2019-05-31 211 views
好耐都無聽過有餐廳係主打潮洲菜式,行過路過見到有間餐廳,個名叫心夜來潮,心諗一定係食潮洲野,就行上去試下,上左兩層樓梯,一開門,嘩,餐廳設計好靚,木既枱櫈,好道道既感覺, 靚👍🏻👍🏻坐底之後,店員就比餐牌我地,重介紹有咩好食。佢地比我既感覺係做新派潮洲野食,將潮洲菜既做法加入去廣東什至其他菜式入面,好有創意。諗左一陣,我決定叫3個餸,一品煲,潮式炒通菜 同埋 甜蝦。等左一陣就上菜了,上菜速度都吾錯。一品煲入面,有花膠,鮑魚仔重有螺肉,口感一流。鮑魚仔好好味,一啖一隻,又吾會好硬。加埋佢地個汁,所以配料都好好食。而且底部重有啲生菜,吸晒啲汁,非常惹味👍🏻炒通菜方面,佢地炒得恰到好處,吾會炒到啲菜黃晒,咬落去重係爽口嫁😍 味道都吾錯,蝦米勁香, 值得一試。第三道菜就係醃甜蝦刺身,好有創意👍🏻👍🏻 甜蝦食落口感爽甜,有少少酒味,將刺身既味道帶到另一層次👍🏻最後點少得個炒飯,炒飯裡面有冬菇,蝦米,炒得好香好好味,又夠乾身如果大家想更滿足既話,可以叫埋佢地既海鮮粥,但由於我地太飽既關係,所以無叫到,下次一定要再去食個海鮮粥。

心夜一品煲

生曬蝦米炒通菜

甜蝦

2019-05-28
心夜一品煲
生曬蝦米炒通菜
甜蝦
2019-05-31 84 views
今晩是星期日,我和寶寶來到旺角吃潮洲菜。心夜來潮在這區也有點名氣,所以早早到來到。幸好7時入座未算多人。菜式也有不少,想吃鑊氣重的或是偏清淡的也有選擇。本來想試藥膳雞湯,但可惜當日不提供。想喝雞湯的我倆唯有點了足料胡椒豬肚雞煲 ($268),材料不吝嗇,份量也不少。湯底有濃郁鮮雞和豬肚味,確是不錯。沙白蒸水蛋 ($68)有家常小菜的感覺。蒸水蛋很滑漏,拌飯吃一流。沙白無沙,在水蛋裡帶岀鮮甜味,但如果沙白份量來一點便會更好。我們每餐也要點份蔬菜,這個方魚炒芥蘭 ($68)很有鑊氣,芥蘭爽口新鮮。

菜式也有不少,想吃鑊氣重的或是偏清淡的也有選擇。

2019-05-30 28 views
我屋企人最喜歡食潮州菜,聽朋友介紹有間位於旺角中心附近的心夜來潮的潮州菜,菜式特別,決定一家六口去試下😋廣告牌上推介的菜式好吸引,樣樣都想試。款式比起其他食潮州菜的鋪頭較多及特別。店員極力推介呢個海鮮砂鍋粥,配料可以自選,我們選擇了鮮蝦和蟹。食識落非常鮮甜,蝦肉爽口彈牙,蟹肉好多蟹膏,啖啖肉。再加入冬菜筦茜蔥做配料,大大提升粥的鮮甜味道👍👍👍滷水鵝件食潮菜必點,肉質非常入味👍潮州話梅檸檬魚-肉質鮮嫩幼滑,酸酸地好開胃👍通菜加入肉碎,不會太單調,食落口感一流😋
廣告牌上推介的菜式好吸引,樣樣都想試。
款式比起其他食潮州菜的鋪頭較多及特別。
滷水鵝件食潮菜必點,肉質非常入味👍

潮州話梅檸檬魚-肉質鮮嫩幼滑,酸酸地好開胃👍
通菜加入肉碎,不會太單調,食落口感一流😋
  • 潮汕砂鍋粥
2019-05-29 81 views
今日同家人出旺角做facial👧👱‍♀️,做完之後,順便在旺角覓食,剛巧經過西洋菜南街,有塊廣告牌顯示一間「心血來潮」的食店,那裡有小菜🥬、砂鍋粥,潮式食物等等,身位潮州人當然要上去試試啦!😅店員態度好好亦不厭其煩,見我們苦惱點菜中,不斷向我們介紹每道菜的特色😊!心夜一品煲🍲$188海鮮絕不輸蝕,鮑魚爽口彈牙,花膠分量亦唔少,加海螺片亦煮得好淋,所有的鮮味最後被生菜吸收埋,好好味!👍🏻👍🏻潮州話梅檸檬$198見到寫住必食,當然要試試,話梅的酸味令整條魚增添鮮味,加上蓮藕,萵筍,十分爽口,更加添了一份清新的感覺!最後當然要叫碟菜,啫啫通菜煲,以為好普通,冇乜期望,點知一上枱😅聽到D聲已經知道熱辣辣,好有鑊氣的味道,每一啖都會沾上一些鹹肉碎,好入味的一道菜😋😋

