地道刀削麵在銅鑼灣 有夠彈牙佢哋最出名係刀削麵家係叫返個啦👍🏻一食果然冇令我失望,非常之有咬口。蒜泥牛展刀削麵($62)+凍檸樂($10)蒜🧄泥溶,打到好細滑,帶少少🤏🏻辛辣味,好惹味。另外,我梗係叫啲小食啦,叫左個酥炸雲吞($40)和越式春卷($42)。夠晒酥脆又唔油膩。😋再嚟要健康啲,梗係叫返個油菜($25)嘿啦!佢哋鋪仔細細,但我發覺而家用QR code落單好細心,走油/蠔油放邊/多冰少冰/走蔥/走蔥,咩都有得揀🤩[拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)]📍銅鑼灣渣甸街44號地舖推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7.5⭐️味道(10⭐️滿):8.5⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8.5⭐️地點(10⭐️滿):8⭐
地道刀削麵在銅鑼灣 有夠彈牙

蒜泥牛展刀削麵($62)+凍檸樂($10)
蒜🧄泥溶,打到好細滑,帶少少🤏🏻辛辣味,好惹味。

再嚟要健康啲,梗係叫返個油菜($25)嘿啦!

[拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)]

價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8.5⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐
2023-07-13 52 views
〰️之前朋友試過灣仔分店,建議細食女仔都可以share 一個刀削麵再嗌小食,👍🏻性價比好高!!!師傅係開放廚房前切,口感好煙韌,如果平時食開米線想食焾啲都可以落單果時簡番。〰️🌟麻辣牛筋腩刀削麵 (+$10 魚腐)牛筋腩軟腍,超級正🤤男仔或者食肉獸黎講 呢間無論牛筋牛腩牛展都唔錯一定飽,值得一試👍🏻手機下單時可以調較麵質軟硬同走蔥走蒜,自由度高魚腐有炸過所以外皮微脆,當小食咁食脆脆地又帶小小甜味,唯放落湯就會冇咁夾。〰️🌟麻辣雙併小食揀咗牛展同豬頸肉,油香好足😋牛展一片片份量都幾多👍🏻麻辣醬都好正,唔太食得辣嘅朋友可以揀底層就冇咁辣。

牛筋腩刀削麵
〰️
🌟麻辣牛筋腩刀削麵 (+$10 魚腐)

麻辣雙併

🌟麻辣雙併
牛筋腩刀削麵
麻辣雙併
最近日式西式菜吃得有點多,小編有點想吃中式,所以下班之後約友人去吃米綫以外的餐廳,刀削麵也是一個不錯的選擇喔。這間餐廳下單方式是電子化,掃QR code就可以了。菜單選擇有很多,湯麵、熱/涼拌麵,甚至菜飯也有,然後可以根據自己的荷包選擇不同的配料。小食也是有多達50的選擇。當中有麻辣小食來配合不同人的口味。看到餐廳滿滿的人都是點刀削麵,而且很大碗,所以小編跟友人決定叫一個刀削麵加2個小食及飲料。刀削麵配花雕醉雞醉雞份量勁多,竟然有雞髀部位,雞肉很嫩滑,雞味還可以,這間花雕酒味很突出,雞皮吸滿了酒,一咬就會爆汁。刀削麵可以選擇軟度,小編叫了正常,吃得到是手工制。刀削麵外面比較薄,軟軟的,吃到麵條中間就會偏厚帶一點硬,比較有咬口跟煙靭。涼拌青瓜青瓜給的很爽手,跟鎮江醋很搭,吃起來爽脆清甜,適合當夏天消暑的小菜。小編個人希望可以有更多的蒜蓉!涼拌海蜇其實上臺的時候有疑惑這是涼拌青瓜還是海蜇。還是兩個都放在一起😂,後來才知道是海蜇。不過看到它也有青瓜絲的話,小編覺得可以叫涼拌青瓜以外的小食。海蜇分量不算多,但都算爽脆嚼勁,味道主要是靠鎮江醋的酸味。凍豆漿甜度適中,豆味正常。凍檸茶(走甜)紅茶底

