2022-07-21 158 views
呢度有各式各樣既傳統糖水, 仲有啲fusion 左而家後生仔鐘意既元素添, 重點係真係好抵食🤩雙圓椰汁西米露🥥($26)椰汁味好香, 西米好煙韌, 雙圓即係由台灣空運直送味道好濃郁既芋圓同蕃薯圓, 好正😙大良燉鮮奶🥛($22)奶味好香濃幼滑, 係偏挺身完全係真材實料🤩呢度既糖水CP值過, 除左堂食之外都有好多人買外賣, 大家黎開荃灣都要幫襯下💛

雙圓椰汁西米露🥥($26)

大良燉鮮奶🥛($22)
奶味好香濃幼滑, 係偏挺身完全係真材實料🤩

2022-07-16
$25 (Last Night Supper)
  • 大良燉鮮奶
  • 雙圓椰汁西米露
2022-05-23 340 views
📍 📍 大良鴻輝記 (荃灣)荃灣川龍街8號舊式中式糖水舖,店面無乜特別,但係佢啲糖水真係性價比極高,大部分都唔過30蚊。👉 芝麻糊💰22😋😋😋😋/5芝麻糊真係好滑,不愧為招牌之一,甜度又適中,唔會過分甜得黎又有濃濃嘅芝麻味。👉 薑茶湯圓💰19😋😋😋/5同芝麻糊比有啲比下去既感覺,個湯圓皮太厚、薑茶聞落去好濃但食落去又冇乜薑味、但湯圓芝麻餡都幾香👉大良燉鮮奶💰22😋😋😋😋/5無話加蓮子,但店家放左啲蓮子係面,好彩我都ok🤗鮮奶味濃郁,非常滑,甜度適中!回頭:yes 呢個價錢食到咁傳統的味道!#kermit食在荃灣

📍 📍 大良鴻輝記 (荃灣)
荃灣川龍街8號

👉 芝麻糊
💰22
😋😋😋😋/5
芝麻糊真係好滑,不愧為招牌之一,
甜度又適中,唔會過分甜得黎又有濃濃嘅芝麻味。

👉 薑茶湯圓
💰19
😋😋😋/5

👉大良燉鮮奶
💰22
😋😋😋😋/5

回頭:yes 呢個價錢食到咁傳統的味道!

#kermit食在荃灣
2022-01-21 471 views
星期六晚上完堂返屋企, 心思思想食熱辣辣嘅中式糖水。諗返住咗荃灣幾年都未試過大良鴻輝記, 於是就早幾個站落車去川龍街買。由於收緊防疫措施, 晚上6 點後不設堂食, 所以當晚去到都幾多人排隊。門口已經有MENU, 都有好多款糖水揀。因為當晚都比較凍, 於是我揀咗熱椰香藜麥紫米露嚟食。等咗大約10 分鍾就有啦, 期間見到好多人透過外賣平台叫大量訂單, 但我都唔駛等太耐。而且食店都安排得好好, 唔亂! 返到屋企即刻打開黎食, 熱焫焫勁好食!椰香藜麥紫米露一打開見到有椰漿喺面, 溝勻食有椰味, 但又唔算太濃, 我好OK 呀! 因為本身唔係好鍾意食椰味, 但都接受到。食落口, 因為有藜麥, 好有咬口, 好多料, 正! 食落唔算好甜, 但好有飽足感, 暖晒!
星期六晚上完堂返屋企, 心思思想食熱辣辣嘅中式糖水
門口已經有MENU, 都有好多款糖水揀。
因為當晚都比較凍, 於是我揀咗熱椰香藜麥紫米露嚟食。

而且食店都安排得好好, 唔亂!

