2017-11-06 849 views
同朋友行完山, 係大圍揾野食, 一落獅子山燒烤場行10分鐘就有呢冬菇亭樣既靚靚大排檔, 好乾淨! 用隆亨商場既廁所都好近好乾淨!雖則唔係好似街邊大排檔風味, 但環境堅簡單乾淨, 又無時限, 上菜速度都快, 不知不覺食同傾左3粒鐘。講真, 有時食多市政大樓濕既地板, 有時食呢種都好舒爽😎。下次再行過食過😍

下次再行過食過😍
吊燒雞半隻
椒鹽茄子
黃金苦瓜
豉椒炒蜆
2017-11-05
$140 (Dinner)
吊燒雞半隻
椒鹽茄子
  • 吊燒街
2017-09-18 2615 views
男朋友約了他的朋友吃飯,話帶埋我去。收工男朋友車我去大圍富記。駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。友人點了粟米魚肚羹、種運雞、薑蔥炒蟹同避風塘茄子,加上砵仔飯。首先來到係栗米魚肚羹,用勁大碗裝住,覺得好好抵得,入面有魚肚、粟米等,好足料。跟住來到砵仔飯,原來砵仔飯係蒸,加上豬油鼓油撈一撈,哇!好好吃,每一口飯都唔捨得吞下。之後,上左個種運雞,有個架晾住隻雞,好搞笑呀,隻雞係炸過,皮脆雞滑,仲提供方便手套比我地,可以用手吃。接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
駕車來都好方便呀,附近有好多空缺既車位。

接著薑蔥炒蟹材料新鮮,肉多。
最後到個避風塘茄子,炸過既茄子,我覺得太油膩,吃唔落。
2017-01-04 4831 views
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!沙嗲粉絲蟹煲嘅蟹肉好鮮甜嫩滑,粉絲吸收晒沙嗲醬嘅香味,令到味道更加惹味!沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗粟米魚肚羹嘅魚肚好爽口彈牙,
而且份量都幾多,粟米羹嘅味道好香甜!
菠蘿生炒骨嘅炸粉唔算好厚身,肉質好鬆軟,
而且每一「嚿」肉都好均勻咁沾滿醬汁!
沙薑鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,
味道亦幾鮮味!泰式明爐魚嘅肉質好鮮甜滑溜,
再沾埋泰式嘅辣醬,令到味道更加惹味清香!

總括:每碟餸菜都好大碟同份量十足!真係幾抵食!
粟米魚肚羹
沙嗲粉絲蟹煲
沙薑鷄「半隻」
泰式明爐魚
2016-12-07 3575 views
放假日給太座叫了去行山,由慈雲山行到望夫石才落大圍,經過隆亨邨,立刻先補充體力。在當眼的中央有兩間食肆,其實都是同名同一間,只是一間是茶記,一間像酒家,而且燈火未明,似在備戰狀態,而茶記則燈火通明兼差不多坐滿人。店內裝修奇特,很多用樹幹造的檯椅。行了兩行位,很不容易才找到張檯。點了下午茶餐,芝士西多+雞中翼,熱奶茶。另點一碟肉絲炒麵。奶茶先送來,味道調得不錯,香滑,這時用來補充體力甚好。芝士西多,中間的芝士熱溶,配合外面上了蛋漿的炸麵包,加糖漿牛油,極度重罪惡感,但兩人分享還好。雞翼熱辣辣,醃得入味,收貨!肉絲炒麵,好多芽菜,有些罐頭草菇,肉絲不多,麵炒得不夠酒樓脆,但明白爐頭火力不可同日而語,也欣然接受!
Type of Meal
Tea
2016-11-17 2829 views
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,咖哩汁好濃郁嘅椰奶香味,薄餅嘅表面焗得好香脆,質感相當煙煙韌韌,再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
今晚我們去咗大圍隆亨邨熟食亭嘅「富記大排檔」食晚飯!
我們叫咗椒鹽中蝦好新鮮,肉質好結實彈牙,味道好香口惹味!
北菇鵝掌煲嘅鵝掌燜得好腍好入味,北菇好軟滑厚身!
蒜蓉炒豆苗炒得好夠鑊氣,而且好青嫩!
冬蔭功湯嘅材料都幾豐富,
湯底都幾辣,而且有好香濃嘅椰汁味!
泰式咖哩炒蟹配薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,
蟹好新鮮,肉質好鮮甜嫩滑,
再沾上惹味濃郁嘅咖哩汁一齊食,真係好好味呀!
海南鷄「半隻」係用個竹鑼載著上碟,
感覺都幾特別,鷄肉嘅肉質非常鬆軟嫩滑!
椒鹽中蝦
北菇鵝掌煲
蒜蓉炒豆苗
冬蔭功湯
2016-10-08 2449 views
同男朋友踩完單車 去大圍揾好西食 見到呢間有泰國菜食嘅大排檔 感覺幾新鮮 去到個格局唔多似傳統大排檔 大部分都係卡位 唔錯鮮蝦墨魚浸勝瓜份量都幾多 鮮蝦滑同墨魚滑都算有𡁻頭 但勝瓜好raw 加上佢啲皮刨得唔太乾淨 食起上黎有啲草味 所以呢碟只得中評椒鹽鮮魷唔似一般出面食都嘅咁重味 加上佢有落辣椒 感覺上一啲都唔熱氣 上到枱碟鮮魷依然脆身 份量啱啱好 食完都冇乜罪惡感茄子斑腩煲茄子煮得啱啱好 唔會太腍 斑腩對茄子比例差不多50:50 算係好足料 但如果佢可以用原隻砂鍋上菜應該會更加好味(因為而家用鐵鍋上 雖然都夠熱 但冇左個種"沙"一聲 令到色香味都好似爭左啲)

