2023-12-04 214 views
📍 拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街44號地舖-每次中午路過這家店的時候都大排長龍 很受上班族的歡迎,所以今天晚上就決定來試試看!🍜麻辣金錢肚+牛筋腩+肥牛 刀削麵 $80- 這碗湯刀削麵是以湯為主,配料則分開另上。我們還另外加了$20選擇額外的兩款餸😆。我點了牛筋腩,肥牛和金錢肚,牛筋腩魯的非常軟爛 牛筋的膠質感也很讚 很推這款餸,肥牛和金錢肚搭配他的麻辣醬也很好吃,非常適合搭配刀削麵一同享用,味道更加豐富🌶️。由於刀削麵是即叫即製,所以大小和長度都不一樣,但這一點並不影響口感。麵條有些許的彈性,不會煮得過於軟爛🍜。-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 5/5推薦指數⭐️ 4.5/5
📍 拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街44號地舖

🍜麻辣金錢肚+牛筋腩+肥牛 刀削麵 $80

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 5/5
推薦指數⭐️ 4.5/5
2023-12-04 186 views
好耐無食過刀削麵,拾味刀削麵可以說是十分有水準的。之後疫情都係食拾味外賣多,今次就決定堂食。鐘意食刀削麵加上餐廳又有唔多款既刀削麵、又有菜飯、小食。主要食一個飯麵類都包一個餸。肚餓加多個餸都只係十元👍🏻平時都食開熱拌刀削麵,最正有微辣的担担麵醬,最正餐廳有得選擇多醬。豬軟骨够入味,而且大舊又份量多,十分够淋。手撕雞份量十分多再有麻醬味,立即食欲大增❤️凍咖啡:入口先感受到微甜的咖啡滋味,再加上咖啡的苦澀,味濃郁👍🏻
豬軟骨够入味,而且大舊又份量多,十分够淋。
手撕雞份量十分多再有麻醬味,立即食欲大增❤️

2023-11-29 184 views
拾味正宗刀削麵館.味道:😋😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:⚡️⚡️⚡️回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5.銅鑼灣食野 太多選擇 遇然想食麵食簡單一點~依間午餐 晚餐 都好岩食~仲要夠大碗 實夠飽😝同埋 平靚正 7十幾蚊 要多份量 吾易搵呀!.鐘意個刀削麵 夠煙韌 好上癮 彈牙口感~配料都勁多 可自選材料 或者揀餐廳推介~..自選✨.湯刀削麵 🌟🌟🌟🌟🌟 麻辣豬扒 $60 + 加香辣豬軟骨 $10 = $70朋友大讚豬軟骨 好出色 好特別 好欣賞秘製醬 .熱拌刀削麵 🌟🌟🌟🌟🌟 豬扒 $63 + 加香辣豬軟骨 $10 = $73豬扒雖然有啲乾 但係佢唔油膩 好適合食拌麵豬軟骨 超級欣賞 食到停唔到口..2人消費 $143.小故事:我叫朋友試吓我個擔擔醬 係咪好辣?佢話乜辣嘅咩?唔係甜嘅咩?🤣對於一個食唔到辣嘅人嚟講 幾可憐🥲...💫 #拾味正宗刀削麵館 #渣甸街#刀削麵 #豬軟骨 #銅鑼灣 #麵食 #豬扒 #香辣 #銅鑼灣美食 👩‍💻OP網址: https://s.openrice.com/QrbS0EM4A00~uKdABAA📍地址: 銅鑼灣渣甸街44號地舖..#米吃 #香港探店
拾味正宗刀削麵館
味道:😋😋😋😋😋
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:⚡️⚡️⚡️
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
銅鑼灣食野 太多選擇 遇然想食麵食簡單一點~
依間午餐 晚餐 都好岩食~仲要夠大碗 實夠飽😝
同埋 平靚正 7十幾蚊 要多份量 吾易搵呀!
鐘意個刀削麵 夠煙韌 好上癮 彈牙口感~
配料都勁多 可自選材料 或者揀餐廳推介~
自選✨
豬扒雖然有啲乾 但係佢唔油膩 好適合食拌麵
豬軟骨 超級欣賞 食到停唔到口
2人消費 $143
小故事:
我叫朋友試吓我個擔擔醬 係咪好辣?
佢話乜辣嘅咩?唔係甜嘅咩?🤣
對於一個食唔到辣嘅人嚟講 幾可憐🥲
💫 #拾味正宗刀削麵館 #渣甸街
📍地址: 銅鑼灣渣甸街44號地舖
#米吃 #香港探店 #健身人士飲食 #管理體重 #飽住瘦 #健康餐
#跟米吃出瘦身材 #kukeepfiteat
ig yt Red 大眾点评 google @kumikofindeat @kukeepfit
2023-11-28
$71 (Lunch)
  • 豬軟骨
2023-11-14 266 views
呢日去咗銅鑼灣行街 見到呢間刀削麵店價錢相宜 就入咗去食 估唔到食食吓竟然全店滿座 咁受街坊歡迎㗎喎😮 刀削麵仲要係師傅逐條逐條即場削出嚟 真係即叫即製幾特別麻辣豬脷刀削麵呢碗係湯嘅刀削麵 餸料係分開另上 我哋仲另外加咗$10要多一款餸😆 麻辣豬脷同埋牛𦟌每一片都切得好薄身 好適合點完麻辣醬再配刀削麵食 感覺更加入味🌶️ 刀削麵由於係即叫即製 所以大小長度都不一 不過一啲都唔影響口感 都幾煙靭 而且唔會煮得太過軟腍🍜 豬軟骨熱拌刀由於朋友唔鍾意食湯嘅刀削麵 所以佢揀咗熱拌😚 熱拌嘅醬料用上咗四川擔擔醬 食落口其實唔算太辣 但係幾有後勁 豬軟骨煲得好入味而且軟腍 豬頸肉先炸過 所以食落口外脆內軟好Juicy 個人覺得熱拌比較有特色🥰 都幾推介大家試呢個凍豆漿凍熱豆漿同埋熱飲都係加$6就有啦 味道唔係太甜 同刀削麵食都幾夾呢間餐廳嘅刀削麵真係幾有口感 麵條彈牙 如果大家想食有嚼勁嘅刀削麵 就可以嚟呢間試吓啦😎

