2023-04-24 219 views
終於排到堂食了, 堂食真係好食過外賣的.我都排左約有20分鐘, 如果最佳排隊時間約2:10開始, 較排得快及或會未賣晒的.麻辣滷肉飯溏心蛋, 麻辣滷肉飯好食, 如果喜食辣的可選, 不會好辣, 係剛夠味不搶的.肉鬆起司蛋餅, 份量餡料都可以的.大紅袍珍珠奶茶, 可選甜度及走冰, 很貼心。QR code落單。
終於排到堂食了, 堂食真係好食過外賣的.

肉鬆起司蛋餅, 份量餡料都可以的.

大紅袍珍珠奶茶, 可選甜度及走冰, 很貼心。

QR code落單。
麻辣滷肉飯(溏心蛋)拼飲品套餐
麻辣滷肉飯(溏心蛋)
肉鬆起司蛋餅
肉鬆起司蛋餅(內餡份量)
2023-04-24
Type of Meal
Lunch
麻辣滷肉飯(溏心蛋)拼飲品套餐
麻辣滷肉飯(溏心蛋)
  • 麻辣滷肉飯溏心蛋
2023-04-21 208 views
每次經過台蔡滷肉飯都見人龍, 總之長期排長龍及賣晒. 所以今次只有買外賣.台味滷肉飯, 好味的, 外賣都好味, 應該堂食會不錯的.九層塔鹽酥雞, 也很好味.希望會有機會食到堂食吧!
每次經過台蔡滷肉飯都見人龍, 總之長期排長龍及賣晒.
所以今次只有買外賣.
台味滷肉飯, 好味的, 外賣都好味, 應該堂食會不錯的.

九層塔鹽酥雞, 也很好味.

希望會有機會食到堂食吧!
2023-04-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$94 (Lunch)
2023-04-15 102 views
由台港夫婦經營的台蔡滷肉飯,為食客炮製多款台灣地道美味。除了主打的滷肉飯及鹽酥雞外,更感動的是終於在香港找到與台灣口味相近的花雕麻油雞。清甜的雞湯既有薑的辛辣,亦帶有香濃而不過膩的麻油香,是在香港台菜餐廳難以尋找到的溫暖滋味。Run by a pair of Taiwan-Hong Kong couple, Tai Tsai brings the authentic taste of Taiwan to Hong Kong. In addition to the signature braised pork rice and deep fried chicken, the sesame oil chicken soup is a personal must-try that is hard to find in Hong Kong Taiwanese restaurants.
滷肉飯 & 花雕麻油雞
滷肉飯
花雕麻油雞
滷肉飯 & 花雕麻油雞
滷肉飯
花雕麻油雞
2023-04-11 161 views
假期早上經過荃灣,可能天氣不似遇期天陰下著毛毛細雨,未有平日未開店已大排長龍,只有2、3人在等位,等了約 15分鐘已可入坐。鹽酥雞滷肉飯套餐~嚟到時餸多個飯,鹽酥雞好多粒,鹵肉飯細細碗鋪滿鹵肉味菜,鹽酥雞外脆內軟炸粉薄而香口,雞炸得恰好內裏雞肉軟滑有肉汁,好好味~份量仲好多鹵肉飯飯粒分明香軟可口,把鹵肉味菜飯混埋一起咸香美味花彫麻油雞鹵肉飯套餐~餐送到時已香味撲鼻,有酒麻油香氣,雞混在湯中依然保存雞嫩滑,一口接一口湯味香濃好味套餐有2杯飲品~百香果茉莉珍珠綠茶,唔太甜茉莉茶香,配上百香果甜酸珍珠的煙韌,好飲百香果鳳梨寒天烏龍茶~百香果酸甜配鳳梨香甜,烏龍茶香寒天的彈牙爽口,飯後飲品絕配起司肉鬆蛋餅~蛋餅外鬆化,內裏肉鬆咸咸甜甜,咸香美味此店長期都要排隊等位,今次食到都覺得排得值,算得上係香港好味的台菜,不過,小店坐位有限坐得比較迫,店員亦有禮
鹽酥雞滷肉飯套餐

