2017-02-17 1783 views
看到某飲食雜誌做了一個乳豬大比拼專題報導,突然挑起我的乳豬癮。名列第三的就是季季紅,初三郊遊日,順路來到了位於藍地的季季紅總店。點了一道燒乳豬(例牌 190), 但過了一會,部長來說已經售罄了。初三赤口,無名火起。感覺沒有乳豬的季季紅就像賭神沒有了液晶體顯影眼鏡般,長途跋涉的到來,什麼慶致也敗了!金銀蛋菠菜($65)大大碟,四至六人食都冇問題。金銀蛋份量適中,不會過鹹。砵酒焗爽蠔 ($98)在別在菜館食砵酒焗蠔,動輒二百左右,不知道為何這裡可以定價98元,簡直是愛蠔者的福音。蠔煮得入味,酒味濃郁,有酒的微微苦澀味。蠔個子不大,但沒有腥味,合格。香煎煎藕餅 ($75)咬落香脆鬆軟不死實,不錯,且夾雜蓮藕爽爽的口感。雖然吃不到招牌乳豬,但其他菜式仍然值得一試。

金銀蛋菠菜($65)

大大碟,四至六人食都冇問題。金銀蛋份量適中,不會過鹹。
砵酒焗爽蠔 ($98)

香煎煎藕餅 ($75)

咬落香脆鬆軟不死實,不錯,且夾雜蓮藕爽爽的口感。
雖然吃不到招牌乳豬,但其他菜式仍然值得一試。
2017-01-30
$170 (Dinner)
2017-01-31 1551 views
大年初二叫左外賣. 比單就攞走. 無check 到( 係自己大意左) 不過係其他燒臘鋪買左咁多年全隻豬. 未試個無. 正所謂有頭有尾.. 無可能吾比埋隻豬頭.. 打電話比佢地. 佢地好晦叫你黎攞番. 果真隻豬又肥吾太好味. 下次吾會再幫親. 豬頭都吾會番去攞架啦. 太遠啦. 吾會返去攞番
.. 無可能吾比埋隻豬頭
2017-01-29
TakeAway
2017-01-19 1529 views
過冬去食有米豬!我哋一行六個人去元朗季季紅做冬!都叫咗幾多嘢食下其中有米豬就緊係主菜啦!原來我地6個人真係食唔晒架,佢都幾大隻,肉好多皮好脆,入邊嘅糯米飯都唔少架,所以真係好飽肚,我哋剩左都差唔多一個外賣盒咁多攞走第日食,唔可以晒野嗎🤔跟住仲叫咗其他小菜:例如黃金蝦,佢個黃金蝦幾好食架,鹹蛋味有之餘又唔會太過鹹,同埋份量都幾多下~佢係鳳尾蝦咁樣嘅都幾大隻,好香口個黃金皮身唔會太厚,好薄唔會多炸粉。另外我哋叫咗個豬肺湯,豬肺都幾多,每人食到兩舊~個湯鮮味都幾重架,一定唔係一般嘅味精湯~炒菜就太多油啦~另外叫咗條黃立倉不過不失啦!!總括嚟講下次如果去食季季紅可以多少少人去,如果太少人其實食完有米豬就已經食唔落其他嘢囉~hahaa
過冬去食有米豬!

我哋一行六個人去元朗季季紅做冬!

都叫咗幾多嘢食下其中有米豬就緊係主菜啦!

原來我地6個人真係食唔晒架,佢都幾大隻,

肉好多皮好脆,入邊嘅糯米飯都唔少架,

跟住仲叫咗其他小菜:

