2024-10-23 261 views
大圍人一定識嘅老字號小食店❣️今次星期六過嚟 終於見識到啲人潮啦 咁多人幫襯嘅原因我實測完啦 果然係好味又性價比高‼️首先值得一提嘅係就算有長長嘅人龍幾咁好生意 老闆娘同伙記都好好禮貌 好有溫度💕(響尖沙咀試過所謂打卡小食店係幾咁冇禮貌同難食🙄)仲有呢度嘅感覺都好乾淨企理講返食物 真係超級多元化 勁多款式 口痕食嘅有 醫肚嘅都有 輕食又得 飽肚又得今次我純粹拎返屋企加餸 咁就冇點到車仔麵、糯米飯、豬油渣麵等等啦❣️煎釀三寶 點咗紅腸、魚蛋、尖椒、豆腐之外 呢度最特別嘅就係有鮮冬菇同埋西蘭花嘅選擇啊 魚肉好彈牙之外 每一粒都係重量級 我就最鍾意鮮冬菇嘅呢個配搭 係嶄新嘅口感 另外仲點咗一隻韓式炸餃子添 外皮脆卜卜勁好味❣️滷水雞髀 呢隻簡直係king-size 仲大過我隻手掌✋ 滷水汁好香口 成隻雞髀都浸得好夠入味 雞肉好嫩滑 ❣️串燒(豬頸肉、雞肉) 雖然本身已經燒熟咗 只係點嘅時候再翻熱同加調味粉 但肉質唔會因為咁樣而好老 食落依然有肉汁 外層燒到焦糖色恰到好處 仲有超級多款式嘅調味粉俾大家選擇 (目測有成八款㗎😆) ❣️魚蛋燒賣 燒賣有魚肉香但食唔到肥豬肉粒正合我意
大圍人一定識嘅老字號小食店❣️
今次星期六過嚟 終於見識到啲人潮啦
咁多人幫襯嘅原因我實測完啦 果然係好味又性價比高‼️

首先值得一提嘅係就算有長長嘅人龍
幾咁好生意 老闆娘同伙記都好好禮貌 好有溫度💕
(響尖沙咀試過所謂打卡小食店係幾咁冇禮貌同難食🙄)
仲有呢度嘅感覺都好乾淨企理

講返食物 真係超級多元化 勁多款式
口痕食嘅有 醫肚嘅都有 輕食又得 飽肚又得
今次我純粹拎返屋企加餸
咁就冇點到車仔麵、糯米飯、豬油渣麵等等啦

❣️煎釀三寶
點咗紅腸、魚蛋、尖椒、豆腐之外
呢度最特別嘅就係有鮮冬菇同埋西蘭花嘅選擇啊
魚肉好彈牙之外 每一粒都係重量級
我就最鍾意鮮冬菇嘅呢個配搭 係嶄新嘅口感
另外仲點咗一隻韓式炸餃子添 外皮脆卜卜勁好味

❣️滷水雞髀
呢隻簡直係king-size 仲大過我隻手掌✋
滷水汁好香口 成隻雞髀都浸得好夠入味 雞肉好嫩滑

❣️串燒(豬頸肉、雞肉)
雖然本身已經燒熟咗 只係點嘅時候再翻熱同加調味粉
但肉質唔會因為咁樣而好老 食落依然有肉汁
外層燒到焦糖色恰到好處
仲有超級多款式嘅調味粉俾大家選擇
(目測有成八款㗎😆)

