2024-04-22 1735 views
#fafafoodblog粉麵 #fafafoodblog灣仔 🍴山珍氣鍋雞 88 蚊🐥有筍 雞肉 山竹 氣鍋雞好香甜既湯底🍴金牌三寶米線88 蚊酸辣湯底 豬扒 大蝦球 炸醬🦐🐖豬扒同炸醬另上 炸醬好夠肉味 香辣惹味 豬扒煎得好香 帶 d香芧味 仲有彈牙大蝦 湯底 酸辣得黎夠清 湯都飲得 正🍴鮮菌蕃茄湯底米線72 蚊有爽口既腐皮 肥味既辣肥腸 同辣雞柳🔥🐥 蕃茄湯幾香甜 仲有好多野菌增加食米線時既口感 正#蕃茄 #酸辣 #米線 #豬扒 #肥腸 #炸醬 #蝦球Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#小瑪哥米線灣仔莊士敦道211號地下 ab鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔====================
🍴山珍氣鍋雞 88 蚊🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#小瑪哥米線
灣仔莊士敦道211號地下 ab鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-04-22
2024-09-04 230 views
平時為求方便,通常都係食一啲大型嘅連鎖米線店,偶爾都會想食一啲之前從未食過嘅米線店!今次喺灣仔見到呢間傳承咗三十年正宗風味嘅小瑪哥米線,好似好吸引咁,真係要嚟食返碗先~🌟氣鍋雞套餐✨招牌氣鍋雞(兩位)湯底濃厚,飲落去每一啖都令人感受到果種雞肉經長時間熬煮嘅鮮美,感覺滋補!雞件嘅肉質亦保持到鮮嫩多汁,不愧為餐廳嘅招牌菜之一~✨召通醬雞翼(4隻)召通醬嘅味道好特別,甜甜哋又帶有微微嘅辣味,令到啲雞翼都變到好惹味~✨香茅豬扒香茅豬扒份量多,每一舊嘅肉質都好軟腍,仲帶有香茅嘅獨特香氣,令人回味無窮~✨金牌小鍋湯米線湯底酸酸辣辣,夠哂惹味!最特別嘅係湯底入面嘅酸菜係餐廳自家秘製嘅,另外仲有少量肉碎、芽菜等等去增添口感,米線口感軟滑~✨豬骨清雞湯米線呢碗米線賣相看似好清淡,但一飲落去就會感受到湯底嘅鮮甜,味道好有驚喜,真係啱哂啲平時唔食辣嘅朋友仔~✨山水豆腐花豆腐花入口嫩滑,都有一股淡淡嘅玫瑰香氣~✨玫瑰冰冰粉冰粉入口有一種冰涼嘅感覺,仲有陣陣嘅玫瑰香味~不得不說,店員嘅服務態度好好,下次來灣仔一定會再嚟幫襯~

🌟氣鍋雞套餐

✨招牌氣鍋雞(兩位)
招牌氣鍋雞

✨召通醬雞翼(4隻)

✨香茅豬扒
香茅豬扒

✨金牌小鍋湯米線
金牌小鍋湯米線

✨豬骨清雞湯米線
豬骨清雞湯米線

✨山水豆腐花
豆腐花入口嫩滑,都有一股淡淡嘅玫瑰香氣~
山水豆腐花

✨玫瑰冰冰粉
冰粉入口有一種冰涼嘅感覺,仲有陣陣嘅玫瑰香味~
玫瑰冰冰粉

不得不說,店員嘅服務態度好好,下次來灣仔一定會再嚟幫襯~
Type of Meal
Dinner
香茅豬扒
金牌小鍋湯米線
豬骨清雞湯米線
山水豆腐花
玫瑰冰冰粉
2024-09-04 175 views
作為米線愛好者,當然要捐窿捐罅搵正嘢,經開灣仔當然唔少得小瑪哥米線~ 涼伴金耳:第一次食,可以用新奇有趣嚟形容,要凍食配豉油wasabi,食落似日式刺身,實際上竟然係菇類~ 爽辣魚皮:香港唔係太多地方有得食,真係爽脆,仲充滿骨膠原,超正㗎~ 辣腩肉雞翼鮮菌蕃茄湯米線:辣腩肉必點,味濃肉質爽,配搭米線係絕配~ 雞翼鮮菌豬骨清雞湯米線:雞翼入味,米線滑身,湯底清甜小店經營,除左米線好食,亮點一定係小食,選擇非常多,唔想去主流米線舖同人迫,呢間就好唔錯