返到屋企即刻打開黎食, 熱焫焫勁好食!
椰香藜麥紫米露
食落口, 因為有藜麥, 好有咬口, 好多料, 正!
食落唔算好甜, 但好有飽足感, 暖晒!
2022-01-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$25 (Last Night Supper)
  • 椰香藜麥紫米露嚟
2021-10-26 482 views
本來打算去第二間甜品店 但吃光好想食嘅甜品賣晒 所以輾轉之下就嚟到大良鴻輝記🐷見到每張枱面 都人手一碗大良燉鮮奶 點可以唔帶飯一碗試吓呢 燉鮮奶嘅精髓 要有奶嘅香味同時唔可以過甜 仲要夠熱夠呢度嘅燉鮮奶就可以一次過滿足你嘅願望❣️芒果西米露亦都係令一個驚喜 本來以為平平無奇嘅西米露 唔會有咩特別 呢度最特別嘅係完全唔吝嗇材料 超多芒果🥭 每一啖都係果肉嘅感覺真係好😙😙見到隔離枱嘅雜果西米露 啲水果滿瀉晒 好想即刻嗌多一碗 可惜真係食唔落 下次再嚟!

$30 (Last Night Supper)
  • 大良燉鮮奶
2021-08-11 799 views
食中式糖水首選,招牌三寶簡直冇得輸👍呢啲老鋪其實都已經係信心保證,我已經食過好幾次樸實既店面芝麻糊(熱)睇相都知佢咩料啦,香,滑,濃,絕對唔係出邊果啲溝水芝麻糊,食落好有質感,做到曬應該要有既味道同口感😉杏仁糊(凍)可能係雪過既原因冇左滑溜溜既感覺,似食緊軟忌廉既質感,不過杏仁香依舊香濃,老實講食呢啲中式糖水都係食熱既原汁原味好啲😉而家食呢個凍杏仁湖就有種食緊西式甜品既感覺🤣價錢合理,而且味道又好,而家呢啲良心店舖真係好少架喇🙏💪
食中式糖水首選,招牌三寶簡直冇得輸👍

呢啲老鋪其實都已經係信心保證,我已經食過好幾次

樸實既店面

芝麻糊(熱)

杏仁糊(凍)
價錢合理,而且味道又好,而家呢啲良心店舖真係好少架喇🙏💪

2021-08-10
Type of Meal
Dinner
  • 芝麻糊
別人說女生有兩個胃,一個吃正餐,一個吃甜品!😈 大家覺得說得對不對呢~ 😙 之前跟大家介紹了很多我第一個胃的美食,今天就來分享一下我的第二個胃的糖水吧!甜品胃表示:#我要開動了 ❣️❣️❣️ 撐飽肚子之餘,更要撐爆 #dia_良心小店💛 ❣️❣️❣️其實比起西式甜品,我是比較喜歡中式糖水的。煮過中式糖水就會發現熬糖水的工序很繁複,家裡有時真的很難可以自己磨到香滑的芝麻糊、杏仁糊、核桃糊等⋯⋯ 所以這些在外面吃糖水的錢是該花的(嘗試合理化自己為什麼花那麼多錢在吃東西上)☺️☺️☺️-💜雙圓藜麥紫米露(熱) $32不知道是不是因爲即叫即煮的關係,我輕輕舀了一羹,發現它居然還是冒煙的♨️♨️♨️ 店家用了台灣🇹🇼直送的九份芋圓、蕃薯圓🍠~ 超煙韌超Q彈!!!咬開真的會吃到裡面有一點點的芋頭蓉和蕃薯蓉~ 紫米露加上藜麥,特別有嚼勁~ 店家超有佛心,放了很多進去,所以我沒有數到實際上有多少粒🤣  重點來了‼️‼️‼️ 女生通常都會怕吃太甜,對皮膚不好。但這裡的糖水只是淡淡的清甜,不會過分甜(我真的很喜歡甜品,但又好怕螞蟻甜、死甜的那種😖😖😖)這碗糖水一吃就會吃得出來沒有用很多糖,反而主要吃到的都是用紫米熬出來的的香甜,個人覺
💜雙圓藜麥紫米露(熱) $32
不知道是不是因爲即叫即煮的關係,我輕輕舀了一羹,發現它居然還是冒煙的♨️♨️♨️ 店家用了台灣🇹🇼直送的九份芋圓、蕃薯圓🍠~ 超煙韌超Q彈!!!咬開真的會吃到裡面有一點點的芋頭蓉和蕃薯蓉~ 紫米露加上藜麥,特別有嚼勁~ 店家超有佛心,放了很多進去,所以我沒有數到實際上有多少粒🤣  重點來了‼️‼️‼️ 女生通常都會怕吃太甜,對皮膚不好。但這裡的糖水只是淡淡的清甜,不會過分甜(我真的很喜歡甜品,但又好怕螞蟻甜、死甜的那種😖😖😖)這碗糖水一吃就會吃得出來沒有用很多糖,反而主要吃到的都是用紫米熬出來的的香甜,個人覺得味道超讚!💗
💜芋香馬來喳咋(熱) $24
天啊這也太好吃了吧😳😳😳 我從小到大都超喜歡吃喳咋,所以特別嘴刁🤎 可是這碗真的很驚喜,完全沒有讓我失望!!!😍😍😍 它不但超足料,滿滿都是豆🥰🥰🥰 芋頭粒大大顆,還有椰香!
雖然吃完會很胖(🐖 然後會被殺掉的🥺),但美食當前,我真的毫不客氣,把一整碗吃個清光!😏😏😏👻 甜品是我一想到很想很想很想吃,就一定要馬上吃的(坐言起行),但減肥這回事嘛,慢慢吧不急啦!😏😏😏
2021-05-20 554 views
同朋友係荃灣食完晚餐實在傾得唔夠喉🤣依家又去唔到酒吧🥺所以唯有轉場食甜品而荃灣保持高水準既中式甜品店😎就非「鴻輝記」莫屬😍我例牌叫熱既「椰香藜麥紫米露」真係超~好~味😋😋😋唔會太甜太膩食完完全無負擔😎唯一唔好既係啲位唔會坐得好舒服同埋舖位有啲細🥺如果多過6人去食就會有啲難坐埋一枱不過還掂限聚令都係坐得4個人😂而且姐姐會有點唔耐煩因為keep住好旺場但I~don’t ~care😆因為實在太好味要我立食都仲得🤣
同朋友係荃灣食完晚餐實在傾得唔夠喉🤣
依家又去唔到酒吧🥺
所以唯有轉場食甜品
而荃灣保持高水準既中式甜品店😎
就非「鴻輝記」莫屬😍