涼拌海蜇

海蜇分量不算多,但都算爽脆嚼勁,味道主要是靠鎮江醋的酸味。
涼拌海蜇
凍豆漿
甜度適中,豆味正常。

凍檸茶(走甜)
紅茶底算是不錯,不會澀,即使沒有加糖都容易入口,檸檬完全是可以給小編自己篤而不是提早篤好。
凍檸茶(走甜)、凍豆漿
🍜拾味正宗刀削麵館 (渣甸街)
銅鑼灣渣甸街44號地舖
G/F, 44 Jardine's Bazaar, Causeway Bay

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣刀削麵 #刀削麵 #涼拌青瓜 #涼拌海蜇 #自由配搭 #causewaybay #foodie #foodiehk #hkfoodie
凍檸茶(走甜)、凍豆漿
2023-07-05 57 views
⭐️ 今日一個人銅鑼灣放lunch,響渣甸街搵嘢食,見到呢間刀削麵坐滿人。店內真係有個師傅響客人面前用把刀響度削緊麵,勁😅======= ======= ======= =======呢間刀削麵有好多選擇,有冷又熱、有辣有唔辣,全部都好吸引,我揀咗最簡單湯麵。🍜上海水餃刀削麵刀削麵煙煙韌韌好有咬口,大大粒水餃好新鮮,水餃嘅喊好清甜,超美味🤤🥬郊外油菜 新鮮鮮甜蠔油唐生菜🥤凍豆漿傳統豆腐係的至愛😆埋單$79😆⭐️整體來說,lunch時間座無虛席,超級好生意,離開嘅時候見到有條人龍門口排隊,我心裡面打算下次再嚟試吓溫泉蛋木耳刀削麵。

🍜上海水餃刀削麵

🥬郊外油菜
新鮮鮮甜蠔油唐生菜

🥤凍豆漿
傳統豆腐係的至愛😆

埋單$79😆

喺銅鑼灣站F1出口出,轉左直行入渣甸街就係拾味正宗刀削麵館。可以睇到師傅即場搓麵和削麵,看見師傅手起刀落削得十分快,十分純熟,心裏暗暗讚嘆。😍👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻❤️花雕醉雞刀削麵加$10多一個餸加左三個餸:竹笙、上海雲吞和豆卜。竹笙爽脆。豆卜吸收左湯嘅精華,一咬湯汁在口內四濺!上海雲吞餡料足。花雕醉雞入口好香酒香~雞肉嫩滑~❤️上海水餃溫泉蛋木耳刀削麵溫泉蛋蛋黃呈半生熟狀,十分吸引😍🤤上海水餃🥟皮薄餡靚~木耳口感爽脆。刀削麵口感煙韌。坐坐下覺得好凍,見可以加$6嗌熱飲就嗌左杯熱朱古力。熱朱古力夠晒熱又唔會太甜👍🏻。

❤️花雕醉雞刀削麵
加$10多一個餸
加左三個餸:竹笙、上海雲吞和

花雕醉雞
入口好香酒香~雞肉嫩滑~

❤️上海水餃溫泉蛋木耳刀削麵
溫泉蛋蛋黃呈半生熟狀,十分吸引😍🤤
上海水餃🥟皮薄餡靚~
木耳口感爽脆。

刀削麵口感煙韌。

坐坐下覺得好凍,見可以加$6嗌熱飲就嗌左杯熱朱古力。
熱朱古力夠晒熱又唔會太甜👍🏻。

2023-06-26 49 views
小編食過一次好快已不斷回訪,高質素,每次有人點餐,更有師傅即場削麵😮真係大開眼界👀麻辣豬頸肉、豬肚刀削麵 ($70)勁有驚喜!麻辣豬頸肉必點!非常香脆,似係即叫即整,麻辣可選分上,小編覺得係食過最好食的豬頸肉🥹紅油抄手 ($42/6隻)餃子大粒,足料,亦好好食🥟唯一缺點係冷氣好大,會吹到正,而且座位較窄。注意~刀削麵份量超大份,小編次次食飽但好似成碗麵冇郁過咁🥲建議叫小麵~📍拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街44號地舖

麻辣豬頸肉、豬肚刀削麵 ($70)

紅油抄手 ($42/6隻)
餃子大粒,足料,亦好好食🥟

唯一缺點係冷氣好大,會吹到正,而且座位較窄。

📍拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)

