全家都拜託我去元朗買些生活用品,於是我做代表採購。去買東西前,先和朋友吃個晚飯,我們去了附近的新記煲仔雞粥,沒想到外賣和堂食依然多人,不愧是街坊熱店。我大推這裡的香脆炸大腸,端上桌炸大腸份量不少,大腸炸到外酥內嫩,酥脆聲後接著是大腸的嫩彈,大腸處理乾淨,沒多餘油脂,搭配醬汁超對味。蜆介鯪魚球非常彈牙,帶有濃濃的鯪魚味,不用沾醬已很好吃,口感和味道均十分棒,當然亦可以試試沾點鹹香的蜆介醬,鯪魚球別有一番海味。豉椒炒黃鱔鑊氣滿分,豉椒香味撲鼻,是道挺開胃的熱炒。豉椒炒黃鱔夾雜彩椒,色彩繽紛,黃鱔整度鮮嫩爽彈,即使要我們連香兩盤也沒問題,我們定必把它嗑完。吃了這麼多炸物,該吃點粥下火,我們吃鍋馳名海鮮粥吧。這海鮮粥味道深奧,帶子,蟹和蝦的鮮甜都煮進粥裡,無需調味佐料已很美味。水亮的蟹肉色澤搶眼,蝦肉彈性十足,帶子甘甜細嫩,海鮮粥滋味如滔滔江水一波接一波。

2020-04-12 96 views
元朗新記雞粥屹立多年,貴妃雞粥十分有名,最近分名越開越多,唔一定要入元朗食了,但作為元朗人,梗係要食本店啦。五點多黎到不用等位,good,自從限聚令加上1.5米,小店等位同等外賣都很難,順帶一提外賣有八折。原來而加可以用QR CODE落單,咁先進嘅~雖然寫住用WeChat ,但我用Line一樣scan到落到單,哈哈。先來的貴妃雞粥+油炸鬼,電話落單個粥可以揀多/走蔥,多/走薑等。粥滿滿一大碗,超熱呀正,粥一定要夠滾先好食。雞件很多,非常鮮味又有咬口,正所謂雞有雞味,鹹香仲帶少少葯材味(?),呢度個雞真係無得輸,食左咁多年都係好好味。粥底綿滑仲左雞嘅鮮味,好正,唯一麻煩係有雞嘅碎骨,要小心食。油炸鬼夠脆很新鮮,放粥食超正。再來的炸大腸,出菜時超香,隔離枱見到都忍不住追加一碟了。非常香口!!外皮香脆內層煙韌,大腸處理得好無異味,因為多功夫一定係出街點呢樣,屋企整麻煩嘛。有無大腸fans?哈哈,好味好味,一個人食一碟好邪惡啊~食完無口渴,真材實料係唔同。
粥滿滿一大碗,超熱呀正,粥一定要夠滾先好食。
油炸鬼夠脆很新鮮,放粥食超正。
再來的炸大腸,出菜時超香,隔離枱見到都忍不住追加一碟了。
食完無口渴,真材實料係唔同。
2020-04-09
$100 (Dinner)
2020-04-07 85 views
天氣真的十分反常,四月份的天氣還是很凍。所以晚上就去新記繼續食下粥暖下。.叫了一碗生滾鮮蟹粥齊齊share,這裏的粥是一大鍋上的,分量多而且很綿滑。顧名思義是生滾粥,上台時還是熱辣辣的。而且把蟹的鮮甜都滾進入去。原隻蟹放入去,有很多蟹膏蟹肉食。.本身打算叫紅燒脆皮乳鴿,不過手快快就點了豉油皇乳鴿。幸好味道也不錯,一隻乳鴿可以分成四件,很香乳鴿的味道,而且豉油王很入味。.另外也叫了其他食物,蠔油菜心及秘製雞中翼,五花茶。又有海鮮、又有乳鴿、雞及青菜,很豐富的暖胃晚餐!

2020-04-06 71 views
夜晚過咗嚟元朗,順便喺度食晚飯先點一份招牌貴妃雞粥,雞粥超鮮甜、雞味濃郁,肉質嫩滑,配上香蔥一齊食,超好味道~之後係我成晚最鍾意嘅XO醬炒蘿蔔糕( $52 )炒蘿蔔糕好香脆,配上帶少少辣嘅XO醬味道一流,好食到停唔到口酥炸魷魚鬚( $55 )炸得香脆,好欣賞餐廳用咗好薄嘅炸粉去炸魷魚鬚,魷魚鬚口感煙煙銀銀,味道唔錯~椒絲腐乳炒通菜( $42 )呢碟炒菜味道唔錯,腐乳配通菜一向係好好嘅配搭,同行朋友不停讚好好食~食咁多熱氣野,要點番杯五花茶清清熱氣~
夜晚過咗嚟元朗,順便喺度食晚飯

