2019-10-20 234 views
4條腿其實並不是大富大貴 平日也會找便宜好吃的介紹給大家😃小妹食呢間魚蛋粉已經好多年今日唔餓要了一個淨魚蛋手打魚蛋 很彈牙很有魚味 加上那裡的辣椒油 又香又辣 十個讚重點是一碗單拼粉麵只需$21性價比超高😃我也推介了友人😀去吃 她這咀刁鬼也喜歡另推介那裡的豬手 🐖 魚皮和雲呑 都是大讚👍👍👍 還有現在舊式大排檔越來越少 請大家多多支持小店
4條腿其實並不是大富大貴 平日也會找便宜好吃的介紹給大家
😃小妹食呢間魚蛋粉已經好多年
今日唔餓要了一個淨魚蛋
重點是一碗單拼粉麵只需$21
性價比超高
😃我也推介了友人😀去吃 她這咀刁鬼也喜歡
2017-02-12 863 views
呢間由我細細個就食到大既面店,因為持牌人過身,而要結業實屬可惜,個時1碗面由11蚊變到23蚊,但味道依然沒變,佢地做既魚蛋,貢丸,牛根丸,牛雜,牛腩,豬手,炸魚皮都做得好正,而且還有可用佢地自製辣椒油,醋倒係d面度真係好好味,服務方面好好,次次去食d姐姐都好有禮貌,有時仲會見有小朋友(學生)會主動俾豆漿飲,所以好遺憾明天結業,今天亦只食到魚蛋,牛腩,豬手同貢丸……亦都留下了遺憾,希望早日佢地再攞返執照……再次開業
2017-02-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 魚蛋粗
2016-11-04 1003 views
曾經大埔返工,今天有機路經此區!趁機光顧吓香僅存嘅少量屋邨東菇亭之一廣福邨每人叫碗粉,我叫咗墨丸米,再叫至愛嘅魚蛋、牛丸、水餃菜心同豬紅、蘿蔔、豬大腸一齊食!果然keep到個水準! 墨丸唔膠有墨魚味,鮮同有口感! 特別懷念牛丸嘅美味,中間爆汁好香好juicy菜心加腩汁汁夠香濃,略肥膩咗少許!水餃肉汁多,皮薄,算足料! 魚蛋鬆軟有魚味,唔膠豬紅、蘿蔔、豬大腸,我只食咗頭兩樣,唔錯!後者唔啱我一句,樣樣都ok好食,叫多D食多D絕對合理!

每人叫碗粉,我叫咗墨丸米,再叫至愛嘅魚蛋、牛丸、水餃
菜心同豬紅、蘿蔔、豬大腸一齊食!果然
keep到個水準!

墨丸唔膠有墨魚味,鮮同有口感!
墨丸米
特別懷念牛丸嘅美味,中間爆汁好香好juicy
淨牛丸
菜心加腩汁
汁夠香濃,略肥膩咗少許!
菜心加腩汁
水餃肉汁多,皮薄,算足料!
淨水餃
魚蛋鬆軟有魚味,唔膠
淨魚蛋
豬紅、蘿蔔、豬大腸,我只食咗頭兩樣,唔錯!後者唔啱我
豬紅、蘿蔔、豬大腸
一句,樣樣都ok好食,叫多D食多D絕對合理!
2016-11-04
淨水餃
淨魚蛋
豬紅、蘿蔔、豬大腸
2016-01-20 1183 views
見某體介紹,欲尋回昔日魚旦美味,便特意前來一試,到達大埔廣福邨後巴士站下車後步行十餘分鐘便找到,也不算難找。到達時大約下午一點,大大的地方食客也不少,老中青都有,店面尚算整潔,排檔提供一般面檔的食品,如牛筋腩、豬手、牛什及一般丸類。我們两人點了魚旦面(21)及牛什河(25)各一,食物很快便送到,魚旦面有4旦3片,顏色雪白有光澤,味道中上,質地彈牙,面質亦彈牙,梘水味不重。牛什河份量不少,有肚、蒡、肺、大腸,牛肚彈牙,蒡、肝、大腸夠稔,味道則稍淡 ,河粉質地則一般。整體而言算中上之作,雖然沒有達最高期望 ,但有機會或會再來。