• 豬頸肉
少奶收工因為累就系番銅鑼灣搵食眼見呢間聲稱即叫即削🤤刀削麵麵麵麵麵~my favourite❤️即刻試試佢「拾味」刀削麵自由配 B餐小辣(麻辣豬耳)+麻辣牛筋 湯頭:甜甜地🫣🫣少奶就真系好麻麻甜既湯🤣最後都系要落醋中和番 咁先好味🫣個餸好得意 佢系冷盤黎 辣油+蒜黎果個辣油如果拎番拌麵一流!🤤😍麵系煙煙韌韌😍我系夾開自己食🫣無奈唔多汁 唔可以撈太多但個辣汁真心好食!🤩Ps 餸比較小🫣🪙價錢: $60餐+$10加餸🤩味道: 4.7/5熱拌刀削麵 (醋軟骨)+(燻蹄)佢個醬都系偏甜🫣🫣辣辣地但理總中意🤣🤣少奶唔太中意甜既野佢個燻蹄同醋軟骨都好入味!🤩正!麵系煙煙韌韌😍都系偏小餸🫣🫣🫣🪙價錢: $63餐+$10加餸🤩味道: 4.6/5環境:座位都okay多、但比較逼夾🫣夠冷氣!🫶🏻🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️服務:4/5環境:4.3/5返食:4.5/5價錢:4.3/5🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️👷🏻‍♀️利申:本網只代表個人感受與想法不代表全部🫡(本台暫試運當中, 全人手營運, 多多包涵)🪙今次全自費👷🏻‍♀️自行掃QR-code下單🫶🏻📍拾味山西刀削麵館 (灣仔)灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖🚈(銅鑼灣站
少奶收工因為累就系番銅鑼灣搵食
眼見呢間聲稱即叫即削🤤刀削麵
麵麵麵麵~my favourite❤️
即刻試試佢「拾味」

刀削麵自由配 B餐小辣(麻辣豬耳)+麻辣牛筋
但個辣汁真心好食!🤩
Ps 餸比較小🫣
🪙價錢: $60餐+$10加餸
🤩味道: 4.7/5

熱拌刀削麵 (醋軟骨)+(燻蹄)
佢個醬都系偏甜🫣🫣辣辣地
但理總中意🤣🤣少奶唔太中意甜既野
佢個燻蹄同醋軟骨都好入味!🤩正!
麵系煙煙韌韌😍
都系偏小餸🫣🫣🫣
🪙價錢: $63餐+$10加餸
🤩味道: 4.6/5

環境:
座位都okay多、但比較逼夾🫣
夠冷氣!🫶🏻

🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️
服務:4/5
環境:4.3/5
返食:4.5/5
價錢:4.3/5
🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️

👷🏻‍♀️利申:本網只代表個人感受與想法不代表全部🫡
(本台暫試運當中, 全人手營運, 多多包涵)

🪙今次全自費👷🏻‍♀️自行掃QR-code下單🫶🏻

📍拾味山西刀削麵館 (灣仔)
灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
🚈(銅鑼灣站A3出口行7分鐘)

🧁每一個Follow & Like都係運作動力🔥
🥹🥹唔好吝嗇撳個like同埋follow啦!

#hkfoodie #深圳美食 #香港美食 #平價美食 #foodiehk #hongkongfoodie #hongkong #90s #couplehk #hkfoodie #假日好去處 #拍拖好去處 #網紅 #刀削麵 #必食 #即叫即整

$60 (Dinner)
👨🏻‍🍳上海水餃刀削麵 ($48)餐廳招牌即叫即削刀削麵🔪大大碗 份量足麵的口感軟身煙靭😽湯底濃度適中水餃也很足料🥟充足的豬肉和蔬菜餡料很抵食✅.👨🏻‍🍳口水雞刀削麵 ($62)口水雞除了辣油 辣椒籽外🌶️還有一些麻醬 很惹味雞肉口感軟嫩很不錯🫶🏻.👨🏻‍🍳紅油抄手($42)餃子挺多的辣油外 還有炸蒜蓉🧄香上加香😝.👨🏻‍🍳凍豆漿 (+$6)跟餐價+6一杯🙌🏻不會太甜
👨🏻‍🍳上海水餃刀削麵 ($48)
餐廳招牌即叫即削刀削麵🔪
大大碗 份量足
麵的口感軟身煙靭😽
湯底濃度適中
水餃也很足料🥟
充足的豬肉和蔬菜餡料
很抵食✅
👨🏻‍🍳口水雞刀削麵 ($62)
口水雞除了辣油 辣椒籽外🌶️
還有一些麻醬 很惹味
雞肉口感軟嫩
很不錯🫶🏻
👨🏻‍🍳紅油抄手($42)
餃子挺多的
辣油外 還有炸蒜蓉🧄
香上加香😝
👨🏻‍🍳凍豆漿 (+$6)
跟餐價+6一杯🙌🏻
不會太甜
2023-06-18 44 views
坊間上湯底既刀削面有好多,而熱拌嘅刀削麵真係比較少見又特別。今日自己係銅鑼灣食lunch,經過見到呢間拾味正宗刀削麵館,餐牌上有多款不同刀削麵,有清湯、麻辣同熱拌選擇。熱拌刀削麵 $63呢度嘅熱拌刀削麵比較有特色,選用擔擔醬撈,味道食落甜甜咸咸。刀削面一片一片,入口軟而不爛,口感Q彈,而且份量都頗多。我揀咗推介嘅豬軟骨同溏心蛋,豬軟骨同樣大大舊份量多,肉質好淋身好入味。溏心蛋都好好食~跟餐點左杯豆漿,豆味香濃清甜🥛

