2024-05-27 22 views
最近去咗一間餐廳試佢哋嘅午市套餐。呢度嘅午市套餐由 $158 起,包括茶碗蒸蛋、味噌湯,仲可以揀咖啡或者甜品。首先試咗鹽燒鯖魚配飯$158 ,鯖魚燒得外脆內嫩,鹽味恰到好處,每一口都充滿魚鮮味。配埋白飯,簡單但係美味。茶碗蒸蛋質地滑溜,蛋香濃郁,味噌湯亦都係正宗嘅日式風味,暖胃又滋味。除咗定食,仲有火鍋套餐可以揀。我哋揀咗特上至尊鍋,內含黑豚肉同美國牛肉,以及兩款特選串燒$298。湯底係鮮濃嘅鱲魚湯,湯底清清地,完全冇腥味,配埋雜菜盛。黑豚肉片片肥瘦適中,肉味濃郁;美國牛肉質感嫩滑。特選串燒有雞軟骨串及雞肉串。店員推介咗粥,我哋決定試嚇。粥底好滑,加配買蟹籽、蟹肉及蛋,吸曬火鍋後湯底嘅精華。最後我哋揀咗一個咖啡,一個甜品。甜品係開心果雪糕,味道唔錯,唔會太甜。

最後我哋揀咗一個咖啡,一個甜品甜品係開心果雪糕,味道唔錯,唔會太甜。

❣️最近發現銅鑼灣真係好多用心日式餐廳,lunch去價錢亦好親民!❣️呢間日式餐廳好有格調又舒服,適合lunch去放空一下!❣️火鍋套餐除左肉+菜類外,最後仲會用湯底煮上蟹子蟹膏粥,超級豐富🍲特上至尊鍋- 黑豚肉和美國牛肉、特選串燒2款 $298 -超級豐富之選,有茶碗蒸蛋、甜品、雜菜盛、2款肉、2款串燒、仲有蟹粥,超級滿足!-特別嘅係,湯底都有好幾款選擇,選了鮮濃鱲魚湯,白雪雪湯底清得來甜甜地。因爲唔食牛的關係,轉了全部係黑豚肉,豬肉肥瘦均勻 ,肉質夠濃豬肉味又juicy-2款串燒係鷄翼同鷄肉大葱串,特別鍾意雞翼,外層燒香,調味幾好。 -雜菜盛款式多,仲有水晶粉吸味~-雖然好飽,但最後用上蟹膏蟹子撈湯整嘅蟹粥係必食!吸曬湯底精華,好鮮甜,加上蛋令口感更滑身(而且店員會隔走曬肥先整,所以絕對唔會油膩)🐟銀鱈魚西京燒$198-有成3塊厚厚銀鱈魚分量十足,白雪雪魚肉夠juicy,配飯一流。-茶碗蒸蛋嘅蛋夠滑身,配上鮮甜湯味,幾有水準。最後仲有雪糕做甜品,推介開心果雪糕,真心texture好又滿滿nutty味道。已bookmark下次再去!

❣️呢間日式餐廳好有格調又舒服,適合lunch去放空一下!