鹵肉飯飯粒分明香軟可口,把鹵肉味菜飯混埋一起咸香美味

花彫麻油雞湯鹵肉飯套戲

百香果茉香綠茶珍珠+百香果鳳梨烏龍茶寒天

起司肉鬆蛋餅~蛋餅外鬆化,內裏肉鬆咸咸甜甜,咸香美味

2023-04-05
Type of Meal
Lunch
花彫麻油雞湯鹵肉飯套戲
百香果茉香綠茶珍珠+百香果鳳梨烏龍茶寒天
2023-04-10 262 views
呢間台灣餐廳喺荃灣以前Beans嘅鋪位,老闆係台灣人,經過都見到好多人排隊,睇過介紹都有幾高嘅評價,話係好正宗嘅台灣菜!不過可能期望有啲高,食落係幾好食嘅,都有台灣嘅味道,但又無太驚艷,同埋果日去食都有啲小插曲🫣 排隊唔算等咗好耐,大概30-45分鐘,不過當日落住雨,我同朋友都無帶遮,但都等咗一陣就諗住照等,但唔知點解排到最前嘅時候,店內有空枱都無入人,去到空咗2-3張先開始入,感覺入座安排唔太靈活,入到去感受店員都唔太禮貌,有改善空間啦~•🥢 台味滷肉飯(溫泉蛋) $52🥢 麻辣滷肉飯(糖心蛋) $58麻辣滷肉飯同台味滷肉飯分別不大,就係多咗啲辣粉,食落唔會好辣,係惹味啲,我同朋友都鍾意麻辣滷肉飯多啲~滷肉好濕潤,肥瘦比例幾平均,滷肉飯可以揀配溫泉蛋/糖心蛋,台味(原味)果碗揀咗溫泉蛋,撈勻之後個飯會濕咗少少,所以建議配糖心蛋!另外仲有啲酸菜,唔會好鹹/酸~•🥢 九層塔鹽酥雞 $38炸皮係一粒粒咁,唔係成塊,所以唔厚仲好脆~ 雞肉幾滑,調味都唔會好鹹,而且份量都唔少,不錯~•🥢 肉鬆起司蛋餅 $38餅皮雖然未去到最好食嘅鬆脆(好易撕開一層層),但脆面加埋肉鬆、芝士同蛋點都無得輸,而且

🥢 台味滷肉飯(溫泉蛋) $52
🥢 麻辣滷肉飯(糖心蛋) $58
麻辣滷肉飯

🥢 九層塔鹽酥雞 $38

🥢 肉鬆起司蛋餅 $38
餅皮雖然未去到最好食嘅鬆脆(好易撕開一層層),但脆面加埋肉鬆、芝士同蛋點都無得輸,而且餡料都好滿!
麻辣滷肉飯
2023-04-09 151 views
order左 牛肉麵,鹽酥雞、滷肉飯老實講,牛肉麵湯底唔夠地道,味奇怪唔夠濃,而且用幼麵已經變左唔夠口感鹽酥雞,好粉同燶燶地滷肉飯還可以😌打過一次咭,應該唔再去!去台灣咁多次,真心覺得唔合格😓😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫🤏🤏🤏🤏🤏🤏🤏
order左 牛肉麵,鹽酥雞、滷肉飯
鹽酥雞,好粉同燶燶地
滷肉飯還可以😌
打過一次咭,應該唔再去!
去台灣咁多次,真心覺得唔合格😓
😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌😌
🤏🤏🤏🤏🤏🤏🤏
$100 (Tea)
今日終於有機會 #懲罰 由 #台港夫婦 開嘅 #台蔡滷肉飯雖然已經過咗最繁忙嘅晚飯時間 成九點鐘🤦🏻‍♀️但都仲要排隊😮‍💨興幸只係等兩張枱 5分鐘咁上下就入得✌🏻一打開門就聞到鹽酥雞嘅香味 點可以唔叫呢🤤🤤#特色滷肉飯套餐#鹽酥雞滷肉飯套餐 $70#鹽酥雞 + #小碗台味滷肉飯 + 是日精選小菜#是日精選小菜 好開胃😋#台味滷肉飯採用 台灣 #特級蓬萊米 滷肉之餘亦加上榨菜 食落鹹甜酸辣味道各有而且滷肉唔會好肥 唔會有重口味嘅感覺 各方面都剛剛好👍🏻推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼#九層塔鹽酥雞#九層塔 炸到好脆 但又唔會吸哂啲油#鹽酥雞 夠哂脆身 件件都好juicy 肉質又嫩 😋不得不order! 推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼跟餐 +$15 連 #台式飲品非奶茶類 仲可以免費加配 #寒天 #珍珠 #仙草 🤩#白桃烏龍茶 叫咗少甜 味道剛剛好只有微微嘅甜 而且白桃味好出好香寒天亦好有口感 正👍🏻果然係佢地嘅推介飲品推🙌🏼 推🙌🏼 推🙌🏼=====================#黃色經濟圈 #yellowtsuenwan #yellowtw #yellow荃灣#yellow台灣菜 #yellow滷肉飯

今日終於有機會 #懲罰 由 #台港夫婦 開嘅 #台蔡滷肉飯

#九層塔鹽酥雞

#九層塔 炸到好脆 但又唔會吸哂啲油
#鹽酥雞 夠哂脆身 件件都好juicy 肉質又嫩 😋
九層塔鹽酥雞

不得不order!

