2019-03-20 62 views
男友食過呢間,話呢到D叉燒一流,一定要黎試下一試之下,果然連我對燒味普普通通既都覺得好食喎幾鍾意佢呢個用手機拎籌既系統可以去緊果陣已經拎籌,咁就唔洗等就有位裝修好舒服,唔同茶記難怪未到食飯時間已經咁多捧場客食叉燒大王梗係要叫叉燒叫左個例牌叉燒,份量都幾多叉燒肥瘦適中,入口軟熟而且外層燒到少少焦香,夠晒香口蜜汁甜而不膩,仲有少少咸香,更能帶得出叉燒既焦香,而且好入味真不愧係叉燒大王蜜薯牛仔粒牛仔粒唔會韌,而且大細適中蜜汁甜甜地,同牛仔粒都好夾薯仔夠晒淋,而且入晒味,淨係食呢個都已經夠晒滿足石窩生啫芥蘭生啫芥蘭夠晒惹味而且石窩保溫能力好食到尾都仲暖暖地呢一餐兩個人食三個餸又有牛又有燒味食到飽飽先二百七抵食

幾鍾意佢呢個用手機拎籌既系統
可以去緊果陣已經拎籌,咁就唔洗等就有位

裝修好舒服,唔同茶記
難怪未到食飯時間已經咁多捧場客
食叉燒大王梗係要叫叉燒
叫左個例牌叉燒,份量都幾多
叉燒肥瘦適中,入口軟熟
而且外層燒到少少焦香,夠晒香口
真不愧係叉燒大王

蜜薯牛仔粒
牛仔粒唔會韌,而且大細適中
蜜汁甜甜地,同牛仔粒都好夾
薯仔夠晒淋,而且入晒味,淨係食呢個都已經夠晒滿足

石窩生啫芥蘭
生啫芥蘭夠晒惹味
而且石窩保溫能力好
食到尾都仲暖暖地

呢一餐兩個人食三個餸
又有牛又有燒味
食到飽飽先二百七
$135 (Dinner)
  • 叉燒
2019-03-20 227 views
成日行過沙田圍都見呢間鋪頭好多人排隊, 小妹今日終於忍唔住要試下好多人買燒味呀 環境係一般酒樓格局, 但有卡位餐牌當然有叉燒LA , 仲有小菜, 同是日海鮮  小妹就叫左3 個餸叉燒: 舊舊叉燒都係半肥瘦既! 仲有脆口既燶邊, 好香口, 蜜汁既甜度岩岩好, 唔怪之得咁多人排隊買燒味 石窩臘味椰菜炒粉絲: 呢個餸送飯一流! 有椰菜, 有粉絲, 仲有主角臘味, 唔會太咸 , 味道調得岩岩好 蜜薯牛仔粒: 呢個蜜薯應該係炸過既, 十分香口, 個汁甜甜地, 牛肉唔UN, 又係好岩送飯既菜 小妹都食左1大碗飯 食完三個餸已經好飽了, 下次再試下其他小菜
成日行過沙田圍都見呢間鋪頭好多人排隊,