~ 雞翼鮮菌豬骨清雞湯米線:雞翼入味,米線滑身,湯底清甜

2024-09-03 140 views
臥虎藏龍嘅一間米線,真心誠意推介!去開灣仔嗰頭嘅會展睇show 順便就喺灣仔附近搵嘢食,經過見到呢一間廣告話老字號嘅米線餐廳就入咗去試吓,寫到明傳承30年嘅風味,果然真係名不虛傳!我特別推介呢度嘅兩款菜式,包括係佢嘅米線同埋砂鍋雞~ 米線湯底非常之濃郁,而且好順口一啲都唔會令人覺得好口渴食落去味精味都比較少!佢嘅金牌小窩米線湯底好惹味,我叫咗四個餸,包括餃子花枝丸炸醬同埋腩肉!幾款餸菜都味道唔錯~另外特別想推介佢嘅砂鍋雞,雞湯非常之濃郁,而且味道好香甜,有別於喺出邊食到嘅砂鍋雞呢度食得出係真材實料!小食方面,我仲叫咗個昭通醬雞翼,呢個味道我未曾食過!但係我覺得都好香,而且炸雞翼揸得好鬆脆加埋面頭嘅芝麻令到成個雞翼更加香口!總括而言,呢一間嘅米線舖絕對值得一試,以為佢嘅外表平平無奇,但係食落真係好有驚喜
臥虎藏龍嘅一間米線,真心誠意推介!

2024-09-02 98 views
鮮菌蕃茄湯米線 💓💓💓💓湯底用咗新鮮蕃茄熬製,酸酸甜甜,非常開胃😛揀咗辣雞肉,非常入味,肉質嫩滑😆辣辣地非常過癮配上木耳同墨魚丸,口感豐富🤍金牌小鍋米線 💓💓💓💓仲試咗金牌小鍋米線,加咗香茅豬扒,係一大亮點😍🙌🏻肉質鮮嫩!再加咗魚蛋同冬菇,兩者都增添咗湯底嘅味道,餸菜都好豐富❤️玫瑰冰冰粉桃膠💓💓💓💓😍清新又唔膩,桃膠口感滑溜,搭配玫瑰味,真係完美嘅結尾!😆🙌🏻

鮮菌蕃茄湯米線 💓💓💓💓

金牌小鍋米線 💓💓💓💓

玫瑰冰冰粉桃膠💓💓💓💓😍
2024-08-27 199 views
收工係灣仔想揾啲快靚正嘅餐廳,就嚟試咗好多人推薦嘅呢班米線!🔸金牌小鍋湯米線+四餸($79)加咗魚豆腐、生菜、炸醬、蝦球,叫咗小辣湯底,湯底香辣惹味,每樣餸份量都好多,特別想推薦蝦球同魚豆腐,蝦球大粒爽口,魚豆腐新鮮完全冇雪藏味,另外炸醬亦有分碗另上🔸滇池酸菜魚米線($78)加咗鴨血、萵筍同雞肉,米線質地滑身,酸菜魚米線魚片份量多,口感滑嫩,另外雞肉帶有肉鮮味,非常出色🔸昭通醬雞翼店員推薦嘅小食雞翼好值得一試,係其他米線店舖好少見嘅菜式,醬汁惹味,裹粉薄身,雞翼入味🔸雲南糯米香茶茶味香濃,飲落有米香味的餘韻