麻辣豬脷刀削麵

豆漿

Type of Meal
Lunch
2023-11-09 171 views
麵團經過多次揉搓後,再以人手以刀具削麵,一條條厚薄不同的麵條,直接削入沸水內烹煮。這樣削出的麵條,邊緣較薄口感軟滑,中間較厚柔韌有口感。《拾味山西刀削麵館》位於銅鑼灣渣甸街,以麵食為主,有刀削麵、拉麵、米線/年糕,配餸選擇非常多,價錢都係由$4x起。廚房以半開放形式,可以見到廚師手工削麵。花雕醉雞刀削麵,加配雜菌醉雞另外以碟上,上枱先聞到陣陣花雕清香,雞肉熟度剛好,色澤微帶粉紅,入口肉質嫩滑兼帶有花雕酒香,刀削麵柔韌有口感,雜菌配上帶鮮香的豬骨湯底,簡單配搭,清爽好味。

廚房以半開放形式,可以見到廚師手工削麵。

花雕醉雞刀削麵,加配雜菌

🎆大晚上想吃宵夜但又不失隨便,🍝就算去到銅鑼灣都未必一定隨處找到。🍜位於銅鑼灣渣甸街的一間正宗刀削麵館到了晚上依舊未打样,👬客人還是一台接一台的入庭,就知道這裡一定有好吃的。🍜刀削麵是即叫即削,在廚師的熟練操作下,面團被搓揉成細長的麵條,隨著刀子的滑過,薄如紙片的面片落入鍋中。餐牌選擇很多,正常/麻辣湯麵,熱拌,涼拌,溫泉蛋木耳,甚至菜飯也有提供,完全滿足大家口味。📱QR code下單後,食物很快送上枱。🥩麻辣肥牛刀削麵 $60 + $10上海雲吞 + $10凍檸樂🥬刀削麵以純正菜籽油烹調,刀削麵的麵條筋道有彈性,湯汁濃郁,軟而不黏,越嚼越香。🌶️麻辣肥牛選了少少辣,入口辣度剛好又帶點刺激,而且牛肉片很大塊。🥟雲吞皮薄,豬肉餡料碎菜餡料十足。整體來說是一碗挺有風味的刀削麵。📍拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)🏠銅鑼灣渣甸街44號地舖⏰11:00 - 23:00🚙港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkiger

📍拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)
🏠銅鑼灣渣甸街44號地舖
⏰11:00 - 23:00
🚙港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣刀削麵 #拾味山西刀削麵館 #深宵美食
2023-11-06
$80 (Last Night Supper)
2023-11-04 124 views
#fatchubelly 灣仔📍拾味山西刀削麵館大大碗,超滿足。係芸芸選擇中揀食邊款麵已經好唔容易,真係有太多想試😋💥熱拌刀削麵今次揀左牛筋腩、豬頸肉同金錢肚牛筋腩好淋,好入味豬頸肉有驚喜,煎香過再放上麵食到最尾都仲係外脆內軟😋麻辣金錢肚係愛辣人仕首選金錢肚口感剛好,超入味 好岩配麵一齊食刀削麵係師傅即場削麵質好有咬口💥刀削麵自由配個湯清清地同配料好夾揀了上海雲吞同四川擔擔醬上海雲吞係自家製菜肉比例配搭剛剛好四川擔擔醬好開胃配麵一起吃真是無敵
#fatchubelly 灣仔

📍拾味山西刀削麵館

💥熱拌刀削麵

今次揀左牛筋腩、豬頸肉同金錢肚
牛筋腩好淋,好入味
豬頸肉有驚喜,煎香過再放上麵
食到最尾都仲係外脆內軟😋

菜肉比例配搭剛剛好
四川擔擔醬好開胃
配麵一起吃真是無敵

2023-10-26 166 views
晚上10PM係銅鑼灣覓食好多店都Last order或者閂門,經過見到渣甸街有間刀削麵館有好多客人食緊就入去試下,入到去仲未閂同好好彩前一位客人係單人,店員都即刻執左個二人搭枱位都叫唔洗排隊。今餐叫左一碗雲吞試下,一碗50元有十隻,每隻雲吞都幾大粒下 ,雲吞皮都幾煙靭,而湯底係普通味精湯底加蔥花好重咸味,越食會越口渴。但整體而言係晚上餐廳閂得七七八八仲有一間餐廳可以整到碗熱辣辣嘅雲吞出嚟已經十分滿意。
2023-10-25 149 views
係銅鑼灣SOGO行完街,睇吓附近有咩食,就俾我發掘到呢間好正嘅刀削麵我哋望住師傅一下一下咁削啲麵,麵係煙靭既,一個係湯麵,另一個就試吓熱嘅撈麵,係落咗四川擔擔醬,醬係甜辣嘅,幾惹味我哋今次都叫咗幾多餸,所以唯有逐樣講滷水雞翼:滷水味唔會話好濃,冇醃過頭東坡肉:呢個就唔係我哋平時食開嘅東坡肉,係一塊豬肉嘅橫切面,比較肥,有少少軟骨位置水餃:正常發揮,入面係豬肉餡,比較清淡牛腩牛筋:分別叫咗原味同埋麻辣味,麻辣味上面仲加咗蒜,牛腩牛筋都幾好食,個人比較鍾意牛筋豬扒:切件上,比較薄身,但調味唔錯