心夜一品煲🍲$188

潮州話梅檸檬$198

2019-05-29 73 views
老公跟同事來過這店吃宵夜於是就帶我來試試~晚上7時多的晚飯時間好旺場..差不多滿座!選了潮汕砂鍋粥,小鍋$200起,大鍋$360起就是按配料的價錢砌夠數~海鮮的選擇都多!我們就要了膏蟹($120/隻)及兩份花甲王($60/份)另外還叫了一份醬鹵六小碟醬鹵六小碟,潮州鹵味,有豬耳仔﹑豬腩肉﹑豬大腸﹑豬脷﹑紅腸及豆腐共六款附兩款醬料,有白醋和辣椒油雖然擺盤一般,但鹵水夠入味又不會太鹹,豆腐都夠味又滑溜!豬耳仔爽口﹑豬大腸乾淨無羶味﹑豬脷夠軟稔又帶點咬口!腩肉及紅腸普通~潮汕砂鍋粥,小鍋都夠大鍋!膏蟹鮮甜,但膏不算多~花甲的size算是適中,兩份的份量剛好夠我們二人吃~除了海鮮外,還有冬菜﹑芹菜粒﹑蔥等用來吊味!整鍋粥不算特別鮮甜濃味,味道算是過得去~但質感較為水漾,略稀一點,不夠綿密!食物質素算是ok但服務態度略差一點加水要叫了幾次才有...然後後方的客人用膳離座後,有侍應執枱都執到發晦氣一樣的踢櫈態度不敢恭維!座位有點擠,坐得不算好舒服應該不會再主動來光顧吧~這樣的價錢也可選些較平民化的潮州打冷~
老公跟同事來過這店吃宵夜
於是就帶我來試試~
晚上7時多的晚飯時間好旺場..差不多滿座!

選了潮汕砂鍋粥,小鍋$200起,大鍋$360起
就是按配料的價錢砌夠數~
海鮮的選擇都多!
我們就要了膏蟹($120/隻)及兩份花甲王($60/份)
另外還叫了一份醬鹵六小碟

醬鹵六小碟
附兩款醬料,有白醋和辣椒油
雖然擺盤一般,但鹵水夠入味又不會太鹹,豆腐都夠味又滑溜!
豬耳仔爽口﹑豬大腸乾淨無羶味﹑豬脷夠軟稔又帶點咬口!
腩肉及紅腸普通~
膏蟹花甲砂鍋粥(小)
膏蟹花甲砂鍋粥(小)
潮汕砂鍋粥,小鍋都夠大鍋!
膏蟹鮮甜,但膏不算多~
花甲的size算是適中,兩份的份量剛好夠我們二人吃~
除了海鮮外,還有冬菜﹑芹菜粒﹑蔥等用來吊味!
整鍋粥不算特別鮮甜濃味,味道算是過得去~
但質感較為水漾,略稀一點,不夠綿密!

食物質素算是ok
但服務態度略差一點
加水要叫了幾次才有...
然後後方的客人用膳離座後,有侍應執枱都執到發晦氣一樣的踢櫈
態度不敢恭維!

座位有點擠,坐得不算好舒服
應該不會再主動來光顧吧~
這樣的價錢也可選些較平民化的潮州打冷~
2019-02-02
$215 (Dinner)
醬鹵六小碟
亜女朋友推介旺角西洋菜南街有間食肆唔錯👍🏻,今日咁啱係旺角做完野,不訪去試下。位於旺角中心對面,要行三層樓梯上去,沒有升降機啊😇餐廳裝潢用木枱木櫈,感覺有d懷舊look😊呢到食砂鍋粥好出名,如果人多就好、但我們只得兩個人,唯有叫小菜食😅 🔸砂煲生啫鱔$128E家唔係咁多地方會做呢味菜,緊係要食啦!可以揀用豉汁或紅燒兩種烹調方法。鱔件的份量算多,揀左用豉汁烹調非常惹味😋🤤但我比較鍾意食彈牙d的口感,而呢煲鱔就偏淋。配菜仲有香芹及切條冬瓜肉,好入味及香口,用石煱上菜,上枱仲滾緊,能保持温度👍🏻🔸方魚炒芥蘭$68芥蘭夠脆又新鮮,口感十足。方魚就少咗d,味道咸度剛好,炒得夠香口。🔸花膠豬手墨魚脯煲 $138整味菜簡直係補充骨膠原之選🤩,又點可以唔叫個黎試下呢。豬手做到淋得來有d咬口,QQ的、花膠就好入味,仲有鮮魷添😉🔸朝日大啤$30亜女朋友真係好推介👏🏻

