2009-11-29 137 views
2/10/09(五)路過看見有人買紅豆豆腐花($5) ,也買來試試,順便買些糕點。天氣很熱,紅豆豆腐花消滅了一大半才和它拍照留念,5元實在抵吃。糕點10元3件,要了芝麻糕和缽仔糕,味道一般。較好吃的是5元一件的芝麻卷,芝麻味重些,很香。
2/10/09(五)

紅豆豆腐花
芝麻糕和缽仔糕
芝麻卷
每次想吃紅豆糕,幾乎一定是想起它,時代豆業,今天路過,當然沒有放過這個機會。以前也光顧過很多遍,每次也一定要吃紅豆糕,此品非常好吃,另外也買了砵仔糕,十件三元,抵得很。紅豆糕一看已知道是真材實料,是坊間糕品店無可比彌的,紅豆糕分成兩層,有九份之一是啫哩層,九份之八是紅豆層,紅豆層內的豆真的多得如天上繁星,密密麻麻多得很,一口咬下的結果,就是弄至滿口也是紅豆粉,因為每粒豆也是被煮得剛熟,店家煮紅豆時要拿掐時間要很準確,在豆殼剛爆開而豆沙又未走出來的時候,全數撈起它們來作糕,所以是很粉很好吃,混入了一點以豆沙混成糕身,加上啫哩層自身蔗糖的甜,甜度適中,是很棒的一件糕品。另外的砵仔糕也很不錯的,又是一看已知道是真材實料,要了啡色的那款,貪其有蔗糖香,當然一口咬下也果真沒有讓我失望,吃起來糕身挺得來又不太硬,豆煮得剛好,又是有點咬口又粉,內藏的豆咬起來更有豆香,配合剛才所說糕身的蔗糖香,美味也!比起什麼自稱是砵仔王的不知多少條街。此處的紅豆糕真的很好吃,恕我孤陋寡聞,個人認為是獨步天下,平均糕點的質素更是好過坤記幾十條街,所以各位香港區的朋友,不用老遠到深水埗買美味糕點的,方便的老銅已經有一間

此處的紅豆糕真的很好吃,恕我孤陋寡聞,個人認為是獨步天下,平均糕點的質素更是好過坤記幾十條街,所以各位香港區的朋友,不用老遠到深水埗買美味糕點的,方便的老銅已經有一間了,就算是九龍人,我也會推介大記攦粉,其茶果真的好吃得無人有,找天再試過上環曾記,再跟大家分享。

若有人知道有地方的紅豆糕好吃,請揚聲,謝!
紅豆糕及砵仔糕一看已知是真材實料
紅豆層內的豆真的多得如天上繁星
砵仔糕的豆咬起來有豆香,配合糕身的蔗糖香,棒!
2009-11-24
紅豆糕及砵仔糕一看已知是真材實料
紅豆層內的豆真的多得如天上繁星
砵仔糕的豆咬起來有豆香,配合糕身的蔗糖香,棒!
  • 紅豆糕,砵仔糕
2009-08-27 52 views
一支有糖既係男友, 我飲了一啖, 都幾好亦不是太甜~一支無糖係我既, 我飲一啖, 有豆香既味, 味道都幾好~ 但男友就唔like lu下次試下寫砵仔糕同豆花先~

一支有糖既係男友, 我飲了一啖, 都幾好亦不是太甜~

下次試下寫砵仔糕同豆花先~
2009-08-24 40 views
飲過廖同合的豆漿, 豆腐主義的豆漿相比之下, 時代豆業的較為遜色這次買的時黃豆豆漿豆漿並沒有太重的豆香細味之下方可知道是因為加水太多滑度尚可整體來說並沒有想像中的好店鋪周圍環境頗為悶熱且面對天橋空氣質素也不太好眼見店內衛生一般, 地上有水漬但$10兩枝, 尚算抵飲
飲過廖同合的豆漿, 豆腐主義的豆漿
相比之下, 時代豆業的較為遜色