另外我哋叫咗個豬肺湯,豬肺都幾多,每人食到兩舊~

個湯鮮味都幾重架,一定唔係一般嘅味精湯~
炒菜就太多油啦~
另外叫咗條黃立倉不過不失啦!!
$180 (Dinner)
  • 黃金鳳尾蝦
  • 有米豬
2017-01-09 1238 views
整體嚟講啲食品係超級唔好食!!!!! 啲服務質素係極之差! !!!食個飯又要挨又要西,畀錢買難受!!你嗌佢,佢又聽唔到!唔識聽唔識講!!首先要講一講小菜嘅賣相係睇到都唔開胃! 味道方面簡直令你畢生難忘! 就好似搭過山車一樣有高低起伏!! 應該咸嘅唔咸,唔應該咸嘅咸到……除咗嗰隻豬可以放得落口, 填飽個肚之外, 我諗成件事都幾係嘢…… 如果你想挑戰自己嘅忍耐力同埋想尋找獨特嘅貴價小菜, 不妨一試!!! 幫你喜怒哀樂樣樣有!!
整體嚟講啲食品係超級唔好食!!!!!
啲服務質素係極之差! !!!
食個飯又要挨又要西,畀錢買難受!!
你嗌佢,佢又聽唔到!唔識聽唔識講!!
首先要講一講小菜嘅賣相係睇到都唔開胃!
味道方面簡直令你畢生難忘!
2016-12-23 1243 views
12月 Chrismas meal其中一晚就是去附近的季季紅啦☆食店★ 季季紅  ☆菜式★ 中菜☆重點美食★ 乳豬☆地區★ 藍地乳豬夠新鮮香口豬肉質地夠爽, 咬下去又卜卜脆日日仲教我今次點埋砂糖食, 令豬油臭無咁出 tim!我地2人好快就清哂, 一D都唔會有油膩感金銀菜有好多菜可以選擇, 好似菜芯, 小白菜, ... 等等我就點左好最中意的菠菜好大鍋好多皮蛋同咸蛋, 好味好味豉汁鱔鱔片太單薄了~~ 完全沒有吃肉的口感啊豆豉和青的香味和口感完全遮蓋住了鱔片的魚香
12月 Chrismas meal

其中一晚就是去附近的季季紅啦

☆食店★ 季季紅
☆菜式★ 中菜
☆重點美食★ 乳豬
☆地區★ 藍地

乳豬

夠新鮮香口

豬肉質地夠爽, 咬下去又卜卜脆

金銀菜

有好多菜可以選擇, 好似菜芯, 小白菜, ... 等等

我就點左好最中意的菠菜

好大鍋好多皮蛋同咸蛋, 好味好味

豉汁鱔

鱔片太單薄了~~ 完全沒有吃肉的口感啊

豆豉和青的香味和口感完全遮蓋住了鱔片的魚香
2016-12-18
多年前吃的大勝雞是三隻腳趾和肉質很煙韌彈口, 但昨天吃的大勝雞是普通的雞, 問侍應點解雞腳不是三隻腳趾, 侍應指住隻雞腳都話是三隻腳趾,其實當時是普通雞腳, 冇大勝雞賣就應該更改餐牌, 不應該欺騙食客。 好彩蝦禾米乳豬好好食, 隻豬夠瘦、肉質很彈口。
  • 蝦禾米乳香豬
2016-11-06 1402 views
其實嚟季季紅都吾係第一次,不過D服務真係越來越差,不得不分享下!今日同家人來嘆下下午茶,点知淨叫執枱都等成5分鐘!(我已經企係到叫人過來,吾係坐低叫人嚟)重要D員工當你透明!最後個女經理走過嚟執嘢……個員工先過來!!其實佢地嘅員工有D咁嘅問題……個經理又可以補得幾多次呢!服務性行業都有基本要求!只係要執枱都咁難!有好多人都覺得村內嘅酒樓係咁啦……吾好咗多要求!其實呢D只係基本嘢!補充下佢地嘅食物質素同樣重要!食物已經冇以前嘅風味!
補充下佢地嘅食物質素同樣重要!食物已經冇以前嘅風味!
2016-06-29 4205 views
自友人婚後嫁入屯門區,我們幾位姊妹都未有時間登門拜訪,今天終於能夾到時間上門house warming了!是夜,她亦帶我們到這裡吃最有名的有米豬!由於訂位人數多,晚飯時間多分兩輪,6:00和8:00,我們吃6:00早一點,因大家都住港島東的。人婦難得細心地預訂了有米豬,我們亦散叫了幾款菜,以消解油膩。有米豬—先說主角,切之前侍應會先原隻捧上餐枱,讓我們看清楚原貌,亦好等我們相機吃先,這一點要讚一下細心!全隻有米豬確是十分大隻,相當有份量,同行7位女士都深知必定吃不完。過了十分鐘左右,切好的乳豬終於被捧到枱上,我們都「嘩」一聲!因看到米後份量更感倍增!一捧上餐桌上,已傳來陣陣香氣,大家都急不及待地或吃飯,或吃乳豬,或兩者齊吃!而我...暫與它無緣,但因飯香太重,我也忍不住拿了一點點嚐試,飯中加了芋頭一起炒,又吸了乳豬的油香,難怪香氣撲鼻,味道濃郁!蓮藕餅-自己不能評價,但其餘六位好友都對它讚不絕口,其中一人更不斷表示十分美味,相信亦是必吃之選!海皇雜菜煲-其實只想吃清一點的菜,也沒期望會有很多海鮮,但可能沒期望反倒有意外驚喜!海鮮有蝦、魷魚、珊瑚螃、蟹柳,質感爽口,為蔬菜帶來多一點鮮味,