🍲特上至尊鍋- 黑豚肉和美國牛肉、特選串燒2款 $298

-雜菜盛款式多,仲有水晶粉吸味~

🐟銀鱈魚西京燒$198
銀鱈魚西京燒

-茶碗蒸蛋嘅蛋夠滑身,配上鮮甜湯味,幾有水準。
銀鱈魚西京燒
餐廳主打串燒&壽喜燒鍋物Shabu Shabu木系裝潢設計 環境簡潔優雅 少少擺設大玻璃窗🪟透入自然光 午餐嚟食非常寫意仲可以喺高層望到銅鑼灣街景🏙️同朋友仔一齊去仲可以慢慢坐低傾住食👍🏻日式火鍋套餐🍲特上至尊鍋 $298配茶碗蒸+雜菜盛+味噌湯+咖啡☕️/甜品🍧我哋揀咗自家製鮮濃鱲魚湯底白而透亮 就咁飲咗幾啖都好鮮甜偏淡配黑豚肉+美國牛肉 兩人份量剛剛好✨豚肉只需落鍋大概10-13秒已經食得軟嫩又夠肉味 加埋個魚湯好夾😋😋雜菜盛有皇帝菜/豆腐/粉絲/紹菜/冬菇等店員會不時幫忙睇睇煮成點會溫馨提示唔洗滾太耐 呢個位好貼心💓👍🏻個人覺得最正係之後嘅蟹膏蟹籽粥店員會幫你煮埋 我哋負責等食就得😂😏因為本身有個魚湯打底 加埋蟹膏蟹籽又綿又滑溜 雖然冇平日食嘅蟹粥咁濃始終冇落蟹肉 但配搭魚湯鮮味更突出‼️午餐唔想太heavy 又想暖笠笠 咁食就啱啱好雞肉+雞翅串燒都係採用華美雞雞肉🍗皮薄且白 脂肪偏少肉質纖細嫩滑 雞味濃郁🤤🤤特別係燒雞翅 雞油豐而不膩外皮又脆又香 色香味俱全🥰我哋額外叫多咗個定食😂🍳滑蛋吉列黑豚肉配飯🍚經典日式定食個洋蔥🧅加汁偏甜 配埋吉列豬扒啖啖肉最後配埋個杯咖啡☕️+曲奇🍪雪糕🍦成
餐廳主打串燒&壽喜燒鍋物Shabu Shabu

最後配埋個杯咖啡☕️+曲奇🍪雪糕🍦
成個套餐好滿足😌

2024-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
喺銅鑼灣食飯好好多餐廳都比較迫我嘅預算係100至$200一個人但係如果商場其實選擇唔係好多朋友介紹咗去呢間位於恩平道的日本餐廳非常近希慎廣場因為上次嚟過招呼唔錯而且食物比較多元化 就算同屋企人嚟都適合環境以木為主要元素簡約風格加上落地玻璃好開陽如果人多少少仲可以坐VIP房 餐廳主打日式火鍋 廚師發辦 仲要各種海鮮入嚟見到好大個魚缸裏面有新鮮龍蝦今次試吓lunch Menu 已經包日式燉蛋和味噌湯燉蛋好滑超好食特上至尊鍋-黑豚肉 和 美國牛肉套餐非常豐富,仲包括 雜菜盛及粥黑豚肉和美國牛肉質素都好好仲有很多火鍋配料,例如菇、蔬菜豆腐等等牛肉比平時食到火鍋更加厚身而且店員服務都唔錯煮火鍋嘅時候都有過嚟幫手煮粥嘅時候 還會加上蟹籽蟹黃 蛋黃個粥真係精華特選串燒兩款:今日嘅串燒係雞翼和雞軟骨質素比起不少居酒屋更加好下次會嚟試吓食多啲串燒-滑蛋吉列黑豚158份量非常豐富,令我諗返起前排喺大阪食嘅滑蛋飯 肉質超級好,吉列黑豚炸得很好,滑蛋份量很足夠,我和朋友一致認為值得encore-
喺銅鑼灣食飯好好多餐廳都比較迫

入嚟見到好大個魚缸裏面有新鮮龍蝦

今次試吓lunch Menu 已經包日式燉蛋和味噌湯
燉蛋好滑超好食

特上至尊鍋-黑豚肉 和 美國牛肉
套餐非常豐富,仲包括 雜菜盛及粥

黑豚肉和美國牛肉質素都好好
仲有很多火鍋配料,例如菇、蔬菜豆腐等等
牛肉比平時食到火鍋更加厚身

質素比起不少居酒屋更加好
下次會嚟試吓食多啲串燒

滑蛋吉列黑豚158

• 特上至尊鍋
心血來潮 想食Shabu Shabu朋友介紹銅鑼灣呢間日本餐廳木系裝潢 配 落地玻璃 環境舒適午市款式有不同選擇價錢豐儉由人✨特上至尊鍋 火鍋套餐🥩美國牛肉 + 黑豚肉加入餐廳自家製嘅 🥘鮮濃鱲魚湯奶白色嘅湯底.味道鮮甜.魚香味濃套餐跟兩款🍢雞軟骨 + 大蔥雞食到最後.店員仲貼心加入嘅米飯煮製魚湯粥底.帶出軟綿綿嘅口感✨串燒盛 + 烏東6款不同食材嘅串燒配上醬油.木魚絲同蔥粒.味道香甜▫️汁燒大蔥雞肉▫️汁燒雞頸肉▫️汁燒雞腿肉▫️鹽燒雞軟骨▫️鹽燒雞翼▫️冬菇最後仲可以選咖啡 / 甜品 作結🍨開心果雪糕 口感幼滑又冰凍食材新鮮.一定有下次

