2018-11-28 35 views
觀塘私房菜我同我男朋友都好中意食辣嘢🤤所以成日四圍搵啲食辣嘅餐廳🤡男朋友係附近返工,就比我搵到間近近地嘅可以收工去試下!地點近地鐵站,方便到達。樓下大堂以工業大廈來說好新淨!但留意返,餐廳在14樓,而电梯只能到達到13樓。但去到13樓,只須上少少樓梯就能見到餐廳!由於當日好夜先去到,所以人沒有很多。老闆老闆娘重好友善地招呼我地。感覺好親切。入到去感覺乾淨,簡單,整齊。小小的一家餐館。經過一問,原來包場都可以!營業時間到兩點!但最好事先預約。重有做午餐時段!下次必定嚟試午餐!講返食物,首先食個醉鴿。我之前大多只食醉雞。首次嘗試醉鴿!果然,酒味重,無偷工減料🤣鴿肉嫩!擺盤都好靚!岀奇地好食!唔飲得酒嘅男朋友都忍唔住食左兩三片😝第二度菜,竟然係生蠔!我地見到個下呆一呆説,我地無點喎!點知老闆話係送嘅!留意facebook就有講!係每人一隻澳洲生蠔,好鮮!絕對唔係比啲唔乾淨嘅蠔我地食!去中餐廳食到西式嘢感覺都幾搞笑🤣第三度菜,刺參雞煲。眼看就見到好足料!上菜後再焗一陣等佢入味啲!男朋友一食,就比意見🤣話味道濃得嚟但唔似外面餐廳咁死咸!足料之作!我就立即睇睇煲內,原來放左好多不同配料。經過一問,
觀塘私房菜

我同我男朋友都好中意食辣嘢🤤
所以成日四圍搵啲食辣嘅餐廳🤡

男朋友係附近返工,就比我搵到間近近地嘅可以收工去試下!

講返食物,首先食個醉鴿。

第二度菜,竟然係生蠔!
我地見到個下呆一呆説,我地無點喎!

第三度菜,刺參雞煲
眼看就見到好足料!上菜後再焗一陣等佢入味啲!男朋友一食,就比意見🤣話味道濃得嚟但唔似外面餐廳咁死咸!足料之作!我就立即睇睇煲內,原來放左好多不同配料。經過一問,原來店內配料係店主自由到內地外地方採購。加上佢麻味適中,就算中辣都食得好舒服。雞肉又唔會老,我地最後先食參,所以就慢慢開始淋!份量足夠三人食!

第四度菜,桂花金蠔
用桂花糖打金蠔煎一煎,再放在烤熱的多士上,兩口就KO😇擺盤好有心思呢。

第五度菜,辣炒椰菜花
椰菜花不會太硬,軟硬適中。辣度加得剛好!炒菜雖然加左辣,但唔會油。係乾炒辣椒個種!👍🏻

最後一度,川辣蝦,每人一隻
蝦身大約有我的小手板般大,肉質彈牙,肉都幾厚。味道不會完全覆蓋蝦的味道!好味道🥰

🤓 我同我男朋友一坐低,就被問食唔食到辣,我地就點左中辣。老闆就會因應我地所說而去調節辣度。而我地都覺得係剛好!

🤓 事關我地好夜先去,食完都十一點幾!餐廳當時食客不多,後期老闆娘重過嚟一齊傾下計!十分友善,親切!大家有談過食物質素,有分享過工作事項,又有提及過小店搬店的原因。

🤓 給我的感覺係兩個一直為自己的生意,生活努力的老闆!好有人情味!好希望同客人打好關係,成為朋友。係十分難得!我男朋友的小公司也有這個理念,希望同顧客關係不單止金錢上掛鉤咁淺層。

🤓 當然,一切都要時間!但當見到咁有心嘅餐廳店主,都好想鼓勵下👍🏻寫個小食評,希望有更多人留意這小店,都有機會接觸一對咁友善嘅東主同食到老闆為客人親手整嘅菜餚😝

2018-11-24
Type of Meal
Dinner
  • 雞煲
2018-11-21 37 views
最近成日都係觀塘到搵好嘢食(´▽`),本身諗住喺觀塘買完叉電線之後,就求其喺附近搵啲嘢食填飽個肚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),一直行下行下,就見到有私房菜嘅字樣,好似好正,其實我未食過私房菜,本身都有D擔心私房菜會唔會好貴。上到去之後見到個餐牌又唔貴喎,價錢方面真係比出邊食嘅平好多!其實我入到佢嘅印象就好似有一種溫暖嘅感覺,即係唔同一般茶樓酒樓,佢好靜,而且店員對客人都好體貼,我哋入到去嗰時就俾我哋坐咗喺電視機附近嘅位,店員都同我地介紹佢哋嘅餐牌嘅類別ᶘ ᵒᴥᵒᶅ,不過一睇餐牌就已經俾水煮魚吸引左!!仲要係龍躉⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄$78咋,超扺食!落完單,店員就會遞上一碗超足料既湯!當水煮龍躉上菜時,份量多到真係嚇我一跳,之後店員再同我講,湯/飯唔夠可以無限添(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),就瞬間覺得$78E個價錢真係超級扺食!我揀咗中辣,味道剛剛好,魚既份量好多,仲有d芽葉,令到成個鍋都好豐富,中辣既汁撈飯真係一流,魚好新鮮,好少骨,每一塊都好大塊٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,完全唔洗擔心份量少既問題。龍躉食落口個時除左有麻辣既味,仲帶有魚既新鮮味,食得岀真係好新鮮,肉質好彈牙,一點都唔腥!真心推薦(´▽`)
落完單,店員就會遞上一碗超足料既湯!

就瞬間覺得$78E個價錢真係超級扺食!

我揀咗中辣,味道剛剛好,

觀塘嘅樓上鋪特別多,尤其是係餐廳,咁今次就試咗一間喺觀塘旺區嘅樓上餐廳咁間餐廳係主打香港風味嘅菜。首先講吓個格局雖然唔係一間好大嘅餐廳但係一入到去就已經好友香港情懷嗰種味道而且因為間鋪唔大嘅關係所以入面煮緊嘅嘢食間唔中都會係出面聞到的確會令人垂涎三尺咁今次就試咗個孜然支竹雞煲,咁其實都幾代表到香港嘅特有風味,買到枱嗰陣時只可以用香噴噴麗形容雖然成碗都係辣椒但係佢有辣到俾你揀唔食得辣嘅話可以試吓微辣就算係咩辣都好風味依然無變到而且係真係十分之香而且啲料係好足講吓個支竹每一塊都係大大塊而且整到啱啱好唔會太遠所以我幾欣賞你一個支竹之後到個主角雞塊同樣都係好線好話絕對絕對唔係冰鮮雞而且每一舊都切得啱啱好唔會太大亦都唔會太細用嚟送飯就絕對一流而且呢度嘅服務態度係非常之好如果你系一個大食嘅人一碗飯唔夠食佢都好樂意比多碗你真係好有家的感覺所以我覺得今次係一個好溫馨好難忘嘅體驗亦都推介俾大家試吓啦
2018-11-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 枝竹雞煲