這次買的時黃豆豆漿
豆漿並沒有太重的豆香
細味之下方可知道是因為加水太多
滑度尚可
整體來說並沒有想像中的好

店鋪周圍環境頗為悶熱
且面對天橋
空氣質素也不太好
眼見店內衛生一般, 地上有水漬

但$10兩枝, 尚算抵飲
2009-08-24
$5 (Other)
放工回家準備搭車途中,路經這間店舖就枤定買回給家人吃~$10 - 3件我買了$20 有六件~綠茶糕~ 味道一般,略欠綠茶味, 太實了紅豆糕~ 好味, 有好多紅豆, 適合鍾意食紅豆的人眉豆糕~ 喊的~ 不是甜, 味道幾好, 但我鍾意食甜多一點馬蹄糕~ 清清地,食落去有馬蹄糕, 好味~ 不太甜馬豆糕~ 好一般者, 沒有味道, 又太實...千層糕~ 一般者, 無特別呀~不過都係紅豆同馬碲最好味~
放工回家準備搭車途中,路經這間店舖

就枤定買回給家人吃~
$10 - 3件

我買了$20 有六件~
綠茶糕~ 味道一般,略欠綠茶味, 太實了

紅豆糕~ 好味, 有好多紅豆, 適合鍾意食紅豆的人

眉豆糕~ 喊的~ 不是甜, 味道幾好, 但我鍾意食甜多一點

馬蹄糕~ 清清地,食落去有馬蹄糕, 好味~ 不太甜

馬豆糕~ 好一般者, 沒有味道, 又太實...

千層糕~ 一般者, 無特別呀~

不過都係紅豆同馬碲最好味~
2009-07-30 47 views
今晚收工落咗一轉時代廣場, 有d口痕, 條街人又多又熱, 唔想食熱野, 所以就諗起來呢度食件糕啦!!次次去親舖前都企滿人,不過好在流量快, 我好快就攝到埋去睇吓食咩好...可能有一段時間無來,好似有d新產品推出...糯米糍...杞子桂花糕...不過我嘅心水始終都係眉豆糕同芝麻糕....所以我就兩搭一....心水眉豆糕+芝麻糕+新野杞子桂花糕=$10眉豆糕 : 每次來都係必食item, 不過今次好失望呀, 因為眉豆少咗好多...以前呢度d眉豆糕每件大約有70-80%係眉豆, 好豐富, 一啖成口都係大大粒嘅豆, 但係今日食嘅只有40-50%嘅眉豆, 無咗以前個種成口豆茸嘅滿足, 好似食緊件無靈魂嘅外殼咁....食完覺得好虛好唔實在...唉~ cut cost cut到咁...杞子桂花糕 : 食完件無靈魂嘅眉豆糕, 寄望件新野可以慰藉一下失落嘅我...糕面有幾粒杞子同桂花, 件糕本身都幾夠味, 桂花味初入口係有微酸, 不過食多陣就會出到桂花嘅香味~ 雖然佢係三件糕之中最甜, 但係都可以接受, 幾好!!芝麻糕 : 絕對係有信心嘅心水之作~ keep到水準!! 入口芝麻味濃, 唔太甜, 比起東方
今晚收工落咗一轉時代廣場, 有d口痕,
條街人又多又熱, 唔想食熱野,
所以就諗起來呢度食件糕啦!!

次次去親舖前都企滿人,
不過好在流量快, 我好快就攝到埋去睇吓食咩好...
可能有一段時間無來,
好似有d新產品推出...糯米糍...杞子桂花糕...
不過我嘅心水始終都係眉豆糕同芝麻糕....

芝麻糕 : 絕對係有信心嘅心水之作~ keep到水準!! 入口芝麻味濃, 唔太甜, 比起東方小袛園個d無芝麻味又甜到死嘅芝麻糕實在好太多啦!!!

總結來講, 呢間舖嘅糕都係我嘅心水~

2009-07-30
  • 芝麻糕
  • 杞子桂花糕
被廣告誤導, 買咗奶皇糯米磁(3件),芝麻糯米磁(3件),糯米磁應該要軟而略帶煙韌,但我只食到一團好韌既圓形物件,加上糯米粉完全末搓好, 粉頭多好難食!芝麻卷(2件),無福消受,第二天已經變壞砵仔糕(3件),無福消受,第二天已經變壞椰汁千層糕(3件),完全不是那回那事!難食!完全不正宗!好失望! 好差!唔會再幫襯!送俾我都唔會食!
被廣告誤導, 買咗
奶皇糯米磁(3件),

芝麻糯米磁(3件),

芝麻卷(2件),無福消受,第二天已經變壞

砵仔糕(3件),無福消受,第二天已經變壞

椰汁千層糕(3件),完全不是那回那事!難食!