🔸金牌小鍋湯米線+四餸($79)

🔸滇池酸菜魚米線($78)

🔸昭通醬雞翼

🔸雲南糯米香茶
茶味香濃,飲落有米香味的餘韻
2024-08-25 124 views
今日去完按摩,懶懶地唔想去買嘢煮嘢食,打算叫外賣,諗起小瑪哥,之前都想試食,一於就叫佢。上網落單大概半個鐘就到,嚟到啲嘢都仲係熱嘅°我叫咗金牌三寶米線,要咗小辣,配料有炸豬扒,爽口大蝦球,同埋辣肉醬,小食就叫咗辣味金奬涼白肉,同昭通醬雞翼,飲品我就叫咗鹹檸七,解吓熱氣,另外甜品就試吓佢嗰個玫瑰冰冰粉°首先講碗米線先,要咗小辣,其實一啲都唔辣但好夠味,豬扒嚟到可能時間關係,淋咗少少,肉質一般,有少少嚡,炸醬就一嚿嚿肉碎黐埋一齊,好夠味,大蝦球就真係好爽口彈牙,個昭通醬雞翼,炸得好香口個醬汁好似麵豉醬蒜蓉加埋一齊,好特別,另外金牌涼白肉就一般,薄切腩肉略嫌太肥,鹹檸七就唔使多講'玫瑰冰冰粉有少少桂花味,甜甜地用嚟解辣一流。
唔使多講'玫瑰冰冰粉有少少桂花味,甜甜地用嚟解辣一流。
2024-08-25
2024-08-02 243 views
呢間上網都好多好評,所以一定要泥試呀,好多人上網都推介佢哋呢個米線舖嘅汽鍋雞好出色,非常專業嘅水準,所以一定要泥試呀,估唔到真係驚喜,冇失望,真係要推介俾多啲嘅朋友去試吓呢一間米線,同埋個氣炸鍋,但係必叫㗎,而且經濟實惠,而且所有食物都係Lala,新鮮即叫即整,非常好食,而且個雞湯都係好香濃,好足料,有雞有鮑片有香菇,真係飲完都亂粒粒,非常好飲呀,而且好有健康養生嘅感覺,所以食咗一次就精神沒落,而且佢哋嘅米線都好好食,有唔同嘅湯底選擇,有鮮菌蕃茄湯底仲有豬骨味湯底,都係入口即溶,米線都非常彈牙,好食呀,而且我覺得我都好好呀,而且環境衛生都好好,食得好安心,而且好舒服好闊落,都幾啱朋友一齊嚟啊,而且地方非常乾淨,真係滿分👍👍👍
2024-07-24 396 views
之前吃太古番工,有留意👀開果頭好似有間主打四川菜既餐廳好正!今日喺面書搜索一番後發現,原來灣仔呢度有間同佢關連既小瑪哥米線舖,所以唔好睇少呢間米線舖,除咗米線外,仲有唔少川菜,例如酸菜魚、玫瑰冰粉等🥰我同朋友二人叫咗一客二人餐😀 好好味! 二人餐內有一盅氣鍋雞湯,一客前菜,一客主菜,和兩個米線或飯,仲有兩客甜品或飲品。當然唔想食二人餐既,都可以淨叫米線🍜撈麵等,都係七十零八十蚊有交易😍😍喺灣仔呢度算好抵食!餐廳裝修唔錯,有梳化位,感覺上都岩同朋友黎聚餐😌傾下計😀 待應態度好好,見我地兩個有啲忙坐耐咗都無打擾😉氣鍋雞湯係必叫👍🏻👍🏻- 飲得出真材實料! 湯料方面除咗雞,仲有菌和荀類,我地有食番啲雞都仲好嫩! 😀食埋佢多啲營養😂😂前菜叫雞翼,一客有四隻,好惹味! 我地叫咗白飯,配搭米飯黎食,非常好👍🏻主菜叫咗酸菜魚,真係好有川味😊😊 魚片都普遍幾大同厚肉,但有小朋友既都要注意,小心有骨😌甜品既玫瑰冰粉唔錯,食完辣野再食口冰粉,唔同感覺😆小瑪哥米線 (灣仔)灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖

我同朋友二人叫咗一客二人餐😀 好好味!