,面質亦彈牙,梘水味不重。
,味道則稍淡 ,河粉質地則一般。

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2013-02-09 1074 views
回到大埔時,發覺時間尚算是早,反正都要等到5點才出門,在廣福邨的我要等,一是呆在車上,另一個方法就是找個可以看車的地方 high tea,我決定了後者,因為我想拜訪這一家同樣是十幾二十年都未黎過的廣成魚蛋粉。多年來,門口這一個招牌應該是有換過的,但顏色、字體等等,都沒有太大的改變。店外的這一個《廣成魚蛋粉》對我來說,帶點兒時回憶。 上一次來,我大概是中二、三吧。夏令時間下課,到媽任教的小學等她食飯慳返一餐留來打機。當日本食同媽飲茶的,但不記得甚麼原因了,我們最後決定來到冬菇亭,食魚蛋粉。廣福邨的熟食檔是傳統的冬菇亭,中間是煮食的地方,圓形的,把門閘拆走晒的時候就的確像一個冬菇,也像一把傘子,提供了一個半露天的飲食場所,十分之有風味。不過,現令好多食店,因為需要用到冷氣及長期做好避雨、避寒、避塵的準備,這《廣成魚蛋粉》只是外觀,入內才是真正的門面。 下午茶,份量不需要太多,而且之前的泰國菜的味道比較濃,那我就清清地,來一客魚蛋、魚片粗麵。湯底帶有少少的魚味,是長期灼魚旦魚片留下來的味道,而魚蛋,爽滑

下午茶,份量不需要太多,而且之前的泰國菜的味道比較濃,那我就清清地,來一客魚蛋、魚片粗麵。湯底帶有少少的魚味,是長期灼魚旦魚片留下來的味道,而魚蛋,爽滑多彈牙,而且又夠大粒,我雖然少食魚旦呢一樣食物,但一咬之下,已知道這不是差勁的魚旦,而魚片同樣是爽口味道好,配上同樣是爽口的粗麵,夠好,但要說是一流,就未至於。

這一店的魚旦,雖然比不上大埔墟內的幾檔,但大埔區是魚旦店的集中地,要做到現在還能保持其寶號,一定要有些小水準才行,而這一個小店的魚旦,多年來,質素沒有太大改變,也是能經營至令的原固。