有米豬—
蓮藕餅-
蓮藕餅
海皇雜菜煲-
其實只想吃清一點的菜,也沒期望會有很多海鮮,但可能沒期望反倒有意外驚喜!海鮮有蝦、魷魚、珊瑚螃、蟹柳,質感爽口,為蔬菜帶來多一點鮮味,吃菜也不覺單調。
海皇雜菜煲
菜心炒牛肉-
這是例牌菜色,只怕牛肉炒得過老而韌,但這牛肉炒得嫩,吃下去依然軟腍,亦很野味,反而菜相對來說較為油膩。
菜心炒牛肉
雜菌豆腐煲-
一放上枱面,我們以為來錯,心想為什麼是白色的?原來湯底加入了椰奶,難怪一端上枱傳來陣陣奶香,令人食指大動,是我認為較特別的配搭。原本味道不突出的豆腐吸收了椰奶的精華,令豆腐吃起來倍感香滑,雜菌亦更野味!唯一小缺點是能看到湯面較多油,難怪越肥越好味!不一會兒已被我們掃清光!
雜菌豆腐煲
這頓飯雖然未全能盡吃,但珍惜是姊妹共聚的時光,但願再來時已釋放,享盡人間美味!

蓮藕餅
海皇雜菜煲
菜心炒牛肉
雜菌豆腐煲
2016-05-09 2875 views
知道季季紅個名好耐,山長水遠去藍地,試一下,果然名不虛傳只叫左一隻有米豬上台隻豬大到吖!唔知點形容開左隻豬,乳豬肉厚少少肥,咬落好林,層皮非常脆,d豬油已溶左入去d飯,好香的燒豬油飯,一試難忘。不過吃多一兩舊,已經好飽
知道季季紅個名好耐,山長水遠去藍地,試一下,果然名不虛傳

只叫左一隻有米豬
上台隻豬大到吖!唔知點形容

Dinner
  • 蝦禾米乳香豬
2016-04-05 2796 views
每年清明節總會到屯門藍地一趟,季季紅已經成為我地午飯既地方,店員態度非常好, 同我地有傾有講,我地好快就點好菜, 而且都好快送到我地枱,味道同以往一樣, 無變, 依然好味!菜膽豬肺湯個湯奶白色, 好濃味, 唔似味精湯, 足料淆底,菜膽係小白菜, 豬肺好爽口, 沒有異味, 點辣椒豉油一流!上湯什菌豆腐煲呢款係我地每年必點既菜, 亦係我最愛,豆腐好滑, 有數款菇類, 不過今次個煲重左椰奶味 椒盬炸豆腐另配椒盬同喼汁,表面炸得好香脆,裡面豆腐依然好滑,而且嚿嚿都大大件芝士大蝦伊麵芝士味夠濃, 撈伊麵一流,有8隻大蝦, D蝦真係大大隻, 有少少脆口...楊洲炒飯呢度既炒飯係乾身, 一粒粒,唔會係一嚿嚿, 而且都好足料,蝦仁有5,6隻, 份量好多!
每年清明節總會到屯門藍地一趟,
季季紅已經成為我地午飯既地方,
店員態度非常好, 同我地有傾有講,

我地好快就點好菜, 而且都好快送到我地枱,
味道同以往一樣, 無變, 依然好味!

菜膽豬肺湯渣
個湯奶白色, 好濃味, 唔似味精湯, 足料淆底,
菜膽係小白菜, 豬肺好爽口, 沒有異味, 點辣椒豉油一流!

上湯什菌豆腐煲
呢款係我地每年必點既菜, 亦係我最愛,
豆腐好滑, 有數款菇類, 不過今次個煲重左椰奶味

另配椒盬同喼汁,
表面炸得好香脆,
裡面豆腐依然好滑,
而且嚿嚿都大大件

芝士大蝦伊麵
芝士味夠濃, 撈伊麵一流,
有8隻大蝦, D蝦真係大大隻, 有少少脆口...

楊洲炒飯
呢度既炒飯係乾身, 一粒粒,
唔會係一嚿嚿, 而且都好足料,
蝦仁有5,6隻, 份量好多!

