2025-01-15 99 views
喺荃灣見到呢間新開嘅刀削麵仲要寫住大同刀削麵,就決定入去試鋪頭裝修簡單,座位好闊落我叫左招牌豬頸肉刀削麵同桂花雪梨食落去個麵好彈牙,同普通既刀削麵口感有d唔同再加埋個湯,整體好夾😋豬頸肉都燒得岩岩好,份量都好多一啖麵一啖肉,食到停唔到手!另外強烈推薦佢地個桂花雪梨我自己本身唔覺邊到有,而雪梨本身可以潤肺,亦好適合現在既天氣。一口Size既雪梨,清清甜甜,食起上嚟都好方刀削麵配雪梨,成個感覺好清新,係新穎既搭配👍👍👍必試!
喺荃灣見到呢間新開嘅刀削麵
仲要寫住大同刀削麵,就決定入去試

鋪頭裝修簡單,座位好闊落

我叫左招牌豬頸肉刀削麵同桂花雪梨

食落去個麵好彈牙,同普通既刀削麵口感有d唔同
再加埋個湯,整體好夾😋

豬頸肉都燒得岩岩好,份量都好多
一啖麵一啖肉,食到停唔到手!

另外強烈推薦佢地個桂花雪梨
我自己本身唔覺邊到有,
而雪梨本身可以潤肺,亦好適合現在既天氣。
一口Size既雪梨,清清甜甜,食起上嚟都好方

刀削麵配雪梨,
成個感覺好清新,係新穎既搭配👍👍👍
必試!
2025-01-15
  • 桂花雪梨
  • 豬頸肉刀削麵
2025-01-11 113 views
荃灣好吃的山西刀削麵👍地點方便,在兆和街,荃灣站落天橋幾分鐘就到。豬肉刀削麵好惹味,豬肉味道很好👌刀削麵有咬口,份量也夠多,一碗配送兩條青菜🥬黑椒牛柳刀削麵炒得好有鍋氣,非常美味😋牛柳份量也不少。小辣都仲幾辣,如果食唔得辣最好bb辣,都唔惹少。肉夾饃🥙應該係同豬肉刀削麵一樣的餡料,表面爽脆,配上熱辣辣的豬肉,味道好夾。桂花雪梨🍐好鮮甜,表面有蜂蜜和桂花,味道清爽,雪梨剛好一口大細,易入口。

黑椒牛柳刀削麵

肉夾饃🥙

桂花雪梨🍐
2025-01-06 161 views
噚日(5-1-2025 Sun)晏晝,同老公由鄉下返到香港就去食少少嘢當晏晝同買餸,唔知食邊間好,經過呢間好似幾吸引,就入嚟啦,人客唔多,但大部份卡位都坐晒,不過都重有兩張,於是入去坐,坐低睇menu,我哋食唔落lunch喇,見到有$28.00一個,$50.00兩個嘅肉夾饃,於是要呢個,同$14.00嘅熱檸水,$20.00一串嘅烤魷魚。好快,兩個肉夾饃先到嚟,雖然menu冇寫咩肉,但多數都係豬肉啦,食落,包嘅外皮好脆,豬肉係嫩同juicy,味道係濃醬汁,正常冇問題。味道:5分熱檸水都正常冇問題。3分最後嘅烤魷魚,竹籤使唔使咁長?同埋一睇就知冇烤過,一串四件,食落,就係落咗孜然粉,成個冇烤過只係烚熟。1分環境:呢日晏晝唔算凍,但個位有啲熱,好似冇開冷氣。抵食係2.7分