小妹今日終於忍唔住要試下

好多人買燒味呀
環境係一般酒樓格局, 但有卡位
餐牌當然有叉燒LA , 仲有小菜, 同是日海鮮
小妹就叫左3 個餸

小妹都食左1大碗飯

蜜薯牛仔粒

食完三個餸已經好飽了, 下次再試下其他小菜
2019-03-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2019-03-19 66 views
今日又來到沙田圍食嘢,見到一間叉燒大王有啲小菜同埋啲小炒好似唔錯,於事就同朋友入咗嚟啦。店內環境舒適,而且我同朋友都坐到卡位。餐牌上面嘅選擇都幾多,有各式各樣同種類嘅小菜,任君選擇。食叉燒大王當然要叫叉燒喇!咁我呢就叫咗一個例牌叉燒。 叉燒嘅肥瘦適中,而且入口溶化,調味唔會太濃烈,啱啱好! 確實係好好食嘅叉燒,好推介大家叫!另外叫咗西蘭花炒帶子!帶子非常之大粒,咬落去好彈牙而且有鮮味。西蘭花炒咗一啲汁,都非常之入味。另外叫咗金沙蝦膠蒸滑豆腐,豆腐真係非常之滑嫩,而且配上蝦膠,更顯鮮味,啲豉油送飯一流呀!整體係價錢合理,而又非常好食嘅小菜晚飯喇。應該都會再嚟食過嘅!

2019-03-18 90 views
今日到沙田圍食嘢見到一間叉燒大王有啲小菜同埋啲小炒好似唔錯於事就同朋友入咗嚟啦😊店內環境舒適👍🏻✨而且我同朋友都坐到卡位餐牌上面嘅選擇都幾多有各式各樣唔同種類嘅小菜任君選擇😍食叉燒大王當然要叫叉燒喇!🤣🤣🤣咁叫咗一個例牌叉燒。 叉燒嘅肥瘦適中而且入口溶化👍🏻✨調味唔會太濃烈,啱啱好! 確實係好好食嘅叉燒好推介大家叫!🎉🎉🎉另外叫咗西蘭花炒帶子帶子非常之大粒😍😍咬落去好彈牙而且有鮮味西蘭花的汁都非常之入味。👍🏻另外叫咗金沙蝦膠蒸滑豆腐豆腐真係非常之滑嫩😍😍而且配上蝦膠,更顯鮮味!啲豉油送飯一流呀!整體係價錢合理👍🏻而又非常好食嘅小菜晚飯喇應該都會再嚟食過嘅!😍
今日到沙田圍食嘢

餐牌上面嘅選擇都幾多
有各式各樣唔同種類嘅小菜
任君選擇😍

食叉燒大王當然要叫叉燒喇!🤣🤣🤣
咁叫咗一個例牌叉燒。
叉燒嘅肥瘦適中
而且入口溶化👍🏻✨
調味唔會太濃烈,啱啱好!
確實係好好食嘅叉燒

西蘭花的汁
都非常之入味。👍🏻

另外叫咗金沙蝦膠蒸滑豆腐
豆腐真係非常之滑嫩😍😍
而且配上蝦膠,更顯鮮味!
啲豉油送飯一流呀!

整體係價錢合理👍🏻
而又非常好食嘅小菜晚飯喇
應該都會再嚟食過嘅!😍
2019-03-15
Type of Meal
Dinner
  • 叉燒王
2019-03-08 165 views
行過成日見外賣排長龍,星期五7點半去到都已經排緊隊入去食,多數家庭顧客多,方便聚會坐滿曬人,似茶樓式首先必食特選蜜汁叉燒王,我朋友平時唔太愛食燒味,但呢個叉燒令佢添上一碗又一碗嘅白飯叉燒肥瘦恰好,外皮帶少少脆,佈滿蜜汁,一口咬落,有汁湧岀,肉質極之鬆化,非常冧身,超級好食,真真真真真心推介👍🏼👍🏼其二有黃金蝦,蛋黃炸得金黃色,整個外殻都十分脆,可以連殻吃掉,入面蝦肉也很有鮮味其三有雲南火腿蝦干炒韭花菜🥦,火腿係偏咸硬身個隻,淨吃好咸,一定送飯食,但用佢嚟炒韭菜花,增添不少風味,蝦干份量適中,挺特別每枱也有茶,可自選要咩茶,價錢亦都合理,每個小茶$88,3個菜十分滿足,飽住走,老少咸宜中菜式🥰