❣️魚蛋燒賣

❣️滷水墨魚🦑
呢種橙色嘅滷味真係買少見少啦
食落墨魚有滷水香得嚟 口感彈牙 食唔停口
2024-10-14 245 views
呢間大圍小食由1998年開業至而家,一出地鐵站就係,相信好多人都食過!價錢算平,份量多,放假就係要瘋狂地食。📌煎釀三寶件件都mega size真係好驚喜!超飽。📌陳皮魚蛋&燒賣個特製醬辣得過癮,魚蛋燒賣彈牙。📌肉碎銀針粉配自製辣菜脯銀針粉好滑好好妖,同肉碎辣菜脯好夾。🐟生菜魚肉碗仔翅好多魚肉,碗仔翅好濃味。📌臭豆腐 、串燒豬頸肉&雞肉、炸大腸、司華力腸第一次食港式臭豆腐,個皮炸到好脆,點埋辣醬都幾好食!串燒豬頸肉好爽脆,好好食。司華力腸就超大條。三個人食真係飽到一個點。🥢大圍小食 🌏大圍富嘉花園22號地舖
價錢算平,份量多,放假就係要瘋狂地食。
📌煎釀三寶
件件都mega size真係好驚喜!超飽。
📌陳皮魚蛋&燒賣
個特製醬辣得過癮,魚蛋燒賣彈牙。
📌肉碎銀針粉配自製辣菜脯
銀針粉好滑好好妖,同肉碎辣菜脯好夾。
🐟生菜魚肉碗仔翅
好多魚肉,碗仔翅好濃味。
📌臭豆腐 、串燒豬頸肉&雞肉、炸大腸、司華力腸

三個人食真係飽到一個點。
🥢大圍小食
🌏大圍富嘉花園22號地舖
2024-10-11 257 views
今日收工一班同事上去其中一個同事屋企玩,我哋覺得好多餐廳外賣都好一般,醒起地鐵站附近嘅大圍小食!我哋決定買返去食!小食店門外經常都站滿人,可見幾受歡迎!以小食店來說,食物的選擇多得驚人!我們各自都選了自己想吃的,再一起分享!燒賣魚蛋必食!魚蛋係陳皮魚蛋,辣汁出色,嗜辣朋友會好鍾意!滷水雞髀好入味!第一次食狗仔粉,真係唔係有好多地方可以食到,湯底唔味精,狗仔粉有咬口,煙煙韌韌,加埋勁辣菜脯,好惹味!炸大腸外脆內軟,處理得好乾淨!推薦串燒!豬頸肉串燒同埋雞肉串燒都燒得好夠火候,好惹味!煎釀三寶勁多人叫!佢嘅鯪魚肉冇雜質,第一次見有西蘭花!最鍾意豆腐同大魚蛋!魚肉碗仔翅好足料!魚皮餃嘅紫菜湯好清甜!估唔到會有臭豆腐!好耐冇食過!就算外賣返到去都仲keep到脆口,加甜醬辣醬,依家諗起都好想食!呢間小食店咁受歡迎真係有原因!

我哋決定買返去食!
小食店門外經常都站滿人,可見幾受歡迎!
以小食店來說,食物的選擇多得驚人!
我們各自都選了自己想吃的,再一起分享!
燒賣魚蛋必食!

魚蛋係陳皮魚蛋,辣汁出色,嗜辣朋友會好鍾意!
滷水雞髀好入味!

炸大腸外脆內軟,處理得好乾淨!
推薦串燒!豬頸肉串燒同埋雞肉串燒都燒得好夠火候,好惹味!

魚肉碗仔翅好足料!魚皮餃嘅紫菜湯好清甜!

呢間小食店咁受歡迎真係有原因!
2024-09-17
$40 (Dinner)
2024-10-09 212 views
今晚經大圍返屋企,俾佢啲魚蛋燒賣飄香,引到流晒口水。決定破戒食次宵夜。原來夜麻麻都有好多人同我一樣,排長龍喺度買小食。呢間小食店喺度開咗好多年。多數做街坊生意。小食種類繁多,我最鍾意就係食魚肉燒賣。係小食店嘅燒賣!酒樓嗰啲我反而唔鍾意食。老闆話佢哋啲燒賣汁係自家研製,濃縮嘅辣汁可以掛喺燒賣上。通常出邊賣嗰啲都係甜豉油。所以幫襯開呢間小食店我一定會買佢哋啲燒賣,再加自家製濃縮辣汁。串燒大大串,真心抵食嘅。外表燒到金黃,肉質滑嫩,味道非常香濃。醬汁恰到好處,帶有少少微辣。炸雞髀外脆內嫩,外皮炸得好乾身。雞肉鮮美多汁。燒魷魚烤得恰到好處,表面微焦,肉質彈牙,搭配特製醬汁,簡直係完美嘅搭配。同老闆傾咗幾句知道佢係好用心去做每一款小食。聽完佢對於製作過程嘅執着都大為感動。所以我一定支持香港本地小食!
2024-09-18 233 views
夜麻麻仲一出大圍地鐵站。見到好多人排隊。仲要係派錢添,原來係嗰個係等住識少食宵夜。原來有臭豆腐,好正哦,臭豆腐啊!不過香港的臭豆腐係黃色!類似台灣嘅臭豆腐。其實唔係好臭。都幾蘇香!仲有就係我最中意嘅大腸好麻啊,好腍口啊。洗得好幹淨。大舊大舊好大口!然後居然仲有串燒喎。腸仔啊,牛🐮丸仔啊,夠香口!然後又變咗傳說中的老板。長頭發木村拓哉咁嘅樣。好靚仔啊!有聽過我喺旺角都有分店喎,下次去幫襯下先。加油啊
然後居然仲有串燒喎。腸仔啊,牛🐮丸仔啊,夠香口!
然後又變咗傳說中的老板。長頭發木村拓哉咁嘅樣。好靚仔啊!
有聽過我喺旺角都有分店喎,下次去幫襯下先。加油啊