好快,兩個肉夾饃先到嚟,
兩個肉夾饃

雖然menu冇寫咩肉,但多數都係豬肉啦,

味道:5分

熱檸水都正常冇問題。
熱檸水

3分

烤魷魚

食落,就係落咗孜然粉,成個冇烤過只係烚熟。
1分

環境:
呢日晏晝唔算凍,但個位有啲熱,好似冇開冷氣。

抵食係2.7分
2025-01-05
$42 (Lunch)
兩個肉夾饃
📍荃灣✨寶字號刀削麵✨🔹寶字號蕃茄雞蛋刀削麵刀削麵彈牙有嚼勁,食落相當過癮!蕃茄湯底酸甜適中,雞蛋滑嫩,與蕃茄相互融合,個湯底好有家的感覺~無論大人小朋友都咁適合食!🔹紅油腐竹呢道小食有驚喜!腐竹浸得剛好,外脆內嫩,再加上香辣紅油調味,口感層次分明,辣味唔會掩蓋原味,反而令腐竹更加出色,係一個非常開胃嘅前菜。🔹寶字號滷肉飯係一個唔可以錯過嘅選擇~滷肉醬汁濃郁,滷得非常入味,肉質軟嫩,飯粒吸收咗滷汁後,更加香滑可口,飽肚又滋味。🔹手拍青瓜新鮮青瓜經過手拍後更加入味,搭配蒜蓉、醋、香辣醬汁,食落清爽刺激。🔹肉夾饃外脆內軟嘅饃包住豐滿肉餡,肉質鮮嫩,搭配上特製醬料,食落去味道層次豐富。🔹小酥肉炸得金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,味道出眾,真係好適合做小食。烤雞中翼雞翼烤得外焦內嫩,香氣四溢,肉質彈牙,每一啖都好夠味。寶字號刀削麵✨📍荃灣兆和街32號地舖
📍荃灣✨寶字號刀削麵✨

🔹寶字號蕃茄雞蛋刀削麵

🔹紅油腐竹

🔹寶字號滷肉飯

🔹手拍青瓜

🔹肉夾饃

🔹小酥肉
炸得金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩,味道出眾,真係好適合做小食。

烤雞中翼
雞翼烤得外焦內嫩,香氣四溢,肉質彈牙,每一啖都好夠味。

寶字號刀削麵✨
📍荃灣兆和街32號地舖
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食午餐🤩$48「口水雞」:雞肉爽滑,唔算好辣,啱食🤩$48「寶字號滷肉飯」:大大碟飯目測滷肉25%脂肪75%瘦肉,滷肉滷得好入味,旁邊仲加咗啲切碎咗嘅菜心,連埋滷肉汁全部一齊撈飯食好夾🤩跟飯加 $3「熱奶茶」:要咗多奶,大大杯夠滑🤩$28「肉夾饃🥙」:大大個熱辣辣有好多肉碎餡料🤣$18「白灼時蔬」:時蔬係「菜心」,要咗兩碟,簡簡單單🤩$48「麻辣魚片」:魚片肉質軟熟,咁樣麻辣乾撈魚片比較特別,夠惹味🤩
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食午餐🤩

$48「口水雞」:雞肉爽滑,唔算好辣,啱食🤩

跟飯加 $3「熱奶茶」:要咗多奶,大大杯夠滑🤩

$28「肉夾饃🥙」:大大個熱辣辣有好多肉碎餡料🤣

$18「白灼時蔬」:時蔬係「菜心」,要咗兩碟,簡簡單單🤩

$105 (Lunch)
2024-11-26 297 views
這間寶字號主打食刀削麵,除了湯,還有炒的刀削麵。另外有拌麵,滷肉飯及一系列四川風味小食,價錢又相宜。雙椒雞柳刀削麵,份量都頗大份,炒過的刀削麵仍然好有咬口,配上雞柳,青瓜,洋蔥,芽菜同炒,口感豐富,唔好辣的朋友建議走辣。因為小辣都已經幾辣下。因為炒既關係,油份比較多。肉夾饃 ,外皮酥脆,內心綿軟的夾饃,夾著充滿肉汁的豬肉絲,肥而不腻。羊肉串,每串$20, 充滿孜然香味,香辣惹味。燒韭菜,  灑上孜然粉、辣椒粉烤至軟身,韭菜嫩口。蔥油小木耳清新爽口。

羊肉串,每串$20, 充滿孜然香味,香辣惹味。

燒韭菜,  灑上孜然粉、辣椒粉烤至軟身,韭菜嫩口。

蔥油小木耳清新爽口。
2024-11-24
$100 (Lunch)
2024-10-01 565 views
豬頸肉刀削麵($48)刀削麵份量唔算多,麵質普通,無咩咬口,欠缺𡁻頭;豬頸肉有4片,味道正常;湯底普通,無咩特色。另外麵食會送煎蛋一隻。小食跟梅菜花生,梅菜偏咸,花生爽口。寶字號蕃茄雞蛋刀削麵($46)雖然用新鮮蕃茄,有茄蓉,但蕃茄湯底唔算太濃厚,偏清淡;炒蛋一份,再加送的一隻煎蛋。小食跟紅油腐竹,腐竹軟實有口感,但無咩豆味,唔夠辣自己再加辣椒油。超值三寶($53)肉夾饃,饃餅即烤,厚實,外層微脆;肉絲味帶咸,肉質偏嫩,整體味道可以。醬骨架,一件大大舊,味道同肉夾饃嘅肉一樣,味帶咸,肉質嫩,味道可以。桂花雪梨,咁多樣嘢,個人覺得最好食係呢樣,冷食清甜爽口,咁熱嘅天氣好適合。老實講,刀削麵唔夠「山西」好食,醬骨架唔夠「入麵」好味,好難會再去幫襯。但如果係荃灣街坊,下午茶餐嚟講都算抵食的。
豬頸肉刀削麵($48)
小食跟梅菜花生,梅菜偏咸,花生爽口。