2016-04-04
Lunch
菜膽豬肺湯渣
2015-11-16 2767 views
通常即日訂位都仲可以訂到店員態度非常好, 食有米豬要訂位時先落埋單, 訂六位食, 店員會先提醒你有米豬起碼 8-10 個人先食得曬, 會俾意見你要唔要食普通乳豬, 或者唔怕食唔晒可以打包安排入座亦非常快捷, 一去到就即刻可以坐低有米豬: HK$660HK$6一個茶位算平, 仲要無加一服務費有米豬, 皮非常脆, 豬唔肥, 唔會有一層油喺皮同肉中間, 食落口唔會太油膩, 入面既炒飯亦非常甘香其他小炒都有要求少鹽, 雖然少鹽, 但味道亦能保持, 廚師水準值得一讚
通常即日訂位都仲可以訂到
安排入座亦非常快捷, 一去到就即刻可以坐低

有米豬: HK$660
HK$6一個茶位算平, 仲要無加一服務費

2015-11-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2015-11-11 2342 views
今天突然想去季季紅, 係籃地果間總店, 未夠7點, 諗住好多人要有排等, 打去試下訂枱, 竟然有位, 仲要星期六, 好好彩呀.我們去到大約7:30, 唔算多人, 我們坐樓上二樓, 地方都幾大的, 我都係第一次嚟呢間總店, 酒樓係舊式的, 所以都唔會好乾淨, 有點舊, 我鍾意他們的茶壺, 好鮮豐的顏色呀.我們叫左幾樣嘢一齊食呀, 有玉蘭炒臘味, 潮式肉碎蠔仔粥, 合桃腰果富貴蝦肉小炒皇, 脆皮乳香豬1/4隻, 仲有蜜絲咕嚕肉脆皮乳香豬, 1/4隻原來都唔算好少, 好香的外皮, 肉都好淋好味, 夠香, 夠脆夠惹味, 唔會好肥的, 好食呀.蜜絲咕嚕肉, 這個咕嚕肉賣相好吸引的呀, 咕嚕肉上面係有糖漿的, 下面係用蜜桃, 青椒, 紅椒舖底, 咕嚕肉脆卜卜的, 好味喎, 好似有層油炸鬼咁, 肉反而唔多, 係脆粉多, 但都做到好香口, 夠鬆化的, 青辣及紅椒係生架, 用嚟伴碟的呀, 蜜桃好甜好味.潮式肉碎蠔仔粥好大窩的, 都好多配料, 蝦仔都幾多, 好香的, 有甘笋粒, 蝦仔, 肉碎, 芹菜粒等等, 夠晒熱, 同埋米都夠多的, 蠔仔唔腥好味, 食完熱辣辣呀. 合桃腰果富貴蝦肉小炒皇. 這一碟賣相好

合桃腰果富貴蝦肉小炒皇. 這一碟賣相好吸引, 夠晒豐富, 有腰果, 合桃, 西芹, 紅椒, 蝦仁, 甘笋, 仲有好似象拔蚌的乾咁. 因為有紅辣椒, 所以辣辣地的, 但好惹味呀, 同埋口感非常豐富, 因配料好多, 西芹夠爽口, 腰果, 合桃都好香口, 蝦仁都幾大隻架. 美味呀.
玉蘭炒臘味, 這碟芥蘭好青綠的, 臘腸都好鮮的樣子, 芥蘭夠大棵, 夠爽脆, 好味, 臘腸都OK, 唔會好肥的.
因為媽媽唔食辣, 咁我們再加多一個海皇雜菜煲, 超大煲, 好多料呀, 有大大隻的蝦, 西蘭花, 菜芯, 白菜, 粉絲, 鮮魷, 珊瑚蚌, 蟹柳等等. 每樣材料都好新鮮的, 蝦好爽口, 珊瑚蚌都好彈牙, 其它的菜都好青綠, 好味的一道菜.
果然係正店出品, 好味好多, 因之前食過其它分店, 覺得唔係講到咁好味. 價錢都好合理的.
2015-10-24
$143 (Dinner)
2015-10-26 2097 views
同屋企人做節,叫咗隻乳豬,外賣自己拎,仲有把較剪送。一開已經聞到好香嘅燒乳豬未,食之前要將啲線拆晒佢,因為乳豬入邊有啲飯,乳豬食落去,啲皮好夠脆,食落一啲都冇肥膩嘅感覺,但我就嫌佢啲骨有啲多。炒飯味道都算唔錯, 夠乾身。
TakeAway
2015-09-03 2586 views
季季紅,好出名的名字,之前一大班朋友在屯門那分店食過晚飯小菜,不過不失,價格合理,抵食,但聽說藍地分店的食物更出色,今次,家人提議到此店聚會一下,二話不說舉手出席,是次目標,一試乳豬,有一個package , HKD 998 有兩客乳豬配糯米飯,加送一小XO 醬,單買乳豬加飯要6xx , 所以感覺幾抵,買了一套,是次晚飯可兌換一客,另一下一次再用,外賣堂食亦可,但外賣要預訂。點菜,小菜選擇不多,在侍應推薦下,點了老火湯當中白菜和豬肺味道好,夠稔身,乳豬先原隻給你拍照,之後再上場,試飯底,油多了,乳豬太肥胖,食了一件都食不下,家人說不加糯米飯可能比較好。再說其他小菜,椒鹽鮮尤夠脆,有好味腰果配搭。相信這裏炸物不錯帶子西蘭花還好建議堂食預訂位子,因為平日人流不少,輕鐵站對面,都幾方便,駕車就要行少少路有一停車場,收費便宜
不過不失,價格合理,抵食,
但聽說藍地分店的食物更出色,

