2024-03-03 387 views
睇過幾個Foodie 嘅介紹超過一年,一直未有機會光臨。多謝老闆堅持,今天有幸試到高質心機拉麵。蝦湯極濃, 食到最尾碗湯仍然保持溫度有煙出的。蝦完全去殼,驚喜地連蝦尾個殼都剝得好乾淨,好完美,由心感到溫暖😅。 拉麵恰到好處,剛做完3個鐘gym 都夠飽滿。八點單人匹馬進場,其他位都有人,店員安排咗個2人枱。後來有兩位要等枱,主動搭枱騰出二人枱給新客人,老闆溫柔地道謝。不論食物質數,服務態度,環境裝修,收費都極滿意。 期待下次試蠔麵和其他海鮮。

2024-03-03
  • 醬油蝦濃湯拉麵
2024-02-19 455 views
醬油蝦濃湯麵$118兩隻醬油蝦--普通拉麵--普通湯低--非常濃郁的蝦湯可免費加麵(我加了一次 是否可再加第二次不清楚)這個麵主要重點應該是湯底 因為麵和醬油蝦的味道並沒有令人感覺特別的地方而湯底確實是喝得出來濃郁的蝦味
醬油蝦濃湯麵$118

兩隻醬油蝦--普通
拉麵--普通
湯低--非常濃郁的蝦湯

可免費加麵(我加了一次 是否可再加第二次不清楚)

這個麵主要重點應該是湯底
因為麵和醬油蝦的味道並沒有令人感覺特別的地方
而湯底確實是喝得出來濃郁的蝦味
2024-02-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-02-16 527 views
從植幕宵移到更大的舖面,幕多依然專注於製作醬油蝦濃湯麵。湯底用大量鮮蝦殼熬製,濃郁香甜。麵條可選擇彈牙的日式拉麵,以及掛湯力一流的刀削麵,上桌後再於席前淋上蝦油,無論儀式感及味道上,皆是令人滿足的一次體驗。The shrimp soup noodles of Camping Kitchen (formerly One Night Camp) starts with a flavorful broth made from shrimp shells, dressed with shrimp oil when served, and letting you choose the noodle type between ramen and sliced noodles.
2024-02-09 545 views
-{尖沙咀街角蝦麵店🍜}🤤 醬油蝦濃湯麵 🤤 ($118)一上枱會倒啲蝦油 湯頭第一啖好濃郁嘅蝦味😋間唔中亦食到啲蝦米 幾啖之後冇咁濃 最後面真係要飲水平衡下 蝦有2隻剝曬殼嘅!連蝦尾都係有肉~但食曬成碗有啲濟😳麵質素軟硬適中!👖褲評: 7.8/10蝦湯幾好味 值得一試但未必會encore~性價比: 7/10服務: 7.5/10環境: 8/10🚩 幕多 🚩地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai尖沙咀
{尖沙咀街角蝦麵店🍜}
🤤 醬油蝦濃湯麵 🤤 ($118)

👖褲評: 7.8/10

蝦湯幾好味 值得一試但未必會encore~

性價比: 7/10
服務: 7.5/10
環境: 8/10

🚩 幕多 🚩
地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖

2024-02-07 506 views
「幕多」前名係「植幕宵」,因為轉了更大既舖位,並改名以「幕多」再係拉麵界繼續打併醬油蝦濃湯拉麵🦐每煲湯需要炒20斤蝦殼,再加入蝦肉打至順滑,熬湯時間大概一個鐘,但剝蝦同炒蝦殼先係最花時間,可見個蝦湯底真係真材實料同絕不馬虎湯底味道帶甜,鮮味好出,蝦味濃郁得黎唔會話好咸同好口渴個種兩隻蝦用上醬油、青辣椒 & 指天椒等等既材料做成汁,再浸醃最少一日,我係食到濃濃既醬香味,最正係兩隻蝦都已剝殼,非常體貼☺️上麵時仲會淋上自家提煉蝦油,整碗都係充斥住蝦既味道地方雖然唔算大,但坐得自在舒服,貌似簡單既一碗拉麵,但背後老闆其實係花左好多心機製作,用呢碗有著本地味道既拉麵繼續係拉麵界發光發亮