• 臭豆腐
  • 串燒豬頸肉
2024-09-03 506 views
早兩日幾個朋友上去住喺大圍嘅朋友屋企玩,佢介紹我哋呢間小食老店,於是我哋就買咗一大堆小食去佢會所食。呢間小食店喺正大圍港鐵站對面,初初以為啲嘢食會好貴,點知原來性價比好高,超抵食!除咗平時啲街邊小食,呢度仲有車仔麵、狗仔粉、銀針粉呢啲飽肚嘢食,呢間鋪仲開到好夜,簡真係大圍嘅宵夜之選。我哋總共4個人,叫咗勁多小食,差啲食唔哂,最後食到超級飽。⭐煎釀三寶⭐陳皮魚蛋⭐燒賣⭐炸大腸⭐臭豆腐⭐鹵水雞髀⭐生炸雞髀⭐生菜魚肉碗仔翅⭐生菜魚皮餃⭐串燒⭐肉碎狗仔粉每樣野都唔錯,我最鍾意佢嘅串燒,燒都好香,而串燒豬勁肉好爽口,食落一啲都唔乾。鹵水雞髀就鹹中帶甜,醃得好入味。煎釀三寶亦都有好多款,每款都大大件,魚肉幾彈牙。碗仔翅勁大碗,所以再食的話,叫細碗就夠。狗仔粉非常足料,好多冬菇、肉碎,個湯仲充滿蝦米味,狗仔粉份量好多,食落煙煙靭靭,幾好味。呢間小食咁抵食,下次去開大圍一定會再幫襯。

我哋總共4個人,叫咗勁多小食,差啲食唔哂,最後食到超級飽。

⭐煎釀三寶
⭐生菜魚肉碗仔翅
⭐生菜魚皮餃
⭐串燒
⭐肉碎狗仔粉

鹵水雞髀就鹹中帶甜,醃得好入味。
煎釀三寶亦都有好多款,每款都大大件,魚肉幾彈牙。
碗仔翅勁大碗,所以再食的話,叫細碗就夠。

呢間小食咁抵食,下次去開大圍一定會再幫襯。
2024-08-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2024-08-30 377 views
今次要介紹嘅就係呢一間大圍20年嘅小店,你講得出嘅小食都有得食😎😎 每當行過既時候都會見到好多人排隊幫襯👍🏻👍🏻 好犀利! 我覺得最好食既孖寶,一定係陳皮魚蛋+燒賣!!! 陳皮回甘,魚蛋彈牙燒賣煙韌有彈性,加埋佢嘅自家辣醬,港式小食之選當然唔少得既仲有佢哋既煎釀三寶,他們的三寶價錢不算很貴,款式都幾多,除了有平常時常見到的青椒、茄子、豆腐、魚蛋、紅腸等款式,仲會有西蘭花🥦🥦 認真有新意👍🏻炸雞髀,以及串燒雞肉和豬頸肉等,都是香港小食的經典代表作。九款味道:孜然、川椒、七味、黑椒、咖喱、香茅、辣椒、蜜糖同沙嗲任君選擇,總有一款啱你心意。我試咗沙嗲加蜜糖,落單後在你面前烤,鮮艷亮澤,睇到流晒口水!韭菜大腸豬紅推薦!!大碗 份量十足!豬大腸乾淨軟腍,配脆韭柔口感味道一流臭豆腐好臭好正!搭配辣椒醬食更佳~碗仔翅魚肉好足料的碗仔翅,口味濃度適中,仲加咗魚肉,好飽肚