坐滿曬人,似茶樓式

2019-03-06 115 views
通常如果我要買外賣返屋企食我都會去呢一間叉燒大王,因為佢嘅燒臘真係好好味,但通常外賣都會好多人等(晚飯時間超級多人)講返佢嘅叉燒如果喜歡食比較濃味嘅叉燒呢度啱啦,我每次都會叫佢切一啲窿啲嘅俾我,因為比較濃味但又不會好硬!第二選擇就是燒鵝,呢度食燒鵝一定要食比,隻隻都好肥美,完全唔乾身超級多肉汁,價錢不算太貴本人覺得是中價錢,如果堂食就會比較快啲外賣通常大約等10分鐘左右,泊車方便,所以鍾意食燒臘嘅人快啲去試吓啦!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)
  • 叉燒
2019-03-04 138 views
叉燒大王喎,聽個名就知勁啦~是日同姨媽食生日飯,傳統d地揀番中菜食,又黎試一試佢d叉燒係咪真係咁得!話就話例牌,但分量都唔小,的確係有佢特色之處,蜜汁好香濃,甜味適中,兩層叉燒可能係唔同部位?覺得口感唔一樣,上層係肉感重d,比較實,下層就軟身d,估唔到同一碟都有兩種口感,外皮同樣燒得好香,叉燒邊有小小肥膏,好香,我仲鐘意就食呢d邊位!金銀蛋時菜(豆苗)呢味好多地方都有,但就好少有得揀豆苗,好幼嫩,打散左嘅咸蛋花配上豆苗都好好食豉油王炒大蝦比較重味的一道菜,最驚喜係蝦身同頭都有膏,而且食到入面調味反而剛好,如果蝦殼都炸到吞得咁就完美喇!

金銀蛋時菜(豆苗)

豉油王炒大蝦

2019-03-02 96 views
今晚同朋友黎左呢間「叉燒大王」食飯。左邊可以買燒味外賣,都幾多人排隊。而右邊就係堂食,入面有好多張大檯,亦有卡位同細檯。我同朋友點左蝦乾雲南火腿韮菜花、黃金蝦,另外當然唔少得叉燒啦!蝦乾雲南火腿韮菜花,韮菜花食落好清甜,配埋雲南火腿同蝦乾,咁樣配搭味道岩岩好!黃金蝦,鹹蛋黃好惹味,蝦🦐好新鮮,食到蝦既鮮甜味。因為炸過,所以蝦殻都算食到。第一次鹹蛋黃配鮮蝦咁一齊食,感覺幾特別,幾好食!到主角叉燒喇!叉燒肥瘦均勻,無論帶點肥或者完全無肥肉,都一樣唔會老唔會鞋,好易咬,而且好夠味,叫「叉燒大王」真係實至名歸!算係我食過既叉燒入面,排名前三位!原本同朋友淨係叫左一碗飯,但d餸實在太惹味,所以要再叫多碗飯配埋d餸一齊食!
今晚同朋友黎左呢間「叉燒大王」食飯。

