3 day(s) ago 0 views
睇到YouTube嘅飲食節目,介紹呢間餐廳嘅[醬油蝦濃湯麵]好食,主持人訪問老闆時提到佢哋每日人手剝40斤蝦,再炒香蝦殼熬製出濃湯底,而每日限賣180碗,賣晒就要第二日㗎喇!主持人又提到每日都大排長龍,如果嚟食就要早少少嚟排隊。於是我就心郁郁想嚟試吓。今日放假就叫埋老公一齊嚟食,嚟到好彩等咗大約半個鐘就可以入坐,差唔多入座前,店員就比咗張卡我哋點食物。我哋點咗兩碗[醬油蝦濃湯拉麵],一個追加醬油小食[生蠔],一個追加是日精選[帆立貝],一坐低好快就嚟食物,店員一放低碗麵,就去攞壺蝦油淋喺碗麵上面,店員一走開,我就急不及待試吓佢個蝦湯底,湯底香味濃郁,果然真材實料,啲蝦已經剝咗殼,食得好方便,蝦身爽彈鮮甜,拉麵軟硬到適中,好食!醬油生蠔:肥美,味道鮮甜,配搭埋醬油汁食更鮮甜可口。帆立貝:味道鮮甜,口感豐富。整體環境比較細,座位比較迫,食物質素係好食嘅,值得推介!
於是我就心郁郁想嚟試吓。

醬油生蠔:肥美,味道鮮甜,配搭埋醬油汁食更鮮甜可口。

帆立貝:味道鮮甜,口感豐富。

整體環境比較細,座位比較迫,食物質素係好食嘅,值得推介!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
Save低咗好耐嘅蝦湯拉麵見OpenRice 寫有落場時間成日太遲起身都嚟唔到😂今次問咗員工,佢哋話而家都冇落場時間🫨🫨下晝2:00去到,等咗半個鐘就入到去等嘅時候佢哋仲派水同埋清酒🍶超好🥰😍🦐醬油蝦濃湯麵 $118碗麵嚟到會即刻淋啲蝦油上去🤤🤤湯底係濃稠嗰款,感覺有啲似擔擔麵😆可能因為咁佢都會比較濃味,未必個個都鍾意超欣賞佢啲蝦係剝咗殼🤣啱晒啲懶人嗰啲蝦都好爽身,有咬口😋味道係唔錯,喺第二度食唔到同樣味道,值得一試👌🏽🦐醬油糖心蛋 $15/1隻半熟程度啱啱好,真係做到流心效果😋😋😋食拉麵點可以冇糖心蛋😌必叫🦐醬油蠔 $38/2隻蠔嘅大細適中,但係醬油味道一般🦐醬油蟶子 $38/1隻嗰日嘅是日精選係蟶子,唔係超大隻,普通👌🏽
Save低咗好耐嘅蝦湯拉麵
見OpenRice 寫有落場時間
成日太遲起身都嚟唔到😂
今次問咗員工,佢哋話而家都冇落場時間🫨🫨
下晝2:00去到,等咗半個鐘就入到去
等嘅時候佢哋仲派水同埋清酒🍶超好🥰😍

🦐醬油蝦濃湯麵 $118
碗麵嚟到會即刻淋啲蝦油上去🤤🤤
湯底係濃稠嗰款,感覺有啲似擔擔麵😆
可能因為咁佢都會比較濃味,未必個個都鍾意
超欣賞佢啲蝦係剝咗殼🤣啱晒啲懶人
嗰啲蝦都好爽身,有咬口😋
味道係唔錯,喺第二度食唔到同樣味道,值得一試👌🏽