跟餐 +$15 連 #台式飲品

只有微微嘅甜 而且白桃味好出好香
寒天亦好有口感 正👍🏻
果然係佢地嘅推介飲品

=====================
#yellow台灣菜 #yellow滷肉飯 #yellow鹽酥雞 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2023-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
是日精選小菜
白桃烏龍茶
  • 滷肉飯
2023-04-04 90 views
郡主過來荃灣特意找我食飯,上次來的時候人龍太多,所以今次晚上再來。今次沒有人龍排隊,但我們都等了约15分鐘的時間。入到店內,佈置有特色,隔住塊透明膠板,雖然較衛生,但感覺座位有點擠迫。我們點了以下的食物:台味滷肉飯 - 味道OK!不過不失!溏心蛋 - 一般,過得去!鹽酥雞 - 超正!雞肉香口之餘有肉汁又不乾!味道適中!玉米起司蛋餅 - 食物的造型靚,味道OK,較淡口!中規中矩!凍大紅袍仙草奶茶 - 奶味濃!仙草凉粉配搭都OK!凍白桃烏龍茶 - 好味,好香!食物味道雖好,但服務麻麻,女侍應木無表情似機械人。

我們點了以下的食物:
台味滷肉飯 - 味道OK!不過不失!
溏心蛋 - 一般,過得去!
鹽酥雞 - 超正!雞肉香口之餘有肉汁又不乾!味道適中!
凍大紅袍仙草奶茶 - 奶味濃!仙草凉粉配搭都OK!
凍白桃烏龍茶 - 好味,好香!

食物味道雖好,但服務麻麻,女侍應木無表情似機械人。
2023-03-31
15 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
  • 九層塔鹽酥雞
2023-03-31 119 views
每日放晏時段總係有好多人排隊今日好好彩等左10分鐘左右就有位原味滷肉飯跟糖心蛋 ($52)- 大大碗,肉燥肥瘦中等,味道唔會太鹹大紅袍珍珠奶茶 (+$15)- 茶味香濃,少甜走冰
每日放晏時段總係有好多人排隊
今日好好彩等左10分鐘左右就有位

原味滷肉飯跟糖心蛋 ($52)
- 大大碗,肉燥肥瘦中等,味道唔會太鹹

大紅袍珍珠奶茶 (+$15)
- 茶味香濃,少甜走冰

今次係第二食,第一次食係叫外賣等左20分鐘食既時候覺得唔係去到值得等咁耐,諗會唔會係外賣既問題今次堂食見唔洗點排隊,等一陣間比多機會就試下堂食分別碗蔥肉燥飯,啲蔥係太乾無個種新鮮蔥既香味肉燥味可以,都算夠味,反而放係上面既炸菜比較勝一籌炸雞飯 雞嫩唔會太乾,放係雞上既椒鹽味同個花枝丸一樣唔太出,於是乎問店員加多啲椒鹽,店員好貼心咁提醒唔好放灑太多,最後原來係椒鹽唔夠味😂芝士肉鬆蛋捲,好味😋值得一試
今次係第二食,第一次食係叫外賣等左20分鐘
食既時候覺得唔係去到值得等咁耐,諗會唔會係外賣既問題
今次堂食見唔洗點排隊,等一陣間比多機會就試下堂食分別
碗蔥肉燥飯,啲蔥係太乾無個種新鮮蔥既香味
肉燥味可以,都算夠味,反而放係上面既炸菜比較勝一籌
芝士肉鬆蛋捲,好味😋值得一試
2023-03-06
$85 (Tea)
「台蔡滷肉飯」由台北蔡姓主廚及其香港太太經營,主打不同風味的滷肉飯以及各款地道台灣夜市小食。主廚初來港時,嘗遍了不同的滷肉飯,但總覺得與自己從小吃到大的味道不盡相同,毅然決定開店,製作其心目中最好吃的台北滷肉飯。小店不少調味料、食材均由台灣直送,務求還原最正宗的台灣風味。餐廳整體的食物質素十分不錯,確實值得一試。推介肉鬆滷肉飯 HKD58新鮮熬製的滷肉醬肉粒分明,醬汁並不太甜,而且瘦肉佔多,吃起來並不油膩,配上飽滿的珍珠米,一口吃下十分滿足。

