2023-09-13 175 views
我覺得蛋餅系最好吃本來最期待系個飯,,點知系最失望個個。。勁咸。。。吃到好艱難。。。要狂飲嘢。。。好似落左幾匙鹽甘。。。野飲少甜都好甜。。好彩五系特登排隊吃。會再吃,不過只系吃蛋餅就夠了。
我覺得蛋餅系最好吃
2023-08-27 198 views
鹽酥雞滷肉飯套餐鹽酥雞香脆,肉汁鮮嫩,唔會過咸,份量多,2人分享更佳。滷肉飯醬汁剛剛好,配上少辣嘅酸菜幾解膩,啖啖飯都有沾到肉燥同醬汁,肉燥用上3層豬腩肉,油脂滿滿,邪惡但滿足✨秘製花雕麻油雞湯麵味道較為清淡,雞件未算嫰,可以一試台灣蒜片香腸香腸喺台灣直送,有淡淡嘅甜味,夠上生蒜,味道豐富又好餸飯肉鬆起司蛋餅芝士同肉鬆好足,有微微拉絲。意外地蛋餅喺亁身脆卜卜嘅,有啲似手抓餅/蔥油餅,脆嘅煙靭嘅蛋餅各有支持者,鐘意脆口嘅一定要試:) 仙草茉香奶茶茉香奶茶唔濃,仙草份量較少,還可以

秘製花雕麻油雞湯麵
味道較為清淡,雞件未算嫰,可以一試

台灣蒜片香腸
香腸喺台灣直送,有淡淡嘅甜味,夠上生蒜,味道豐富又好餸飯

肉鬆起司蛋餅

仙草茉香奶茶
茉香奶茶唔濃,仙草份量較少,還可以

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣排長龍台灣菜|名不虛傳正宗台式風味😋】🐨肉鬆滷肉飯 $58推薦度:⭐️⭐️⭐⭐⭐大推肉鬆滷肉飯,飯面鋪滿大量肉鬆😍每啖都食到肉鬆味少少辣好惹味!滷肉肥瘦適中,配埋酸菜食可以解膩,仲有一粒溏心蛋,真係冇得輸🥰🥰.🐨起司蛋餅 $34推薦度:⭐️⭐️⭐⭐蛋餅屬於煙韌系列,芝士少少鹹加嗰個醬係偏甜,中和左味道中規中矩☺️.🐨九層塔鹽酥雞 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐炸到酥脆唔會好硬,雞肉好嫩滑保留到肉汁,而且唔會好鹹,好好食😋😋😋😋-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----台蔡滷肉飯📍地址:荃灣海壩街99號地舖🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5 💰人均價格:$100-200🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB台灣菜 #HTB台式.#荃灣美食 #荃灣 #台式 #台灣菜 #滷肉飯 #蛋餅 #鹽酥雞 #打卡 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB台灣菜 #HTB台式
2023-08-24 198 views
每次經過台蔡滷肉飯,外面都大排長龍,今次特地5:45到餐廳避過人龍。一到餐廳就可以入座了。我們點了九層塔鹽酥雞、藥燉排骨套餐,還有大紅袍珍珠奶茶和大紅袍仙草奶茶。九層塔鹽酥雞的鹽酥雞皮薄而脆,口感非常出色。它的外皮炸得啱啱好,唔會太油膩,正。我忍唔住食完一舊又一舊藥燉排骨套餐- 我覺得個湯偏甜,個人覺得一般般。不過可能台灣藥膳係偏甜。反而覺得跟餐搭配的細滷肉飯好有驚喜!細滷肉飯配酸菜味道超夾,必點!至於飲品部分,我點了大紅袍珍珠奶茶和大紅袍仙草奶茶,並要求少甜少冰。這兩杯奶茶都帶有獨特的茶香,同埋甜度控制得好好,唔會過甜,讓人喝得很舒服。另外想讚一讚呢到服務員,第一次黎唔識落單,點完餐之後待應姐姐走過嚟同我哋講我哋點嘅食物如果跟套餐會平啲,然後幫我哋改咗張單整體體驗幾好,如果你想品嚐正宗的台式料理,呢到絕對是一個值得一試的好選擇。