🦐醬油糖心蛋 $15/1隻
半熟程度啱啱好,真係做到流心效果😋😋😋
食拉麵點可以冇糖心蛋😌必叫

🦐醬油蠔 $38/2隻
蠔嘅大細適中,但係醬油味道一般

🦐醬油蟶子 $38/1隻
嗰日嘅是日精選係蟶子,唔係超大隻,普通👌🏽
2024-12-06 3860 views
真係行運呀,竟然唔駛排隊,蝦味濃湯麵,網上話老闆每日人手剝40斤蝦,再炒香熬製濃蝦湯底,所以每日限賣180碗,賣晒就無架喇,勁矜貴❤️果然真材實料,飲咗大半碗湯都無乜口渴😋隨麵附送嘅醬油蝦因為已經剝咗殼,所以可以食得好有儀態🤭另外每日限定嘅醬油貴妃蚌都好新鮮🤤
果然真材實料,飲咗大半碗湯都無乜口渴😋
隨麵附送嘅醬油蝦因為已經剝咗殼,所以可以食得好有儀態🤭
另外每日限定嘅醬油貴妃蚌都好新鮮🤤
  • 醬油蝦濃湯拉麵
2024-12-03 4791 views
今次嚟到慕名嚟到呢間喺尖沙咀嘅人氣蝦湯底拉麵店。由於知道要排隊,所以來之前已經食定少少嘢打底。今次到店嘅時間係星期六下午12點幾,前面都有大約10個人排隊,排隊嘅位置有簷蓬遮住太陽,亦有少量座位供排隊客休息。總共等咗大約半個鐘就可以入座。今次試咗佢嘅招牌濃蝦湯底拉麵,店員喺出餐嘅時候會喺拉麵上面淋上蝦油,過程中已經散發出香濃嘅蝦香味,拉麵嘅蝦係用醬油浸過的基圍蝦,蝦頭嘅蝦膏好食,而蝦肉嘅口感亦爽口新鮮。另外我哋亦都有嗌兩款醬油小食,分別係鮑魚同蜆,都浸得入味,而且口感煙韌,整體嚟講算合格。但店舖面積不大位置不多,所以如果繁忙時間到店你要有心理準備要排隊

• 醬油蝦濃湯拉麵
2024-11-19 6615 views
同朋友大概七點到,等左十分鐘就有位,都幾好彩🤣等位途中店員攞水俾我地飲,好貼心🫶🏻💕醬油蝦濃湯拉麵一上檯已經聞到好香蝦湯味,店員淋蝦油既畫面真係期待值拉滿🥰食落都冇令人失望,蝦湯好濃郁好好飲,拉麵口感都唔錯,最鍾意係面頭既三隻海蝦,剝好咗殼好方便,肉質紮實味道新鮮👍額外加既溏心蛋都好好味,夠入味蛋香亦十足🥰💕醬油蠔店員話因為啲蠔細啲所以比咗兩隻,感覺因為size細咗食落相對鹹啲,醬油味淡啲啲會更好,不過隻蠔都好厚肉好香蠔味,所以都滿意👍

💕醬油蝦濃湯拉麵

💕醬油蠔
朋友大約7:10度去到,前面有3,4張枱等緊我諗我哋都等咗2x公鐘,不過有位坐住等同涼涼地都ok等位期間老闆會問大家想飲清酒定水仲會時不時出黎添酒😂•麵款有拉麵/刀削麵揀,我哋都揀咗拉麵醬油蝦濃湯麵 ($118)個湯好濃,好好飲拉麵口感都適中最好係唔使剝蝦殼😂好岩我呢d懶鬼•我哋2個都加咗醬油蠔 ($38)明明見人哋d相得一隻,唔知係唔係賣到尾/無平時咁大隻,所以每人有2隻蠔好肥美,不過醬油未算好突出•朋友加咗溏心蛋 ($15)佢話好好味,真係好流心!•總括黎講唔錯,老闆員工都好nice仲有無限添飲清酒😂,好正!可以一試不過未值得要排好耐隊去食
朋友大約7:10度去到,前面有3,4張枱等緊
我諗我哋都等咗2x公鐘,不過有位坐住等同涼涼地都ok
等位期間老闆會問大家想飲清酒定水
仲會時不時出黎添酒😂

麵款有拉麵/刀削麵揀,我哋都揀咗拉麵
醬油蝦濃湯麵 ($118)
個湯好濃,好好飲
拉麵口感都適中
最好係唔使剝蝦殼😂好岩我呢d懶鬼

我哋2個都加咗醬油蠔 ($38)
蠔好肥美,不過醬油未算好突出

朋友加咗溏心蛋 ($15)
佢話好好味,真係好流心!