食咁多熱氣野,要點番杯五花茶清清熱氣~

2020-04-02 59 views
好耐冇食個粥,所以今晚就去試吓呢間咁多人讚嘅粥店。我自己試吓個田雞黃鱔粥,可能因為生滾嘅關係,粥嘅味道比較淡,而田雞同埋黃鱔都係冇調過味,所以都係食返佢原本嘅味道。用料來講,都算好足料,而我可以絕對肯定係佢啲粥冇落味精。另外朋友就帶咗個艇仔粥,佢落嘅料同出邊嘅一樣,只係味道都係淡左少少。但係都同樣好足料㗎。另外我哋嗌左三款小食,其中有我最鍾意嘅炸魷魚鬚。佢啲魷魚鬚比較硬身少少,但係就炸到好香口。跟住仲有一個炸多春魚,佢個炸粉唔會好厚,所以我覺得呢個炸得幾好,香得來唔會好熱氣嘅感覺。最後就係一個雞絲海蜇,呢個我嫌佢啲海蜇比較偏甜,調味調得唔夠鹹同埋唔夠香,但係份量有好大碟喎,所以係以抵食取勝。
好耐冇食個粥,所以今晚就去試吓呢間咁多人讚嘅粥店。

用料來講,都算好足料,而我可以絕對肯定係佢啲粥冇落味精。

但係都同樣好足料㗎。

2020-04-01
$125 (Dinner)
2020-03-28 86 views
老店果然係老店!九龍分店都食過,今次順路可以食到元朗新記老店十分期待!在疫情下,晚市時間都滿座㗎😎必食一定係「貴妃雞粥」,去邊間點都必點呢碗!粥底綿滑,黃油雞肉嫩又入味!啖啖咸香,正到痺!粥嘅好朋友梗係炒麵啦🤣「豉油皇炒麵 」都係鐵膽之一㗎!由細到大都好鍾意食炒麵...呢度炒麵炒得好乾身,麵唔淋,爽口又香口😋脆皮燒乳鴿:好耐冇食到有水準嘅燒乳鴿啦😍外皮燒到好脆肉唔會韌仲好多肉汁添👍🏽海蜇生腸:少少酸辣,開胃小食!最後誠意推介:我第一次點「金錢煙鴨胸」淨係睇個樣已經流口水🤤🤤仲以為係普通滷水...我就覺得係酒店中菜廳菜式嘞!鴨胸晶瑩通透,肉質炆到好入味好淋,食落有東玻肉嘅口感,配埋好正嘅甜豉油已經超好味😋幾乎我一個人食晒一碟😂😂
海蜇生腸:少少酸辣,開胃小食!

金錢煙鴨胸
2020-03-26
$120 (Dinner)
金錢煙鴨胸
2020-03-24 62 views
啱啱行完千島湖,朋友帶我嚟呢間元朗老字號「新記雞粥」食晚餐,因時間尚早,大約晚上六點,所以唔使等位,真好。行左半日,一坐低對腳仔舒服晒😆。有啲攰,唔想用腦諗,全部由朋友點菜,我哋兩個人點咗四個菜式:蜆介鯪魚球$52一份六大粒嘅炸鯪魚球,炸到脹卜卜,外脆內軟,配以蜆介醬,好惹味。招牌貴妃雞粥🐔$52熱辣辣,粥底好綿滑,份量亦足,好味,果然係老字號。酥炸魷魚鬚🦑$55魷魚鬚炸得好脆,入面嘅魷魚好爽口,唔會好難咬,配可樂,正!菜心一碟$30好抵食,但唔係太飽,因為我哋兩個要留肚,去隔離食B仔涼粉😆。

蜆介鯪魚球$52

招牌貴妃雞粥🐔$52
熱辣辣,粥底好綿滑,份量亦足,好味,果然係老字號。

酥炸魷魚鬚🦑$55
魷魚鬚炸得好脆,入面嘅魷魚好爽口,唔會好難咬,配可樂,正!

菜心一碟$30

2020-03-22
$100 (Dinner)
  • 蜆介鯪魚球
2020-03-20 55 views
今日同朋友係元朗行街,行過呢間粥舖,見門口咁多人,就入去試下。原來唔只食粥,仲有好多唔同嘅菜式食。好先進的粥舖,可以自助落單。我地叫左鮮蟹粥($52) 非常足料,啲蟹都多肉,有唔似其他舖咁比啲殼就算。呢個讚啊小食方面我地叫左海哲手撕雞($52)海哲好爽身,雞都算嫩,份量仲要好足酥炸魷魚鬚($55)呢個我真係大力推薦,香脆不油膩,魷魚好大隻,朋友唔中意食煎炸野都話好正炸兩($20)正正常常,油條脆身無油益味XO醬炒蘿蔔糕($52)好香口,都算幾辣,好在朋友食得辣兩個人食左$249,食左咁多野算好抵