心血來潮 想食Shabu Shabu

2024-05-22
Type of Meal
Lunch
2024-05-23 10 views
今日放工,和朋友相聚一刻,來到了這間新開不久的明道。餐廳設計日式,放有figure公仔。應是老闆的珍藏。剛好老闆當日在場,問了他有什麼推介。牛腸鍋用嘅係九州牛腸,將肥膏剪走煮過再上枱,完全食唔到內臟嘅腥味,福岡牛腸鍋又肥又韌,相反呢度牛腸煙靭有咬口,去除咗肥膏之後一啲都唔肥膩,絕對係上佳之作。湯底係白麵豉調較的湯,配上自家製蒜辣椒調味醬,蒜味甚濃,但係一啲都唔辣。除咗牛腸,仲有日本高野豆腐,索汁一流。食晒啲牛腸之後,千祈唔好嘥咗個湯底,記得要叫山形牛A4西冷加烏冬,油脂均勻,入口即溶,啖啖肉香,令人忍唔住一片接一片。蟹膏龍蝦用上澳洲龍蝦,落咗order冇幾耐,廚師就喺我哋面前嘅魚缸撈龍蝦上嚟,喺我哋面前生劏,剝殼炒熟,再加上海膽醬同蟹膏,廚師精彩嘅表演,嫩滑彈牙嘅龍蝦肉,香氣四溢嘅海膽蟹膏香,令我對呢度菜一試難忘。自家製綠茶奶凍,香濃嘅綠茶配上自家製嘅奶凍,茶香撲鼻,奶凍嫩滑,份量再多點好嗎?日本海鹽雪糕甜味同鹽味恰到好處,絕對唔係坊間海鹽雪糕可比。享受美食嘅時光,總係過得特別快,高質素嘅食物,殷勤嘅服務,仲有熱情嘅老闆,絕對會再嚟呢間餐廳。

2024-05-09
Type of Meal
Dinner
2024-05-23 6 views
去完旅返嚟派手信,約朋友食午飯,朋友介紹呢間日本餐廳食好野。午市套餐有平有貴,我分別揀咗兩個套餐share 。所有午市套餐都包括了茶碗蒸,面豉湯及甜品/咖啡。先食茶碗蒸,熱辣辣,好滑溜。特上至尊鍋火鍋套餐 $298火鍋包括神戶級豚肉,美國安格斯牛小排,蔬菜盛及2串串燒。湯底我哋揀咗店員推介的鮮濃鱲魚湯,食到最後會用湯底做蟹膏蟹籽粥,聽見都滋味。一開始飲啖奶白色的鱲魚湯,好鮮甜。神戶級豚肉好腍滑,蘸少午日式芝麻醬好好香。美國安格斯牛小排口感及牛味亦不錯,配日式酸汁味道好夾。食完火鍋配料後,店員就過來用湯底煮粥,粥加入了蟹膏蟹籽,蔥花,紫菜及雞蛋。個粥好綿滑,魚湯及之前d肉的精華響晒裏面,個粥好甜。個套餐還包括兩串串燒,雞翼及雞軟骨串,即燒,皮脆肉嫩,雞軟骨仲好厚肉。串燒盛(6串串燒配烏冬) $158 串燒有大蔥雞肉,雞翼,雞頸肉,冬菇,豬肉串及雞軟骨。我最鍾意大蔥雞肉及雞頸肉。大蔥雞肉好香,雞肉滑。雞頸肉油香豐富。另外,跟餐的烏冬又滑又煙韌,好滿足。最後可以揀咖啡或甜品。甜品係咖啡雪糕或開心果雪糕。我同朋友都揀了開心果雪糕,好有驚喜,係自家製,開心果味好香,開心果蓉溶入香滑牛奶雪糕,好好