餐廳裝修唔錯,有梳化位,感覺上都岩同朋友黎聚餐😌傾下計😀

待應態度好好,見我地兩個有啲忙坐耐咗都無打擾😉

氣鍋雞湯係必叫👍🏻👍🏻

甜品既玫瑰冰粉唔錯,食完辣野再食口冰粉,唔同感覺😆

小瑪哥米線 (灣仔)
灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖
2024-07-18 320 views
好吃,爱吃,下次还来吃!这里的米线,真的是在云南省外吃到的最接近云南口感的米线了!油鸡纵也非常正宗还有昭通酱鸡翅,原来小时候一直喜欢的酱叫做昭通酱,太好吃了,老板能不能单独卖酱啊!
好吃,爱吃,下次还来吃!

汽锅鸡
酸菜鱼
昭通酱鸡翅
小锅米线
2024-07-03 339 views
最近系灣仔發現左間幾抵食嘅餐廳,除左單點,仲有2人套餐tim~環境都好舒服,座位好寬敞!呢度有個氣鍋雞好特別,用左瓷器砂鍋上,好搶眼啊😍必點item👍🏻雞肉口感都幾嫰滑,味道系濃濃嘅雞湯,但無咩雞油😍十分養生健康!昭通醬雞翼❤️$28/3隻,呢款都系呢度嘅推薦菜式,雞翼烤得外皮脆口,沾上香辣嘅醬汁😋好惹味!嘶嘶皮蛋💜 一份只系$26 好抵食~充滿香辣味,食得十分過癮😂愛吃辣之人要點啊😆

2024-06-17 359 views
同朋友去左灣仔,咁岩行過見到佢地有個氣鍋雞套餐豐富又抵食,咁就決定試一試。個套餐就有小食、氣鍋雞、主菜、主食同甜品。頭盤方面,見佢個昭通醬雞翼好似幾特別所以就揀左佢。雞翼食落好入味得黎唔會太咸,比起一般出面口味,今次食落有少少豆瓣味反而幾夾雞翼。同埋有個細節位,佢地D雞翼入面唔會見紅,睇得出佢地解凍方面無馬虎,值得一讚。之後到主角氣鍋雞。一黎到已經聞到好香嘅雞湯香味,色澤金黃得黎,湯表面無太多嘅油脂。個湯飲落足料無味精,同埋湯料有竹笙、草菇同大大件嘅雞,而家好少見有舖頭咁蝕底比咁多料。主菜我地揀左酸菜魚,因為知道我地唔食得太辣,店家都好好咁幫我地調細個辣度方便我地食用。酸菜魚湯底唔咸,味道岩岩好,唔洗係咁飲水。同埋佢地D魚肉爽口無骨,可以大啖大啖食勁正。仲有,佢地仲唔洗加錢幫我地加寬粉底,唔洗驚食唔飽。主食我地揀左白飯同鮮菌蕃茄米線。米線湯底有好濃嘅蕃茄味同無味精,真材實料,食落好有阿媽煲嘅蕃茄湯味,屋企嘅味道。甜品方面,我地叫左玫瑰豆腐花同玫瑰冰冰粉。兩款甜品食落都好清新消膩,我比較鍾意冰冰粉,因為除左玫瑰,佢仲有淡淡桂花香,加埋冰糖,一啖接一啖好快就食哂。食完依次之後,朋友都話好掛
個套餐就有小食、氣鍋雞、主菜、主食同甜品