餐廳裝潢用木枱木櫈,感覺有d懷舊look😊

🔸砂煲生啫鱔$128

🔸方魚炒芥蘭$68

🔸花膠豬手墨魚脯煲 $138

🔸朝日大啤$30

亜女朋友真係好推介👏🏻
2019-05-22
  • 花膠豬手墨魚脯煲
2019-05-26 57 views
呢間心夜來潮之前唔知點解成日都以為係打邊爐嘅🙆🏻🙆🏻原來係食潮州菜餐廳用咗木枱同木櫈 望落好似去咗客棧咁🤓🤓🐠沙煲生啫鱔 $128鱔切得好厚肉 好入味 😋😋魚肉好滑唔會有好多骨 個底但有好多汁 個汁都整得好夠味用嚟送飯一流👍🏻蘿蔔腍得啱啱好 唔會腍到爛咗🥬方魚炒芥蘭 $68第一次食方魚 細細粒 食落有少少似鹹魚不過硬過鹹魚脆口啲仲有啲鹹香味😌芥蘭份量都好多🆙🆙🦆醬滷鵝腸(豉汁) $58鵝腸都幾大份 滷得好入味下面有仲好多芽菜 芽菜索埋啲鹵水汁好好食🤗🤗💟大元貝 (蒜蓉粉絲蒸) $42@帶子大大粒味道鮮最鍾意就係用蒜蓉粉絲蒸😍😍😍🍺大支裝啤酒朝日 $30好得意呢度嗌啤酒係用碗嚟飲真係好似客棧😆😆10% Service Charge💰
呢間心夜來潮之前唔知點解成日都以為係打邊爐嘅🙆🏻🙆🏻

第一次食方魚 細細粒
食落有少少似鹹魚不過硬過鹹魚
脆口啲仲有啲鹹香味😌
芥蘭份量都好多🆙🆙
醬滷鵝腸(豉汁)

🦆醬滷鵝腸(豉汁) $58
鵝腸都幾大份 滷得好入味
下面有仲好多芽菜 芽菜索埋啲鹵水汁好好食🤗🤗
大元貝 (蒜蓉粉絲蒸)

💟大元貝 (蒜蓉粉絲蒸) $42@

好得意呢度嗌啤酒係用碗嚟飲
真係好似客棧😆😆

10% Service Charge💰
2019-05-24 67 views
呢間潮州野價錢幾相宜,雖然坐得唔太舒服,不過食物係做得幾好味既。想叫滷水鵝片,竟然賣哂☹️,轉左做鵝件,反而有掌亦,而且好大件好多肉,滷水汁都好夠味,所以墊底既滷水豆腐都好入味,非常唔錯👍🏿另外胡椒豬肚湯$88,但估唔到咁大煲,4個人都每人2碗,個湯幾夠辣,好多豬肚,如果加埋咸菜就正啦🤣另外仲叫左個南乳炸雞,少少乾不過好惹味,送酒一流。一品煲都好大份,鮑魚都有4隻,仲有大量花膠呀!😍😍😍
2019-05-24 64 views
通常在旺角食小炒打冷,啲地舖都焗焗促促, 聽講旺角有間上樓鋪,環境比較舒適,所以就上去睇睇,鋪頭在西洋菜南街138嘅🎈心夜來潮,上到去果然環境唔錯,座位比較寬鬆,有D潮州風,功夫櫈也有特色菜牌的選擇頗多,除咗一般的潮州菜之外還有一些小炒,招牌菜是蟹粥, 想食, 但食唔曬, 唯有叫幾個小炒,一支啤酒 🍺, 慢慢歎😁✨花膠豬手墨鱼煲($138),這個菜比較邪惡,豬手的豬皮充滿骨膠原,Q彈無比,花膠也多,還有魷魚,材料十分豐富 ,食落惹味,滿足😋✨砂煲生啫鳝($128)上枱時熱辣辣,真係啫绪聲,睇見已經想食,冬瓜軟淋,豉汁掛汁惹味,鱔十分之多亦都相當之多肉😋由於兩個餸都係沙煲所以就配返條菜, ✨方魚炒芥蘭($69), 芥蘭十分之軟淋, 方魚亦是佐酒小食, 再配一支ASHIHI啤酒($30) 慢慢飲,就一個小時啦,三大碟餸全部ko,看見旁邊枱的多數是後生仔,有啲點了蠔餅,烏頭鱼,看見也食得相當之味,也很開心似的,人均$200, 抵👍