2019-02-21 93 views
呢間店服務態度實在太差,上了湯比我地!我同服務講,我地無叫過湯,問她是不是送的!她居然說你放低錢就飲啦!今時今日還有這種服務態度!菜色也不是特別好食過人!上餐又慢!
2019-01-28 189 views
早排去搵我住沙田既親戚食飯,佢介紹咗我地去呢間叫「叉燒大王」到食燒味間野入面裝修正常,衛生乾淨,入邊仲有卡位。我親戚介紹左個叉燒燒鵝拼盤,沙嗲金菇牛肉煲同埋西芹豬頸肉,3道餸菜。值得推介嘅係佢哋啲叉燒 送來嘅時候熱辣辣軟硬適中,好適合配白飯,試想想一碗香噴噴嘅白飯配熱辣辣既蜜汁叉燒,好食程度真係只得呢間佐飯都食左我3碗飯,我相信我下次去沙田探望親戚 我都會再去呢間仲食👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
早排去搵我住沙田既親戚食飯,
佢介紹咗我地去呢間叫「叉燒大王」到食燒味
間野入面裝修正常,衛生乾淨,入邊仲有卡位。
值得推介嘅係佢哋啲叉燒 送來嘅時候熱辣辣
佐飯都食左我3碗飯
  • 招牌叉燒
  • 特選蜜汁叉燒王
2019-01-16 238 views
父母生日通常都係食中菜!上次食日本菜經過叉燒大王勁多人等位,唔知係咪咁好食,睇過食評又唔差決定試一試!不過初時擔心要等位,好在有得通預枱!今日食左叉燒,半隻桶子油雞,避風塘豆腐,雜菜煲,拔絲骨,蛋黃魷魚!賣相不錯味道亦唔差!桶子油雞即豉油雞,色澤靚,入味,雖然侍應介紹我食用鮮雞整個款,但我覺得這個已經很好味!叉燒不過不失,未至於超好食呀!雜菜煲個煲好大,份量正常,遲風塘豆腐好味!炸蒜好香,不辣!蛋黃魷魚一般,無咩蛋黃味!拔絲骨味道不錯!整體滿意,食得開心!
整體滿意,食得開心!
避風塘豆腐
雜菜煲
桶子油雞
2019-01-15
$115.6 (Dinner)
Celebration
Birthday
避風塘豆腐
雜菜煲
桶子油雞
2019-01-09 299 views
今天終於可以放假,又可約朋友去飲飲食食。 朋友記得我愛吃靚叉燒,介紹我去這間在沙田圍"叉燒大王"。 去到門口原來餐廳也好大間,一邊是外賣燒味,另一邊是餐廳堂食。門口收銀櫃也有兩個,看見不停有人來買外賣及出來俾錢。 未入到去食,看見門口咁多街坊幫趁,也即時對它們食物增添信心。入到餐廳未夠7點,內裏也坐滿食客。一打開餐牌,就看見它們的皇牌蜜汁叉燒王叉燒王外層帶少少微甜及焦香,內裏肉質嫩滑帶䶢香味。 肥瘦適中,口感鬆軟,啖啖甘香,美味至極。蒜茸豆苗火喉十足,炒至豆苗剛熟,沒有過多水分。蜜薯牛仔粒炸脆薯仔外層,再沾上薄薄蜜汁,炒至外層帶有焦糖脆脆口感。 牛仔粒切成粗粒,炒至外層甜甜,增添味道層次。

入到餐廳未夠7點,內裏也坐滿食客。

一打開餐牌,就看見它們的皇牌蜜汁叉燒王

蒜茸豆苗
火喉十足,炒至豆苗剛熟,沒有過多水分。

2019-01-07 134 views
叉燒大王點解會去食:2019-01-06 晨早趕住出尖沙咀,諗住趕巴士,點知走左,唯有食個早餐kill time 食物新鮮程度:⭐⭐⭐方包尚算軟熟,;炒蛋應該略有稀釋,因為沒有蛋味,還要太過多油;配以茄汁焗豆,毫無技巧既組合。味道尚算合格!食物合適溫度:⭐⭐火腿米,熱到我差d燙親個咀添呀!食物驚喜程度:⭐⭐⭐️⭐️碗火腿米,竟然有好多Kernel corn 做配菜,為無咩值得讚美的地方,添上色彩!—————————————————服務員態度:⭐️⭐️快手歸快手,不考慮客人的服務,不算為好服務!我在吃的時候,她竟然把一杯熱飲從我的頭旁遞入,好在我沒有大動作!—————————————————最重要系。。。我會唔會再去?重遊指數:⭐⭐⭐
叉燒大王

點解會去食:

食物新鮮程度:⭐⭐⭐

食物合適溫度:⭐⭐
火腿米,熱到我差d燙親個咀添呀!