特上至尊鍋火鍋套餐 $298

美國安格斯牛小排口感及牛味亦不錯,配日式酸汁味道好夾。

串燒盛(6串串燒配烏冬) $158

最後可以揀咖啡或甜品甜品係咖啡雪糕或開心果雪糕。我同朋友都揀了開心果雪糕,好有驚喜,係自家製,開心果味好香,開心果蓉溶入香滑牛奶雪糕,好好味。
2024-05-23 505 views
這間日式餐廳使用暖色調的木質元素,營造出簡潔優雅的日式風格。餐廳設計利用自然光線,透過玻璃窗呈現出簡約素雅的氛圍。同餐廳老闆傾開,原來這間餐廳會做全熟OMAKASE, 這個創新的意念,令我下次都想在這間餐廳享用。💝日本和牛腸小窩 (超好食,一定要試)和牛腸的質感彈牙豐富,能充分享受到和牛的醇厚滋味,還有用高野豆腐做配菜,好似海綿咁煙靭。💝厚燒牛舌 牛舌煎得恰到好處,外層焦脆💝海鮮炒飯 飯粒分明,炒得恰到好處,入口即化。💝炸明太子魷魚 明太子的香辣味與文甲魷魚的鮮香味完美融合,炸得酥脆金黃。有紫蘇葉味 有口感 💝瀨尿蝦天婦羅 天婦羅外酥內嫩,蝦肉飽滿鮮甜,層次豐富。💝汁燒免治雞肉棒(配自家製醬汁)雞肉柔嫩多汁,燉煮入味,醬汁香醇濃郁,可以清楚感受到自家醬汁的用心。💝清酒薑汁焗雞子 雞子肉質細嫩,經過清酒薑汁的調味,香氣撲鼻。💝甜品:牛油果雪糕綠茶及紅豆果凍甜品製作非常出色,味道濃郁

💝日本和牛腸小窩 (超好食,一定要試)

💝厚燒牛舌

牛舌煎得恰到好處,外層焦脆

💝海鮮炒飯

飯粒分明,炒得恰到好處,入口即化。

💝炸明太子魷魚

💝瀨尿蝦天婦羅

天婦羅外酥內嫩,蝦肉飽滿鮮甜,層次豐富。

💝汁燒免治雞肉棒(配自家製醬汁)

💝清酒薑汁焗雞子

雞子肉質細嫩,經過清酒薑汁的調味,香氣撲鼻。

💝甜品:牛油果雪糕

綠茶及紅豆果凍
甜品製作非常出色,味道濃郁

• 牛腸鍋
2024-05-21 16 views
【明道】銅鑼灣日式火鍋串燒 打完邊爐仲會用個湯底煮埋蟹膏粥😋 成個set都幾抵食~ 特上至尊鍋配美國牛💰$298成個set包一個雜菜盛 一碗面豉湯 茶碗蒸 可以揀野飲/甜品另外個set再配左一串雞翼同埋一串雞髀肉串燒🐥一開始上咗茶碗蒸 擺咗一陣都仲係保持到溫度係暖嘅 入口嫩滑 正好開一開胃🤤而湯底我地揀咗鮮濃鱲魚湯🐟配埋日本鹿兒島和牛 日本神戶黑豚肉 無論係和牛定係黑豚肉 入口質感係鮮嫩 雞髀肉串香口有咬口 雞翼串燒表面香脆內裏又唔會話乾身😋最後食完火鍋 仲會落雞蛋蟹粥 有蟹膏蟹籽 撈埋入去個魚湯底一齊煮 啖啖都充滿鮮味 而且粥底煮得好軟綿綿 食落好舒服😌海鹽或汁燒活鰻魚飯 💰$268同平時食開嘅鰻魚有啲唔同 燒到鰻魚皮好脆身 配搭埋一種椒粉一齊食都幾特別 食落有少少辣辣地 幾過癮😂最後仲可以飲杯咖啡 同埋食球雪糕 環境都唔錯 幾chill😌
【明道】