醬油蝦濃湯拉麵🦐
湯底味道帶甜,鮮味好出,蝦味濃郁得黎唔會話好咸同好口渴個種
上麵時仲會淋上自家提煉蝦油,整碗都係充斥住蝦既味道

醬油蝦濃湯拉麵
🦖可能係全香港最好食嘅蝦湯拉麵🦐一間餐廳唔需要太多選擇,只需要用心做好一款產品就會成功呢間「幕多拉麵」,我覺得應該係全香港最好食嘅蝦湯拉麵🍜✨醬油蝦湯拉麵($118)湯底用蝦殼熬煮,加入打碎嘅蝦肉櫻花蝦湯底超級濃郁鮮味,唔會過鹹第一次飲到咁濃郁嘅蝦湯,好飲到飲曬🤤上枱之後,會淋上少少蝦油,令到成個湯底味道更加豐富~蝦肉彈牙爽口,新鮮嘅‼️ 而且已經剝左殼,有淡淡的玫瑰酒味有得揀拉麵或刀削麵特登揀咗少有嘅刀削麵,面質彈牙,夠掛湯同場仲有蠔面🦪同鮑魚面,聽講都好出色,有機會再試吓😼店舖紅色外牆好吸引,內有10幾個位,所以食飯時間好多時都要排隊👍🏻🦖幕多 📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖
🦖可能係全香港最好食嘅蝦湯拉麵🦐

一間餐廳唔需要太多選擇,只需要用心做好一款產品就會成功
呢間「幕多拉麵」,我覺得應該係全香港最好食嘅蝦湯拉麵🍜

✨醬油蝦湯拉麵($118)
湯底用蝦殼熬煮,加入打碎嘅蝦肉櫻花蝦
湯底超級濃郁鮮味,唔會過鹹
第一次飲到咁濃郁嘅蝦湯,好飲到飲曬🤤
上枱之後,會淋上少少蝦油,令到成個湯底味道更加豐富~
蝦肉彈牙爽口,新鮮嘅‼️ 而且已經剝左殼,有淡淡的玫瑰酒味

有得揀拉麵或刀削麵
特登揀咗少有嘅刀削麵,面質彈牙,夠掛湯
同場仲有蠔面🦪同鮑魚面,聽講都好出色,有機會再試吓😼

🦖幕多
📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖
🍜拉麵🦐 💮小店 🚹1-4人 🐻‍❄️#新奇控——————天氣凍特別想食熱野,於是…🐻🐻‍❄️又去試特色拉麵😆🦐醬油蝦濃湯麵$118餐廳以🦐蝦麵作為賣點,送上拉麵後再喺面前倒上蝦油😋食得出湯底由🦐蝦嘅精華熬製而成,不過湯嘅味道就唔算濃🐻‍❄️:偏愛淡味所以好like個湯底,難得一次想飲晒個湯底👍🏽😆🐻:鍾意味濃,所以覺得比起平時食開嘅拉麵淡有拉麵同刀削麵兩種麵底可以選擇,當日🐻🐻‍❄️都揀咗拉麵🐻:不過呢種拉麵麵質🍜比較適合配更濃嘅湯底~所以如果有其他拉麵麵條可以選擇,同埋麵嘅份量多返啲,就更好啦😆作為配料嘅🦐蝦有用醬油調味😋🐻:正因為蝦有調味,唔會同蝦湯底撞味👍🏽🐻‍❄️:醬油味幾突出,好好食😋餐廳仲有小食同波子汽水,當日🐻🐻‍❄️下午茶會去食另一間餐廳,所以就無叫,大家嚟到可以試吓😆,不過記得帶cash,餐廳只收現金💵~結論:整體嚟講個拉麵幾好食😋,而且🦐湯底非常特別,香港以至日本都好少見,好值得起碼試一次👍🏽
🍜拉麵🦐 💮小店 🚹1-4人 🐻‍❄️#新奇控
——————
天氣凍特別想食熱野,於是…🐻🐻‍❄️又去試特色拉麵😆

