2016-06-11 654 views
餐廳位於靜中帶旺的天文臺圍店內地方大而光猛,感覺蠻舒適晚上八點半到達等到九點多才入座入口處放了不少生猛海鮮每樣食材均清楚列明價錢餐牌上亦有不少食物選擇和牛、丸類、蔬菜等等也有幾款套餐選擇用餐時也不怕失去預算蒸海鮮前店員先在鍋爐下層放入生米、鮮腐竹跟排骨再把蒸隔放於鍋中蒸海鮮象拔蚌仔爽甜鮮嫩底層墊底粉絲盡吸鮮味紐西蘭蟶子皇面層放了少量蒜蓉墊底亦放了些粉絲鮮嫩多汁石蠔蠔肥大肉厚海水味濃郁龍蝦肉厚鮮甜肉質彈牙,濃濃的蒜茸味好食!! 梅菜豬肉丸味道都很突出充滿彈性,水準之作蒸絲瓜 清而不寡,感覺很健康蒜茸肉蟹蒸糯米飯蟹汁完全滲入糯米飯,伴著蒜茸來伴飯吃糯米飯裡面更有不少蝦米,增加口感!價錢不算便宜,但質素比預期好也另人滿意!

餐廳位於靜中帶旺的天文臺圍

店內地方大而光猛,感覺蠻舒適

晚上八點半到達

等到九點多才入座
入口處放了不少生猛海鮮

每樣食材均清楚列明價錢
餐牌上亦有不少食物選擇

和牛、丸類、蔬菜等等
也有幾款套餐選擇

用餐時也不怕失去預算
蒸海鮮前

店員先在鍋爐下層放入生米、鮮腐竹跟排骨

再把蒸隔放於鍋中蒸海鮮

石蠔

蠔肥大肉厚

海水味濃郁
龍蝦肉厚鮮甜

肉質彈牙,濃濃的蒜茸味
好食!!
梅菜豬肉丸

味道都很突出
充滿彈性,水準之作
蒸絲瓜

清而不寡,感覺很健康
蒜茸肉蟹蒸糯米飯

蟹汁完全滲入糯米飯,伴著蒜茸來伴飯吃
糯米飯裡面更有不少蝦米,增加口感!
價錢不算便宜,但質素比預期好

也另人滿意!

2016-06-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 梅菜豬肉丸
2016-06-11 72 views
隔左一排無食蒸海鮮,又時候蒸一蒸啦, 食呢間喜鍋質素點先虫草花蒸鮑魚,鮑魚肉質彈牙,配埋虫草花香,正最buy係墨丸同蝦丸,大粒過乒乓波,有咬口全晚壓軸係籠仔蒲燒鰻魚糯米飯,糯米飯好煙un, 吸收晒鰻魚燒汁,鰻魚好嫩,一個完美大滿足
2016-06-08 318 views
潮流興食蒸氣石鍋, 但係想搵間質素好、海鮮新鮮, 而又坐得舒適嘅的確唔容易。幸得朋友介紹, 去到尖沙咀新落城嘅商業大廈, 品嚐下高檔海鮮石鍋滋味之處。室內裝潢相當舒適, 樓底高, 魚缸內放滿生猛海鮮, 鮑魚、星斑、龍蝦一應俱全, 見到咁多咁正嘅食材, 就知道呢餐一定滋味十足!係餐牌細心挑選過海鮮及美食之後, 侍應就為我地準備好醬汁, 包括醬油、蒜頭、辣椒、泰式辣醬等等。在烹調海鮮之前, 先叫左個淮山魚肚蝴蝶腩粥底, 放係電熱窩嘅底部, 吸收整晚蒸海鮮嘅精華, 留待壓軸品嚐。六頭南非鮑魚由南非直接空運到港, 只係用上蟲草花和薑絲調味, 盡量保存著鮑魚本身的鮮味, 經過5分鐘係竹藤下蒸熟, 再用刀叉進食, 入口時啖啖肉, 感覺非常滿足。切落去嘅時候非常容易, 質感非常彈牙, 選材實為非常高質!南非開邊龍蝦, 以蒜茸作調味, 並無奪去龍蝦本身嘅鮮味, 反而更加突顯出海鮮嘅味道, 份量夠相當大, 每個人都可以品嚐到爽口彈牙嘅龍蝦, 絕對值得推介!順德蒸污糟鮮雞, 雞肉配以紅棗、冬菜、香蔥一同烹調, 味道點會唔好XD 肉質亦相當嫩滑, 足夠細味香濃肉味, 值得一讚嘅係蒸煮後, 並無太多雞油出現,
順德蒸污糟鮮雞, 雞肉配以紅棗、冬菜、香蔥一同烹調, 味道點會唔好XD 肉質亦相當嫩滑, 足夠細味香濃肉味, 值得一讚嘅係蒸煮後, 並無太多雞油出現, 唔怕食得肥膩。
接著有百花釀遼參, 將蝦膠釀入海參之中, 一次過品嚐兩種海鮮, 滋味程度升級。蝦膠本物打得質感非常彈牙, 亦都食得出非常濃郁嘅鮮蝦味; 而海參質感非常軟滑, 兩者一同品嚐有著特別嘅口感。
然後叫左一客伊麵同埋梅菜蒸芥蘭, 伊麵經過清蒸後, 食到麵條嘅質感, 配以梅菜嘅味道一共進食, 又係另一驚喜配搭。
最後有淮山魚肚蝴蝶腩粥, 侍應將湯底加上已經煮熟嘅粥底上, 細意品嚐粥底中各項食材。魚肚吸收左所以嘅精華, 鮮味濃郁, 質感滑滑, 的確係上佳嘅享受!
2016-06-05
$500 (Dinner)
2016-05-27 185 views
我们一行4人,叫了1斤紐西蘭刀貝,1只加州象拔蚌,半只蟲草花蒸雞,2只奄仔蟹,4只6頭鲍鱼,8只中蝦,梅菜蒸介蘭及腐竹排骨粥底,論食材和服务都很好,刀貝,象拔蚌,鮑魚爽口鮮味,完全不用蘸調味料;奄仔蟹肉嫩多汁,蟹羔剛好不膩;蟲草花蒸雞亦是嫩滑不"鞋";蒜泥開邊蒸蝦略為多油;梅菜介蘭則是有驚喜,總體來說, 吃是不錯, 而且每枱都有專人負責落鍋、計時及上碟......可惜埋單時,居然会有两条蝦數,一条10両,一条6両,另外还有一条八面玲珑(小籠包),我们立即查單!那小籠包当然不是我们的!但那個蝦,回覆居然是第一条10両入錯了,第二条6両是補回!还说因为落單時没有報重量。不要当我们是水魚!8只中蝦怎会有16両!我们也会去買餸的!骗不了人!还有,如果真的埋單時有異常的数目,应该第一時间解释与客人,这样偷偷摸摸的,不是骗人还是什么!?我们当然不願意了,我们提议到厨房取8只蝦来看看是否16両,他们竟说我们吃了的会与厨房𥚃的不同......最后,他们“大方”的减了4両,最后3180埋單!我们吃得大方,但不代表我们大方的被当水魚“扲”!这家,我们不再来了!好自为之吧!
最后,他们“大方”的减了4両,最后3180埋單!
2016-05-26
2016-05-23 119 views
去左尖沙咀呢間高級食店食晚餐,食嘅係海鮮蒸氣火鍋,入到去,裝修已經好別緻,好有中式餐館味道,旁邊仲有大魚缸,見到各種新鮮嘅海產。嗌左花竹蝦,好大條,好鮮甜,肉質彈牙,正!仲有點少得我愛嘅大蠔,成隻手掌再大,清得好乾淨,蠔味夠,諗起都流口水丫!海鮮仲有蟹,真係食得夠豪,一人一隻蟹,雖然吾算大隻,但勝在多膏,差吾多成隻都膏蟹嚟,正丫!除左海鮮,我地仲嗌左肉,有靚靚牛,切得厚薄適中,牛嘅脂肪分佈平圴,入口即溶又食得出好香牛味,好食好食!仲食左冬蟲草蒸雞,雞有少少切得太碎,不過肉質都好香,店員話係新鮮雞嚟嫁。另外仲嗌左丸丫,菜丫,蒸包丫咁,但最後食嘅粥先係精華,因為食到最後,係鍋底嘅粥都變左金黃色,好香又好棉。正到呢,好想再去食。餐廳服務好,用料又真係好新鮮,雖然價錢有少少貴,但一食就知值得,會再嚟食同推介俾朋友。

