2023-04-03 477 views
每次去都大排長龍嘅糖水鋪吾似出面嘅涼粉 呢度啲涼粉有好濃郁嘅草本味 好滑嘟嘟 面頭有好多芒果 唔會落太多糖水有好自然甜味 咁傳統嘅甜品舖越來越少 真係要去試吓 建議可以早少少去就吾使排咁耐
每次去都大排長龍嘅糖水
咁傳統嘅甜品舖越來越少 真係要去試吓
建議可以早少少去就吾使排咁耐
2023-02-28 597 views
今日小編同b🐷行完清景台之後出返荃灣食晚餐,weekend食完晚餐就緊係再嚟多碗糖水先滿足啦🤭是日想食傳統中式糖水,所以就簡左大良鴻輝記☺️。1. 大良燉鮮奶 (3.8/5) $22大良鴻輝記最出名的就是燉鮮奶,嚟到無得唔試啦😳依加日夜溫差咁鬼死大,夜晚真係凍親小編喇🥶所以食個熱焫焫既燉鮮奶,焫焫焫焫著去! 奶味果然好重 $22蚊大大碗 食完好暖笠笠🤤 不過可能小編對佢既香滑度期望太高,又或者期望著一種燉鮮奶唔會存在既豆腐滑感😣 但整體嚟講味道都很好🫰。2. 芒果西米露+芋圓 (3.5/5) $31+$10呢個芒西甜度一流,無死甜感覺,再加上佢恰到好處既涼度,整個感覺都好清甜😚芒果好鮮甜,芒果汁都滲透了成碗糖水🫡但要留意既地方係 - 佢唔係芒椰奶西! 所以椰奶味唔重唔係意外😬唔好迷失方向🤣大良鴻輝記既芋圓講到明係台灣空運入貸,好重芋頭同蕃薯味,仲keep到q彈口感,都不錯喲😚。地點:係荃灣美食街附近,川龍街既一間地鋪,算係內街,但睇地圖都算易揾,我見b🐷望一次地圖唔洗砸望就搵到了🫶同埋,真係有超多人等外賣,注目到唔洗再望招牌搵。環境: 傳統中式糖水裝修,鋪裹都係用圓枱,唔好太逼。但食食下

1. 大良燉鮮奶 (3.8/5) $22
大良燉鮮奶

2. 芒果西米露+芋圓 (3.5/5) $31+$10
芒果西米露+芋圓

地點:

環境:

傳統中式糖水裝修,鋪裹都係用圓枱,唔好太逼。但食食下突然有臭渠味傳出,都幾臭下😵‍💫。

價錢:

好抵,比旺角同類糖水鋪平$5-$10,經過唔食就蝕了!

服務:

店員都是媽媽級,溝通良好,夠爽快!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
大良燉鮮奶
2023-02-20 440 views
好多時喺荃灣同朋友食完飯想食糖水都會嚟呢度因為呢度嘅傳統糖水選擇多又抵食今次叫嘅呢兩款都好推介比大家🫶🏼🌻🌻🌻🌻海帶綠豆沙🌻🌻🌻🌻勁足料,綠豆煮得夠綿每匙都有好多海帶同綠豆🪵🪵🪵🪵芝麻糊🪵🪵🪵🪵磨得好滑好幼細,芝麻味夠香濃仲可以加埋湯丸,不過因為今次怕太飽所以無加到🤪之前仲有試過佢哋嘅合桃糊都好好味夠濃夠滑,都好推薦比大家而且每碗都係廿零蚊左右,CP值👍🏻
好多時喺荃灣同朋友食完飯
想食糖水都會嚟呢度
因為呢度嘅傳統糖水選擇多又抵食
今次叫嘅呢兩款都好推介比大家🫶🏼