原來唔只食粥,仲有好多唔同嘅菜式食。
好先進的粥舖,可以自助落單。

我地叫左鮮蟹粥($52)
非常足料,啲蟹都多肉,有唔似其他舖咁比啲殼就算。呢個讚啊

小食方面我地叫左海哲手撕雞($52)
海哲好爽身,雞都算嫩,份量仲要好足

酥炸魷魚鬚($55)

炸兩($20)
正正常常,油條脆身無油益味

XO醬炒蘿蔔糕($52)
好香口,都算幾辣,好在朋友食得辣

兩個人食左$249,食左咁多野算好抵
2020-03-17
$125 (Dinner)
2020-03-20 60 views
住元朗的老友話又新街60號地下D2號舖,店鋪雖細細地勝在有好多選擇,營業至零晨三點,最岩喜歡宵夜食家,有小菜、粥、蒸腸粉類、炒粉麵等...價錢合理和份量大。老友推介我點左紅燒脆皮乳鴿 $65,大大隻皮脆肉嫩,真美味極不錯👍酥炸魷魚鬚🦑$55,炸得很鬆脆可口,很大碟,抵食。送啤酒🍻一流。干炒鮮牛河$54,可惜無牛肉味,河粉加芽菜一齊炒爽爽地,都不錯,牛肉粥$33,粥底香滑,米香味濃很棉滑,真好食😋
紅燒脆皮乳鴿 $65,大大隻皮脆肉嫩,真美味極不錯👍
牛肉粥$33,粥底香滑,米香味濃很棉滑,真好食😋
  • 紅燒脆皮乳鴿
2020-03-13 58 views
元朗美食多,老字號亦比較多,今次和舊同學來個回憶~來到老字號新記~多年裝修和外觀都沒有轉變~先入去坐底看餐牌~粥粉麵,小菜,樣樣有,選擇非常多~這次我們要回憶,當然點了經典食物~碎牛粥,粥底又滑又綿~份量也夠大~配粥我會選擇炒面,炒面不油也不乾,上枱亦是暖暖的~加埋叉燒腸就是我的必食三寶,腸粉份量大,叉燒量亦多,不知在那吃的叉燒是少得可憐,這個給讚~再來一個雞絲海蜇~海蜇量多,材料有加青瓜絲和芝麻,入口甜甜的~兩個吃的說的中學回憶~店員說話也同當年一樣中氣十足~只見疫情底下外賣比較多~
多年裝修和外觀都沒有轉變~

先入去坐底看餐牌~

粥粉麵,小菜,樣樣有,選擇非常多~
這次我們要回憶,當然點了經典食物~

碎牛粥,粥底又滑又綿~份量也夠大~

配粥我會選擇炒面,炒面不油也不乾,上枱亦是暖暖的~

2020-03-12 63 views
近日天氣又轉冷,梗係要食返碗粥暖下個胃啦,今次去咗老字號~新記!大排檔風格,店員豪氣,講嘢夠晒大聲!嚟到新記梗係要食返碗雞粥囉,貴妃雞生滾粥,雞味香濃,黃油出晒嚟,足底仲加咗腐竹落去煲,夠晒綿!即炸大乳鴿乳鴿非常大隻,炸得香脆,肉嫩多汁!辣椒絲腐乳通菜火候和份量都十足即拉叉燒腸粉,皮薄料多!大支裝藍妹啤酒都係廿零蚊一支,夠晒抵飲!薑蔥爆田雞,好少地方有得食,肉嫩,愛田雞的必試!人均消費百多元,經典元朗食品算不錯吧!

大排檔風格,店員豪氣,講嘢夠晒大聲!

即炸大乳鴿
乳鴿非常大隻,炸得香脆,肉嫩多汁!

辣椒絲腐乳通菜
火候和份量都十足

即拉叉燒腸粉,皮薄料多!

大支裝藍妹啤酒都係廿零蚊一支,夠晒抵飲!
薑蔥爆田雞,好少地方有得食,肉嫩,愛田雞的必試!