總括黎講唔錯,老闆員工都好nice
仲有無限添飲清酒😂,好正!
可以一試不過未值得要排好耐隊去食
2024-11-14
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 醬油蝦濃湯麵
2024-11-10 4567 views
估唔到尖沙咀有間以蝦湯底為名嘅拉麵好彩星期日二點左右只係排咗幾分鐘就有位我見到都不停有人排拉麵只有一款可以追加小食但種類唔多蝦湯底勁濃配少少辣油味道好惹味蝦又彈仲要拆埋殼加多$15有糖心蛋以拉麵黎講都幾高CP如果有D荀free蛋會再開心少少
估唔到尖沙咀有間以蝦湯底為名嘅拉麵
以拉麵黎講都幾高CP
如果有D荀free蛋會再開心少少
2024-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$125 (Lunch)
位於尖沙咀的幕多,店舖小小✨好受歡迎~經常有人龍。餐廳只係主打一款湯底,就係🦐醬油蝦濃湯🦐麵款就可以揀拉麵或者刀削麵🥢另外有醬油小食~蝦,溏心蛋、鮑魚同是日精選,今次試到嘅北寄貝讚讚!好鮮味,配搭自家辣椒醬油好有風味( ˙༥˙ )bookmark咗一段時間꒰ ⸝⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝⸝꒱一試冇失望!係非常濃郁的蝦湯👅口感濃稠,上枱後店員會淋上蝦油,蝦香味UPUPUP(๑•̀‧̫•́๑)而且蝦係剝好殼,更方便享用。~🤤

在最近一次的用餐體驗中,我點了一碗蝦湯麵,對於這道菜的期待卻徹底落空。首先,價格實在過於高昂,卻只提供了少得可憐的分量,不論麵還是配料。如果味道好,也可以彌補價錢,份量的問題。可惜,湯底的味道讓我感到失望,外表仿佛是白色嘔吐物般,毫無蝦的鮮味可言,而食完卻極度口乾,這是的味精帶來的反應嗎?其他地方食拉麵從未出現這反應。更糟的是,另點的蟶子裡竟然還有沙,這讓我對食材的處理質疑重重。這樣的蝦湯麵,真讓人難以啖口,令人失望至極。整體而言,這碗蝦湯麵不僅貴且量少,還伴隨著讓人作嘔的外表,完全不符合它的標價。這樣的餐廳實在不值得我再光顧,對於追求美食的我來說,這無疑是一場浪費時間與金錢的失望之旅。聽友人說從前不是這樣的,難道這是倒閉的前奏嗎?

2024-10-20
$160 (Dinner)
2024-10-10 8163 views
無意中發現呢間隱世小店,見到裝修好靚好特別,就入去試吓。入到嚟好懷舊,以紅色為主,好chill好寫意嘅小店。店員超級nice!Menu好簡單,只有一款湯底:醬油蝦濃湯,可以揀拉麵或刀削麵底,我哋就揀咗各一。第一啖一定係試湯底先,好濃郁嘅蝦味,因為湯底係由蝦頭每日新鮮熬成嘅,真材實料,好有驚喜!本人覺得配拉麵感覺完美啲,因為比較掛湯。我哋連成碗湯都飲埋。Menu另外就係signature 嘅醬油海鮮。除咗menu上嘅蝦,鮑魚同海螺,佢哋仲有每日精選嘅海鮮,我哋就揀咗鮑魚、蟶子、生蠔同埋北寄貝。一食真係不得了,鮑魚勁爽口,蟶子同北寄貝勁鮮甜又爽口,生蠔好大隻又creamy,醬油咸度啱啱好又唔會搶咗啲鮮味,好味到我哋要encore!好耐冇食過咁驚喜嘅小店,可以無限次番嚟!

好耐冇食過咁驚喜嘅小店,可以無限次番嚟!
2024-04-28
$250 (Dinner)
  • 醬油海鮮
終於冷靜落嚟,話說大概在一個月前我與朋友來到這裏食龍蝦拉麵。老實說我覺得很好食。我的朋友額外叫多了一隻鮑魚,鮑魚上來的時候是原隻上。我的朋友突然之間在進食的途中,佢咬不開鮑魚,然後卡在喉嚨中間,驚動了全間舖頭,我們與舖頭的職員說叫救護車。然後我哋其他朋友盡全力協助這位被哽親的朋友,希望鮑魚可以吐出來,但也是徒勞無功。差不多過了2分鐘我的朋友面青,而且嘴唇發紫,因為呼吸已經很辛苦了!幸好其中一位食客有急救的協助,讓我朋友的鮑魚終於吐出來。當大家冷靜下來的時候,舖頭的人說原來沒有叫白車!也問我的那位剛逃出死門關的朋友有沒有買保險,他的仔買保險!OMG! 大家都未冷靜下來,叫我的朋友買保險! 第二原來他們一直沒有叫白車!如果我的朋友一直哽親呼吸不了,會不會很危險?希望這個店可以把鮑魚切開,而且把客人為優先!客人也是一條生命來的!其實叫一個救護車有多難?也不要在人在生死之後問人有沒有買保險?會不會有一點黑心?你的東西有多好吃也沒有用了。
我的朋友額外叫多了一隻鮑魚,鮑魚上來的時候是原隻上。