花膠豬手墨鱼脯煲

✨砂煲生啫鳝($128)

砂煲生啫鳝

由於兩個餸都係沙煲所以就配返條菜,
方鱼炒芥蘭

2019-05-22
花膠豬手墨鱼脯煲
砂煲生啫鳝
方鱼炒芥蘭
2019-05-23 79 views
今日又同呀媽出街食飯, 呢間潮洲野係正旺中隔黎好方便, 不過要行2層樓梯上去XD 入到去都覺得幾有大陸餐廳FEEL, D木枱木椅幾有風味! 👍🏿人少少唔叫得幾多野, 叫左個花蝦炒飯, 蠔餅同一個炒秋葵。櫻花蝦炒飯睇落唔係好多, 但其實都好多碗, 我同呀媽都食唔晒。😂炒飯炒得唔錯, 一粒粒, 而且唔太咸, 不過多D櫻花蝦就會更加香!😎炒秋葵好香, 鑊氣十足, 好惹味, 好好送飯XDD重點來了, 其實都係見到人地叫所以我地跟住叫, 因為蠔餅好大份好吸引, 煎得好脆口, 仲有好多蠔仔, $86咁大碟都好抵食喎!!!

炒秋葵好香, 鑊氣十足, 好惹味, 好好送飯XDD
2019-04-06 329 views
夜媽媽行完街肚餓?收工搵嘢食?呢一間真係一個幾好嘅選擇,份量唔係太大,所以係可以眼闊肚窄嘅! 兩個人食咗四道菜炸饅頭 即食即炸,每一次黎嘅時候我都要嗌嘅,size 迷你,一啖入口 燒茄子 好入味,好香,茄子顏色好鮮, 好想叫碗飯食晒佢節瓜蜆湯好多節瓜同蜆,湯底都好濃,仲好香胡椒粉街邊炒米粉今次個炒米粉我有啲失望呀,因為唔夠熱同埋鑊氣。
夜媽媽行完街肚餓?收工搵嘢食?

炸饅頭

燒茄子
好入味,好香,茄子顏色好鮮, 好想叫碗飯食晒佢

節瓜蜆湯

好多節瓜同蜆,湯底都好濃,仲好香胡椒粉

街邊炒米粉

今次個炒米粉我有啲失望呀,因為唔夠熱同埋鑊氣。

2019-03-28
$150 (Last Night Supper)
  • 炸饅頭
放學行去旺角同老公匯合,唔想食西餐,又唔太想食日本野煩惱中時就同老公講不如試下呢間潮州菜,反正未食過,伏都係伏一次啫一入去有個叔叔店員就好快手拎菜單黎,好快手倒左兩杯熱茶然後叫我地慢慢選。佢Facebook page好多人話店員態度唔好,不過當日去我又覺得overall唔錯兩個人叫左4樣野食,飽到一個點,好彩有老公包底,唔係都唔知點算。第一樣黎既係小食拼盤,我地聽叔叔店員建議選左一口雞同魚蛋. 一口雞炸得好香口,送啤酒一流。之後魚蛋有點特別,好似mix左芋頭,都唔錯!第二樣就係黃金秋葵,熱辣辣上碟加薄薄既黃金炸皮,味道唔錯,又唔會太遛。但個人黎講都係鐘意重鹹蛋黃味多點。第三樣係蠔餅,可能因為用鴨蛋煮,所以味道會比平時更香口。蠔仔唔算大隻,不過勝在成個蠔餅都炸得好脆唔會太油。第四樣潮州炒飯,一個字讚!飯粒粒粒分明,mix左櫻花蝦仲有魷魚乾去炒,好香好好味!全晚我既至愛。有機會既話,會再黎幫襯試下其他野。如果朋友仔怕嘈,呢度就未必咁岩,因為個日後面坐左台講野比較大聲既客人,搞到我全程同老公講野都好辛苦大家先聽到
放學行去旺角同老公匯合,唔想食西餐,又唔太想食日本野

。之後魚蛋有點特別,好似mix左芋頭,都唔錯!