嗌左花竹蝦,好大條,好鮮甜,肉質彈牙,正!

2016-04-21 499 views
一行4人book 左去試呢間新開無耐既蒸鍋,一入去見到藍色魚缸放左好多款式既海鮮,店員好主動推介比我地,全部即撈,保證新鮮。落好單店員幫我地放食物入蒸鍋,較好時間,唔使自己操心火喉問題,招呼週到,竹蝦同生蠔超大隻勁爽甜,龍躉肉好滑,有輕微調味帶出鮮味,肥牛爽嫩有肉味,朋友都讚不絕口,貝類都好厚肉新鮮,肉丸就無咩特別。跟住下半場再食奄仔蟹,呢個係全場主角,睇唔出係勁多蟹糕,每人半隻都夠滋味,正。仲有蟲草花蒸雞好香,菜就蒸完都係乾左d,到甜品雙色馬拉糕好香甜軟綿綿,唔錯,可惜分量偏少。食都後其實已經好飽喇,不過一定要食埋最後個精華粥底,落左南瓜排骨,仲有海鮮鮮味,肚子太飽了,食得半碗就投降了,飽飽。埋單每人800蚊度既消費,真係比其他地方偏高,不過服務同食物水準都係超班,性價比黎講都係合理既。
$800 (Dinner)
  • 奄仔蟹
  • 蟲草花蒸新鮮雞
2016-04-18 1957 views
今晚可以早放工,娘子說知Step連日來都要在公司OT無啖好食 ,所以要給Step一個驚喜;娘子帶了Step去了尖沙咀東天文台道8號一幢新落成的商業大廈,原來娘子book了這裡2樓的一間食店,名叫喜鍋。聽到這一個名字,Step還以為是去食火鍋打邊爐,原來Step實在太膚淺了;這間喜鍋,大約只開張了1-2個月,食的就是最近大熱的蒸氣石鍋,所有食材,都會以『蒸』來烹調,甚麼煎炒煮炸炆焗燉,完全不會用(當然也可以生食);看完網上簡介之後,令Step更想知道『蒸』可以有甚麼美味的味道呢?------------------------------電梯一出,就是喜鍋,waitor按我們的booking帶我們入內就坐;Step的第一個感覺就是溫暖舒服,四周都用上了樺木的木板來做裝修主調;喜鍋巧妙地將木條打造成一間木屋的屋頂,中間由天花開始,木條向兩邊傾斜延伸,營造出一個又和諧又舒服的環境,令Step覺得自己就像坐在一間在繁華鬧市中的田園木屋餐廳,享受由大自然新鮮食材所烹調的美食;而近玻璃窗的位置,設有6-8人的卡位,卡位與卡位之間,用上了一些中國傳統門框或櫃門的圖案作屏風,又用上了富有中國古代色彩的

);

而近玻璃窗的位置,設有6-8人的卡位,卡位與卡位之間,用上了一些中國傳統門框或櫃門的圖案作屏風,又用上了富有中國古代色彩的燈飾,令人知道大家享用的就是中國傳統菜餚

大廳部份以4人檯為主,Step不得不讚喜鍋,檯與檯之間有著充足的空間,不會令客人感到擠逼
,也不會因鄰檯的蒸氣影響到其他人
,不過缺點當然是放置的檯數較少,所以大家要來吃的話一定要book檯,否則可以要等很長時間;
Step最愛的就是大廳天花的燈飾
,用上了中國傳統的竹製鳥籠來做燈罩,感覺就像回到香港60-70年代的茶樓一樣,不過美中不足的是缺少了雀仔吱吱的叫聲;
喜鍋的裝修擺設,愈是細心欣賞愈能明白設計師的箇中含意,Nice!!