鮮蝦墨魚浸勝瓜

椒鹽鮮魷

茄子斑腩煲
2016-09-28 1873 views
之前已經食過,今次係熟食亭翻新後嘅第一次,原來附近啲食肆已經唔見晒,三間熟食亭中有兩間都俾富記租咗.離遠已經見到門口樹立咗兩隻巨型吹氣熊公仔,有啲渣打馬拉松嘅感覺,嘿. 雖然擴充營業啲位比從前多咗,不過嚟到嘅時候已經滿座,好彩等咗大約十幾分鐘左右就可以入去坐.呢度翻新後只有室內座,加上增設咗冷氣,令樓底變得非常非常非常矮,當晚食客又非常非常非常多,都幾困聲嘈吵.坐位編排得非常非常非常擠迫,不過某部份有半身木欄相隔,總算係同隔離有啲距離感.另外以前係手寫單,而家就變成由侍應即時入電腦,最後就用機印發票到收銀處俾錢,應該會比從前減少咗啲出錯或漏單機會.我哋叫咗青島啤酒同支裝汽水邊飲邊等食.酥炸大腸脆身爽口,肥膏較多,不過都可接受,仲有菠蘿同甜酸汁中和膩感.避風塘茄子表層炸漿酥脆,冇多餘油份,內裡仍然juicy,只係炸蒜唔夠多,不過有啲紅洋蔥,青蔥,大辣椒,食落都幾惹味. 金銀蛋莧菜嘅皮蛋同鹹蛋份量唔少,仲有炸蒜提味,整體唔會太濃,相對起來就健康啲啲.我哋去嗰日係假期,食客非常非常非常多,侍應就只有幾個,好似有啲人手不足,後加嘅食物要提醒多次先有,不過最初落嘅單就冇出現漏單情況.食物方面冇太

我哋叫咗青島啤酒同支裝汽水邊飲邊等食.

我哋去嗰日係假期,食客非常非常非常多,侍應就只有幾個,好似有啲人手不足,後加嘅食物要提醒多次先有,不過最初落嘅單就冇出現漏單情況.食物方面冇太大分別,環境就明顯光猛衛生咗,同埋有咗完善嘅冷氣設備,可惜太困聲同非常擠迫,仲失去咗半露天嘅大牌檔特色,而家就只係一間食小菜嘅茶餐廳咁。
2016-09-13 1027 views
味道還是不錯的,就是好難找到,兩個人點了燒雞和小炒還有生炒骨,超級飽的,沒想到在大圍周邊竟有這樣地道的大排檔,環境也不錯啊,還以為所有大排檔都是露天的,還想要嘗試更多的菜式
2016-08-25 970 views
距離住的地方很近,每次食飯時間人都非常多。挑了一個晚上去吃,四個人點了三個工作日套餐吃的也很飽。但是價格對學生來講有些略高。這裡適合家庭聚會,合家歡套餐很誘人。蒸蛋出乎意料的好吃!
  • 蝦仁肉蒸蛋
2016-08-14 804 views
每次去食都有新菜式,泰菜我致愛!小菜夠鑊氣~ 必食!次次食都有新花款套餐又抵食~聚會好地方, 環境舒服冷氣夠,員工招呼周到!下午茶tea time, 雞脾沙律必食, 晚市也有特色飲品!
每次去食都有新菜式,泰菜我致愛!
小菜夠鑊氣~ 必食!次次食都有新花款
套餐又抵食~聚會好地方, 環境舒服冷氣夠,
冬陰公麵
生菜包
生蝦 刺身
2016-08-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Anniversary
Dining Offer
Tasting Event
冬陰公麵
生菜包
生蝦 刺身
  • 雞, 冬陰公麵, 生蝦刺身
  • 雞脾沙律
2016-08-08 746 views
沒想到一篇食評就給了 富記不是第一次吃富記。記得第一次,想到天氣那麼熱可是又想要大排檔的氣氛,大力小姐的先生就給我找到富記。當時第一次吃了富記小炒王! 嘩,炒得香,炸透了的蝦乾仔和豆非常配合,當下酒菜一流! 吃不停,一碟不消一會就清晒!用餐後,不停叫大力先生陪我去。- 今次事隔一個月,外國一回來,念念不忘。再到富記晚餐,叫了富記小炒王,砵酒牛仔骨,黃金九肚魚。<富記小炒王> 依舊水準 ! 豆不乾,蝦乾脆,味道惹味!<砵酒牛仔骨> 我見是店內餐牌推介四樣之一。來到了圖片那一個完全不一樣,我以為叫錯了。砵?酒?紅色的? 好不好吃就見人見智,我就不適合了,可能黑椒可能會更好吃。<黃金九肚魚>也不是第一次吃的菜。安可!黃金是蛋黃外皮,九肚魚好滑,我仍很喜歡。***題外話下單後,待應來錯了<黃金豆腐>,希望我接納,但是大力小姐是爭取很久才叫這菜(因大力先生不喜歡黃金,太肥了)我也不想浪費,可是我太想吃了九肚魚了,所以拒絕了待應,可是當然受到冷眼吧...... 可是我也沒錯吧... 失望。總結報告:大力先生是很喜歡小炒王,我也很
沒想到一篇食評就給了 富記