寶字號蕃茄雞蛋刀削麵($46)

超值三寶($53)

豬頸肉刀削麵
寶字號蕃茄雞蛋刀削麵
小食:紅油腐竹,梅菜花生
超值三寶
醬骨架
肉夾饃
$73.5 (Tea)
2024-09-09 542 views
呢間好似新開冇幾耐嘅仲要有得OpenRice book位見佢出名刀削麵揀咗個二人餐$148 凍飲都唔需要加錢性價比都好似OK 刀削麵嚟講我哋有一個叫做濕嘅另外一個係乾撈(有少少辣,不過好惹味)佢啲面質好Q彈Q彈每碗麵都有個煎到好靚圓形嘅半流心蛋小食揀咗個小酥肉(豬肉)+一個炸雞粒豬肉比雞肉有咬口,比較好食見到佢個餐牌有烤大羊排其實都好想食不過有友人唔食羊肉唯有下次啦閑日夜晚都唔需要等位兩個人坐卡位都好闊落下次會想試埋烤豬手同串燒😃
呢間好似新開冇幾耐嘅
仲要有得OpenRice book位
見佢出名刀削麵
揀咗個二人餐$148 凍飲都唔需要加錢
性價比都好似OK
刀削麵嚟講我哋有一個叫做濕嘅
另外一個係乾撈(有少少辣,不過好惹味)
佢啲面質好Q彈Q彈
每碗麵都有個煎到好靚圓形嘅半流心蛋
小食揀咗個小酥肉(豬肉)+一個炸雞
豬肉比雞肉有咬口,比較好食
見到佢個餐牌有烤大羊排其實都好想食
不過有友人唔食羊肉
唯有下次啦
閑日夜晚都唔需要等位
兩個人坐卡位都好闊落
下次會想試埋烤豬手同串燒😃
2024-08-07 537 views
今日路過荃灣,見到一間寫住非物質文化遺產-山西大同刀削面,即刻有衝動想試下😂😂1.黑椒牛柳炒刀削麵套餐(#小酥肉+凍檸水)佢係用黑椒洋蔥大荳芽菜,唔辣嘅辣椒炒,火候充足,鑊氣極夠,猛火快炒幾下已經上枱,食落口非常滿足,估唔到除刀削面除左用水煮外,落鑊快炒乜手是可以的。2.肉夾饃只係食包會鹹咗啲,不過如果加埋辣椒醬就勁香,勁好,如果再落埋醋,又會係係另一番風味,因為醋會解油膩,所以醋配肉夾饃也非常匹配3)小酥肉細細粒,易入口,肉本身醃好咗,炸起後好香好好食

1.黑椒牛柳炒刀削麵套餐(#小酥肉+凍檸水)

2.肉夾饃

3)小酥肉
細細粒,易入口,肉本身醃好咗,炸起後好香好好食

肉夾膜
小酥肉
黑椒牛柳炒刀削面
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
肉夾膜
小酥肉
黑椒牛柳炒刀削面
2024-07-26 309 views
同朋友來荃灣揾野食,行下行下到咗食店林立嘅兆和街,看見這間門面新淨,看看門口餐單,好似幾啱食就入咗嚟試下。點咗羊肉串、牛肉串、雞翼串、牛腩刀削麵、辣椒炒肉飯及兩杯飲品。所有食物都在水準之上,味道非常正宗,我朋友不吃辣的,可選不辣,我食大辣,太好味了。價錢又適宜值得推薦俾大家。
值得推薦俾大家。
2024-07-15 313 views
#1(肉夾饃$50/2鹹咗啲,不過連包食加埋辣椒醬就勁香勁好食落埋醋就更加係另一番風味。3🌟#2)黑椒牛柳炒刀削麵套餐(小蘇肉+凍檸水)$79佢係用黑椒洋蔥大荳芽菜,唔辣嘅辣椒炒刀削麵,勁香易入口 。啲牛柳炒得岩岩好、好腍身 ,配埋黑椒好香。3.5🌟#小蘇肉本身醃好咗好香,炸起好好食。又香口又彈牙。別有一番風味,感覺好地道,好似真係食緊當地既菜式咁。哩間大眾點評有攞獎,難怪咁香咁好食😋!!!4.5🌟
#1(肉夾饃$50/2
3🌟