我哋今次都叫咗幾多餸,所以唯有逐樣講

滷水雞翼:滷水味唔會話好濃,冇醃過頭

水餃:正常發揮,入面係豬肉餡,比較清淡

豬扒:切件上,比較薄身,但調味唔錯
忽然興起想食刀削麵,離不開銘興、正宗山西、拾味正宗刀削麵等鍾意佢哋款式夠多,湯麵、涼拌、熱拌刀削麵都有,呢間仲要有菜飯▶️ 蒜泥牛展刀削麵 ($62)湯刀削麵同蒜泥牛展分開上嘅麵嘅份量超多,本身個大碗有返咁上下高度因為麵條真係人手削,所以有長有短,有粗有幼揀咗爽口啲,本身質感唔算煙韌,反而比較「麵粉」、實身 (似厚嘅餃子皮),感覺好澱粉🍜還可以啦,食食吓都清晒湯底濃味,唔算太鹹,始終係味精味,食完都會有少少口渴,同埋油咗啲鍾意佢配咗青蔥,香口啲蒜泥有少少辣脷,味道超級濃郁,食完包保成個口臭晒唔使同人講嘢😂牛展唔錯,片得薄身,肉質幾淋唔硬唔韌,中間仲有啲半透明啫喱👅▶️ 麻辣手撕雞刀削麵-未算係最好食嘅刀削麵,不過還可以一路望住個廚房師傅摩打手削面,好專業咁門面姐姐態度差少少 (可能因為悶?)用QR code落單,送完訂單即刻上菜,超快速💨坐位迫少少,舖頭唔大,多人嚟食,差唔多坐滿咁滯價錢同其他刀削麵館差唔多,以佢麵嘅份量來講都唔錯嘅
忽然興起想食刀削麵,離不開銘興、正宗山西、拾味正宗刀削麵等

▶️ 蒜泥牛展刀削麵 ($62)
湯刀削麵同蒜泥牛展分開上嘅
麵嘅份量超多,本身個大碗有返咁上下高度
因為麵條真係人手削,所以有長有短,有粗有幼
還可以啦,食食吓都清晒
刀削麵

鍾意佢配咗青蔥,香口啲
蒜泥牛展

▶️ 麻辣手撕雞刀削麵
麻辣手撕雞

未算係最好食嘅刀削麵,不過還可以
一路望住個廚房師傅摩打手削面,好專業咁
門面姐姐態度差少少 (可能因為悶?)
用QR code落單,送完訂單即刻上菜,超快速💨
坐位迫少少,舖頭唔大,多人嚟食,差唔多坐滿咁滯
價錢同其他刀削麵館差唔多,以佢麵嘅份量來講都唔錯嘅
$70 (Dinner)
蒜泥牛展
呢間黎第二次啦😍 食過一次已經好掛住佢刀削麵個口感😋 超有嚼勁 口感非常好!大推👍 全部都係人手削麵!而且套餐價錢合理 60幾蚊已經有一大碗配一份小食另上👍 於是今次收工又同👦🏻一齊黎食!✅·🌟 麻辣肥牛刀削麵🍜 $62 (加餸豬頸肉$10)麵條份量多(不過應該係醬油湯底 不會太鹹),主要係配菜一點都不馬夫,配上秘制辣椒油超香!!又辣又香又麻好惹味😋 肥牛味道正常;不過自己大推豬頸肉!超好食,豬頸肉炸過,外面保持香脆,裡面有脆嫩的口感😋😭·🌟 麻辣牛筋麵🍜$62 (加上海水餃$10)牛筋煮得非常軟淋,好入味但唔會太鹹😋 同肥牛一樣都係淋左秘制辣椒油,好香👍·🌟 豆漿🥤(+$6)必配凍豆漿,唔會好甜;豆香味濃👍·🌟流心蛋🥚(+$12)同👦🏻一人一隻流心蛋!好嫩duang duang~ 無咩腥味👍 帶少少醬油甜味;裡面流心做得好好😋·人均:HKD 80 up評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑 性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑🍑•📍 拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街44號地舖🚇銅鑼灣F1出口步行2分鐘

🌟 麻辣肥牛刀削麵🍜 $62 (加餸豬頸肉$10)

🌟 麻辣牛筋麵🍜$62 (加上海水餃$10)

🌟 豆漿🥤(+$6)
必配凍豆漿,唔會好甜;豆香味濃👍
🌟流心蛋🥚(+$12)

人均:HKD 80 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑🍑

📍 拾味正宗刀削麵館 (渣甸街) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街44號地舖
🚇銅鑼灣F1出口步行2分鐘
2023-10-12 108 views
📍拾味正宗刀削麵館🇭🇰 銅鑼灣渣甸街44號地舖個日睇電視 見到節目介紹呢間刀削麵覺得好得意🤣🤣 就去咗試下平時成日經過都無留意 原來好多人!第一次食嘅我覺得有驚喜!首先入面有靚仔哥哥即場示範削麵😍另外都真係幾好食😋😋 麻辣風味冷刀削麵 雞腎 $69除咗有自己揀嘅餸之外 仲有青瓜絲最想讚係佢嘅麵! 唔知係咪我叫冷拌所以食落去更加更加彈牙!真係好好食雞腎同肉碎都好夠麻辣👍🏼👍🏼加+$6 要杯熱豆漿 爽😁😁
📍拾味正宗刀削麵館
🇭🇰 銅鑼灣渣甸街44號地舖