不是第一次吃富記。
當時第一次吃了富記小炒王!

今次事隔一個月,外國一回來,念念不忘。
再到富記晚餐,叫了富記小炒王,砵酒牛仔骨,黃金九肚魚。

<富記小炒王>

依舊水準 ! 豆不乾,蝦乾脆,味道惹味!

<砵酒牛仔骨>

好不好吃就見人見智,我就不適合了,可能黑椒可能會更好吃。

<黃金九肚魚>

也不是第一次吃的菜。安可!
黃金是蛋黃外皮,九肚魚好滑,我仍很喜歡。

***題外話

總結報告:
大力先生是很喜歡小炒王,我也很喜歡。
也很推薦大家去吃!

但是外國期待回來和開開心心的一餐飯,
就吃得不太愉快,食物和氣氛也一樣重要。
我想也沒下次,反正也不少我們兩個客人。

富記小炒王
酒砵牛仔骨
黃金九肚魚
$160 (Dinner)
富記小炒王
黃金九肚魚
2016-08-05 575 views
雖然生日已過,但爸說要補吃我的生日飯,知道他們一定不願離開大圍區,又不想爸太破費,所以選了他們一定接受的中菜,還要是價錢合理的富記大排檔。想不到大排檔也有那麼多套餐可以選擇,價錢還非常吸引,最後我們選了晚餐C。芝士牛油蝦伊麵其實也不會期望它的芝士味會有多香濃,不過這碟也能吃得到芝士味,蝦也算新鮮,伊麵煮得軟硬適中,算是不錯了。泰式燒雞(半隻)雖然只是半隻,但這隻雞應該很重稱,份量不少。雞皮燒得夠香,肉質大部分部位也夠嫩滑,調味也做得剛好,不點醬汁其實已經很好味。不過有些部位略肥,所以油份稍為多了少許。啫啫芥蘭煲很有大排檔風味,香噴噴又夠鑊氣,芥蘭炒得翠綠油亮,不過可能啫啫煲都是較味濃的,個人認為鹹了一點。燒鰂魚魚肉鮮軟夠滑,不過可能因為鹽醃,有些部分難免沾了鹽粒,會變得過鹹。附上的那個醬汁香辣帶酸,醒胃又更帶出魚肉的鮮味。這類大排檔模式的中菜館,一般都會重油份和調味,富記算是做得不錯,而且價錢真的很親民。加上很近我,所以我應該間中會去呢。
芝士牛油蝦伊麵
泰式燒雞(半隻)
燒鰂魚

$90 (Dinner)
Birthday
2016-06-18 806 views
以前D嘢真係幾好食。夠獲氣。擴充後真大不如前。夜晚D嘢食要等好耐。而且D嘢食好求其炒。完全係趕時間質素。下午/下午茶真係吾好提。幾十蚊無要求街坊質素完全明白(我都係屋村仔)但係杯凍飲D冰多到好似吾使錢咁。奶茶係完全完全無味既。吾好話茶味。奶味我都飲吾到。似杯冰水😡。
以前D嘢真係幾好食。夠獲氣。