事不宜遲,馬上看看menu先,除了有套餐可以選擇之外,也有不同的新鮮材料可以單點,各類海鮮、刺身、蔬菜、鮮肉、手打丸等可供選擇;
而Step覺得最特別的莫過於點心包點和特色籠仔糯米飯,這個即點即在你面前的蒸鍋蒸熟,就像高級版公仔點心一樣,有家中蒸點心的親切感覺
最後Step和娘子選擇了C套餐(每位800元),免除選擇困難症的煎熬

在等食的時間,讓Step介紹一下為何蒸氣火鍋最近如此大熱受歡迎:
其實無論是傳統或是現代的烹調理念,『蒸』最能保持食材營養價值,最能烹調出食材的原味和健康養生的菜餚;但大家不要以為『蒸』就是一門很簡單的烹調技巧,這個對食材品質要求和蒸煮時的火候都是非常嚴格,所以Waitor大多會為客人蒸烹,確保食材蒸烹時間適中
而石鍋本身,用上了天然原石用人手打造而成,用上清純蒸溜水加熱變成蒸氣,再蓋上來自雲南傳統的草帽形狀的鍋蓋;這個草帽鍋蓋以竹藤編織而成,重量感十足,因為鍋蓋編織得密不透風,既不會令鍋裡的水或汁在蒸煮時濺出,也有極強的保溫功能,而且竹藤還有吸收倒汗水之效,也可以均衡石鍋裡的蒸氣壓力。
而蒸氣石鍋比一般的湯底火鍋,有更高的熱量,最高溫度可高達380度,可以令食材在短時間內熟透,保持食材的原味和營養,能蒸出原汁原味
比起火鍋打邊爐更為健康,不上火不油膩不加味精,食材配料只需要新鮮,配以少量的調味,就可以蒸出原味真義,完全是有營健康

看到這裡,大家是否覺得『蒸』的好處很多呢!!

食材裡有很多材料都加入了蟲草花做配料,其實蟲草花含有豐富的蛋白質、氨基酸、維生素,而且在維化命A, B, C, D, E等含量都比菇類高

所以食用蟲草花有滋肺補腎、護肝、抗衰老、降壓、提高身體免疫力等功效;如配瘦肉、雞肉或螺片等一同烹煮,亦能補肺氣,增强體質,提升記憶力

所以放以蟲草花做蒸鍋配料,除了令食物味道提升,也是有用來強身補身之效,一舉兩得
!!

首先送來的是鮮腐竹新鮮排骨粥材料
。這個一定要先送來,因為要放在石鍋裡面;
鮮腐竹新鮮排骨粥
而煲這個粥是不用加水,只用蒸氣慢慢煲餚,也讓蒸煮其他食材時的精華肉汁可以流到鍋裡,令這個排骨粥可以集各方食材精華之大成,味道更為鮮甜美味
。期待最後食這個粥的味道如何(Step之後再講
)。
鮮腐竹新鮮排骨粥
放好鮮腐竹新鮮排骨粥材料在煲內,Waitor就在石鍋上放上鐵筲箕,其他食材就會放在這個筲箕上蒸煮。

三文魚刺身(4.5♥/5♥)
三文魚刺身
首先來的是厚切三文魚刺身,其實喜鍋除了食蒸氣石鍋外,也有活刺身可供選擇(不過只有三文魚和加州象拔蚌
三文魚刺身
套餐的三文魚刺身雖然只有每人兩片,但勝在厚切,份量不少;三文魚色澤鮮嫩,脂肪紋理整齊平均,入口口感豐腴,鮮味相當不俗,在口中的感覺除了綿綿油油外,還有一點入口即融的creamy感覺,Yummy Ichiban!!

Step食完之後很想再單點order,不過半磅要180元,價格不菲,果然是一分錢一分貨

堂蒸野生花竹蝦(4.5♥/5♥)
堂蒸野生花竹蝦
花竹蝦size未及一般虎蝦的size大隻和厚身,但串在竹籤後估計也有12-13cm左右
。Waitor說這個花竹蝦蒸大約3分鐘便可以進食;

其實Step一直都覺得蝦以清蒸最為鮮美,喜鍋用上花竹蝦而非虎蝦,除了花竹蝦價格比虎蝦貴之外,肉質也比虎蝦更鮮嫩幼滑,蝦味更濃郁,用來清蒸簡直完美
堂蒸野生花竹蝦
蒸起後Step立即扯開蝦頭,蝦膏雖有但不算多;再撕開蝦殼蝦腳,蝦肉肉質嫩滑,而且鮮味十足,蝦味比一般食開白灼蝦的更為香濃,再點一點辣椒豉油調味,蝦鮮味更為突出
;啖啖肉,Step要3口才可KO,正正正,一只真的不太夠喉呢

蟲草花蒸南非鮑魚(6頭) (4.5♥/5♥)
本來套餐配的是堂蒸奄仔蟹,但娘子和Step覺得食蟹,並不是我們食牠,而是牠食我們
(優雅進食有點難度),所以最後和Waitor改了這個蟲草花蒸南非鮑魚(6頭)
蟲草花蒸南非鮑魚(6頭)
Waitor說這個鮑魚由南非新鮮空運抵港,鮮味已經不容置疑,師傅只用上蟲草花和薑絲調味,盡量食鮑魚本身的鮮味;

6頭鮑魚size有娘子掌心般大,而厚度足有1.5cm
蟲草花蒸南非鮑魚(6頭)
用刀叉將鮑魚切開進食,入口時啖啖肉,肉質彈牙爽口,味道鮮美可口
鮑魚本身也帶有一點海水咸味,用薑絲辟除腥味,再用蟲草花增加海鮮的香味,Step沒有想到只用這2種配料就可以如此鮮味,原來美味就是如此簡單

薑蔥蒸美國大石蠔(4.5♥/5♥)
薑蔥蒸美國大石蠔
這個石蠔,蠔殼非常大,和Step食的法國生蠔有點不同;
薑蔥蒸美國大石蠔
入口時蠔的肉質非常嫩滑,肉身肥美略帶creamy,一樣有入口即融的感覺
;蠔的味道帶點咸味,配上薑蔥調味,除了能辟除腥味外,也令蠔的鮮味更為突出;
薑蔥蒸美國大石蠔
邊食蠔肉邊飲蠔殼上的蠔汁,完完全全是原汁原味
,好好味呀
!! 不太愛蠔的Step,真上愛上了這個薑蔥蒸美國大石蠔
薑蔥蒸美國大石蠔
食完後翻一翻轉蠔殼,發現了Step這只蠔殼上還有一個個小藤壺生在上面,這些藤壺生於海岸邊的岩石表面,證明這個生蠔真的是石蠔!!