🌻🌻🌻🌻海帶綠豆沙🌻🌻🌻🌻
勁足料,綠豆煮得夠綿
每匙都有好多海帶同綠豆
海帶綠豆沙

🪵🪵🪵🪵芝麻糊🪵🪵🪵🪵
磨得好滑好幼細,芝麻味夠香濃
仲可以加埋湯丸,不過因為今次怕太飽
所以無加到🤪
芝麻糊

之前仲有試過佢哋嘅合桃糊都好好味
夠濃夠滑,都好推薦比大家
而且每碗都係廿零蚊左右,CP值👍🏻
2023-02-12
海帶綠豆沙
芝麻糊
2023-02-13 311 views
行完個山,琴日喺荃灣以為佢唔開舖,無食到,今日補返數。叫咗仁杏露+合桃露(雙併,以價高者為準),芝麻糊+紅豆沙,喳咋。喳咋無椰汁味;芝麻糊普通;仁杏露+合桃露就仁杏味都算香。今時今日嚟講,呢個價算合理啦。如果整得fanny就係貴野啦!源記(已摺)$37-39蚊,唔值㗎,賣名氣,地點,情懷。
行完個山,琴日喺荃灣以為佢唔開舖,無食到,今日補返數。
杏仁糊+合桃糊
芝麻糊+紅豆沙
芋香馬來喳咋
如果整得fanny就係貴野啦!

源記(已摺)$37-39蚊,唔值㗎,賣名氣,地點,情懷。
2023-02-12
$22 (Tea)
杏仁糊+合桃糊
2023-01-22 369 views
今晚做野做晏左,如果食晚餐又太多,行下行下重諗緊食唔食好,經過呢間糖水舖,心諗都好喎,天氣咁乾燥食返啲野潤下喉都好,又唔會太飽。點左個熱木瓜燉雪耳,店員話冇熱得凍⋯⋯叫我點其他。吓?我心諗~你整返熱佢就得啦?係咁叫我叫芝麻糊。我話唔食啦,佢先話咁你等一下我整返熱佢。等左一陣,佢煮返熱俾我。可能我平時自己整有好左野,例如會放啲南北杏,而呢碗又真係只有木瓜同雪耳。點都好,呢個天氣食返碗啱晒。價錢都只係25蚊。

2023-01-05
$25 (Last Night Supper)
食完飯十點幾仲見到長長人龍排甜水鋪,本著試一試嘅精神去排下。入到去真係坐滿人食好傳統嘅中式甜品先試個綠豆沙,好中碗好足料,但本人比較鐘意食重果皮味果款多啲,佢就唔係,佢比較甜味重。自己就馬馬地所以食半碗夠。全場半數人都係食糊狀糖水,所以又要叫碗試下,可以雙併唔使加錢。芝麻糊好幼細,口感冇沙冇豆,入口即落喉嚨,味道方面,好香唔算甜。杏仁糊方面就唔夠其他主流中式甜水店出色。想雙併嘅朋友可以試下合桃糊。桑寄生蓮子蛋茶,隻蛋好食出奇地入味,碗菜甜中帶甘,價錢都唔算貴,可以推薦。