。我忍唔住食完一舊又一舊
九層塔鹽酥雞

藥燉排骨套餐

2023-08-23
$85 (Dinner)
九層塔鹽酥雞
藥燉排骨套餐
  • 大紅袍珍珠奶茶
  • 滷肉飯
呢排好多人排呢間,本身都好鍾意滷肉飯,見台灣人開,期待值好高,一路都好想試下咁岩經過見排隊人龍唔長就等左一陣,排隊都算快,可能過左午市時間,10幾分鐘就入到,跟住就叫左一份鹽酥雞 一個滷肉飯同埋藥膳排骨湯滷肉飯唔夠香,冇我台灣fd屋企工人姐姐整得好食,鹽酥雞油味太重,有d油膩藥膳排骨湯藥味都算濃,湯味就偏淡叫左一杯佢地既奶茶,包裝真心有heart,但係奶茶太淡了,真係覺得可以再濃d都算黎左一次,應該唔會再黎?
滷肉飯唔夠香,冇我台灣fd屋企工人姐姐整得好食,
鹽酥雞油味太重,有d油膩
藥膳排骨湯藥味都算濃,湯味就偏淡
都算黎左一次,應該唔會再黎?
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2023-08-07 128 views
無錯!呢次又係台灣野!🇹🇼仲要係自己友🟡明嘅就明~😜琴日又放假~一於試吓呢間由台港夫婦開嘅 #台蔡滷肉飯 結果一試返尋味😆不枉我排咗半個鐘🤣1.)🧀️起司肉鬆蛋餅🥞($38)呢個真係不得不讚👍🏻👍🏻👍🏻佢係用手抓餅做底入面加入煎蛋+鬆化肉鬆絲層次咁十足!同一般煎蛋餅相比係另一種境界!‼️真心大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻2.)🌿九層塔鹽酥雞($40)九層塔炸得香脆而唔會油淋淋最欣賞啲雞肉夠新鮮食落口juicy! 唔會炸到柴皮咁款!3.)台味滷肉飯&爆蔥滷肉飯($52 & $58)米飯採用台灣蓬萊米滷肉+新鮮鹹酸菜,鹹鹹香香非常開胃!加埋新鮮生蔥粒,令口感非常清新!跟餐+$15加台式飲品來一杯白桃烏龍茶🥤🍑叫咗少甜,但仍感覺偏甜(小弟唔太好甜)白桃味香濃🍑茶底味係飲得出茶應有嘅香澀味!☕️解膩一流!整體感覺:🌕🌕🌕🌕🌖基本上除咗個蛋餅可以再熱啲之外,冇嘢可以挑剔!我會再encore !🙌🏻🙌🏻🙌🏻 是次消費:$98(又係3條麻甩佬人頭計👦🏻👦🏻👦🏻)#荃灣 #荃灣小店 #台式料理 #滷肉飯#起司肉鬆蛋餅 #白桃烏龍茶 #香港小店 #hongkongfoodblogger #852 #852ig #852fo
無錯!呢次又係台灣野!🇹🇼
仲要係自己友🟡
明嘅就明~😜

琴日又放假~
一於試吓呢間由台港夫婦開嘅 #台蔡滷肉飯
結果一試返尋味😆
不枉我排咗半個鐘🤣

1.)🧀️起司肉鬆蛋餅🥞($38)
呢個真係不得不讚👍🏻👍🏻👍🏻
佢係用手抓餅做底
入面加入煎蛋+鬆化肉鬆絲
層次咁十足!
同一般煎蛋餅相比係另一種境界!

‼️真心大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻

2.)🌿九層塔鹽酥雞($40)
九層塔炸得香脆
而唔會油淋淋
最欣賞啲雞肉夠新鮮
食落口juicy!
唔會炸到柴皮咁款!

3.)台味滷肉飯&爆蔥滷肉飯($52 & $58)
米飯採用台灣蓬萊米
滷肉+新鮮鹹酸菜,鹹鹹香香非常開胃!
加埋新鮮生蔥粒,令口感非常清新!

跟餐+$15加台式飲品
來一杯白桃烏龍茶🥤🍑

叫咗少甜,但仍感覺偏甜(小弟唔太好甜)
白桃味香濃🍑
茶底味係飲得出茶應有嘅香澀味!☕️
解膩一流!

整體感覺:🌕🌕🌕🌕🌖
基本上除咗個蛋餅可以再熱啲之外,冇嘢可以挑剔!
我會再encore !🙌🏻🙌🏻🙌🏻

是次消費:$98(又係3條麻甩佬人頭計👦🏻👦🏻👦🏻)

#荃灣 #荃灣小店 #台式料理
#滷肉飯
#起司肉鬆蛋餅
#白桃烏龍茶
#香港小店 #hongkongfoodblogger
#852 #852ig #852foodie #hkfoodie
#foodiegram #lifeoffoodblogger
#foodmood #foodmoment
#foodpic #foodphoto
2023-08-05 133 views
今日lunch喺荃灣,去咗間好Hit的台蔡滷肉飯,每次都見到大排長龍,所以今日食咗個早飯,未夠12:00就到,所以食頭圍。唔知道是不是剛剛開店,所以冷氣唔夠凉,坐位比較迫夾。爆蔥滷肉飯糖心蛋真係好多蔥、滷肉唔算好鹹,仲有酸菜好嘢惹味。麻辣滷肉飯糖心蛋唔算好麻辣,唔食得辣的朋友都可以食到。九層塔鹽酥雞餐鹽酥雞熱辣辣,粉漿唔算厚,而且仲好Juice。其實都好大份,同埋好足料。正常一個女仔食唔晒。另外,我哋加咗大紅袍珍珠奶茶,味道比較甜。