熱拌刀削麵 $63
跟餐點左杯豆漿,豆味香濃清甜🥛
2023-06-17
Type of Meal
Lunch
  • 刀削麵
2023-06-16 55 views
即叫即製的刀削麵,口感零舍不同🤤這間在銅鑼灣的刀削麵,麵食有多種款式選擇,包括有湯的,也有熱拌麵,另外有夏天最啱的冷刀削麵,配料選擇都超多的。🔶肥牛熱拌刀削麵 $63來到發現每碗麵份量超多的!不單止是面多配料也很足,超喜歡吃肥牛,點了這碗肥牛刀削麵,牛量很令人滿意。即削麵條很有口感,嚼勁十足,加埋微微辣的秘製醬汁,撈起來十分美味。🔶牛筋腩熱拌刀削麵 $63同行朋友點了牛筋腩,另外加餸的話每款只需+$10,加了紅燒豬手。牛筋腩和豬手都十分軟腍入味,特別是豬手,雖然是加餸料,但份量都很多。🔶凍飲+$8好抵飲
🔶肥牛熱拌刀削麵 $63

🔶牛筋腩熱拌刀削麵 $63

🔶凍飲+$8好抵飲

2023-06-12 46 views
由第一間灣仔舖開始食到而家 越做越差 口水雞絲碟底黃瓜絲俾水浸住加埋上邊嘅所謂口水汁溝埋 得個咸字 一啲都唔冇口水汁味 雞肉硬度似擦子膠 幼嘅肉絲勉強咬完之後吞到 大件嘅吐左 費事影相 湯底淡 完全飲唔到店舖條片所講的煲湯材料 食完後幾個鐘都頸渴到不得了 極之失望!
口水雞絲刀削麵
2023-06-11
$70 (Lunch)
2023-06-10 44 views
點了一道口水雞刀削面和一杯熱豆漿。食物味道還可以,但口水雞的份量比較小。總共花了港幣63。座位較窄,衛生環境普通,最失望的是餐廳沒有提供餐巾,希望餐廳能改善啦。
,希望餐廳能改善啦。
暫時係我食過🥇全港最高質嘅刀削麵舖💯足料好食❣️仲有live 削麵表演睇👀👅#sdm銅鑼灣 #sdm灣仔 #sdm中環 💎G餐:熱伴刀削麵 $63必食💯💯(😋:9/10)👍🏻:配一個餸,冇湯就跟四川擔擔麵醬,少少少辣,好惹味🤤🤤同平時四川擔擔麵醬唔一樣🥳鐘意濃味嘅朋友要試吓🤩🤩👎🏿:。💎 豬頸肉必食💯💯(😋:8.3/10)👍🏻:好大塊豬頸肉!仲要煎到肉邊係好香脆嘅😚😚肉質幼嫩,一啲都唔鞋🥩👎🏿:。💎 豬軟骨必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:有三大嚿,全部都炆好淋好入味😍啲軟骨淋到好似啫喱咁🤩好正!👎🏿:。💎 東坡肉 一般⭕️(😋:6/10)👍🏻:。👎🏿:得一嚿,肉質較硬,層次太分明,分開咗3層😂💎 B餐:刀削湯麵 $60必食💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:配一個餸,湯麵湯底🍜係清湯,比較適合食得清淡啲嘅朋友🈴️👎🏿:。💎 麻辣豬耳必食💯💯(😋:9/10)👍🏻:份量超多!未見到$10可以食到咁多豬耳😍😍😍而且係非常爽口有口感,原味就清淡啲,食得辣嘅朋友🌶️一定推薦你加埋麻辣醬食🥳🥳👎🏿:。💎 麻辣牛筋腩必食💯💯(😋:9.9/10)👍🏻:有2嚿牛筋,2嚿牛腩!全部都好大嚿,炆得超入味,肉質超淋🥩唔