堂蒸象拔蚌仔(4♥/5♥)
堂蒸象拔蚌仔
象拔蚌仔連殼上,師傅已經處理過,在一堆象拔蚌仔下面還放有粉絲,用薑蔥調味。
堂蒸象拔蚌仔
象拔蚌蒸前份量不少,但蒸後有點收縮了;象拔蚌肉質爽口彈牙富咀嚼感,鮮味不俗
,但相較之前的鮑魚和石蠔卻有點遜色;薑蔥調味,辟除腥味的同時也能提升象拔蚌的鮮味,而肉汁和粉絲混合一起後,配以一點辣椒豉油調味,粉絲份外鮮甜惹味,Nice!!

鮮沙薑蒸魚肚(4.5♥/5♥)
鮮沙薑蒸魚肚
套餐的蒸魚肚,每人會有4片,Waitor說蒸這味魚肚,一定要將所有沙薑碎放在筲箕上蒸,魚肚才夠入味;
鮮沙薑蒸魚肚
當Waitor拿起草帽鍋時,看到又肥又脹的魚肚,慢慢收縮變返魚肚片的感覺真的很特別
鮮沙薑蒸魚肚
魚肚入口時,口感既爽口又軟綿綿,再咀嚼時,又可以食到魚肚中間部份的魚膠,帶點黏黏的又有點煙韌,正正正;而魚肚中的沙薑味道卻恰到好處,再加上新鮮的魚肚本身也帶點咸味,三種味道加起來有一種Marriage感覺,Yummy!!

值得一提是喜鍋用的沙薑,和Step平時食的有點不同,平時食的沙薑會帶點辣味,而且味道濃郁,不是人人都能接受;但喜鍋用的沙薑卻味道適中沒有辣味,非常配合魚肚的原來鮮味,可看出師傅對食材非常了解!!

蟲草花蒸新鮮雞(4.5♥/5♥)
蟲草花蒸新鮮雞
據Waitor所講,他們用的是來自海南島的新鮮走地雞,雞的size大約為1公斤,原因太大隻的話肉質就不會嫩滑,再配以蟲草花、紅棗、薑片、大蔥、醬油等作調味;
蟲草花蒸新鮮雞
第一個給Step和娘子的感覺就好似一般所食的北菇蒸滑雞般,但食入口時味道口感卻截然不同
蟲草花蒸新鮮雞
本身雞size重量不算大,又是走地雞,雞肉肉質嫩滑鮮味,咀嚼時卻充滿質感;蒸煮後沒有過量的雞油出現,雞肉配以紅棗和醬油等醃制過,肉汁味道清甜,肉香濃郁,真的好味到停不了口
蟲草花蒸新鮮雞
不過這碟雞的份量以兩個來說會有點多,如果勉強KO所有雞肉的話,最後部份的粥有機會飽了而食一到呢!!

堂蒸和牛片(4.5♥/5♥)
堂蒸和牛片
這個來自澳洲的和牛,每一片師傅都切得有一定的厚度,每人4片;
堂蒸和牛片
Waitor說這個和牛片的出場時間要在蟲草花蒸新鮮雞之後,原因在筲箕上餘下的雞汁可以用作蒸和牛片的調味醬汁,令已經美味不己的和牛可以綿上添花
堂蒸和牛片
其實Step覺得就算不用雞汁調味也不怕,原因這幾片的澳洲和牛肉香鮮味濃郁;和牛片在蒸煮過後,入口感覺濕潤鮮嫩,肉汁依然保持,肉質沒有『鞋』或乾的感覺;
堂蒸和牛片
而肉汁在舌頭上慢慢浸出的感覺,既不油膩,又充滿著和牛肉香和雞汁鮮甜味道
,好好食
;Step第一次食蒸和牛,但覺得蒸的烹調法美味程度絕對不會輸給其他煮法,有驚喜!!

單叫一碟細和牛片要388元,如果想encore的話價錢絕對不菲呢
!!(套餐價錢較為合理呢

清蒸雜菌(4♥/5♥)
清蒸雜菌
清蒸雜菌相對Step之前的幾味餸來很清啖,雜菌沒有任何調味,只放了蝦乾來吊味,放在蒸籠上清蒸;
清蒸雜菌
雜菌清新鮮嫩,入口感覺爽脆有咀嚼感,雖然加了蝦乾,但Step感受不到蝦乾的鮮味,蒸鍋以這味作結真的很好,因食得太多肉類要食一點高纖食來來幫助消化外,味道清新清啖,不錯啊!!

鮮腐竹新鮮排骨粥(4.5♥/5♥)
終於來到最後一味,也是Step和娘子最為期待的,就是集各方精華之大成而煲餚而成的鮮腐竹新鮮排骨粥!!
鮮腐竹新鮮排骨粥
Waitor拿起筲箕後,看到粥水的顏色變成了金黃色,一看就知充滿著精華
鮮腐竹新鮮排骨粥
米本身還是一粒粒,不是煲得很綿很溶,但如果我們想食綿和溶一點的粥,可以再用蒸鍋煲長一點時間(其實這個粥已經煲2小時
);
我們急不及待裝了一碗試味,第一感覺,充滿著蟲草花蒸新鮮雞的味道,說實在一點,除了雞味和排骨味道,其他海鮮的鮮甜味有但不太明顯;不過,Step和娘子都覺得這個粥已經很好味道
鮮腐竹新鮮排骨粥
突然Waitor拿出了一壺湯,說給我們一個驚喜
,倒湯後再煲煮多5分鐘;
鮮腐竹新鮮排骨粥
Step和娘子立即試味,原本粥只有雞香和排骨味道,現在又多了魚湯的鮮甜味,鮮甜無比,再加上煲多了5分鐘,米也開始有點綿了,粥的口感更好;
鮮腐竹新鮮排骨粥
一問之下,這壺湯是喜鍋師傅每日新鮮餚制的秘制魚湯
,因為很多時食客未必會order很多海鮮來蒸煮,所以導致粥本身的海鮮甜味不夠,這個就是喜鍋師傅令石鍋粥底變得更美味的魔法!!