有蟹膏蟹籽 撈埋入去個魚湯底一齊煮 啖啖都充滿鮮味
而且粥底煮得好軟綿綿 食落好舒服😌

海鹽或汁燒活鰻魚飯 💰$268

食落有少少辣辣地 幾過癮😂

$311.3 (Lunch)
【銅鑼灣•明道】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣高質木系格調壽喜燒餐廳 滑蛋吉列黑豚飯壽喜燒烏冬鍋(美國安格斯牛小排)配茶碗蒸蛋及味噌湯滑蛋吉列黑豚飯的搭配是一次令人愉悅的味覺旅行。所謂的「吉列」,即是指經過麵包糠裹製並油炸至金黃酥脆的食物,當中以日式烹調手法製成的黑豚肉質地柔軟,肉味濃郁。而「滑蛋」則是將攪打均勻的雞蛋液以小火慢煮至剛剛凝固,入口即化,顛峰的滑嫩程度恰到好處地中和了吉列豚肉的油脂感。這樣的組合不僅在口感上富有層次,同時也在味道上形成了一場和諧的交響曲。轉至壽喜燒烏冬鍋,這是一道溫暖人心的料理。壽喜燒湯頭的甜度和鮮味是這道菜的靈魂,而美國安格斯牛小排則帶來無可匹敵的肉質享受,肉質鮮嫩且充滿牛肉的鮮味和油脂的香氣,牛肉與烏冬面的結合,則是口感和風味的美妙對話。烏冬面本身的軟糯與湯汁的滲透,讓整道菜的味蕾感受達到了一個新的高度。在這樣的大餐之後,茶碗蒸蛋的清淡可謂是絕佳的收尾。其質地猶如羽絨般輕柔,清爽的口感成為了重口味料理後的一絲清新。而味噌湯則以其獨有的鹹鮮,給予了味蕾最後的滿足,溫暖的湯汁中飄散出的味噌香氣,讓整體飲食體驗留下了滿意
【銅鑼灣•明道】@
銅鑼灣高質木系格調壽喜燒餐廳

滑蛋吉列黑豚飯

壽喜燒烏冬鍋(美國安格斯牛小排)

配茶碗蒸蛋及味噌湯

在這樣的大餐之後,茶碗蒸蛋的清淡可謂是絕佳的收尾。其質地猶如羽絨般輕柔,清爽的口感成為了重口味料理後的一絲清新。而味噌湯則以其獨有的鹹鮮,給予了味蕾最後的滿足,溫暖的湯汁中飄散出的味噌香氣,讓整體飲食體驗留下了滿意的句點。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 502(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #明道 #web3銅鑼灣 #明道 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食
#香港美食 #日本菜 #火鍋 #串燒
#香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港 #明道 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #定食
#香港美食 #日本菜 #火鍋 #串燒
明道
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2024-05-20 49 views
簡單就是美,只要食材優質、用心烹調,佳餚無需太複雜!這晚找到銅鑼灣新開數月且低調的「明道」,主打日式鍋物及串燒,美味果腹的晚餐在此尋,至今依然回味!是有些偏好,我向來喜歡吃雞味濃的雞,日本九州華美雞及阿波尾雞從來未令我失望;自家久熬而成的魚湯正是另一心頭好,兩者結合,黃金組合;最後更配上粥,完美的句號!白象拔蚌 $450日本象拔蚌相比加拿大的更鮮甜,吃過返唔到轉頭,所以見到有得單點,即時不放過。原只白象拔蚌,正好二人分享,肉切成粗條,口感潤滑,無比鮮甜,餘韻悠久!汁燒大葱雞肉 $45灑上少許白芝麻,非常嫩滑的雞肉與香辛大蔥交錯,激活味蕾。厚燒牛舌 $88名副其實的厚切,調以黑胡椒,脆軟惹味,燒功了得。汁燒免治雞肉棒 $68*2自家製勉之雞肉棒,混入雞軟骨,配溫泉蛋,最佳拍檔!鹽燒雞皮 $45 脆卜卜如蝦片,完全冇膩感,燒得好。瀨尿蝦天婦羅 $180薄薄的炸漿,香脆味鮮,精華更多在蝦膏,口感豐腴鮮美。雜菜盛.鮮濃鱲魚湯.粥.甜品 $180日本鍋物有五款口味的選擇,視乎選擇那一種肉肉類,若然想吃雞肉,鱲魚湯或宮崎雞肉湯合拍,尤其是聽到鱲魚湯是自家以大量魚骨魚肉熬製,選擇容易!九州華美雞肉
九州華美雞
白象拔蚌 $450
汁燒大葱雞肉 $45
汁燒大葱雞肉
灑上少許白芝麻,非常嫩滑的雞肉與香辛大蔥交錯,激活味蕾。
厚燒牛舌 $88
厚燒牛舌
名副其實的厚切,調以黑胡椒,脆軟惹味,燒功了得。
汁燒免治雞肉棒 $68*2
汁燒免治雞肉棒
自家製勉之雞肉棒,混入雞軟骨,配溫泉蛋,最佳拍檔!
鹽燒雞皮 $45
鹽燒雞皮
脆卜卜如蝦片,完全冇膩感,燒得好。
瀨尿蝦天婦羅 $180
瀨尿蝦天婦羅
薄薄的炸漿,香脆味鮮,精華更多在蝦膏,口感豐腴鮮美。
雜菜盛.鮮濃鱲魚湯.粥.甜品 $180
日本鍋物