個日睇電視 見到節目介紹呢間刀削麵
覺得好得意🤣🤣 就去咗試下
平時成日經過都無留意 原來好多人!
第一次食嘅我覺得有驚喜!
首先入面有靚仔哥哥即場示範削麵😍

所以食落去更加更加彈牙!真係好好食
雞腎同肉碎都好夠麻辣👍🏼👍🏼
加+$6 要杯熱豆漿 爽😁😁
2023-10-11
$75 (Dinner)
2023-10-10 94 views
今日嚟銅鑼灣做嘢,晏晝過左去渣甸街搵食。之前幫襯過灣仔道嗰間「拾味山西刀削麵館」,原來呢度都有分店,一於食過返尋味。刀削麵選擇豐富,可以揀湯麵、熱拌類或唔同口味嘅冷刀。點左碗熱拌刀削麵同兩款滋味小食。熱拌刀削麵 ($63)  刀削麵可以任選一款餸料,每多配一款則須另+$10。揀左豬脷同豬頸肉 (+$10),四川擔擔醬分開上 (+$1)。麵條煙韌Q彈,非常掛汁,食落好有咬口,擔擔醬選用上等紅椒及香料等製成,微辣惹味,用嚟撈麵真係一流!豬頸肉邊位夠脆,肉質富彈性;豬脷唔會過鹹,食落完全冇豬臊味。跟餐 +$6 可以配杯凍豆漿,入口甜度適中,順滑又有豆味。酥炸雲吞 ($40)  一碟有 5 隻,外皮炸得好香脆,入面嘅菜肉比例啱啱好,點埋個千島醬食,堅好味! 素食春卷 ($40)  春卷外皮薄而脆,人面包住紅蘿蔔絲同蔬菜,入口一點也不油膩,味道唔錯。
跟餐 +$6 可以配杯凍豆漿,入口甜度適中,順滑又有豆味。
以前經常到「拾味山西刀削麵館」的灣仔分店,說起來已有一段日子沒吃了,前幾天想簡單吃個晚餐就到銅鑼灣分店。<熱拌刀削麵> $79拌麵,點了豬軟骨和手撕雞,加$6一杯凍豆漿。拌麵口感煙韌,本來已有四川擔擔醬,豬軟骨口感軟淋,手撕雞味道清爽,加上微辣的擔擔醬汁,相當開胃。<溫泉蛋木耳刀削麵> $79溫泉蛋和刀削麵的配搭比較少見,配料點了上海雲吞和雜菌,外加$6熱豆漿。湯底味道清甜,上海雲吞帶鹹香,木耳爽口,溫泉蛋流心效果算明顯,整體味道在預期之內,一碗份量頗多,性價比之選。

<熱拌刀削麵> $79

<溫泉蛋木耳刀削麵> $79
  • 凍豆漿
餐廳:拾味正宗刀削麵館地點:銅鑼灣渣甸街菜式:山西刀削麵餐牌:餐牌:餐牌有推薦菜式,刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵。唔食麵都有其他選擇,例如上海菜飯,滋味小食等等。飲品有常見茶記冷熱飲品。刀削麵可轉拉麵,米線或者年糕。麻辣牛筋腩 $70麻辣牛筋腩大概係半筋半腩,牛筋炆得入口即化,滿口骨膠原。辣汁同蒜頭好多,食落非常香辣。酥炸雲吞 $40酥炸雲吞一客五隻,炸得皮脆餡多汁,脆皮點橙色千島醬好正,入面有菜有肉。伴有一片生菜。淨水餃/10隻 $50水餃大大隻,皮唔算太厚,都好滑,入面有豬肉同菜餡,本身味道都好濃。配有蔥花。兩個人分都夠飽肚。
餐廳:拾味正宗刀削麵館

酥炸雲吞 $40
淨水餃

淨水餃/10隻 $50
淨水餃

兩個人分都夠飽肚。
2023-10-05
$80 (Dinner)
酥炸雲吞