完全不正宗!
好失望!
好差!
唔會再幫襯!
送俾我都唔會食!

2009-05-08
2009-04-01 40 views
時代荳品,真的不曉得是先有時代廣場,還是先有時代荳品呢?但事實督是它們現在是很近的呢。以前也光顧過很多遍,每次也一定要吃紅豆糕,是其最好吃的一種糕,以前試過其紅豆糕外,也試過什麼白糖糕、砵仔糕、西米糕及甚至是豆漿等,全部皆是不錯的,雖說白糖糕是有點點酸味的,但也非常鬆口,甜度適中;而砵仔糕是有咬口而多豆的,比什麼砵仔王要好很多;至於西米糕也是晶瑩剔透,很好吃的;豆漿也是滿有豆味的,很不錯。今天路過與女友買了紅豆糕、桂花糕及芒果糯米糍,紅豆糕是慣性的好吃,主要分成兩層的糕身有啫哩層及紅豆層,其比例大概是一九之比,所以喜歡吃紅豆的人會很喜歡,也補補血氣,豆是密密麻麻奇多的外,豆也是被煮得剛好的,是那種做紅豆冰的紅豆,豆殼剛爆開,但豆沙未走出來的,所以是很粉很好吃,甜度適中,是很好的一件糕品。另外的芒果糯米糍也着實不錯的,皮是超級的煙韌而軟黏的,有有都粉的香味,而芒果餡則相對普通,不是一個很豐的芒果餡,芒果迷未必會喜歡。最後的桂花糕是在此店唯一令我帶來遺憾的,也是暫時在此店吃過最糟糕的一種糕,它依此店自身的風格及慣例做出此桂花糕,我以往吃的桂花糕全都是偏軟身的,但此處是用自己做紅豆糕的方法依

最後的桂花糕是在此店唯一令我帶來遺憾的,也是暫時在此店吃過最糟糕的一種糕,它依此店自身的風格及慣例做出此桂花糕,我以往吃的桂花糕全都是偏軟身的,但此處是用自己做紅豆糕的方法依樣畫葫蘆的做,當然不行,糕身很硬之外,連桂花味也欠奉,哎!似乎它是撈過界了。

只要不吃上述桂花糕這件糟糕外,其他甜的也着實不會讓你失望的,這笑臉,是撇下了桂花糕而得出的。
是先有時代廣場,還是先有時代荳品呢?
也是蠻多選擇的
皮是超級的煙韌而軟黏的
但不是一個很豐的芒果餡
勁多紅豆
依樣畫葫蘆?
2009-03-28
$10 (Other)
是先有時代廣場,還是先有時代荳品呢?
也是蠻多選擇的
皮是超級的煙韌而軟黏的
勁多紅豆
  • 紅豆糕,芒果糯米糍
2009-03-24 40 views
My sister was raving about their egg custard glutinous rice balls. So we bought 3 of those ($10) and 3 sesame glutinous rice balls ($10). I tried the egg custard glutinous rice ball but couldn't taste any egg custard flavor whatsoever. The outer layer was also slightly thick. On the other hand, the sesame one was really good! It had a strong sesame flavor. I could probably eat 2 to 3 in one seating. How can there be such difference?!
2009-03-22
$20 (Other)
  • 芝麻糯米磁 sesame glutinous rice ball
2009-03-12 20 views
每次經過這店附近,總會在這裡買豆糕,因為實在很多豆、很好味。試過以下幾款食品:紅豆糕($11/3件):很多豆,不太甜,好!眉豆糕($11/3件):也是很多豆和不太甜,正!(這是我覺得最好味的糕^_^)芝麻糕($11/3件):味道淡,芝麻味不濃。芝麻卷($5/1條):味道淡,但有點韌性,口感不錯。(這是很少地方有的懷舊小食)雞屎滕($11/3件):沒有餡,味道淡。豆沙糯米糍($11/3件):味道尚可,但皮略為 "淋",餡太少。總括來說,豆糕是比較好的出品。