韭菜大腸豬紅

臭豆腐
好臭好正!搭配辣椒醬食更佳~

碗仔翅魚肉
好足料的碗仔翅,口味濃度適中,仲加咗魚肉,好飽肚
已經好多年冇食過臭豆腐同炸大腸,咁啱聽日有個演出, 夾band之前買啲小食 同朋友一齊食!!!之前經過大圍火車站已經見到呢間舖頭好多人, 今日嚟到都係滿庭若市🐰🐰🐰果然係性價比高嘅多年老店👶🏻👶🏻👶🏻⭐⭐⭐煎釀三寶之前見到啲食評推介個個都會叫煎釀三寶, 果然好有驚喜, 因為之前都冇見過會有西蘭花係煎釀三寶度😂😂😂amazinggg有位好食得辣嘅朋友都話佢嘅青辣椒 超級超級夠辣😂😂😂 每一件都好大舊,大滿足⭐⭐⭐👉🏻紫菜魚皮餃除咗有好多隻大大隻嘅魚皮餃之外, 紫菜都非常知足料👍🏻👍🏻👍🏻👉🏻沙嗲串燒豬頸肉個人覺得呢個串燒幾出色,燒汁好味之外,口感香脆⭐⭐⭐👉🏻正宗古法臭豆腐Wow 好耐冇聞過,一打開,係依個味啦!!!加埋甜醬,正!!!👉🏻椒鹽炸燒賣因為太趕自己落唔夠椒鹽!!可惜!!!👉🏻港式炸大腸都好大粒酥脆內軟🐰🐰🐰👉🏻大碗仔翅都叫左好多少食,估唔到佢嘅大大碗仔翅真係好大盛!!!😂😂😂 想乜都試下嘅朋友其實叫細碗夠了😂😂😂

⭐⭐⭐煎釀三寶
👉🏻紫菜魚皮餃
👉🏻沙嗲串燒豬頸肉
個人覺得呢個串燒幾出色,燒汁好味之外,口感香脆⭐⭐⭐
👉🏻正宗古法臭豆腐
👉🏻椒鹽炸燒賣
因為太趕自己落唔夠椒鹽!!可惜!!!
👉🏻港式炸大腸
都好大粒酥脆內軟🐰🐰🐰
👉🏻大碗仔翅
  • 串燒
呢間食店長期都咁多食客幫襯,除了大件夾抵之外,最重要系好食,口味夠地道。位於大圍站對出嘅大圍小食,最少幫襯咗十幾年,佢個魚蛋、燒賣仲攞過獎。如果鍾意食辣,必定要去試佢個秘製辣醬,好惹味,辣得好過引,食過系會掛住嗰種好食。阿媽話今晚有幾位內地既親戚嚟屋企作客,叫我打幾個外賣加菜,即刻諗到香港地道小食,每款買D,呢個大雜匯不得了,煎釀三寶、辣魚蛋、燒賣、串燒、豬大腸、牛拍葉、生菜魚肉、土魷、鹵水、生炸大雞脾,臭豆腐,水魷....等,個個食到樹起手指公,吃光大圍小食,反而剩咗阿媽煮嘅菜😂。佢地話有食過香港既街頭小食,但無見過份量咁足咁大件,煎釀三寶件西蘭花大大梳,魚肉大大片,狗仔粉超足料,豬頸肉串燒勁爽,豬大腸外皮炸得好香,魚蛋彈牙,仲叫我教佢地點去,自己要再去掃1次貨,因為我每款小食要1份,佢地唔夠喉。

