2005-04-18 16 views
到左敦找吃的, 路經此店, 被門外張貼著的乾咖哩圖片吸引了, 正打算細閱內文, 老闆娘便冒出來了, 塞了張菜單給偶...看看目標價錢ok, 就試試吧~ 畢竟乾咖哩不是到處都有.一屁股坐下來:.偶:"意大利香草蒜蓉乾咖哩牛肉跟薄餅($68), 唔該."老闆娘:"試埋我地d咖啡啦! d奶同出面唔同架! 淨係奶都幾廿蚊一x(一罐?一盒?一x...???...忘了!)架!\"偶:"咁凍啡($13)走糖走奶唔該!"老闆娘:"後生仔, 淨飲唔加奶好傷胃架! 咪怪老人家chom 氣...(下刪近百字)."偶:"(...) 咁加奶丫, 唔該!"老闆娘:"係囉...咪怪老人家chom 氣呀...(下刪近百字)."不一會, 飲品送上. 小啜一口...比坊間茶記略好.數分鐘後, 食物送上..看一看, 分量不算多, 來一塊牛肉...香草味很突出, 混和輕微的蒜味和不算複雜的咖哩味(相對印度咖哩)..很不錯! 牛肉煮得很嫩, 入口鮮美. (只是個人認為羊肉較牛肉是咖哩的更佳拍檔, 因更入味, 肉味亦較配合..下次會試!)結果另上的咖哩汁幾乎沒碰過哩... 吃得飽飽的, 埋單$81. 也算值的.

一屁股坐下來:.
偶:"意大利香草蒜蓉乾咖哩牛肉跟薄餅($68), 唔該."

偶:"咁凍啡($13)走糖走奶唔該!"

偶:"(...) 咁加奶丫, 唔該!"

不一會, 飲品送上. 小啜一口...比坊間茶記略好.

2005-04-16 26 views
坐低後自己用紙杯斟開水飲,環境唔算好坐,但光亮整潔。打開餐牌見到咖哩種類大致分為,英國紳士,馬來咖哩,地捫酸辣,印度咖哩同乾咖哩,再配上牛肉,牛脷,雞,羊同蝦等配菜。另外仲有羅宋湯,咖哩周打魚湯,俄羅斯牛肉飯等既菜式。叫左一個乾咖哩炒蝦,Nan餅,英國紳士咖哩配牛脷,馬來咖哩雞,羅宋湯。乾咖哩蝦($130)蝦身仲有好多肉汁而且咬落都好爽口,而咖哩就好重香料味,連蝦殼都充滿咖哩既惹味。英國紳士咖哩用花奶溝咖哩膽,食落好滑而牛脷騷味都幾濃,但咁先唔會比咖哩掩蓋晒味道。而馬來咖哩落左好多椰奶,最適合用黎撈飯而d雞係雪藏貨唔食都罷。羅宋湯唔算特別不過落左好多胡椒,辣辣地幾開胃。呢道老闆娘好有嫲嫲feel,仲幫客人教仔tim,都幾親切。
呢道老闆娘好有嫲嫲feel,仲幫客人教仔tim,都幾親切。
2005-04-04 14 views
這間館,如其歸類,不如說是私家菜(homemade)。蘇格蘭Crossover海南島老闆娘加埋退休水手咖喱菜Crossover俄羅斯燴飯,哈哈哈,專業與否不要緊,但特色太令人印象深刻。首試俄羅斯燴牛肉飯,牛肉沉浸在白汁中,表面平平無奇,但放在口內的鮮味,令人精神一振。由酸乳酪做成的白汁,將以往快餐店的粉漿壞印象一掃空,奶油香恰到好處。再吃牛肉,吃後猛點頭,沒有梳打粉,萬歲!此為Do the right thing。而且是用牛柳,滑間仍帶口感充足,有肉的鮮味,好生感動。配飯汁料只是剛夠,事緣太開胃。另點印度皇族乾咖喱雞配薄餅,雞炸得乾身,被香料包圍非常香口,但色深有點焦的感覺,略嫌太碎多骨,還好份量足夠。另上的咖喱亦很惹味,但用來沾薄餅可能會太濃,辣度不會太搶,倒令人想起接近茶餐廳的油咖喱。再添了杯咖啡,如其所說忌廉味充足,咖啡味被搶了,但是好過茶餐廳的貨色也經收貨。順帶一提,餐牌第一頁的套餐,就是俄羅斯燴飯,$52包一個俄羅斯沙律及羅宋湯,單點燴飯已經$48。但小弟一看套餐就沒理,沙律和羅宋湯走寶了......單買羅宋湯$25,好誇張。感覺上,無個菜平$10,會比較平易近人。餐牌的選擇