🦐醬油蝦濃湯麵
醬油蝦濃湯麵

餐廳以🦐蝦麵作為賣點,送上拉麵後再喺面前倒上蝦油😋
醬油蝦濃湯麵

食得出湯底由🦐蝦嘅精華熬製而成,不過湯嘅味道就唔算濃
🐻:鍾意味濃,所以覺得比起平時食開嘅拉麵淡

有拉麵同刀削麵兩種麵底可以選擇,當日🐻🐻‍❄️都揀咗拉麵

作為配料嘅🦐蝦有用醬油調味😋
🐻:正因為蝦有調味,唔會同蝦湯底撞味👍🏽
🐻‍❄️:醬油味幾突出,好好食😋

2024-01-27
$118 (Lunch)
醬油蝦濃湯麵
醬油蝦濃湯麵 $118配菜有2隻醬油蝦,蝦肉實淨爽彈,而且味道醃得好好;上拉麵時店員會落一圈蝦油,增加湯麵嘅香氣;面層有一層泡沫,呢個泡沫都帶有蝦味,湯底唔會死鹹,又唔會有臭嘅海鮮味,配埋櫻花蝦,每一啖湯都充滿濃濃嘅蝦味,好香好好飲😋 拉麵質感正常,冇乜驚喜,反而刀削麵煙韌有嚼勁,鍾意有口感嘅朋友可以叫刀削麵試下~〰️〰️〰️〰️〰餐廳座位唔多,大概得6張枱,我哋係星期六13:30到,等咗半個鐘左右。未入座嗰陣,店員已經比餐牌我哋揀麵先,入座後就唔洗等咁耐~蝦湯底真係好濃好香,令人一啖接一啖咁飲,飲完又唔口渴,正呀,大推😍 仲有醬油蝦已經事先剝咗殼,好貼心,加分👍🏻餐廳免收加一,食物質素係對得住個價錢嘅,順帶一提,餐廳只收現金。〰️〰️〰️〰️〰️食物: 5/5性價比: 4/5 環境: 4/5服務: 4.5/5Revisit: Yes〰️〰️〰️〰️〰️
醬油蝦濃湯麵 $118
服務: 4.5/5
Revisit: Yes
〰️〰️〰️〰️〰️
  • 醬油蝦濃湯麵
—原來蠔湯星期四先供應 冇得一次過試晒添大約等咗半個鐘有位 邊等位邊揀食乜🦐醬油蝦濃湯麵($118)以蝦熬製湯頭 再撒滿櫻花蝦上枱時還會澆一圈自家提煉蝦油三重蝦蝦蝦融合起來 飲完唔口渴略嫌個湯唔夠熱 只係暖暖地剝咗殼嘅醬油漬蝦很扎實入味配上較有嚼勁刀削麵也不俗鮑魚($38)/是日精選: 北寄貝($38)北寄貝入外鮮美彈牙—————————————————————幕多 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖
原來蠔湯星期四先供應 冇得一次過試晒添
大約等咗半個鐘有位 邊等位邊揀食乜
🦐醬油蝦濃湯麵($118)
以蝦熬製湯頭 再撒滿櫻花蝦
上枱時還會澆一圈自家提煉蝦油
三重蝦蝦蝦融合起來 飲完唔口渴
略嫌個湯唔夠熱 只係暖暖地