這麼好味道的粥,最後Step和娘子將全鍋KO!! (好飽
飯後生果 - 西瓜
食完免費付送的生果,最後埋單每人940元(連茶芥、醬油配菜及加一),雖然是娘子給Step的驚喜
,但驚喜之後的驚嚇就是Step埋單結帳

雖然價格略為高了一點,但Step和娘子都食得心滿意足,正所謂一分錢一分貨,材料的確是比其他火鍋或蒸煱高一班

我們祖國其實是世界上最早使用蒸氣來烹飪食物的國家,關於『蒸』的起源最早可追溯到古代的炎黃時代,人們就從用水煮加熱食物的原理中,發現了蒸氣也可以把食物煮熟,而且還可以保持食物的原有營養和味道。

但時至今天,食得有營健康,已經是香港大眾市民出外食飯時的選擇重點,而『蒸』這個烹調概念也開始令眾多酒樓食府接受,愈來愈多的蒸氣石鍋店開張;蒸氣石鍋打正旗號就是健康飲食,相信蒸氣石鍋的潮流只會愈來愈刺熱用上新鮮的食材,簡單的調味,蒸出原味真義,原來美味就是如此簡單,如此健康

Other Info. : 記得食前要BOOK枱啊!! 中午和下午茶時段,一籠一籠的點心會放在檯上的蒸籠即蒸,價錢與同區比極為合理,值得一試!!
2016-02-26
$940 (Dinner)
2016-04-07 693 views
I have family gathering almost everyweek and we were always trying to find some places to go for seafood. Today, we have come to TST for some steamed hotpot which I considered a healthier version of hotpot. We have got a private room since we have a big group of people. The restaurant is clean and neatly presented with its pure white cups and plates We were directed how to cook our seafood beforehand since each type of seafood has a different duration to have them cook completely. We have ordere
We have ordered some beef and fried tofu. They were all freshly cut and prepared for us. The thinly sliced beef was very tender with a strong meaty beefy taste which myself and my family really enjoyed.
Beef and fried tofu
Steamed Lobsters

Since we love seafood so we have also ordered some lobsters to steam. The lobsters were halved already when they were brought to us, and they were pre-seasoned with light chopped garlic. The sea water flavour was prominent coming through the fresh white meat from the fresh lobsters.
Steamed Lobsters
I found steamed hotpot very healthy with less oil since all the fat would have been dripped down from the tray. Also, you don't have to cook your food all in the same pot, also you don't have to share your 'soup' with all of your families or friends.

The seafood is fresh and quite big in size. I would consider this place worth a visit and I may come back again with my other friends next time.
2016-04-06
$400 (Dinner)
Beef and fried tofu
2016-03-30 2424 views
沒有想過,在酒鍋那個吃飯的晚上,我會遇上她。看看這句子你又以為我這個開頭係食正愛情故事的開頭,錯啦,她是我的妹妹。認識我食評都知,我得一個文青弟弟,何來多左個妹。她其實是我叔叔的大女,根據倫理關係科的解說,她都係叫我哥哥,我又係叫佢妹妹。嫲那邊較少見也少溝通,每年最多拜年和做冬見一次,上次在酒鍋食飯才知道原來妹妹都是在尖沙咀這邊上班,於是第二晚來到喜鍋吃飯,佢也來到join我,來catch up一下,這個晚上來到前排都hit過的喜鍋食飯,來個邊爐聚。和隔鄰的酒鍋同樣,這類擁有極高的樓底,雖然裝修沒有像酒鍋般的那種西餐的暗黑風味,但這裡相反卻是極重的中菜廳味道,那個光到不行的燈光,樓底極高的卡位,大大張可以吃滿漢全席的圓枱,還有那些魚缸,就是中國的色彩之濃味。一個熱愛腐皮的人當然會叫鮮腐竹新鮮排骨粥底,做過功課當然會叫這個湯底。看Mon chan的食評後我已經認定佢,這大概就是係openrice做功課的好處。可惜阿姐太快太熱心的關係,佢問都冇問就將所有粥的配料倒左過左,想影相都來不及。本來想叫佢地啲餐,但係似乎大多野食驚食唔哂,還是散叫好了。不用怕,一會兒食粥才影相吧。食得呢類鍋品通常都

