉。
2010-04-02
$48 (Other)
2010-04-09
$8一串,有5-6款,牛肚,牛肺,牛腸等每樣一款。羶味不大,夠晒腍,亦都入味。陸續都有客人...唔想食牛雜,可只叫牛肚亦得,夠晒flexible。另外有細碗($30)同大碗($45)供應,不過我睇過佢d碗...細碗都應該得三四串...唔係好抵。

2010-04-04
2010-04-08 8 views
每一次經過灣仔, 總會想行到 茂蘿街 食13 座牛雜自問對牛雜要求同認知唔太高, 但因為我honey 極喜愛食, 就愛屋及烏啦食過好多間牛雜店, 每每會張牛雜煮得太林, 而呢度的牛雜就整得剛剛好, 唔好咬唔到之餘, 又好入味. 其實小妹有試過佢鋪頭其他食物, 但都係一般般, 老味唔夠味, 燒賣亦係粉多過肉.賣牛雜的都係食返牛雜穩陣d
每一次經過灣仔, 總會想行到 茂蘿街 食13 座牛雜

賣牛雜的都係食返牛雜穩陣d
細牛雜一碗
2010-04-10
細牛雜一碗
2010-03-13 2 views
剛去完隔離的"豪華"飲完奶茶和食完加央多後,轉戰同是入選左openrice熱店的店舖!入到去當然係買返串牛雜食啦!拿住串熱騰騰的牛雜,原本想問店員有沒有醬料(因為看不到)但又心想「既然入得圍,d牛雜一定有d特別之處,咁不如今次試下唔加任何醬料啦!」"本人以前一定勁加甜醬"當一食之下,唔知係唔係唔適應呢?都係覺得冇咩特別!maybe真係冇加醬料的關係吧!我又唔可以講唔好味,but總覺食唔出香口的牛味!總結:一試無妨
入到去當然係買返串牛雜食啦!

拿住串熱騰騰的牛雜,原本想問店員有沒有醬料(因為看不到)
我又唔可以講唔好味,but總覺食唔出香口的牛味!

總結:一試無妨
員工製作牛雜中...
十三座牛雜外境
牛雜與入圍openrice熱店大賞海報
2010-03-13
Type of Meal
Tea
員工製作牛雜中...
十三座牛雜外境
牛雜與入圍openrice熱店大賞海報
  • 牛雜
一向都好鍾意食十三座牛雜, 早排係OP發現灣仔都有一間, 滿心歡喜, 點知就出事.....唔知係咪太早 (大約上午11點), d牛雜好似未煮得夠, 個味好淡, 冇滷水香, 唔多入味, 望個樣係冇咩分別的, 但個味咁淡, 令人好失望.... 不過比起其他食牛雜ge 地方, 呢度係唔錯, 但要食好食ge, 都係去返北角食好D~
望個樣係冇咩分別的, 但個味咁淡, 令人好失望....

2010-03-06
2010-02-09 12 views
去親灣仔必定會一會十三座牛雜,同男友大人要咗份大外賣返屋企做宵夜,再要咗兩串即場解決,呢度啲牛雜冇喺街邊食嗰啲唔識形容嘅"口翕"味,應該係洗得比較乾淨嘅原因啩。牛香濃郁,醬汁香濃真係絕配。即場食多過一串仲會有專人攞埋去枱仔俾你享用,都幾周到。
即場食多過一串仲會有專人攞埋去枱仔俾你享用,都幾周到。
牛雜兩串
2010-02-05