餐牌的選擇頗多,還有意大利咖喱(Fusion???),及其他東南亞咖喱,請大膽嘗試,是一間很耐吃的飯店。人多時九時後入席較佳,事關地方淺窄,沒卡位供應,張就啦各位。
2005-04-01 4 views
睇完雜誌介紹咖哩,突然又想食,其實佐敦都有好幾間咖哩館/屋,呢間雜誌都有介紹過,決定入去試下。地方唔係靚,勝在光猛、乾凈,不過最唔好就係有人食煙。有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎豬牛羊雞魚等等,先問待應姐姐邊樣咖哩最辣,佢介紹印度皇咖哩。我就決定試下中辣印度皇乾咖哩羊扒,咖哩汁先分開上的,咖哩汁係夠辣,但係缺少了咖哩香味,而羊扒好肥,肥膏多過肉,羊羶味不太重。繼而再叫大辣酸咖哩牛”月利”,其實味道唔酸,反而帶點甜,牛”月利“切得好薄,兩款咖哩汁比較,我o地都應為這隻味道較好。兩款咖哩可跟飯或二塊薄餅,我揀晒薄餅,係由一個印度女仔即場整的,所以時間較耐,但上時係熱到燙手的,點了咖哩汁好美味。另外再點了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,老公飲左個咖哩周打魚湯,完全沒有咖哩味,與一般的周打魚湯有D分別,沒有忌廉味但有好濃的雲呢拿味,湯中仲有幾舊魚塊,其實係雪藏炸魚塊,我仲以為係麵包糠。總括來講都食得過,不過之後都幾口餲。
地方唔係靚,勝在光猛、乾凈,不過最唔好就係有人食煙。
有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎豬牛羊雞魚等等,
先問待應姐姐邊樣咖哩最辣,佢介紹印度皇咖哩。
另外再點了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,
總括來講都食得過,不過之後都幾口餲。
2005-04-01 4 views
印尼沙爹咖哩牛利($40)﹕此店的所有咖哩可選大、中、小辣。雖然本人不是好辣的人,但都覺得中辣亦其實很mild。至於加了沙爹的咖哩,味道很濃,而且很開胃,但如果加多些花生粒就更好啦!至於牛利,雖然有些根,但因是薄切,一點也不"un"。而個薄餅(不是油酥餅的那種)清清地,"點"咖哩最適合不過。結帳時,老闆娘問好吃與否,並表示此店的"乾咖哩"(原來其實都有汁,不過分開上)更正,下次可試下。另外,每張檯上都有一壺暖開水和一筒整齊地放在膠袋內的紙杯,讓客人自己任斟,幾好!
印尼沙爹咖哩牛利[連2塊印度薄餅]($40)﹕此店的所有咖哩可選大、中、小辣。雖然本人不是好辣的人,但都覺得中辣亦其實很mild。至於加了沙爹的咖哩,味道很濃,而且很開胃,但如果加多些花生粒就更好啦!至於牛利,雖然有些根,但因是薄切,一點也不"un"。而個薄餅(不是油酥餅的那種)清清地,"點"咖哩最適合不過。