食完依次之後,朋友都話好掛住個湯,想再約時間黎食。順帶一提,店員嘅服務態度好今時今日真係好難遇到。
2024-06-15
2024-06-15 258 views
今次係第一篇係講今朝小豬話要食麵,俾咗幾間佢揀之後結果佢揀咗氣鍋雞。間舖頭嘅員工態度唔錯,食物嘅種類都唔少。我哋叫咗個氣鍋雞set, 個氣鍋雞同細個食嘅味道差唔多,前菜有黑木耳同青瓜,個酸菜魚味道幾適合香港人食,唔太辣而且香氣足夠,去碗白飯就正。小豬食嘅米線都幾好味,感覺佢有遷就一般香港人嘅口味。最後用玫瑰豆腐花作結尾。今餐幾好,之後會再嚟食過。小店值得鼓勵
今次係第一篇

係講今朝小豬話要食麵,俾咗幾間佢揀之後結果佢揀咗氣鍋雞。

最後用玫瑰豆腐花作結尾。

今餐幾好,之後會再嚟食過。小店值得鼓勵
2024-06-13 260 views
呢間餐廳已經有多年歷史,之前同朋友嚟已經食過一次,今次食過返尋味再食多次!召通醬雞翼 - 喺呢度嘅王牌前菜之一,醬汁入味,雞翼肉質柔軟多汁,令人忍不住食完一隻又一隻!而且冇咩辣味小朋友都食金獎涼白肉 - 肉質嫩滑,沒有過多調味,讓食材例如蒜蓉豉油豬肉,本身的香味展現得淋漓盡致。氣鍋雞 - 雞肉肉質鮮嫩,在高溫氣鍋中煮出香濃的湯汁,已經隔走啲油好細心花枝丸、魚豆腐豆花炸醬撈米線 - 係呢間餐廳嘅王牌!綿滑的豆花搭配好滑的米線,炸醬汁唔算好重味精,但係又夠晒濃味,肉碎粒唔算好多肥豬肉,撈埋一齊食,口感豐富。花枝丸鮮嫩多汁,魚豆腐中規中矩,肥牛、魚蛋鮮菌蕃茄湯米線 -蕃茄湯底都幾濃味,而且味道唔假!唔會好似飲緊茄汁咁!肥牛肉質鮮嫩,魚蛋Q彈爽口清爽檸檬茶蜜語水果茶 水果茶夠晒健康

金獎涼白肉 -

氣鍋雞 -

花枝丸、魚豆腐

花枝丸鮮嫩多汁,魚豆腐中規中矩,

肥牛、魚蛋

鮮菌蕃茄湯米線 -
蕃茄湯底都幾濃味,而且味道唔假!唔會好似飲緊茄汁咁!

肥牛肉質鮮嫩,魚蛋Q彈爽口

清爽檸檬茶

蜜語水果茶
水果茶夠晒健康
2024-06-12 230 views
呢間「小瑪哥米線」餐廳嘅裝潢設計簡約大方,坐落灣仔一帶,價格親民,令人好感。首先,來到呢度試左佢地嘅氣鍋雞二人餐,當中有:「招牌氣鍋雞」,雞肉鮮嫩多汁,氣鍋雞係保有濃濃雞湯甜味,配合佢地獨特配料,係好好嘅味覺體驗,亦有屋企飲湯感覺,好窩心。而「涼拌金耳」呢盤涼菜係招牌菜之一,係金耳雪凍後切厚片,既開胃又養顏,搭配日式醬油同芥末汁,好似食緊刺身咁!非常適合夏天食用。另一道推薦就係「金牌口水雞」,肉質細嫩,皮脆汁多,辣醬突出唔同嘅口味層次,好夠味!至於「金牌小鍋米線」呢,麵條Q彈甜脆,再加埋辣肉湯濃郁鮮美嘅湯底,好味!二人餐另一碗係「豬骨清雞湯米線」,湯頭清爽味道香濃。飲品方面,「凍水果紅茶」則清香爽口,都係夏天消暑必飲嘅好選擇。食完辣一定要叫返杯!