沒有想過,在酒鍋那個吃飯的晚上,我會遇上她。

本來想叫佢地啲餐,但係似乎大多野食驚食唔哂,還是散叫好了。
不用怕,一會兒食粥才影相吧。

食得呢類鍋品通常都會叫貝殼裡食品,那些海鮮蒸發的汁把粥推上另一個味道,蒸象拔蚌仔和平時的不同,相信這裡是非常著重鮮味,蒸象拔蚌仔就像打真軍一樣,沒有調味沒有什麼特別多的古靈蒸怪的方式,就是把新鮮的象拔蚌味道由海洋帶到你嘴邊。
蒜蓉粉絲蒸紐西蘭蟶子的形式就較重手,無論是蒜蓉還是粉絲,也是濃烈一點,一點沙也沒有的蟶子是爽朗得如十多歲的青蔥短髮年代,當然蟶子的豐盛也是令到你吃得滿足的一個重要原因吧。
然後,就來到今晚的主角。我們很想很想吃蝦,於是不問價錢也要吃一口好味的蝦。
兩隻同筷子一樣咁大嘅蝦來到枱面,一隻花竹,一隻虎蝦,兩隻也是四十幾蚊一兩,老實說,價錢完全不是人人接受,但難得來到看到魚缸中生猛的蝦,沒辦法也要試下。
五分鐘的時間,從野生花竹蝦外貌未煮熟已經是很吸引,雖然女友也說殘忍,但是我話唔食就是對自己殘忍。蝦肉長長同塊面一樣大,那個肉的每啖都是像口中跳躍的滾動是不能言傳的,我以為我會愛死這個花竹蝦,點知原來黃雀在後。
新鮮大虎蝦,佢由頭到尾都係混身是勁,那些紋路當然沒有花竹蝦那麼漂亮,候佢嘅蝦膏基本上係貫穿整隻蝦的身體,蝦肉相對沒有花竹蝦咁爽朗,但這隻蝦的膏卻是佈滿全身,燈色的蝦膏基本上每啖都會咇膏出來,老人家常說,食大虎蝦啖啖肉仲鮮甜仲平,起碼個殼冇咁重....
訂枱每人送半份的波士頓龍蝦,蝦肉大件又食,雖然味覺冇頭先的蝦好,但是送得俾你,又點會可以輸呢。
蒜蓉蒸勝瓜就如蜜蜂竇一樣密麻麻,和之前食過蒸氣鍋一樣,點都要有菜,今晚的蒸勝瓜細粒得可愛,每粒都是水份和甜甜的青青美,蒜蓉的送爽絕對令其味道多一份可愛之處。
我想我會用洋蔥來形容這個菜,手打惠洲梅菜豬肉丸,你用口把佢一層層咬開,你會覺得越來越引人入勝,豬肉丸不是啖啖的肉,裡面的肉感唔係咁重,反而層層出不窮的有梅菜味和酒味從肉丸中散發出來,妹妹吃到這個後,都大叫美味記住,佢食過酒鍋的七彩丸都話好,呢個手打惠洲梅菜豬肉丸絕對值得你一吃。
到最後當然要食個鮮腐竹新鮮排骨粥,粥底比平時的都較濃和厚身,而腐竹㷛得稀巴爛,排骨的豬肉感雙管齊下令佢更鮮甜,而且我們三人食左兩碗都還要有剩。
多得粥底的熱辣辣和份量足,和妹妹談得更多,原來我很少注意爸爸那邊家人的所有,或者是從小爸爸就是嚴謹的代名詞吧,就算那邊的家人也好像沒有這樣親切,但可能一切也是習慣,就如愛海鮮的習慣也是這樣因為爸爸養成,食完粥底,還有不錯的海豆沙和桂花糕送,妹妹還是年青,繼續食,無難度。
縱然和他們不是太熟,但血還是濃於水,如果爸爸和我們一起吃應該會開心得多,但我想最開心是妹妹,有需要找我幫助的,你直接找我吧,自這餐飯後,不用每年等拜年才見我吧。
喜鍋 海鮮.點心.活刺身 蒸氣石鍋專門店

尖沙咀天文臺道8號2樓2號舖

2016-03-16
我們的結婚相終於可以到手了, 幸好結婚師朋友不付所托, 把大家都拍得美美為了慶祝一下3個月結婚紀念 ( ), 我地就去附近的蒸氣石鍋店, 一來未試過蒸氣火鍋, 二來聽說蒸氣火鍋比平時吃火鍋來得健康不上火的說~這間店的裝修還是走中高檔次的呢~我們叫了個海鮮蒸氣石鍋套餐(HKD 1600 兩位), 跟紅白酒或鮮橙汁1杯店員先來個鮮腐竹鮮排骨粥的材料來, 因為粥要先放石鍋底, 以蒸氣來弄熟煮粥, 而見店員完全沒有放其他任何調味料, 因為味道是靠之後我地蒸吃的每一樣海鮮及肉類, 其精華滴落石鍋底粥中以成, 諗起都好期待啊~弄好粥料, 才再上面蒸其他食材, 先來個堂蒸野生花竹蝦等蒸熟的同時, 先來個即吃的三文魚刺身, 這個刺身出奇地魚油十足, 入口即溶, 非常鮮美, 不比高檔日式刺身店遜色的說~蒸好花竹蝦, 花竹蝦肉質厚嫩, 充滿野生鮮蝦的味道, 不錯~套本身跟蟹的, 但我同相公都不吃蟹, 所以店員落單時就幫我地換個六頭鮑魚真係好大隻啊~ 以店在鮑魚上只放了幾片薑絲片及蟲草花來調味在沒有其他調味料下, 完完全全可以感受到鮑魚的完汁鮮美呢~另一完汁完味的作品, 薑蔥煎美國大石蠔加了少許薑蔥的大石

為了慶祝一下3個月結婚紀念 (
這間店的裝修還是走中高檔次的呢~

弄好粥料, 才再上面蒸其他食材, 先來個堂蒸野生花竹蝦
真係好大隻啊~ 以店在鮑魚上只放了幾片薑絲片及蟲草花來調味
在沒有其他調味料下, 完完全全可以感受到鮑魚的完汁鮮美呢~
另一完汁完味的作品, 薑蔥煎美國大石蠔
加了少許薑蔥的大石蠔, 其實我覺得淨生吃己經可以的了, 因為真 • 新鮮, 全無蠔腥味同時, 一咬蠔汁已經充滿腔中…
堂蒸象拔蚌仔, 爽口彈牙, 也是新鮮之選
女士滋陰養顏之品, 鮮沙薑蒸魚肚, 咬落去完全是食骨膠原的狀態, 膠質豐富, 爽口之餘也不失軟綿之感, 加上粒粒沙薑, 味道已經足夠~
蟲草花蒸新鮮雞, 店員說是來自海南的文昌走地雞, 怪不得肉質非常細膩有肌理感, 不能與平時只是谷肥就賣出去的農場雞比美 (我一邊吃這雞就一邊期待著我地的鮮腐竹鮮排骨粥, 我們在上蒸的海鮮肉類的精華全在這粥啊~~~)
肌腱分明的堂蒸和牛片, 肉質鮮嫩, 澳洲和牛蒸來吃在沒加其他調味來吃原來也不錯啊~
清蒸什菌, 香味十足的什菌, 也非常健康
壓軸出場~~~鮮腐竹鮮排骨粥, 集大成於一身的排骨粥, 不負我們所望, 鮮甜鮮美, 好好味啊~~~
最後食過西瓜, 非常健康有益又美味的一餐~