第二樣就係

有機會既話,會再黎幫襯試下其他野
小食拼盤(一口雞同魚蛋)
黃金秋葵
鴨蛋蠔餅
2019-03-17
$200 (Dinner)
小食拼盤(一口雞同魚蛋)
黃金秋葵
鴨蛋蠔餅
  • 潮式炒飯
2019-03-22 181 views
第一次來到這間餐廳,這次我真的大開眼界,除了座位非常擠迫,與其他客人背貼背外,這間餐廳的服務員煩厭的程度是滿分。今晚我點了貝類的火鍋,要知道炭爐再加上滾又燙的湯是存在一定的危險,他提供了一個器皿向我們再三叮囑,提醒我們那些貝類的殻必須放在這個器皿內,然而這個器皿卻放在炭爐之後方,換而言之,在最左下角的我必須越過這個又滾又燙的湯窩及炭爐才可以將殼掉進這個器皿內,除了是費時失事愛及多此一舉外,我覺得絕對是危險的。於是我提議服務員多給我一個器皿盛放大蜆的殼,萬萬想不到這個店員竟然告訴我每張枱只能有一個放殼的器皿,我真的百思不得其解,亦從未見過一間餐廳會要求客人必須將所有殼放在器皿內,一而再再二三提醒我不要將殼放在枱上。(其實我還未開始食!)在這裏用膳的感覺非常差,我覺得自己像一個囚犯多過一個客人。而且,明明這間餐廳有一半以上的空枱,而我用膳的時間只是數十分鐘,這個店員竟然不停地在你旁邊望着你,縱然食物未食完,仍不斷重複問你收不收?目的只是希望你盡快結帳埋單,這真的十分可笑!沒想過吃一頓晚餐是如此的糟透了,我實在無福消受,亦吃下一肚氣。在這個晚上只有人客數張枱,這餐廳必須要好好檢討一下自己的服

沒想過吃一頓晚餐是如此的糟透了,我實在無福消受,亦吃下一肚氣。在這個晚上只有人客數張枱,這餐廳必須要好好檢討一下自己的服務。
2019-03-15 112 views
食物味道還好,但成餐飯都係俾啲侍應呼呼喝喝,問多句都即刻西面行走。侍應仲同隔離檯講:你地唔使催我嫁,我好忙嫁!侍應仲好識得忙裡偷閒既,食住煙處理一啲準備上既菜。等我地仲咁擔心佢真係忙到連廁所都去唔到添🙄
侍應仲同隔離檯講:你地唔使催我嫁,我好忙嫁!
2019-03-15 123 views
✨旺角深宵食堂 潮洲打冷✨番工攰到狗咁 收工夜一夜要食宵夜慰藉下打工狗既心靈😭呢間主要做晚市 仲開到4點食番個宵夜打冷就最嘆🥰.🔥火熖辣酒煮醉螺🐚($88)有火爐一直滾住 熱辣辣出哂煙螺真係多到痴左線😍估計我自己都食左廿幾隻辣味加上酒煮成既湯底 好惹味味道唔會太辣 可以接受.🦢醬汁滷鵝($132)鵝肉肥美 皮香肉滑滷水汁熬煮好入味 唔會太咸 略嫌皮既肥膏太多.🥢蒜蓉粉絲蒸帶子($42)有冇人嗌呢個係為左食粉絲😂😂送飯食一流!可以食十碗🍚蒜蓉加蔥蒸得好入味帶子大大隻 味道鮮甜🤤.
✨旺角深宵食堂 潮洲打冷✨
番工攰到狗咁 收工夜一夜
要食宵夜慰藉下打工狗既心靈😭
呢間主要做晚市 仲開到4點
食番個宵夜打冷就最嘆🥰
🔥火熖辣酒煮醉螺🐚($88)
有火爐一直滾住 熱辣辣出哂煙
螺真係多到痴左線😍
估計我自己都食左廿幾隻
辣味加上酒煮成既湯底 好惹味
味道唔會太辣 可以接受
🦢醬汁滷鵝($132)
鵝肉肥美 皮香肉滑
滷水汁熬煮好入味 唔會太咸
略嫌皮既肥膏太多
🥢蒜蓉粉絲蒸帶子($42)
有冇人嗌呢個係為左食粉絲😂😂
送飯食一流!可以食十碗🍚