入到去真係坐滿人

食好傳統嘅中式甜品

2022-10-10 486 views
今日食完晚飯諗住買定甜品返屋企食 天氣涼涼地 想食中式糖水 去左大良鴻輝記 買左碗熱黃金蕃薯糖水 外賣$21蕃薯糖水 蕃薯份量多 糖水夠姜味 唔會好甜 岩曬我鐘意姜味重嘅番薯糖水👍
2022-10-10
2022-10-06 474 views
喺附近食飯,經過時見到有人排隊,見到係傳統糖水舖,所以試下。外賣買呿合桃胡同紅豆沙(外賣每項加一蚊。)合桃糊唔算甜,但完全無合桃味,杰撻撻一pat嘢,好似BB糊仔咁,咁都可以叫招牌貨?紅豆沙變左綠豆沙!?我住港島區,無理由行返轉頭叫佢換。諗住照食啦 點知一味得個甜字 綠豆沙無綠豆味忍唔住要上嚟寫食評,唔明點解呢間野仲可以生存咁耐?我諗可能同佢哋既立場有關我建議中意食糖水既人,就算唔洗排隊都好,都唔洗試呢間。
外賣買呿合桃胡同紅豆沙(外賣每項加一蚊。)
紅豆沙變左綠豆沙!?
我住港島區,無理由行返轉頭叫佢換。
諗住照食啦 點知一味得個甜字 綠豆沙無綠豆味
我建議中意食糖水既人,就算唔洗排隊都好,都唔洗試呢間。
2022-10-04 465 views
呢日無所事事.又落嚟荃灣行街街.行到有點累.便決定到我最喜愛的中式甜品店歇腳.無嚟成個月.真係有點想念你.話咁快便到達門口.入咗去先再講!今天一行三個人.我最喜愛的有芋香馬來喳咋/合桃糊/芝麻糊/芒果涼粉。呢度可以叫芝麻糊/合桃糊加湯圓再加湯丸.美味可.入口香滑.CP值極高。今日點餐如下: 1. 合桃糊加湯圓 X1 $29元 2. 芝麻湖/合桃糊雙拼加湯丸 X1 $29元 3. 芒果涼粉 X1 $28元大良鴻輝記.可以話中式甜品糖水專家
今日點餐如下:
1. 合桃糊加湯圓 X1 $29元
2. 芝麻湖/合桃糊雙拼加湯丸 X1 $29元
3. 芒果涼粉 X1 $28元

大良鴻輝記.可以話中式甜品糖水專家
芝麻糊/合桃糊加湯圓
2022-09-26
$28.7 (Lunch)
芝麻糊/合桃糊加湯圓
  • 芝麻糊
2022-09-25 277 views
話說上次同R先生食完串燒後,我就好想食糖水,咁R先生就問我想食中式定西式,我答中式,佢就左我去1間好簡單既糖水店食糖水~我自己成日都黎荃灣,但完全冇留意過呢間糖水店,我見到係呆左~行到入去,係1間好港式既糖水店,佢地有既糖水都已經寫曬係牆上面,而枱亦都有簡介唔同既食物有唔同既功效 (好似食個糖水都好有學問咁)咁今日我地叫左:- 木瓜燉雪耳- 涼粉西米露因為食完串燒,所以叫返d滋潤d既糖水,黎到重係到出緊煙,名副其實新鮮出爐,木瓜食落去好甜,唔太冧,雪耳亦都好爽,尋於正常發揮~至於R先生的涼粉西米露,我見到勁多西米,涼粉亦都好好食,我地勁快就食完~總結:新式既糖水店有好多唔同花款既糖水,但傳統既糖水店,亦都有佢地傳統既好,或者我好耐冇去過呢d糖水店食糖水,所以食得好開心,小朋友可能都未必識分呢d係中式定西式糖水,所以希望呢d小店做得住,之後就可以帶d小朋友黎食喇~

咁今日我地叫左:

- 木瓜燉雪耳
- 涼粉西米露

2022-09-06
$50 (Last Night Supper)
2022-09-08 268 views
剛剛同仔仔係荃錦中心(意樂)食完晩飯.仔仔又話要食糖水.大家商議後決定去附近嘅荃灣有名嘅大良鴻輝記食甜品.鴻輝記中式糖水最出名.間舖都好近荃灣地鐵站.地鐵站行過嚟都係五至六分鐘.之前我都嚟過兩次.佢哋個芝麻糊流心湯圓.最好食.湯丸流心.芝蔴糊好香.熱食最好味!自從搬咗去葵涌住.就少咗嚟過嚟依邊。今晚點選甜品如下: 1. 芒果西米露(凍)$28元 X1 2. 芋香馬來咋喳 (熱)$25元X1 3. 芝麻糊加湯圓 (熱)$29元 X1
今晚點選甜品如下:
1. 芒果西米露(凍)$28元 X1
2. 芋香馬來咋喳 (熱)$25元X1
3. 芝麻糊加湯圓 (熱)$29元 X1
芒果紫米露
芝麻糊加湯圓
芋香馬來咋喳
2022-08-14
$28 (Dinner)
芒果紫米露
芝麻糊加湯圓
芋香馬來咋喳
  • 合桃糊
  • 芒果西米露(涷)
2022-08-28 236 views
啱啱食完飯,去咗荃灣行街,想食一啲中式嘅甜品,於是乎就上網搵咗呢一間大良鴻輝記。🍡🍧去到門口見到好多人都賣緊外賣,可能係因為舖頭唔算大嘅關係加上疫情所以啲人都選擇外賣拎走。🥡而我今次就選擇咗堂食,叫咗一個綠豆沙同埋一個紅豆沙拼芝麻糊🤭海帶綠豆沙👅味道清清地,甜度適中,而海帶都幾大塊,真係好足料!!!紅豆沙拼芝麻糊🫘👅紅豆沙同埋芝麻糊,係我最鍾意食嘅甜品,由於我選擇唔到,所以決定咗今晚食雙拼。😋我選擇左食熱嘅,甜度適中,芝麻味都好香,紅豆沙有落陳皮煮,都好好食。👍🏻呢啲中式糖水舖喺香港買少見少,如果大家鍾意食嘅,就記得去試吓啦!😋