我例牌叫熱既「椰香藜麥紫米露」
真係超~好~味😋😋😋

不過還掂限聚令都係坐得4個人😂
而且姐姐會有點唔耐煩因為keep住好旺場
但I~don’t ~care😆
因為實在太好味要我立食都仲得🤣
成日去咁多打卡Cafe有時候都會想去返啲地道舊式小店食返嗰種最正宗老香港嘅味道😌今次就帶大家嚟到荃灣一間專做街坊生意嘅舊式糖水舖🍧望落店面冇乜特別但係佢啲糖水真係不得了而且性價比極高🤑全店嘅糖水都唔過$30今時今日真係好難做到呢個咁良心嘅價錢🤔而且份量冇因為價錢平而變小依然係好食得來又分量十足🤩去開荃灣嘅一定要去試吓‼️👉🏻芝麻糊☕️💰HKD 2️⃣2️⃣本身見佢價錢咁平都唔大期望但呢碗真係我人生食過最滑嘅芝麻糊😍雖然芝麻糊係一款好常見嘅甜品但要做得好食都有啲橋妙🧐出邊有唔少芝麻糊食落顆粒感比較大一係糖嘅份量控制得唔好又會過分甜而呢碗佢嘅味道係恰到好處有濃濃嘅芝麻味之餘又唔會太甜😋最令我感到驚喜嘅地方係佢嘅質感真係好滑好滑好滑(重要嘅事情要講三次xd)係滑到我每食一啖都有驚嘆嘅感覺🤩👉🏻芒果涼粉🥭💰HKD 2️⃣7️⃣👉🏻涼粉西米露🍚💰HKD 2️⃣3️⃣大良鴻輝記 🚕地址:荃灣川龍街8號🕰營業時間:每日14:30~01:00#66foodie荃灣