爆蔥滷肉飯糖心蛋
真係好多蔥、滷肉唔算好鹹,仲有酸菜好嘢惹味。
麻辣滷肉飯糖心蛋
唔算好麻辣,唔食得辣的朋友都可以食到。
九層塔鹽酥雞餐
鹽酥雞熱辣辣,粉漿唔算厚,而且仲好Juice。
其實都好大份,同埋好足料。正常一個女仔食唔晒。
另外,我哋加咗大紅袍珍珠奶茶,味道比較甜。
2023-08-03 97 views
由台港夫婦經營,之前經過都大排長龍,有次見少人啲,就去試吓~▪️肉鬆滷肉飯呢度主打滷肉飯,揀咗肉鬆滷肉飯,都幾大碗。飯面鋪滿晒肉鬆,滷肉肥瘦適中,唔會太油膩。另外可以揀溫泉蛋/溏心蛋,揀咗溏心蛋。整體唔錯,但唔會話好驚喜▪️藥膳排骨湯上枱唔算好熱,飲落有藥材味,但唔係話好濃,而且偏油,同比較細碗▪️鹽酥雞滷肉飯套餐鹽酥雞外脆內嫩,不過偏咸少少。另外配一碗細嘅滷肉飯台蔡滷肉飯📍荃灣海壩街99號地舖

▪️肉鬆滷肉飯

▪️藥膳排骨湯

▪️鹽酥雞滷肉飯套餐
鹽酥雞外脆內嫩,不過偏咸少少。另外配一碗細嘅滷肉飯

📍荃灣海壩街99號地舖
2023-08-01 80 views
hot hot summer, i queued for 35mins for this food. worth it. sweating my underwear full wet holy i dont like hk summer... although already cooled down a little after typhoon.quality is similar as 阿木台灣面, the one at mongkok very famuous.shop is small place only hv 20 seats i guess.quality is good. i like the fried chicken. the crispy fry power is thin. very good. chiken meat is tinder and juicy. very nice. love it.their set lunch is 78$ without +1 , if add special drink +15$ good enough tho. lo

their set lunch is 78$ without +1 , if add special drink +15$ good enough tho. love it😍

their wine chicken soup is superb... much better than the 杯面,花鵰雞面 from 759 store 16.5$/1.
worth to come back. nextime i will try thier medicine soup😚
2023-07-30
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2023-07-24 145 views
由佢開舖起已經好想試,奈何每次經過都見到好多人排緊隊。今日竟然俾我見到得三、四個人排隊,因為係平日即係衝去排埋一份仲未開舖㗎~太多嘢想試啦心大心細唔知試邊款好,最後揀咗花雕麻油醉雞湯套餐有一大碗花雕麻油雞湯,花雕麻油嘅香味飛撲入鼻,雞肉嫩滑,冬天食一定好補,暖胃暖身飲完雞湯都有啲飽好彩肉燥飯細細碗啱啱好。肉燥肥瘦適中,撈埋珍珠米一齊食,大滿足鹽酥雞炸得酥脆可口,肉質嫩滑多汁,仲有陣陣九層塔嘅香味叫咗少甜少冰,甜度適中,解解油膩感。台灣嘅感覺返晒嚟