除了食材新鮮外, 服務也是高檔水準, 店員完全幫你去蒸食材分餸, 食完一道菜就換一個碟來吃, 我同相公只顧吃就好了~

2016-02-26
$800 (Dinner)
  • 鮮腐竹鮮排骨粥
  • 薑蔥煎美國大石蠔
  • 鮮沙薑蒸魚肚
2016-03-27 447 views
6仟幾食晚飯 我expect 要好好食。D海鮮無鮮味。食了3 個幾鐘,想死。D蝦貴到死, 2 仟幾但唔鮮 。 Food is either overbooked or 唔熟。👎👎👎👎👎👎搵笨冇下次
。👎👎👎👎👎👎搵笨
冇下次
2016-03-21 514 views
前排第一次食蒸氣火鍋 有一個幾唔錯既印象 所有蒸氣火鍋都會選一個粥 係食哂啲野之食的 因為食物既精華會落哂個粥 而我選左南瓜瘦肉做配料 蒸氣火鍋主要都係食海鮮 而今次呢間係可以利去魚缸度睇下邊樣新鮮生猛先落單既 幾唔錯 ! 我地點左南非龍蝦 開頭覺得價錢幾貴 但食落就覺得係值呢個價錢 因為咬落啲龍蝦肉好爽口彈牙 而且蒜茸並冇蓋過龍蝦既鮮味 真心好食 另外點左美國石蠔 配薑蔥蒸 蒸落分零鐘 好快就食得 食落 有少少海水味 亦好好好肉! 除左海鮮,我仲叫碟牛肉 食之前諗左好耐到底係蒸定係最後掉落粥度滾😂 原來都唔係 係用蒸氣好似煎咁 每邊十秒再反下就即刻食 食落有入口即溶既感覺 亦食到原汁原味既牛味 食落堅係有汁! 最後 食個粥雖然個粥底既料只係有排骨同南瓜 但之前食落既材料既汁都滴左落去 於是個粥就充滿海鮮既鮮甜味 味道好好! 呢一餐其實仲叫左好多野 質素都好好 對得住一分錢一分貨呢句說話 下次有特別日子都會再黎食飯!
前排第一次食蒸氣火鍋 有一個幾唔錯既印象

另外點左美國石蠔 配薑蔥蒸

蒸落分零鐘 好快就食得 食落 有少少海水味 亦好好好肉!

最後 食個粥

• 龍蝦,牛肉
2016-03-14 667 views
約了舊同學新年團拜,有人說新年要食好D,天寒地凍,就約去吃蒸鍋。舊同學試過一間在尖沙咀區名喜鍋,價錢略高但質素一流。新年流流,就豪一次吧。酒家在天文台道一幢商業大廈2樓。裝修得不錯,舊同學說才開張個多月,新束束很光猛,感覺很好。餐牌上有多款海鮮選擇,亦可到魚池自行挑選。我們四個女孩,胃納少,吃不了太多,只點了數款。蕃薯蜆 ($128/斤)見到有一種蜆名蕃薯蜆,很有趣的名字,就叫了一斤。部長說因為這種蜆很大隻,所以名蕃薯蜆。一斤有4隻,剛好每人一隻。蒸了數分鐘,蕃薯蜆全打開了口,蜆肉彈味鮮,一點也不老不靱,殼裡有些蜆汁,喝進口實在鮮美異常。美國大石蠔 ($58)有兩人不吃蠔所以只叫了兩隻。大石蠔果然非常大隻,看,比我手掌還要大。蒸好後蠔肉並沒有縮小變靭,吃進口軟腍多计,滿口腔都充滿了蠔的香氣。哈哈,那兩位不吃蠔的感受不到這幸福感覺,太可惜了。清蒸象拔蚌仔 ($78)象拔蚌只需蒸2分鐘。部長說象拔蚌易熟,如蒸太久會變靭。部長果然有經驗,象拔蚌既爽口又鮮甜,是我最喜愛的一道菜。鮮沙薑蒸魚肚 ($98)魚肚共有8件。都以沙薑粒先調好味。吃進口會咬到粒粒沙薑,很有趣。蟲草花蒸新鮮雞 ($188)

餐牌上有多款海鮮選擇,亦可到魚池自行挑選。
我們四個女孩,胃納少,吃不了太多,只點了數款。

蕃薯蜆 ($128/斤)
蕃薯蜆
見到有一種蜆名蕃薯蜆,很有趣的名字,就叫了一斤。

美國大石蠔 ($58)
美國大石蠔
有兩人不吃蠔所以只叫了兩隻。

清蒸象拔蚌仔 ($78)
清蒸象拔蚌仔

鮮沙薑蒸魚肚 ($98)
鮮沙薑蒸魚肚

蟲草花蒸新鮮雞 ($188)
蟲草花蒸新鮮雞
部長亦說酒家是用新鮮雞,不似其他酒家大多用冰鮮雞。果然吃下去雞有雞味,肉質比較結實有咬口。再加上以蟲草花,少許大頭菜和紅棗提鲜,味道不錯。

梅菜蒸芥蘭 ($98)
梅菜蒸芥蘭
過年吃得比較滯膩,所以點了盤青菜。原來菜也是放爐上蒸。我們要了梅菜蒸芥蘭,芥蘭沒有加任何調味,爽甜沒有渣,配上梅菜令其味道更豐富。

蕃薯排骨粥 ($68)
蕃薯排骨粥
最後到這餐的重點精華出場了。在蒸食物之前侍應先放米,蕃薯和排骨在蒸架下面,待所有食物蒸好,粥也煲好了。試一口,粥底綿滑,味道鮮得不能形容。當然啦,集合了眾海鮮的鮮味,這道粥絕對是精華所在。