2024-08-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 臭豆腐
  • 燒賣
  • 串燒豬頸肉
  • 陳皮魚蛋
  • 炸大腸
  • 狗仔粉
  • 串燒
2024-07-31 267 views
大圍的這家小店相信係大家太熟悉因為佢實在提供大量種道地的香港小吃,包括煎釀三寶、狗仔粉、魚蛋燒賣、臭豆腐和韭菜豬紅等,仲要個個都好好食,所以喺大圍嘅老字號,而且性價比非常之高#煎釀三寶 他們的三寶中實在太多元化,必定推介豆腐煎餃傳統的茄子尖椒還有香菇等等### 狗仔粉這家的狗仔粉做得很地道,麵條彈牙,汁汁濃郁,加上飽滿的蝦仁,整體口感十分豐富。湯頭香濃,湯汁入口回甘,吸滿湯汁的粉回味無窮。#串燒 豬肉雞肉,任你選擇仲有唔同嘅粉俾你揀司華力腸燒到外脆內軟啖啖肉燒賣魚蛋萍萍無奇嘅燒賣魚蛋加埋佢哋嘅B仔辣椒醬食即刻別有一番風味難怪拎𡘾### 臭豆腐臭豆腐外酥內嫩,香氣撲鼻,配上特製醬汁,甜辣開胃,雖然有些許臭味,但並不刺鼻,而是恰到好處的香氣。### 韭菜豬紅新鮮的韭菜與柔軟多汁的豬腸搭配,韭菜脆嫩,豬肉鮮美,醬汁恰到好處,回味悠長
大圍的這家小店相信係大家太熟悉

#煎釀三寶

### 狗仔粉

#串燒
豬肉雞肉,任你選擇仲有唔同嘅粉俾你揀
司華力腸燒到外脆內軟啖啖肉

燒賣魚蛋

### 臭豆腐
臭豆腐外酥內嫩,香氣撲鼻,配上特製醬汁,甜辣開胃,
雖然有些許臭味,但並不刺鼻,而是恰到好處的香氣。

### 韭菜豬紅

2024-07-18 265 views
每次經過呢間大圍小食都會忍唔住買D野食, 因為佢既選擇真係太多!總會揀到一樣岩既野食😋一眼望埋去, 已經見到好多唔同款式既小食, 例如煎釀三寶, 咖哩魚蛋, 串燒, 碗仔翅, 鹵味......真係超級豐富👍🏻我地買左幾樣野返屋企做下午茶😆煎釀三寶: 見佢個員工不停咁炸起, 拎到返屋企, 每件都仲熱辣辣同夠新鮮, 真係抵讚!我尤其鍾意佢個魚蛋, 好似拳頭咁大 , 真係好抵食🥰咖哩魚蛋拼燒賣:店員好好幫我咖哩汁另上!佢個咖哩汁又夠辣又夠香😝魚肉碗仔翅:佢D魚肉份量夠晒多, 碗仔翅都好足料, 有埋冬菇絲, 好好味😍炸大腸: 呢個一定要叫, 外皮炸得相當炸, 入面仲煙煙韌韌, 好高質🫶🏻仲叫左燒豬頸肉, 即叫即燒, 仲落左D醬汁,真係有HEART☺️
我地買左幾樣野返屋企做下午茶😆

2024-07-14
Tea
2024-07-16 251 views
大圍呢一間老字號真係每次行過必食,買嘅過程快靚正,店員嘅服務態度仲好好,真係值得一讚👍🏼❣️魚蛋 燒賣 食過咁多間個人覺得呢一間嘅魚蛋最好食!尤其是佢個秘製辣醬,就算唔係好食得辣嘅,我都又要辣又要食😆仲要辣得來好香,越食越過癮❣️韭菜豬紅大腸蘿蔔呢樣亦係必點之選!大腸煮到好淋唔會韌,蘿蔔好入味,唔會有渣😋食到一口接一口,價錢又抵又大碗,啱晒我呢啲打工仔🤩❣️炸大腸喺最肚餓嘅時候真係好需要有啲咁邪惡嘅食物揸住立即食😆炸得超香口!不過略嫌大腸有啲韌🤏🏼但絕對係可以接受嘅範圍👍🏼❣️串燒串燒都係第一次食,燒豬頸肉大大串超吸引!肉質唔會淋又咬口🥰仲有蜜糖同孜然粉調味,冇得輸!司華力腸梗係比我想像中好食!亦係必食之選😋🛎熟食嘅湯可以另上,咁樣外賣返到屋企就唔怕淋晒啦😉