食物驚喜程度:⭐⭐⭐️⭐️

—————————————————
服務員態度:⭐️⭐️

—————————————————
最重要系。。。我會唔會再去?
重遊指數:⭐⭐⭐

2019-01-02 139 views
這天去沙田,本來打算直接到工程的地方,但是下車之後,有點兒肚子餓。途經這個河畔花園,吃東西的人流不太多。難道是因為大家都在昨天慶祝除夕,倒數之後很夜才睡眠,這天都沒有太早起床🤣? 12時左右,這一間位於河畔花園的叉燒大王,竟然第一次見到門口沒有人龍,內裏亦都有不少座位。在秘密的地方使用洗手間之後,更加顯得肚餓,回來叉燒大王直接內進。看看餐牌有沒有什麼特別吸引的,有些炒粉麵飯,但都只是茶餐廳的普通菜式,沒理由到夢寐以求了這麽久要吃叉燒大王,不吃叉燒。😏如果叫一碟叉燒飯,就可以吃到最多的份量的叉燒,但是可能會比較乾,因此就叫了叉燒煎蛋飯。例湯薯仔蕃茄湯,由於昨天在學利打邊爐已經喝過了蕃茄薯仔湯,因此就點了個茶走。想不到,以燒味掛帥的這間餐廳,茶走的味道也相當不錯,奶茶的味道較濃,😀濃得來又不會太澀,那種茶味,好像已經滾了很久的茶,猶如舊式茶餐廳三四時才喝的那種滾了很久的茶。🤘🏿叉燒煎蛋飯,叉燒的份量不少,因為叫了肥叉,因此可以看到叉燒的質素不錯啊,沒有見到乾瘦如柴的叉燒,但是即使你叫了肥叉,亦都不算是一舊二舊肥膏。亦都可以看到叉燒的兩旁燒得非常之脆,燒得有點熱焦香,但是又不覺得有不健康的地

,因此就叫了
叉燒煎蛋飯。

例湯

燒得有點熱焦香,但是又不覺得有不健康的地方。
肥肉的地方亦都是均勻的,叉燒上邊的蜜糖醬汁亦都不會顯得過甜,整體來說,每件叉燒都燒得挺不錯

可能由於我坐在近門口的位置搭枱,因此門口有時打開,寒風澟澟,吹向臉龐有點兒寒冷
,但是亦都好,總比起坐在太裏面空氣侷促比較好吧

因此,這趟叉燒大王,這個體驗亦都相當不錯,而且這一個午飯,只需要$47。
Type of Meal
Lunch
2018-12-23 152 views
之前聽住沙田嘅同事講沙田圍呢邊有間食叉燒好出名嘅餐廳,個名叫得叉燒大王,相信佢嘅叉燒應該質素好高,於是同朋友喺沙田行完街就過嚟食晚餐,喺沙田行到大概需要10-15分鐘左右。餐廳好大間,左手面可以外賣燒味,我地6點鐘左右到嘅時候唔多人,到就黎7點嘅時候就餐廳坐滿晒,外面有人等緊位。入到去望下餐牌,已經有侍應拎左壺茶。我地兩個人叫左三個餸同埋白飯。首先有招牌叉燒一碟嘅份量相當之多,兩個人係有啲難度去食晒,個人覺得叉燒同普通我樓下燒味店買嘅最大分別係口感上呢度嘅叉燒軟身啲,同埋肥、瘦肉嘅比例啱啱好然後有蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔隻隻象拔蚌仔都大大粒,粉絲份量好多又唔會乾身。仲有一道菜:上湯蒜子浸豆苗總括而言,三道餸份量都好多,兩個人食非常足夠,適合一家大細或者同朋友聚會一齊食,招牌叉燒都好有誠意,值得一試。

入到去望下餐牌,已經有侍應拎左壺茶。

我地兩個人叫左三個餸同埋白飯。
首先有招牌叉燒

然後有蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔

隻隻象拔蚌仔都大大粒,粉絲份量好多又唔會乾身。

仲有一道菜:上湯蒜子浸豆苗

2018-12-20
$140 (Dinner)