新年時段,所有折扣優惠停用。埋單差不多千三元,每人約三百多。其實這也不算太貴,三百多元就可吃到如此好味海鮮,可真化算。新一年剛開始,就能吃到這麼美味的一餐,希望這年所有事情都順利美滿。
$300 (Dinner)
蕃薯蜆
清蒸象拔蚌仔
2016-03-13 533 views
最近都好興呢個食蒸海鮮,所以都同朋友試吓!最後去咗間特別D嘅,有蒸氣石鍋粥底嘅!多款生猛海產可以揀!一見到張枱就奇怪,點解放頂草帽係枱面!原來頂草帽係蒸氣石鍋個蓋!鍋蓋很重、很保溫,不過可以避免出現倒汗水!呢度嘅座位都好舒適、枱與枱之間都有一段距離,好寛闊!有圓枱也有卡位,如果人多仲可以有間房!食材嘅選擇有好多!清蒸海鮮、肉類、蔬菜、蒸飯、粥底......枱上面雖然放了很多調味料,但都冇機會用!因為食材已經夠新鮮及味道,本身已經係最好嘅調味料!唔知D海鮮及肉類要蒸幾耐唔緊要,個控制版寫得好清楚每樣要蒸嘅時間!但其實都唔需要操心,因為呢度係有專人服待嘅,只要你叫一叫D侍應,佢哋就會過來幫你蒸,蒸完又會自動走過來幫你夾起分好放係你面前!第一樣到嘅係我哋粥底嘅材料,南瓜同排骨!攞開頂草帽見到個石鍋真面目!係未開始食蒸海鮮之前,先準備蒸氣粥底!先放米!再放南瓜同排骨!未煮都覺得興奮,鍋底的米和排骨一定吸盡海鮮及肉汁嘅精華,而且煮上一段時間,一定好綿密!好期待!第一樣上塲嘅係......游水花竹蝦隻,大過我隻义!其實咁大隻嘅游水花竹蝦香港好少機會買到,就算買到每隻都要2、3百蚊!而已真係好新鮮生
多款生猛海產可以揀!
第一樣到嘅係我哋粥底嘅材料,南瓜同排骨!
攞開頂草帽見到個石鍋真面目!
係未開始食蒸海鮮之前,先準備蒸氣粥底!先放米!
再放南瓜同排骨!
而已真係好新鮮生猛,放落去蒸嘅時候仲郁咗一吓!我即刻叫侍應戴返好頂草帽,唔好俾我見到!
呢隻花竹蝦至少都有6、7兩!蝦味濃郁、肉質結實帶爽,鮮香清甜!
蝦頭嘅部位都好多膏,鮮甜而味甘!
再嚟日本北寄貝!
記得千萬不要把貝殼中的水倒走,這是海鮮味道最天然嘅調味劑!應該連同海鮮一齊吃掉!
北寄貝肉厚,味道濃郁、爽脆鮮甜,海鮮嘅香味一邊食一邊散發出來!
清蒸象拔蚌仔,未蒸之前好細心已經切好絲,仲放咗D薑蔥!仲有粉絲!
我好少係外面食呢種象拔蚌仔,味道微甜、腍中帶爽!最後當然唔可以忽略墊底嘅粉絲啦,粉絲吸哂拔蚌仔嘅精華,鮮甜無比!
食完海鮮,我哋有再食肉類,反而叫咗個梅菜蒸菜心!蒸之前侍應仲好細心咁問我哋需唔需要蒸腍D,定有冇咁腍!我哋決定要腍D!
呢度嘅微甜帶鹹香,脆嫩爽口,再配上鮮嫩嘅菜心,真係食唔停口!
侍應見我哋D菜食得七七八八,主動幫我哋加魚湯開始煲個粥!
粥底本身係鍋底已蒸煮了一段時間,已經煮開咗,所以加咗魚湯之後好快就可以食得喇!
侍應見到個粥已經煮好,又好快手咁幫我哋分好!
因為係用魚湯煮嘅關係,吸盡海鮮及肉汁嘅精華,本身已經夠鮮味!再加上南瓜嘅甜味,同肉類嘅鮮甜!這鍋粥係由海鮮、肉類、蔬菜三樣嘅味道結合而成,真係鮮甜無比,最天然嘅味道,就算食到好飽都好想追食!而且煮咗一段時間,好綿密!
我哋亦叫咗一支白酒用嚟配海鮮,我支酒味道比較清淡,用來配海鮮好合適!一般來說Sauvignon Blanc我覺得會太酸,但這一支甜、酸與果味都很平衡!
2016-03-04
$900 (Dinner)
2016-03-09 459 views
從來冇寫過食評,但昨晚食過之後,實在覺得唔抵,不吐不快!之前在其他店都食過幾次蒸鍋,見呢間店格局幾好又新淨,又有好多好食評,於是相約姐妹慶祝三八婦女節。店鋪的格局同服務都可以,但估唔到食物質素咁差勁,主打既然是蒸海鮮,點解D海鮮可以咁差,同收費完全不合比例。首先蒸番薯蜆,$168 五隻,完全沒有鮮味,而且可能蒸過頭,有點韌再來花竹蝦 (全晚最好的一樣),但 $250一隻,其實好貴跟住係開邊龍蝦 (係送的),雖然是送的,都冇理由肉質霉霉地嘛象拔蚌刺身 $888, 顏色黑黑地,重有一股泥味,向部長投訴,佢換過一條來,但依然一樣,我地只係食在三分一,部長重話呢D貨係咁喎,不能跟加拿大品種相比,我都知唔可以跟加拿大品種比較,但都唔可以咁難食嘛接著是蟶子皇 $68 一隻,重衰過我自己在街市買,又瘦又劏唔乾淨,又係一股泥味六頭鮑魚 $88一隻,完全冇鮮味最搵笨係跟住呢幾樣 …半隻順德污糟雞 $288 ,一睇就知冇半隻,五個人每人只有好少,大家都冇食到食脾,唔通呢隻雞冇腳?只有好多大頭菜,鹹到死。梅菜蒸菜心 $108,梅菜冇味,菜心冇味,乾柴柴最後個南瓜排骨粥 $128 (我之前喺其他店食蒸鍋,最好
從來冇寫過食評,但昨晚食過之後,實在覺得唔抵,不吐不快!

再來花竹蝦 (全晚最好的一樣),但 $250一隻,其實好貴
六頭鮑魚 $88一隻,完全冇鮮味
最搵笨係跟住呢幾樣 …
梅菜蒸菜心 $108,梅菜冇味,菜心冇味,乾柴柴
最後個南瓜排骨粥 $128 (我之前喺其他店食蒸鍋,最好味就係個粥,蒸完海鮮食好鮮味),竟然最後要加魚湯再煮喎,真奇怪

加埋酒水、茶芥,總共食左$4486,超貴又唔好吃,永無下次幫襯
2016-03-08
$900 (Dinner)