剝咗殼嘅醬油漬蝦很扎實入味
配上較有嚼勁刀削麵也不俗
鮑魚($38)/是日精選: 北寄貝($38)
北寄貝入外鮮美彈牙
—————————————————————
幕多
尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖
2024-01-15 509 views
發現一間係尖沙咀內街既拉麵店🍜,見大約有十個左右排緊隊,咁就行去睇下有咩食😚行到門口聞到陣陣香味,睇下餐牌原來主打蝦湯拉麵🦐 當日排左半個鐘左右,門口好貼心有幾個位比客人坐住等,個後生仔店員好有禮貌咁行出黎幾次 話唔好意思,好快有位。😊到入去嗌野食喇見款式雖然唔好,但每樣都做得好好。首先講下環境,好光猛乾淨 而且唔會好迫。而且所有店員都係面露笑容 好有禮貌,後生仔黎講真係值得讚賞食物方面喇 個蝦湯拉麵飲第一口果陣簡直想尖叫唔係誇張 好濃蝦味好鮮甜。多數龍蝦湯先做到咁creamy, 蝦湯我真係第一次飲到咁濃咁厚實😋 蝦會有少少辣味 係bb辣果種。可能因為個湯太濃 想有少少辣味開胃d每件事冇咁漏。 追加再鮑魚、溏心蛋同埋時日海鮮蚌類,先講個溏心蛋好有蛋香同埋有醃製既不錯不錯!而鮑魚size大隻既 好淋一d都唔硬個蚌好鮮甜 一d沙都冇 好爽總括黎講$120左右一碗係值 睇到係心機野。食物每款都做得好好 想食拉麵真心會諗起佢。

到入去嗌野食喇
而且所有店員都係面露笑容 好有禮貌,後生仔黎講真係值得讚賞
食物方面喇 個蝦湯拉麵飲第一口果陣簡直想尖叫

不錯不錯!
而鮑魚size大隻既 好淋一d都唔硬
個蚌好鮮甜 一d沙都冇 好爽
想食拉麵真心會諗起佢。

• 溏心蛋
  • 鮑魚
  • 蝦麵
2024-01-10 460 views
最近饞嘴嘅阿媽好很興𡚒咁同我講話佢發現咗一間用好好好好好多蝦🦐🦐🦐 煲嘅濃蝦湯拉麵。佢話好食到要即刻第二日包埸請曬公司啲同事食😨。咁誇😳 OK I give her the benefit of the doubt. At the end of the day she has a pretty refined palate 同埋我好耐無見過佢咁興奮😆 即刻要會一會佢先 🤓 舖位位於幽靜嘅漆咸圍。星期六午飯時間已過, 2pm 左右仍然有10+客在門外等。等左差不多一個小時才入座😮‍💨 門口、舖內有濃濃蝦香味,我知道阿媽無老點我😛 Menu 非常簡單,僅得一款醬油蝦濃湯麵同少量醬油小食供選擇。麵可選擇拉麵或刀削麵。當日我揀咗較吸湯嘅拉麵,另外加多一份Daily special 醬油蝦。拉麵送上時server 會加 house-made 嘅蝦油, 蝦鮮度 💯💯💯。回頭率💯💯💯 下次會返嚟試星期四限定嘅蠔拉麵🍜據說湯底用日本廣島蠔打醉熬湯哦🥹🥹🥹
2023-12-30
2024-01-05 344 views
好味!真係好味!係食過最好味嘅濃厚蝦湯麵鍾意食蝦嘅朋友真係唔可以錯過服務態度好🫶🏻好細心 會詳細介紹食物及每日有咩醬油小食店主有善好傾🫶🏻知道每日都用新鮮蝦去整個湯底!唔簡單!用心製作冇味精又足料麵上面兩隻醬油九節蝦都漬得好入味新鮮👍🏻👍🏻蛋係用日本蛋 漬完夠曬入味每日精選夠特別 今日係醬油妦好滿足 支持用心小店
好味!真係好味!