你的東西有多好吃也沒有用了。
2024-09-24 5981 views
週五放工去到7點,已經好多人排隊,見d人唔走,就知道值得等啦!菜單極簡單,去到只有一款湯底,只需要揀麵款,配菜多少同加唔加小食搞店侍應會連埋個蝦油一齊帶過黎係你面前落,個湯底真係好濃郁嘅蝦味,連d拉麵好入味,仲要好貼心唔洗剝蝦,非常鮮甜,湯底都幾乎飲晒仲叫左個小食,冇晒蠔就揀左個是日精選同鮑魚,真係好好食,鮮甜,食得出真係用心去整,下次黎會試晒d小食

2024-08-23
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
今日有事要出尖沙咀,決定去試下呢間上網好多foodie寫嘅拉麵。點知一到尖沙咀就落勁大雨,去到勁狼狽,但老闆定店員好好人,幫手畀紙巾排緊隊嘅人抹袋同埋派水,呢個位覺得好加分拉麵方面,佢得一款蝦湯拉麵揀,我覺得屬於好食唔伏,但未算非常驚豔;另外再加多隻醬油蠔,隻蠔反而更有驚喜,非常肥美飽滿,醬油有入味之餘亦都唔會過鹹,睇落只得一隻但其實食完啱啱好,再多就會漏。總體而言拉麵來講中至中上水平,但會因為老闆/店員好好人好nice而會再去❤️❤️

2024-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$156 (Lunch)
2024-08-28 5402 views
我本身對拉麵唔係好感興趣,係香港食嘅大多數拉麵都覺得咸,但男友鍾意食拉麵,就陪佢來食呢間,都係OpenRice 睇到,諗住試下。結果好驚喜,老闆老闆娘服務態度都幾好,天熱排隊排左好耐,店家好貼心的比瓶裝水我地飲。食物質素超高,性價比好高,當日精選係貴妃蚌,我地仲嗌左蠔,好大隻,好飽滿,滑嫩多汁。拉麵湯底好鮮味,好濃郁,蝦新鮮彈牙,蝦肉食落去甜甜地。男友嗌多一份面,店家仲要連湯帶面一起上,湯底都好好飲tim。雖然只係一款麵,但一款麵做到極致就係傳奇!
男友嗌多一份面,店家仲要連湯帶面一起上,湯底都好好飲tim
。雖然只係一款麵,但一款麵做到極致就係傳奇!
2024-08-28
$156 (Dinner)
2024-08-23 5512 views
今日我去試過呢間好多人食過都讚好👍嘅醬油蝦濃湯麵。 因為怕人多等候, 我大概中午兩點後至去到, 等咗陣就有位。店內主食只賣一款醬油蝦濃湯麵, 如果你唔食蝦的話,咁真係要諗過至好嚟。麵係可以選拉麵/刀削麵。 當碗麵送到上枱,店員會在蝦湯上再淋上蝦頭油。 慣例飲咗湯先,我完全感到蝦隻嘅精華分解融入湯中,勁濃,鮮嘅蝦湯底。 至於闊條嘅刀削麵煙韌有咬勁,亦是我喜歡嘅質感。 再配上兩隻經自家醬油調過味嘅基圍蝦。 雖然呢碗未至於我食過最好味嘅蝦湯,但呢碗我食得滿足嘅蝦湯麵, 絕對是色,香,味 到有齊。除了蝦湯麵外, 醬油小食同樣覺得做得不錯。我點了鮑魚及溏心蛋兩款醬油冷盤小食。 鮑魚煮後都算大隻,用上自家醬油調味,醬油味道不錯,入口帶少少酒香。