九州華美雞肉 $248
九州華美雞肉
華美雞的特色是雞味濃,肉細緻有彈性,一吃便知龍與鳳,灼至剛熟,口感最佳。蘸配備的酸汁。
鹿兒島A4和牛西冷 $498
雞肉之外,亦點了鹿兒島和牛,雪花均勻分佈,肥瘦度適中,入口軟熟温柔,瞬間溶化。
鹿兒島A4和牛西冷

主食有粥或烏冬,濃魚湯適合配粥。
送上已準備好的粥,清清的混合紫菜、青蔥、三文魚籽及生雞蛋,味道稱心。
抹茶奶凍
鍋物餐包括甜點,自家製抹茶奶凍香滑沒有甘苦味,合我口味。
抹茶奶凍
木系和式佈置、加上 Lamborghini 小擺設。
入門擺放了一個肉櫃,見到已經垂涎三尺!
經理及服務員皆細心解說菜式,態度增分,環境舒適,食物有質素,價錢合理,值得回頭及推薦!
2024-05-17
$1029 (Dinner)
九州華美雞
2024-05-20 23 views
上次在銅鑼灣品嚐了高質日本菜!其中特別喜歡其華麗火鍋🍲及定食類!湯底可選,我自己便選了鮮鱲魚濃湯,果然是值得推薦因鮮鱲魚濃湯同宮崎雞湯兩款湯都是廚師100%自家製所以鮮鱲魚濃湯鮮味十足又有骨膠原!火鍋配料的日本牛、豚肉都好好味😋,煮完海鮮🦞、肉類🥩和蔬菜🥬後可以選擇要烏冬🍜或蟹膏蟹籽粥🦀蟹膏蟹籽粥,原來這鍋物最後的都是點精之筆✨口感豐富又暖胃😊店員會幫手把粥煮好呢!地址:香港銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
上次在銅鑼灣品嚐了高質日本菜!

其中特別喜歡其華麗火鍋🍲及定食類!

湯底可選,我自己便選了
鮮鱲魚濃湯,
果然是值得推薦因鮮鱲魚濃湯同宮崎雞湯
兩款湯都是廚師100%自家製所以
鮮鱲魚濃湯鮮味十足又有骨膠原!

火鍋配料的日本牛、豚肉都好好味😋,
煮完海鮮🦞、肉類🥩和蔬菜🥬後
可以選擇要烏冬🍜或蟹膏蟹籽粥🦀
蟹膏蟹籽粥,原來這鍋物最後的都是點精之筆✨
口感豐富又暖胃😊

店員會幫手把粥煮好呢!

地址:香港銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2024-05-20 16 views
最近同朋友探索銅鑼灣美食,發現亨利中心開咗間新餐廳,主打日本火鍋同各式新鮮料理。我哋就book枱放工去試吓,餐廳環境好光猛座位舒服,都好啱同朋友聚會傾計。見好多客人都有點佢地嘅鍋物,我地都點咗飛驒牛A4 肩胛肉嘅鮮濃鱲魚湯鍋。魚湯好濃郁且鮮味,配上牛肉都唔會違和,煮嘅蔬菜都附有魚鮮味,食落更甜。飛驒牛A4 肩胛肉油脂幾香,但又未至於入口即溶個種,肉質仲有少少咬口,口感都係我地喜歡嘅。主食可以揀烏冬/粥,烏冬會先煮過所以我地擺入鍋都好快就食得,仲吸曬魚湯嘅精華。串燒都好出色,特別喜歡鹽燒雞心,燒得剛剛好再加入適量調味,咬落爆汁爽彈。汁燒免治雞肉棒味道好香,雞肉棒軟中帶軟骨,食落夾雜脆脆口感,好過癮。鹽燒雞皮香脆中保有雞皮些微彈性,好適合送酒啊!最後再嚟多碟鐵板豆腐,豆腐淋上肉碎同醬汁,有啲似擔擔風味,加上滑嫩嘅豆腐,味道平衡得嚟又惹味!飲品我地點咗清爽嘅巨峰梳打。點鍋物會附送一款甜品,我地額外再點了一款。開心果雪糕奶滑有堅果香,咖啡味雪糕咖啡味都好出,咖啡控要一試。另外奶凍好滑溜,值得試。整體食物質素都高,不過位於銅鑼灣難免價錢稍高。

見好多客人都有點佢地嘅鍋物,我地都點咗
飛驒牛A4 肩胛肉嘅鮮濃鱲魚湯鍋。

鹽燒雞皮香脆中保有雞皮些微彈性,好適合送酒啊!