係食過最好味嘅濃厚蝦湯麵

鍾意食蝦嘅朋友真係唔可以錯過
服務態度好🫶🏻好細心 會詳細介紹食物及每日有咩醬油小食

麵上面兩隻醬油九節蝦都漬得好入味新鮮👍🏻👍🏻

蛋係用日本蛋 漬完夠曬入味

每日精選夠特別 今日係醬油妦

好滿足 支持用心小店

2023-12-31 368 views
想食好耐,終於同老公的起心肝去排隊食,好在有櫈,啲食客質素都好高,比我坐住排。因為呢間小店唔比搭枱,所以係排耐啲,但起碼乾淨唔駛迫。蝦湯麵,個湯底超正,加上蝦油香到暈。麵質好(係少左啲),蝦好似用酒浸過,所以輕食少少,但好爽口,似新鮮。好好彩咁岩星期四有蠔麵,所以我就叫左蠔麵。都等左夠耐,蝦麵食完左一段時間先有蠔麵食。蠔有大大3隻,而且蠔湯用蠔打碎黎做湯底,鮮到不得了。(不過可能自己胃口變左,食到中段反胃,老公幫我食晒。老公佢怕蠔腥都唔覺得腥,所以深信係自己問題。)如果下次再黎應該會食蝦麵。
如果下次再黎應該會食蝦麵。
2023-12-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-12-30 245 views
一入店鋪已經聞到極香蝦味湯底果然無失望🤩🤩一上枱就倒上蝦油勁重蝦鮮味好濃厚😋但唔會太鹹難得想飲哂個湯😋無叉燒但有兩隻大蝦少少可惜蝦係凍嘅🥲都仲係彈牙麵就少少失色,無乜特別同唔算太掛湯另外加嘅溏心蛋就覺得一般
一入店鋪已經聞到極香蝦味

湯底果然無失望🤩🤩
一上枱就倒上蝦油
勁重蝦鮮味好濃厚😋但唔會太鹹
難得想飲哂個湯😋

無叉燒但有兩隻大蝦
少少可惜蝦係凍嘅🥲
都仲係彈牙

麵就少少失色,無乜特別同唔算太掛湯

另外加嘅溏心蛋就覺得一般
2023-12-29 392 views
之前已經是舊店 (植幕宵) 的Fan,今晚睇學友演唱會,帶埋朋友試必吃的蝦湯麵。因為準時開場,所以早D食不用排隊。餐廳雖小但滿店充滿了蝦湯味,我們各人叫了一碗醬油蝦濃湯刀削麵,另加一隻糖心蛋。原來蠔湯麵是星期四限定,不過蠔迷想吃也可以跟老闆聯絡提早預訂,老闆真好人有求必應。等左一陣老闆已經捧上熱辣辣的蝦湯麵,之後仲手持一個小茶壺,很有儀式感地為我們加上自家製的蝦油。天花板級別的蝦湯完美呈現眼前,湯內仲有很多細少的櫻花蝦及切碎的京蔥。蝦湯味道濃郁,感覺好似一隊蝦兵團衝入個胃。配上新鮮的蔥味及煙韌麵條,全碗湯飲晒。無味精湯頭飲完唔會口渴,仲有回甘的鮮味,也是我回頭多次的原因。老闆每個細節位也非常細心,醬油蝦是剝掉蝦殼的。最啱蝦殼敏感的懶惰朋友,不會錯過食靚蝦的機會。 蝦肉鮮甜煙靭彈牙,帶有淡淡的玫瑰露香氣,令味蕾上了層次豐富的一課。醬油蝦濃湯麵的好朋友一定是醬油溏心蛋,這是我每次食麵的完美夢幻組合。此店採用蛋味濃郁的日本夢王蛋,深紅色流動的蛋黃,流心程度剛剛好,不會太稀爛或硬,是我每次必點之選。

醬油溏心蛋
醬油溏心蛋