#2)黑椒牛柳炒刀削麵套餐(小蘇肉+凍檸水)
佢係用黑椒洋蔥大荳芽菜,唔辣嘅辣椒炒刀削麵,勁香易入口 。
啲牛柳炒得岩岩好、好腍身 ,配埋黑椒好香。
3.5🌟

#小蘇肉
本身醃好咗好香,炸起好好食。又香口又彈牙。

4.5🌟
  • 肉夾膜
建議不要使用點餐系統,三個人去食,出左四個餐,系統不會確認訂單,職員亦沒有提醒,叫你食唔晒打包,食物真心一般,價錢偏貴,小食味道尚可,麵質不彈牙,嬲到要第一次寫食評,祝生意興隆
,小食味道尚可,麵質不彈牙,嬲到要第一次寫食評,祝生意興隆
2024-06-28 371 views
🍲超值單人麵套餐 - $76我品嚐了豬肉刀削麵。這碗刀削麵有著彈牙的麵條和香嫩的豬肉粒。湯頭鮮美,帶著淡淡的醬油味道。套餐還有蔥油小木耳。這道菜色澤鮮亮,散發出濃郁的蔥油香氣。小木耳口感爽脆,是一道很好的開胃菜。🍗烤雞中翼 - $38雞翼烤得恰到好處,外皮酥脆,肉質嫩滑多汁,每一口都帶來滿滿的孜然香氣。🍅番茄湯鹵牛肉麻辣口水雞刀削麵 - $61這碗刀削麵帶有微微的蕃茄酸味,加上口水雞的辣度,而且鹵牛肉片鮮嫩多汁,這碗刀削麵充滿了豐富的口味。🥬油菜 - $18
🍲超值單人麵套餐 - $76

🍗烤雞中翼 - $38

🍅番茄湯鹵牛肉麻辣口水雞刀削麵 - $61

🥬油菜 - $18
2024-06-23 377 views
星期日放假肯定帶媽咪嚐嚐她喜歡的麵條。荃灣近半年開了這間刀削麵店,於是我們來嚐嚐。我們一進去看到牆上的食品就先點了一個炒麵,就是腰花爆蝦刀削面、另外再加上一份卤牛肉、烤羊肉串1 串、熱檸茶、熱奶茶。熱飲跟餐只需加$3。抵!刀削麵,大概是6mm寬,口感非常Q彈有嚼勁,搭配大量青椒、大豆芽菜和重口味的醬料,口感和味道達到極致,配菜裏的大蝦有點脆,看來是經過大火過油,使他的鮮味鎖在蝦肉裏面沒有流失,吃起來更好味。烤羊肉串是二十元,肉厚肥少,即叫即燒,新鮮熱辣,小辣味香口。滷牛肉一份味道清爽,墊着的青瓜絲新鮮好爽口下次再來可以再試鱔糊湯刀削麵。

滷牛肉一份味道清爽,墊着的青瓜絲新鮮好爽口

下次再來可以再試鱔糊湯刀削麵。
2024-06-23
2024-06-17 316 views
荃灣新開了一間刀削麵店舖,離地鐵站好近,夠方便,超抵食超值優惠套餐,選了這份 [ 超值單人麵套餐 $76 ] 主食3選1,小菜4選1,飲品 (冷熱) 4選1。主食選擇了 豬頸肉刀削麵 - 刀削麵份量超多,豬頸肉入口鬆軟,食落肉質嫩滑。小菜 蔥油木耳 - 份量好多,爽脆可口。飲品選擇了 凍檸茶下午2點可以點選超值下午茶套餐的 [ 超值三寶 $53 ] 三寶包括有肉夾饃 - 外層又香又脆,肉質又濃又多汁,好好味。醬骨架 - 大大舊肉,肉質超嫩滑。小食桂花雪梨 - 爽口清甜,一口接一口,食到停不了口飲品 [ 沙棘汁 $28 ] 營養豐富,味道甜甜好飲必選小食之一 [ 酸辣魚皮 $48 ] 可選大中小辣,份量滿滿,夾埋青瓜絲,口感爽脆彈牙,吃不停口
荃灣新開了一間刀削麵店舖,離地鐵站好近,夠方便,超抵食

飲品 [ 沙棘汁 $28 ] 營養豐富,味道甜甜好飲

2024-06-15