2016-06-03 2113 views
挑戰原隻吊燒手撕雞 – 富記大牌檔呢間位於沙田隆亨既富記大牌檔,當年以食物名稱趣怪聞名,近年已翻新成為有冷氣的冬菇亭裝修後室內全以木檯木凳為主調,座位寬敞舒服,岩哂我地呢尐歐陸身型人士。現在有 Stella生啤供應,$38 大大杯,十分抵飲﹔餐牌已不見有當年的趣怪食物名先點個白灼花螺,鮮甜味美好送酒這兒最出名的原隻手撕雞 $168,大大隻上檯相當震撼自己手撕再慢慢食玩味十足,熱辣辣,烤得皮脆肉嫩,撕開肉汁滿溢,雞肉可蘸佢提供的南乳醬會更加冶味與食家兩個拉拉扯扯撕哂成隻雞亦都即時俾佢 KO番,飽到上心口,四人分享應該更加小吃多滋味﹗要一提這兒的小炒王,既有豆角、蝦乾、銀魚、魷魚亦有腰果,少少辣炒得乾身夠鑊氣,送啤酒絕佳,來吹水飲吓野送酒必點﹗最後三杯生啤再加多枝大藍妹連三個餸四百幾埋單,唔算貴亦吃得開心,一定會再來試試其他美食。FB: smallsmallsmalllin#smallsmallsmalllin
挑戰原隻吊燒手撕雞 – 富記大牌檔
生啤
白灼花螺
先點個白灼花螺,鮮甜味美好送酒
手撕雞$168
富記

FB: smallsmallsmalllin
#smallsmallsmalllin
2016-05-31
$230 (Dinner)
Anniversary
小炒王
富記
  • 手撕雞
2016-05-06 1671 views
老實講車媽媽十分懷念細時一家八口去大排檔食晚飯的情景,一家老嫩迫迫的但十分溫馨,最記得生炒骨一到時跟哥哥爭菠蘿吃啦,還有樽裝汽水飲的那份童年回憶真係十分開心無憂^0^這夜一行10多人到富記大排檔享受一下排檔風味,現在的大排檔地方清潔光猛而且冷氣開放客人也吃得舒適自在,而且老闆更是性情中人杯杯清的情景此起彼落大家也吃得十分開懷呢,先來前菜涼伴海蜇併木耳,海蜇彈牙爽脆,木耳亦伴得夠味香香辣辣的挺開胃呢^_^呢隻熟口熟面的手撕雞上枱時霸氣非常,店家貼心的送上手套,我們殘忍哋將之分屍,我取得雞翼位置,外皮燒至香脆吃下肉質頗嫩滑,味道不溫不火點上南乳汁更加惹味呢~{炸大腸}戒口的我沒有試呀,不過上檯時聞到超濃郁豬腸獨特的味道呢~{花枝紫椰菜花}美麗的上場,紫椰菜花不止貌美食味也香甜而且爽口得可愛喔!!{沙拉骨}肉排須夠淋滑但這味道又不是我杯茶喎,個人最愛吃已結業的深水埗容記的那版本^0^{萵筍芭樂木耳}好特别的配搭,芭樂入饌還是第一次試,整碟吃下都"索索"聲愛爽脆的朋友必定撐場^0^{豉油皇鵝腸}
{豉油皇鵝腸}滷至入味的新鮮帶膏鵝腸看得我口水正流呢!可知坊間已很少有帶膏鵝腸供應嗎?吃下質哋爽脆可惜未夠甘香未能令我細意回味!!
好有大排檔feel的不鏽鋼湯鍋,盛載著芥菜魚云湯絕對係熱辣辣的住家感覺,味道香甜純樸簡單便是好喝~
{椒鹽瀨尿蝦}喜歡少少的個子多於斑馬那巨大身體型,炒得乾身充滿蒜香味道鮮甜如肉質再實淨一點便更加吸引喇~
{咕嚕肉}從來係大排檔名物炸得頗香脆,肉粒不會過肥甜酸度也恰好合格之作^0^
呢個{五香肉丁炒冰菜}好有心思冰菜我多數用蒜蓉清炒,富記用上香辣惹味的"五香肉丁"來泡製將菜味不濃的冰菜昇華至另一境界^0^
{鹹魚煎肉餅}煎至面層香脆咬下肉餅富彈性的肉質帶著幽香的梅香鹹魚,呢個時刻要大嗌一有"靚仔吖唔該"~但我這個死心眼的人還是最愛屏山老地方的煎肉餅哦!!
{蕃茄上湯浸枝竹秋葵}愛吃秋葵的我愛煞這味,清香上湯浸時蔬向來是最令人喜愛的配搭,加上咬下綺妮纏綿的秋葵好令我著迷喔!!
最後係{紅燒肉碎茄子}燒至軟淋的茄子入口滑溜,略嫌肉碎汁太多,如果能再香口點更加合我心意~
整體來說"富記"出品確用上不少心思,絕對值得多多幫襯呀^0^
2016-04-29
Type of Meal