#sdm銅鑼灣 #sdm灣仔 #sdm中環

💎G餐:熱伴刀削麵 $63
必食💯💯(😋:9/10)

💎 豬頸肉
必食💯💯(😋:8.3/10)

💎 豬軟骨
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 東坡肉
一般⭕️(😋:6/10)
👍🏻:。
👎🏿:得一嚿,肉質較硬,層次太分明,分開咗3層😂

💎 B餐:刀削湯麵 $60
必食💯💯(😋:8.8/10)

💎 麻辣豬耳
必食💯💯(😋:9/10)

💎 麻辣牛筋腩
必食💯💯(😋:9.9/10)
👍🏻:有2嚿牛筋,2嚿牛腩!全部都好大嚿,炆得超入味,肉質超淋🥩唔洗加任何調味料🧂已經好好食了!

💎 凍/熱 豆漿
必食💯(😋:8.8/10)
👍🏻:各叫咗一杯,我鐘意凍嘅好啱夏天飲❄️🧊又解辣🌶️凍同熱豆漿都有好香濃豆味,好飲!
👎🏿:。

㊙️所有麻辣餸都可以揀麻辣醬另上🌶️🌶️咁就可以又食到原汁原味,又可以加麻辣餸

環境:8.5/10
服務:8.8/10 (冇加一)
價錢:人均約 $60-80
性價比:9.5/10

📍 拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街44號地舖

📍拾味山西刀削麵館 (灣仔)
灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

📍 拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)
中環歌賦街43號地舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛
#銅鑼灣 #香港美食 #香港 #香港小店#銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #香港cafe #hkcafe #銅鑼灣食咩好 #拾味山西刀削麵館 #拾味 #中環美食 #中環 #中環好去處 #中環黃店 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔黃店 #灣仔好去處
2023-06-09 30 views
想起一位山西籍的好朋友,於是來到銅記的"拾味”來執返啲記憶。經典的美食帶來絲絲美好回憶🧡🧡牛筋腩熱拌刀削麵,牛筋腩係我鍾意嘅美食,再配埋有筋道的山西刀削麵,更有啲拌醬,撈埋一起簡直滋味無窮,再來件東坡肉,佢肥而不膩、軟而不爛,非常啱口味,凍杏仁霜口感清新,適合夏天飲用。麻辣大腸刀削麵,由於係湯麵之故,店家將少少麻辣味道的大腸同刀削麵分開上,好細心🩵,加6蚊就有杯健康的豆漿,含有大量的蛋白質和營養物質,對身體非常有益,健康有益的一餐。

2023-06-05 30 views
中醫語重心長叫最近一星期的我必須戒口(因為榴槤實在吃太多ԅ(¯﹃¯ԅ))所以今天吃清淡一點 …….本身諗住去買麻糬波波 經過見到超多人食刀削麵,所以就揀咗佢❀竹笙溫泉蛋木耳刀削麵❀熱豆漿刀削麵可以選軟硬度太好了!因為我超怕食啲超硬嘅麵!所以通常有得選擇嘅話,我-定會食比較淋既麵,仲可以望住師傅現場削麵條~~~竹笙一咬 湯汁係口腔四濺極濃清甜溫泉蛋,半流心good!整體來講都很好份量超級多 銅鑼灣地段呢個價錢好合理好想試麻辣刀削麵🤭唯有等下次冇咁熱氣先啦!
中醫語重心長叫最近一星期的我必須戒口
(因為榴槤實在吃太多ԅ(¯﹃¯ԅ))

❀竹笙溫泉蛋木耳刀削麵

❀熱豆漿

竹笙一咬 湯汁係口腔四濺極濃清甜

溫泉蛋,半流心good!

整體來講都很好份量超級多
銅鑼灣地段呢個價錢好合理
好想試麻辣刀削麵🤭
唯有等下次冇咁熱氣先啦!