成日去咁多打卡Cafe

一係糖嘅份量控制得唔好又會過分甜
而呢碗佢嘅味道係恰到好處
有濃濃嘅芝麻味之餘又唔會太甜😋

最令我感到驚喜嘅地方
係佢嘅質感真係好滑好滑好滑(重要嘅事情要講三次xd)
係滑到我每食一啖都有驚嘆嘅感覺🤩

🕰營業時間:
每日14:30~01:00

#66foodie荃灣
2021-05-15
$25 (Dinner)
  • 芝麻糊
2021-05-19 261 views
💛💜💚❤️🥣 傳統廣東糖水 - 合桃糊 + 芋圓 口感較「稠」,見到顏色比較淺,應該米的份量較多,合桃的比例較少。但整體上質感是滑溜的,沒有榨。適合香港的甜度。應該用了比較優質的糖及火候控制得好好,過後口腔完全沒有酸味。 Traditional Guangdong dessert - walnut paste + taro rice ball Very thick and smooth in texture and with the light brown colour, you may know the portion of rice is larger than the portion of walnut used. The sweetness is very suitable for Hong Kong people. They use good quality of sugar and good control in cooking time, no “sour” after taste.
💛💜💚❤️
🥣

合桃糊  +  芋圓

傳統廣東糖水 - 合桃糊 + 芋圓

2021-05-18
2021-04-08 437 views
🔎:《 #大良鴻輝記 》⁣⁣⁣⁣⁣💬:⁣⁣⁣⁣ 荃灣老字號,如果想食中式糖水一定係去依度食,基本上佢每款糖水都好好食又正宗😋▫️鮮雜果西米露 係新鮮既雜果唔係用罐頭架🥫!雜果有西瓜🍉、哈密瓜🍈同芒果🥭。西米露椰汁味香🥥,甜得黎唔會死甜,唔會食到好頸渴個種!西米粒粒分明唔會淋patpat🤩好味!▫️腐竹蛋糖水 越簡單嘅嘢越難整,依款糖水食落好清甜,因為有啲糖水舖會煲到有陣腐竹既苦澀味,但依間唔會,不過腐竹有啲少,可以多啲腐竹🤪
🔎:《 #大良鴻輝記 》⁣⁣⁣⁣⁣

▫️鮮雜果西米露

▫️腐竹蛋糖水
2021-03-30 426 views
同好姊妹食完飯, 搵多個地方食下甜品繼續傾😜 荃灣見到這間老字號,就入去食下😋😋「鮮奶燉蛋白」表面滑溜溜🤗 內裡就唔太夠滑🤔,開頭味道唔錯的,再臨近尾會開始感到好甜😃「芒果涼粉」份量十足,芒果好甜👍🏻👍🏻 涼粉爽口😌「腐竹薏米雞蛋糖水」初時店員忘記了加蛋,好彩姐姐主動補回😂🤣😂🤣 甜味剛好,腐竹煲蓉哂,但係略嫌沒有口感😆 😆備註:店內環境整潔。晚上8點開始多人👭👫👭👫
「芒果涼粉」份量十足,芒果好甜👍🏻👍🏻 涼粉爽口😌
備註:
店內環境整潔。
晚上8點開始多人👭👫👭👫
2021-03-09 363 views
宜家越黎越多韓式、日式各式甜品店係香港崛起,而呢間舖頭就主打傳統既中式糖水,招牌三寶係芝麻糊、核桃糊同埋杏仁糊,價錢唔貴。除左佢個招牌三寶之外,佢仲有好多傳統糖水賣,好似西米露桑寄生蓮子蛋茶、腐竹蛋糖水、喳咋、紅豆沙、綠豆沙等等。覺得呢度既糖水都係正常水準,但係價錢黎講對比坊間其他甜品店算平,如果間中想食下中式既糖水既話都可以黎支持下😌1️⃣芝麻糊($22)中式糖水黎講,我自己最鍾意既就係芝麻糊,呢度既芝麻糊整得好滑,亦都唔會太甜,但係我就覺得芝麻味唔夠濃,好似偏稀左少少。  2️⃣核桃糊($22)呢度既核桃糊同芝麻糊一樣,都係好滑,但係都係唔夠濃,如果核桃味可以再重啲就好la。  3️⃣西瓜涼粉($24)西瓜好多,幾甜,涼粉正常發揮,不過我自己個人本身唔係太鍾意食涼粉。  4️⃣腐竹蛋糖水($21)普普通通,但係都係好似太水太稀,同埋偏甜左啲。