人均消費百多元,經典元朗食品算不錯吧!
$150 (Dinner)
2020-03-11 61 views
今日天氣突然又凍了,晚餐想吃點熱的所以就選擇了吃粥。.⭐️馳名海鮮粥這些小店價錢不會很貴,所以一食就食最貴的粥,$73。70幾蚊食一碗粥聽落好似好貴,但其實物超所值。首先這裏的一碗粥其實是一鍋粥,足夠兩至三個人食。而這個海鮮粥配料十分豐富,除了有膏的鮮蟹,還有一大隻鮮蝦給一些元貝、魚肉等等。相信愛吃海鮮的人士會很喜歡這鍋粥,感覺像在尋寶,食每羹又會遇到不同的海鮮。而且粥底綿滑,帶有有海鮮的鮮味。到底有幾馳名呢?這個我不清楚,但要食粥食到這樣海鮮豪華版,算是我第一次食到。.⭐️酥炸魷魚鬚見到這個是熱賣的小食就叫一份,的確是很香酥,而且魷魚鬚大大條,更加有口感。.⭐️五花茶怕吃了炸魷魚鬚上火,所以叫了一杯五花茶。味道清新自然,不會太甜。.這間店應該是元朗馳名老字號,都是高朋滿座。
今日天氣突然又凍了,晚餐想吃點熱的所以就選擇了吃粥。
⭐️馳名海鮮粥
這些小店價錢不會很貴,所以一食就食最貴的粥,$73。

馳名海鮮粥

而且粥底綿滑,帶有有海鮮的鮮味。

⭐️酥炸魷魚鬚

⭐️五花茶

這間店應該是元朗馳名老字號,都是高朋滿座。
馳名海鮮粥
2020-03-10 34 views
半年前吃過一次豬潤貴妃雞粥,令我一直記住,今日終於忍唔住要去吃返餐。我同朋友都好期待個貴妃雞粥,所以下午5點就來到 ,平日係開4點,週末就開11點,要吃的朋友記住啦!今日胃口特別好,叫了兩款粥,貴妃雞粥當然係必點啦!因為雞係用超過二十種藥材同香料,再加蝦乾同瑤柱煮過,所以同一般只有鹹味的雞粥好唔同,味道好豐富,帶出膿膿的雞味,必點泥猛粉腸粥,大大條泥猛,粉腸好新鮮無腥味👍鯪魚球好有水準,外層炸得好香,入面仲好濕潤,大件夾抵吃。其他菜式都好有水準,而且算抵吃,我同朋友都吃到飽飽,好滿足。

泥猛粉腸粥,大大條泥猛,粉腸好新鮮無腥味👍

鯪魚球好有水準,外層炸得好香,入面仲好濕潤,大件夾抵吃。

次次落落親元朗都一定食埋晚飯先捨得走今次我哋揀咗呢間 係我細細個中學年代幫襯到而家嘅 新記雞粥👍🏻以前宵夜一定會嚟呢度架🤤雖然鋪面唔係好大 但係選擇都好多下👍🏻今次我就揀咗佢嘅❤️馳名雞粥👍🏻粥底好綿👍🏻雞肉夠嫩滑唔會過左火炸乳鴿 又係我每次必食嘅🤤豬膶炒麵夠足料你睇吓幾多豬膶 好似唔駛賺錢咁😂正呀仲要好滑 無煮到老晒👍🏻巧手炸魷魚鬚師傅功夫野 有水準 無失手👍🏻椒絲腐乳通 ‼️又係必食推介‼️我哋得兩條友都要叫咁多嘢就知佢啲嘢真係好味 又抵食啦👍🏻食咗咁多嘢都係二百幾蚊咋所以我成日黎都係有原因既😌
次次落落親元朗都一定食埋晚飯先捨得走

所以我成日黎都係有原因既😌
  • 脆皮乳鴿
  • 貴妃雞蠔仔粥
2020-03-09 52 views
今晚約咗個朋友喺元朗食飯, 佢作為地頭當然佢話事,而佢就提議食呢間老字號,我實話好👍所有野食都應該係即叫即整,熱辣辣👏我哋叫咗個豬潤牛肉炒麵,xo醬叉燒炒蛋飯,海蜇拼鳳爪,香煎蝦米腸同蒜蓉炒菜心~炒麵幾有鑊氣,啲餸份量好足👍xo醬好香但唔算好辣,幾惹味,叉燒唔會太肥膩,蛋夠滑鳳爪酸酸辣辣好開胃,仲起埋骨,岩晒我呢啲懶人👏香煎蝦米腸係非一般既“煎”,做到有啲似炸出黎既效果,外面勁脆裏面好滑,幾驚喜😯蒜蓉菜心炒得剛剛好,脆口,清清淡淡👍難怪喺元朗呢個美食集中地🍕🌮🥘🍲🥗🍱屹立不倒
所有野食都應該係即叫即整,熱辣辣👏

炒麵幾有鑊氣,啲餸份量好足👍

xo醬好香但唔算好辣,幾惹味,叉燒唔會太肥膩,蛋夠滑

鳳爪酸酸辣辣好開胃,仲起埋骨,岩晒我呢啲懶人👏

蒜蓉菜心炒得剛剛好,脆口,清清淡淡👍
難怪喺元朗呢個美食集中地🍕🌮🥘🍲🥗🍱屹立不倒
2020-03-09
$120 (Dinner)
  • 蒜蓉炒菜心
  • 香煎蝦米腸