❣️魚蛋 燒賣

❣️韭菜豬紅大腸蘿蔔

❣️炸大腸

❣️串燒

🛎熟食嘅湯可以另上,咁樣外賣返到屋企就唔怕淋晒啦😉

2024-07-06
Dinner
2024-07-07 228 views
去咗圍方行街,臨走之前去呢間老字號嘅小食店買外賣返屋企,同一班朋友睇波一齊食。小食店應有盡有,諗得出啲街頭小食都有得賣。最吸引我就係臭豆腐,最鍾意食臭豆腐,越臭越正🙈呢度啲臭豆腐仲配上鉅利醬園嘅甜醬同埋豆瓣醬,外面香脆裏面柔軟,好滋味。另外小食店必備嘅魚蛋、燒賣、煎釀三寶呢度梗係有,我哋每樣買咗啲。魚蛋係陳皮魚蛋,煙煙韌韌,加上舖頭特製嘅辣汁,香辣惹味。魚肉燒賣就正常發揮,煙煙韌韌。煎釀三寶其實唔止三寶,我哋每樣執啲,有釀青椒、釀紅腸、釀豆腐、釀西蘭花、釀冬菇、仲有炸鯪魚球同埋炸餃。我仲叫咗蜜糖燒豬頸肉,真係即叫即燒,豬頸肉厚切,肥美甘香,配上甜甜嘅醬汁,絕配。燒黑椒牛丸都正,夠晒黑椒味。肉碎狗仔粉最正係店舖自製嘅辣菜譜,肉碎加上蔥花再加爽脆辣菜譜,令到味道即時提升,狗仔粉軟滑,連湯一齊食好易入口。另外仲叫左生菜魚肉同埋碗仔翅,今次真係過足口癮,我諗得出嘅小食呢度大部份都有齊。

2024-07-04 145 views
今日放工好想食魚蛋,於是買一串辣魚蛋($12)嚟試,唔食辣既可要求唔辣,我食辣既緊係揀辣。辣魚蛋一串有10粒,估唔到買一串魚蛋都用透明膠兜仔裝住,舖頭真係幾肯揼本。魚蛋係陳皮魚蛋,細細粒,呢款魚蛋配辣醬最正。辣醬係辣得嚟有啲咖喱味,似係自製,辣味香得嚟有少少後勁,對我嚟講唔算太辣,如果唔係要留肚食飯,會想試埋椒鹽燒賣。呢間值得推介,真係好好味,見到舖頭有賣埋車仔麵,等天氣無咁熱會買外賣返去食,下次會再嚟試其他款。

,對我嚟講唔算太辣,如果唔係要留肚食飯,會想試埋椒鹽燒賣

2024-07-04
TakeAway
$12 (Other)
  • 陳皮魚蛋
2024-07-01 96 views
大圍小食出開大圍就諗起呢間野 大圍小食係屬於大圍既小食呀🤣次次係D出口出都會睇到呢間野聽聞佢係大圍嘅老字號小食店所以次次都好想食今次終於有時間 買左煎釀三寶食$4/件 $20/5件不停俾呀姐善意Upsale 好好笑買多兩件送飲品🤣 唯有講好啦咁食多幾件啦 反正都好想食件件都幾大件 仲整得好Juicy試叫一件虎皮尖椒 辣得好爽但幾個人只食到一條 頂唔住🤣🤤好食指數:10/10👛抵食指數:9/10🪑好坐指數:掃街🤓再食指數:高
大圍小食

出開大圍就諗起呢間野 大圍小食
係屬於大圍既小食呀🤣
次次係D出口出都會睇到呢間野
聽聞佢係大圍嘅老字號小食店
所以次次都好想食

今次終於有時間 買左煎釀三寶食
$4/件 $20/5件
不停俾呀姐善意Upsale 好好笑
買多兩件送飲品🤣 唯有講好啦
咁食多幾件啦 反正都好想食