整體食物質素都高,不過位於銅鑼灣難免價錢稍高。
2024-05-19 8 views
這個星期天天有人請食生日飯,今年特別有口福,傳統生日要食長壽麵,今晚的女伴不講究傳統,請我食粥!樓下銅鑼灣恩平道正舉行流行共響節,餐前餐後走一走,年齡長一歳,心景年輕幾歲,適逢晚餐非常啱食,心情大好!日式涮涮鍋吃過之後,多半吃完肉,實在只有半飽,普通的做法加烏冬,其實我始終喜歡有飯氣,加粥合我心意。這間日本餐廳「明道」的做法價廉物美,選擇一份日式鍋物只不過$180,包括湯底、蔬菜、烏冬或粥、甜品,適合2人享用,三人都夠;然後豐儉由人選擇另一頁的肉,全部都是日本食材,優質的和牛、雞或豬,欣賞這種靈活及合理;另一方面這家店的串燒也做得很好。1. 厚燒牛舌-口感好,味道好2. 汁燒免治雞肉棒-加埋軟骨更有口感3. 汁燒大葱雞肉-組合好4. 鹽燒雞皮 -極脆5. 白象拔蚌 -鮮甜6. 瀨尿蝦天婦羅 -蝦香、有膏、炸得好7. 鹿兒島A4和牛西冷 -入口即化8. 九州華味雞肉 -有雞味9. 涮涮鍋-粥棉滑,湯底足料10. 甜品 -抹茶奶凍今夜大滿足!地點方便,環境日式,服務友善,可以再來。

1. 厚燒牛舌-口感好,味道好

7. 鹿兒島A4和牛西冷 -入口即化
8. 九州華味雞肉 -有雞味

9. 涮涮鍋-粥棉滑,湯底足料

10. 甜品 -抹茶奶凍

今夜大滿足!地點方便,環境日式,服務友善,可以再來。
2024-05-19 23 views
呢日又過咗銅鑼灣搵前同事食飯😉佢帶咗我想去亨利中心食日本定食!我揀咗食shabu shabu Set😍特上至尊鍋😌勝在有晒豬肉同埋牛肉!豬肉用咗肥瘦適中嘅黑豚肉,牛肉就係油脂豐富嘅美國牛肉🥰套餐仲包咗雜菜同埋稻庭烏冬!全部食材都好夾壽喜燒湯底啊😜呢個套餐仲包咗兩串串燒!有燒雞翼同埋燒雞串🤤同事食咗特上雜錦天婦羅😇呢度嘅天婦羅炸粉唔算厚,脆脆哋幾好食!有兩隻大蝦超級大隻,外脆內彈牙,仲有兩個蝦頭都炸到脆卜卜!除咗有天婦羅蝦之外,仲有幾舊天婦羅茄子同金菇💖食飽飽之後個餐仲有雪糕同咖啡,真係大滿足嘅一餐啊!
呢日又過咗銅鑼灣搵前同事食飯😉

佢帶咗我想去亨利中心食日本定食!

我揀咗食shabu shabu Set😍
特上至尊鍋😌勝在有晒豬肉同埋牛肉!

豬肉用咗肥瘦適中嘅黑豚肉,牛肉就係油脂豐富嘅美國牛肉🥰

套餐仲包咗雜菜同埋稻庭烏冬!

全部食材都好夾壽喜燒湯底啊😜
呢個套餐仲包咗兩串串燒!

有燒雞翼同埋燒雞串🤤

同事食咗特上雜錦天婦羅😇

呢度嘅天婦羅炸粉唔算厚,脆脆哋幾好食!
有兩隻大蝦超級大隻,外脆內彈牙,仲有兩個蝦頭都炸到脆卜卜!
除咗有天婦羅蝦之外,仲有幾舊天婦羅茄子同金菇💖

食飽飽之後個餐仲有雪糕同咖啡,真係大滿足嘅一餐啊!
  • 特上至尊鍋
  • 特上雜錦天婦羅