1️⃣芝麻糊($22)

2️⃣核桃糊($22)

3️⃣西瓜涼粉($24)

4️⃣腐竹蛋糖水($21)
普普通通,但係都係好似太水太稀,同埋偏甜左啲。
2021-02-28 391 views
合桃糊一直都係至愛,以前都覺得以荃灣區嚟講啲間都幾好食,上次幫襯都係送餐,都仲係好味嘅,今日再次幫襯,已經唔覺得好食,無合桃味,甜到爆,只係一碗沙糖加米糊,湯丸又唔熱,有無人可以提供一吓荃灣區仲有邊度有好味嘅合桃糊呢
Delivery
2021-02-23 445 views
街坊系列 – 大良鴻輝記💛擁有多年歷史既荃灣古店🕰️亦曾經經歷轉手🤝保留至今時今日為荃灣街坊送上一份傳統真摰既味道👅------------------------------環境: 傳統式糖水小店🍵以圓枱圓椅為主🪑座位約20個左右無華麗既裝潢🛠️亦無舒適雅座但充滿住古舊經典既氣息👨🏼‍🍳------------------------------食物: 芝麻糊 ($22)芝麻先經炒香🔥再加入米糊後烹煮上枱時香氣十足🌀表面十分光亮入口細滑而且絕無顆粒感😋甜味自然唔會蓋過芝麻本身既味道🤗合桃糊 ($22)合桃先炸逼出油份🔥減輕果仁中臭油味同樣有經過預先準備既原料食落更為香,濃,滑💯對比坊間,口感豐盈------------------------------服務: 店員普遍為老一輩香港人🧓🏼👴🏼自然已食品質素優先😋唔係SELL顧客體驗但熟落左,自然會感受到果份香港人情味😉------------------------------環境: 5.5 /10食物: 7 /10服務: 5.5 /10地址: 荃灣川龍街8號人均消費: $ 20 - $ 30
街坊系列 – 大良鴻輝記💛
擁有多年歷史既荃灣古店🕰️
亦曾經經歷轉手🤝保留至今時今日
為荃灣街坊送上一份傳統真摰既味道👅
環境: 傳統式糖水小店🍵
以圓枱圓椅為主🪑座位約20個左右
無華麗既裝潢🛠️亦無舒適雅座
但充滿住古舊經典既氣息👨🏼‍🍳
食物: 芝麻糊 ($22)

芝麻先經炒香🔥再加入米糊後烹煮

上枱時香氣十足🌀表面十分光亮
入口細滑而且絕無顆粒感😋
甜味自然唔會蓋過芝麻本身既味道🤗

合桃糊 ($22)

合桃先炸逼出油份🔥減輕果仁中臭油味
同樣有經過預先準備既原料
食落更為香,濃,滑💯
對比坊間,口感豐盈
服務: 店員普遍為老一輩香港人🧓🏼👴🏼
自然已食品質素優先😋唔係SELL顧客體驗
但熟落左,自然會感受到果份香港人情味😉

環境: 5.5 /10
食物: 7 /10
服務: 5.5 /10

地址: 荃灣川龍街8號
人均消費: $ 20 - $ 30
食完飯想食糖水,見呢間糖水舖都幾出名,而中式糖水真係賣少見少就特試試佢啦! 🤔星期日夜晚8點幾9點幾要排隊,都好快5分鐘到啦! 今次叫左一個桑寄生蓮子蛋茶同招牌芝麻糊1️⃣桑寄生連子蛋茶$22似五花茶偏甜 有蓮子同紅棗 蛋好似最後先放入去😕烚蛋都有味過呢隻蛋 ☹️但要讚蓮子真係好好食 好甜 優質蓮子👍🏻👍🏻2️⃣招牌芝麻糊$22芝麻味有啲淡 但質地幾滑 有少少誇張報道 冇話好特別希望下次黎食會濃味啲 都會試下其他甜品 支持下中式糖水小店👍🏻👍🏻
星期日夜晚8點幾9點幾要排隊,都好快5分鐘到啦!
今次叫左一個桑寄生蓮子蛋茶同招牌芝麻糊
桑寄生蓮子蛋茶
芝麻糊
2020-11-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Last Night Supper)