推介
肉鬆滷肉飯 HKD58

2023-03-25 177 views
🚶🏻有日行過見到有間台式滷肉飯,上OpenRice睇一睇大家嘅評語,🥸見咁多好評就去試吓啦。😖點知中伏…仲係好伏。其實好少寫食評,今次真係忍唔住要發表吓內心嘅感受😭🥲唔敢相信呢個叫台式滷肉飯,麻油雞還可以,湯淡啲😕,药膳排骨啲肉真心鞋到不成,湯唔夠咸😠,食咗一半已經投降🥺。圖中唯一正路既係碟前菜荀+麵筋。不過,佢只係唔好味,又未去到好難食。門口竟然仲有人排隊🤔唔建議排隊食呢間餐廳🫡
🚶🏻有日行過見到有間台式滷肉飯,
上OpenRice睇一睇大家嘅評語,
🥸見咁多好評就去試吓啦。
😖點知中伏…仲係好伏。

其實好少寫食評,今次真係忍唔住要發表吓內心嘅感受😭

🥲唔敢相信呢個叫台式滷肉飯,
麻油雞還可以,湯淡啲😕,
药膳排骨啲肉真心鞋到不成,湯唔夠咸😠,
食咗一半已經投降🥺。
圖中唯一正路既係碟前菜荀+麵筋。
不過,佢只係唔好味,
又未去到好難食。

門口竟然仲有人排隊🤔
唔建議排隊食呢間餐廳🫡
2023-03-22 193 views
之前睇YouTuber介紹 慕名而至星期日晚7:30排咗隊大約半個鐘就可以入座 之後都仲有人龍係後面我地叫左排骨藥膳湯滷肉飯套餐$82首先排骨藥膳湯上枱已經唔夠熱飲落去剩係得好少藥材味味道好淡 湯入邊有三舊排骨亦都係冇味飲左少少已經唔想再飲非常之失望😮‍💨滷肉飯更加失望台灣滷肉飯本來應該好香 滷肉肥瘦平均但係佢又係好淡味 肉質鬆散完全唔係應有滷肉飯嘅味道淨係個飯口感幾好另外酸菜好味🙁紅燒牛肉麵$74非常普通 牛肉薄片3塊麵質正常湯底偏淡冇牛味🙁睇食評大家都話好好食今次去食真係好失望價錢唔算貴 環境都ok但食物完全唔似台灣風味
之前睇YouTuber介紹 慕名而至
今次去食真係好失望
價錢唔算貴 環境都ok
但食物完全唔似台灣風味

2023-03-18 181 views
開門之前都要排十分鐘隊,平日都大概排咗6-7檯人係前面,職員都有準時開門安排客人入座。店內環境都有啲狹窄,唔算話好大。肉鬆滷肉飯,$58,肉鬆同滷肉呢個配搭,甜甜鹹鹹咁又幾夾,隻蛋都混和到係入面。鹽酥雞滷肉飯套餐,$70,配菜嘅味道正常冇乜特別,鹽酥雞就有驚喜,份量多,有7-8舊,算多肉汁同嫩滑。香腸蛋餅,$40,同平時食開嘅蛋餅有啲唔同,中間係有酥皮,味道就冇乜記憶點。大紅袍珍珠奶茶,$15(跟餐價),傳統台式奶茶嘅味道,大紅袍嘅味道無話好突出,珍珠份量多。

店內環境都有啲狹窄,唔算話好大。

肉鬆滷肉飯

鹽酥雞肉鬆滷肉飯

香腸蛋餅
香腸蛋餅

2023-02-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鹽酥雞肉鬆滷肉飯
2023-03-15 73 views
我最近去了一個叫做「台蔡滷肉飯」的餐廳,真的是太好吃了!我最推薦的是他們的九層塔鹽酥雞和肉鬆起司蛋餅,每個都超好吃!等候時間大約20分鐘,但是完全值得等待!餐廳的環境也很舒適,價格也很親民。如果你喜歡台式小吃的話,這間餐廳一定不要錯過!