$17一個麵,依然是抵。
$17 (Tea)
2010-12-16 676 views
最近一次去咗我朋友屋企打邊爐,食咗粒白魚蛋一入口驚為天人咁有魚味.問我嗰FRIEND係邊度買,佢答我你腦退化呀.你以前細個日日食架.原來係廣城魚蛋.因我以前讀下午校一早起身要去大埔中心到補習.果時大埔中心無現在這麼多間餐廳,所以係屋企附近搞掂.我好鐘意食魚蛋粉架,所以日日去食,係搬咗之後先無再去.咁今日入大埔去找舊同學打MHP3,佢要夜少少先放工.咁我見咁早未去食魚蛋粉.入到去十年如一日都無變,係多咗架車仔賣車仔麵.同多咗部豆漿機.我叫咗碗牛腩魚蛋粉和生菜.叫完佢比咗杯豆漿我,我話我無叫到喎佢話送喎,碗粉嚟到夾粒魚蛋入口,點解無咩魚味?同我上次打邊爐唔同喎,咁算食腩無味喎大獲要領嘢..食食吓我先諗起不嬲呢度D牛腩係唔得架.豬手先得咁下我先試.到我比錢時我問幾錢佢話$22.我話你計錯數呀.佢話正確喎你果個係餐嚟架.我立即O咀咁平係出邊你都食唔到呀.咁我舊同學放工我上咗佢屋企打機.佢話今日冷屋企打邊爐,咁我都係食魚蛋啦,入口同上次一樣有魚味喎,我問伯母邊度買架好得.佢答我未上次果間頭先先買.我話唔係呀我堂食都唔一樣.
咁平係出邊你都食唔到呀.
2010-12-15
$22 (Tea)
  • 魚蛋
  • 豬手
2010-04-25 351 views
呢間魚蛋粉檔,係我細個果陣食已經10多年的魚蛋粉(好多配搭)雲吞(河-粗麵等), 魚蛋(河-粗麵等) 魚蛋+豬手(河-粗麵等)總之隨個人喜好(當然人地做到)以前食開11蚊啦-家陣14蚊(加底/多個(食送)+3蚊)(外賣+1蚊)幾年前賣豆漿2蚊杯-家陣4蚊杯+賣粉麵套餐而講多個消息,係大埔廣福道109號地下( 利廣成魚蛋粉麵)其實係同1個家族利廣成魚蛋粉麵 係個仔打骰而廣成魚蛋粉麵 係爸爸打骰that for 廣成魚蛋粉麵 整好的牛腩,豬手等食材 就由個仔/伙計由廣福邨運去大埔廣福道間鋪度.而廣成魚蛋粉麵 呢間始終好食,又平(出面食5到14蚊碗魚蛋粉,好彩的仲有豆漿送(有多先送) also 下午3-4點d豆漿賣5晒,人地5想浪費先送)咁係大埔中心比較下邊間平?而且星期六日有好多踩單車客黎食summary : 覺得抵食, 味道5錯
總之隨個人喜好(當然人地做到)
幾年前賣豆漿2蚊杯-家陣4蚊杯+賣粉麵套餐

而講多個消息,係大埔廣福道109號地下( 利廣成魚蛋粉麵)
其實係同1個家族利廣成魚蛋粉麵 係個仔打骰
而廣成魚蛋粉麵 係爸爸打骰

運去大埔廣福道間鋪度.

咁係大埔中心比較下邊間平?而且星期六日有好多踩單車客黎食

summary : 覺得抵食, 味道5錯
2010-04-25
2008-05-12 188 views
去踏單車,出沙田必經的廣福村,有得泊低單車,休息一下,可惜無冷氣,但係好平,魚蛋真係無加”粉”,所以唔會好似加”粉”那種咁彈,但係全部都係魚肉,即係啖啖魚肉,超有魚味,超正,牛腩唔得,牛根就不錯,豬手更是我的最愛,但係太多客時,豬手會去得太快,所以再叫多碗時,豬手會變得好硬...ANYWAY,值得推介
去踏單車,出沙田必經的廣福村,
有得泊低單車,休息一下,
可惜無冷氣,但係好平,
魚蛋真係無加”粉”,
所以唔會好似加”粉”那種咁彈,
但係全部都係魚肉,即係啖啖魚肉,超有魚味,超正,
牛腩唔得,牛根就不錯,
豬手更是我的最愛,但係太多客時,豬手會去得太快,
所以再叫多碗時,豬手會變得好硬...
ANYWAY,值得推介
$20 (Dinner)
  • 魚蛋,豬手
2008-05-03 158 views
從屯門搬來大埔接近 17 年,竟然未來過這間麵店。今天下午,原本是跟媽媽和妹妹到大埔中心用午膳的,但媽媽因趕時間,不能行太遠,建議去冬菇亭食魚蛋粉。三人要了一魚蛋河、魚蛋麵、牛腩麵和一碗豬皮蘿蔔。魚蛋不算太彈牙,但魚味甚濃,麵質都好有勁,又沒有鹹水味;妹妹說牛腩不太好吃,因為好韌,碗豬皮蘿蔔認真唔掂,豬皮超鹹、蘿蔔起渣,埋單 $52,每樣都是 $13。平日有套餐,有麵有菜有豆漿,只是 $18,好抵食,但我應該冇乜機會可以食到。
$17 (Lunch)