即係衝去排埋一份

仲未開舖㗎~

太多嘢想試啦

心大心細唔知試邊款好,最後揀咗花雕麻油醉雞湯套餐
花雕麻油雞湯套餐

飲完雞湯都有啲飽

鹽酥雞

炸得酥脆可口,肉質嫩滑多汁,仲有陣陣九層塔嘅香味

百香果芒果冰茶

叫咗少甜少冰,甜度適中,解解油膩感。

台灣嘅感覺返晒嚟

花雕麻油雞湯套餐
百香果芒果冰茶
2023-07-21 93 views
荃灣台蔡滷肉飯.味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:7/10🌟.荃灣呢間滷肉飯真係好出名!小編今日就帶大家試試值唔值得拍長龍食🚶🏻‍♀️🚶🏻首先講下招牌嘅滷肉飯🍚滷肉好香都好夠味,在配上惹味嘅酸菜,就算冇其他餸都食倒一碗飯,但其實冇傳言全港最好味咁正🙆🏻‍♀️另外佢嘅鹽酥雞都好出名👍🏻上到黎熱辣辣🔥第一啖覺得鹹香味都好夠🥰但食到最尾覺得配埋滷肉飯太鹹🤣最後係肉鬆蛋餅🫔幾大份同足料,如果想食飯至少都要兩個人share😋overall,所有嘢都不過不失,如果唔使排隊小編都會考慮再食,但排15分鐘以上就其實唔值😂.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #香港美食 #打卡 #荃灣 #荃灣西 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣西好去處 #荃灣滷肉飯 #滷肉飯 #台灣 #香港滷肉飯
荃灣
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:7/10🌟
2023-07-21 162 views
正宗台灣滷肉飯小店!老闆係居港台灣人🇹🇼自開業以嚟,每次經過依間小店,店外都有條長龍係到,人氣爆燈💡店內座位唔多,但係都無阻大家對台灣菜嘅熱愛❤好掛住台灣嘅我,都忍唔住要去排下隊,止一止心癮先🤣️首先當然要介紹吓佢哋嘅招牌滷肉飯,叫咗個鹽酥雞滷肉飯套餐,一次過滿足哂2個願望🌟鹽酥雞好香口,仲要加埋九層塔,係香港唔係到到有,成件事好地道😍滷肉飯嘅滷肉由老闆每日親自熬製,入哂味嘅豬腩肉肥瘦均勻,用嚟送飯真係冇得輸🤤再嚟係我至愛嘅蛋餅🥚,佢哋嘅餅皮唔係普通嘢,係蔥抓餅嚟,個外皮煎到脆卜卜,勁酥脆!加上起司🧀️做餡(做到邪惡拉絲),真係好正,食到飽哂都勁想即時encore一份🥹最後係飲品啦~叫咗大紅袍仙草同大紅袍珍珠奶茶,一飲就知係台灣早餐店奶茶陣味😆同一般嘅手搖飲品舖個種奶茶係唔同,我諗應該就係台灣古早味,好台好鍾意😍 食完之後半個台妹表示:唔怪得排哂長龍都咁多人去幫襯,真係正宗台灣味道!當日餐飯未食完已經預定要再encore再幫襯🤣CP值爆錶🤤👍🏻大推大推!

大紅袍仙草奶茶

大紅袍仙草奶茶
2023-07-10 81 views
本人非常喜歡食台灣嘢,會周圍去搵台灣嘢食。我今次終於搵到香港暫時最好食嘅滷肉飯。佢個鹽酥雞炸起嚟唔係非常之油膩,而且個炸皮非常之薄,啲肉好好味!每次去親都要排隊至少半個鐘至九個字,但我覺得好值得,因為真係好好食!
  • 鹽酥雞滷肉飯套餐
2023-07-04 134 views
次次去到台蔡都大排長龍,可見佢人氣之盛😚 餐廳由台灣大廚蔡師傅同香港太太主理,來賣地道的台菜;除了自家自豪到成了店名的滷肉飯外,佢地亦有款式不多的麵食跟招牌湯,當然也少不得各款夜市小食同蛋餅呢個價錢有大大碗滷肉飯,不論是肉鬆滷肉飯還是花鵰麻油雞湯都份量十足,而且味道也唔差,下次試埋蛋餅同小食先!𓂅 溏心蛋肉鬆滷肉飯( ᴴᴷᴰ 58 )𓂅 花鵰麻油雞湯滷肉飯套餐 ( ᴴᴷᴰ 78 )𓂅 白桃烏龍茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )𓂅 珍珠茉香奶茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )

𓂅 溏心蛋肉鬆滷肉飯( ᴴᴷᴰ 58 )

𓂅 花鵰麻油雞湯滷肉飯套餐 ( ᴴᴷᴰ 78 )

𓂅 白桃烏龍茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )
𓂅 珍珠茉香奶茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )

2023-06-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 滷肉飯
2023-07-03 91 views
一直都想試,但係一直都抽唔到時間去😂 唯有趁生日放假去荃灣潮拜一下😂 已經在正午十二點前到,但係人龍一早已在排😂 所以最後都等了二十分鐘才可以進入餐廳,證明了餐廳到底有幾受歡迎😂由於人比較多,而坐位亦比較窄,本身都有些少唔舒服嘅感覺😅 但為了鹽酥雞,要忍耐一下。 到食物來到的時候當然立即試試啦😂 第一口已經令我想起台灣了,剛好那時候還在疫情期間,還在封關,所以這間餐廳的食物絕對可以滿足我不能去台灣嘅慾望😂😂

2022-11-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
  • 鹽酥雞滷肉飯套餐
  • 大紅袍珍珠奶茶