海帶綠豆沙👅
味道清清地,甜度適中,而海帶都幾大塊,真係好足料!!!

紅豆沙拼芝麻糊🫘👅

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
2022-08-14 194 views
食中式糖水,就一定係食芝麻糊,一來喺屋企好難整,二來健康人生,不過唔知食返咁多堂嘅話,仲算唔算健康人生呢今次就食芝麻糊加湯圓,揀咗芝麻湯圓,就知道我幾鍾意黑芝麻啦芝麻糊好滑,唔算太甜,都幾香濃,識落芝麻味真係好重,亦都唔似開粉出嚟嗰啲一嚿嚿,所以個芝麻糊係幾好食至於湯圓,佢唔算好大粒,但係真係做到皮薄餡靚,糯米皮夠煙韌,咬落去就會見到好多餡料,餡料亦都唔會太甜,比起芝麻糊更加杰身,所以真係唔錯,幾好食😋

今次就食芝麻糊加湯圓,揀咗芝麻湯圓,就知道我幾鍾意黑芝麻啦

2022-07-30 197 views
太遲認識你啦!成日都經過呢間糖水舖,總覺得是舊式的,一啲都唔起眼,今日經過,就決定入去試吓果然係食舊式糖水,主打芝麻糊、合桃糊同埋杏仁糊裝修亦都係舊式大量糖水舖的裝修,淺綠色的牆磚,圓圓的枱子,叫人一定要食中式糖水咁我就決定試吓碗合桃糊合桃糊都算甜嘅,但係唔甜嘅,算糖水呢?合桃糊的合桃味唔算太出,淡淡的,我就覺得有啲稀得滯,但係可以接受,始終唔會漿住過口,始終都係$22 ,要求唔可以太高食完都想試其他糖水,下次要試埋佢個藜麥紫米露
太遲認識你啦!

果然係食舊式糖水,主打芝麻糊、合桃糊同埋杏仁糊

我就決定試吓碗合桃糊

合桃糊都算甜嘅,但係唔甜嘅,算糖水呢?

食完都想試其他糖水,下次要試埋佢個藜麥紫米露

2022-07-30
$22 (Tea)
2022-07-21 211 views
屋企附近最好食嘅中式糖水而且地點都方便每次老公去都有位泊車入去買今日食左合桃露加湯丸合桃露唔太甜味道岩岩好芝麻湯丸係有流心架而且係大大粒既好好食,不過加$7 得2粒覺得少左d🙈而且價錢都係廿幾蚊好抵食蕃薯糖水反而覺得偏甜左少少遮左原有既薑味而蕃薯份量比較多我又係習慣會整碎蕃薯先食呢度發覺蕃薯差少少唔夠淋所以篤唔到碎哂嘅感覺下次會試埋其他中式甜品仲有好多選擇可以慢慢試另外要留意呢度只收現金個日老公都係岩岩好夠比錢😂
屋企附近最好食嘅中式糖水
而且地點都方便