今次,家人提議到此店聚會一下,二話不說舉手出席,
是次目標,一試乳豬,
單買乳豬加飯要6xx , 所以感覺幾抵,買了一套,

點菜,小菜選擇不多,在侍應推薦下,點了

老火湯
當中白菜和豬肺味道好,夠稔身,

乳豬
家人說不加糯米飯可能比較好。

再說其他小菜,
椒鹽鮮尤
夠脆,有好味腰果配搭。相信這裏炸物不錯

帶子西蘭花
還好

Dinner
2015-06-26 3237 views
才剛過了母親節,又來到父親節。繼母親節全家總動員到觀塘的阿鴻小吃,這次挑戰屯門,來到藍地的季季紅。雖然分店一間接一間,開到奧運城,但始終總店的質素更有保證。父親節想必很忙,連續3天都收到確認訂枱的電話,有點誇張。當晚的枱只設6至8點和8點半至11點。6時多來到,全場爆滿。被安排到1樓,樓底較低,場面墟冚。上湯萈菜份量不多,煮得偏腍,而且有一絲絲的根,麻麻地。砵酒焗爽蠔沒有砵酒,也稱不上爽。蠔很乾,乾了顯得很小,吃下去也偏韌。豉汁蒸烏頭開邊蒸的烏頭,魚肉嫩滑,豉汁味濃而不過咸,還可以。豉汁帶子蒸豆腐沒有鴛鴦豆腐,只好選第二款。豆腐十分滑溜,能媲美大陸的山水豆腐,配豉汁比想像中好吃。與其配帶子,不如釀魚肉,感覺更地道。香煎蓮藕餅煎得十分香口,肥豬肉入口又肥又膩,正因如此,味道不錯。冰淋醬烤骨肉不多,冰淋醬偏甜,個人覺得不錯,而且幾入味,但全枱人都不喜歡。相比之下,陳根記的排骨較出色。東瀛牛仔粒十分普通,不值一試。椒鹽白飯魚炸漿很粉,而且腍,沒有鑊氣,也是不值一試。有米豬事先訂的有米豬,也是此行的目的。店員先把整隻乳豬捧上,讓我們拍照,再把它拿去切開。再次上枱,剛才乳豬便了眼前的美食。一件件

上湯萈菜
份量不多,煮得偏腍,而且有一絲絲的根,麻麻地。
砵酒焗爽蠔
沒有砵酒,也稱不上爽。蠔很乾,乾了顯得很小,吃下去也偏韌。
豉汁蒸烏頭
開邊蒸的烏頭,魚肉嫩滑,豉汁味濃而不過咸,還可以。
豉汁帶子蒸豆腐
香煎蓮藕餅
煎得十分香口,肥豬肉入口又肥又膩,正因如此,味道不錯。
冰淋醬烤骨
東瀛牛仔粒
十分普通,不值一試。
椒鹽白飯魚
炸漿很粉,而且腍,沒有鑊氣,也是不值一試。
有米豬
再次上枱,剛才乳豬便了眼前的美食。一件件很整齊,切得很平均。燒得薄薄的皮,很脆。皮下一層脂肪,不算特別油膩。肉質爽口,味道剛好,不過太咸。飯很入味,滿帶油香,夾雜著芋頭碎,十分香口。足足吃了兩碗。
幸好有米豬尚算不錯,不枉我們山長水遠來到藍地。可是,其他小菜都很一般。雖然很嘈吵,但這正是地道中菜的特色,夠熱鬧。
2015-06-21
$170 (Dinner)