紅豆糕($11/3件):很多豆,不太甜,好!
芝麻糕($11/3件):味道淡,芝麻味不濃。
雞屎滕($11/3件):沒有餡,味道淡。

總括來說,豆糕是比較好的出品。
2009-02-28
  • 紅豆糕、眉豆糕
2009-02-23 36 views
行過又口痕, 咪買來吃囉: ($4 一件, $11/3 件)芝麻糕 - 這三件中最好吃的了, 起碼叫做有芝麻味, 又不算太甜, 我想芝麻卷應會比它好吃。杞子桂花糕 + 馬蹄糕 - 這兩款可以併在一起寫, 因為糕底的味道其實是一樣的, 只是後加的材料不同; 糕底吃不出是什麼味道, 只知是甜味, 棕色的難道是片糖? 好在馬蹄糕也有點爽脆的馬蹄咬下, 但杞子桂花糕卻是杞子和桂花都只得很少啊。嗯, 我想寫多些也寫不出來了, 可想而知有幾平平無奇。

嗯, 我想寫多些也寫不出來了, 可想而知有幾平平無奇。
馬蹄糕, 芝麻糕, 杞子桂花糕
2009-02-07 66 views
上次在長洲吃過雞屎藤後朋友十分喜歡,能在這裡找到它那真的要試試。$11三件,太多choices下要了雞屎藤、X仔糕及芝麻糕1) 雞屎藤: 當然沒有長洲的好吃,而且是冷的,但也有雞屎藤味及雞屎藤的chewy texture。prefer內裡沒有花生2) 'But'仔糕(黃色): 暖的! 味道唔錯,難怪身旁的人也一定會買件x仔糕,不過甜,幾滑!朋友也很喜歡這個3) 芝麻糕: 冷的,幸好有黑芝麻味及不過甜會繼續回頭,難得cwb有得吃這類東西嘛,而且真的有很多選擇(茶果都有)。

$11三件,太多choices下要了雞屎藤、X仔糕及芝麻糕

3) 芝麻糕: 冷的,幸好有黑芝麻味及不過甜

之前係銅鑼灣時代豆業買過紅豆糕,糯米磁和芝麻糕等糕點. 幾好食,可算中上!~ 比起油麻地街市仲差少少. 但今天係登龍街食完飯行過, 突然見到我由細到大都好中意食的"手粉"喎!~(雖然唔知點解現在叫做"雲片糕".) 但我一見到已經認出係我朝思夢想的"手粉"!!但怕人有相似,物有相同!~ 行去問個店員: "裡面咩餡呀?" 佢一答:"裡面係花生!!"我就知道佢係我失散左有十年以上的"手粉"啦!!~ "客家手粉"係白雪雪一舊, 以糕粉來蒸熟, 以花生做餡, 7-8cm 正方形, 1cm厚,的糕點. 雖然係蒸出來, 但唔係濕的, 係乾身,煙韌的.(需知北方的雲片糕和客家手粉雖然材料和成品個樣好似, 但其實佢兩個真係好唔同的, 雲片糕係好乾, 耐放, 而手粉係比較煙韌和有少少"趙"頭的) 即時唔理三七廿一, 馬上叫店員"我要哂佢呀唔該!"haha!~ 一聲唔該足足有八件咁多的手粉比我一掃而空!~ 一回到家馬上比我咀刁媽媽品嘗一下. 佢一食就話:"嘩!~ 你係邊找到呀? 我都十幾年無食了, 仲要做得幾好!~ 少少煙韌, 唔太甜, 係唔夠多餡. 但都ok!" , 經我咀刁媽媽一讚, 我兩個阿哥和姪仔都

經我咀刁媽媽一讚, 我兩個阿哥和姪仔都來搶食!!~ 唔使五分鐘! 無哂!!!!
但睇大家食得咁開心! 我都好欣慰!~

講起這個"手粉" 其實係d平價野, 但現在真係找唔到, 對上一次食已經係十幾年前係油麻地街市一個婆仔賣, 現在唔知係個婆仔搵夠定香左, 無得再買!~ 之後四維走去搵, 去過旺角,元朗, 慈雲山, 連大澳都找埋, 都係無!~ 有好多買客家糕點的地方直頭話未聽過..... 冏..
估唔到會今晚比我撞返佢! 勁開心!~

今次真係好開心, 可以找返佢回來, 仲要係做得幾好!~ 雖然唔係那些大家耳熟能詳如茶粿, 雞屎藤等大路客家糕點, 但這近乎絕種的糕點,大家不況去試下!~

ps: 最衰唔記得影張相先!~ 下次upload 比大家睇下!~
仲有如大家知那兒有售, 請告知小弟, 唔使我次次要過銅鑼灣才有得食!~
$33 (Other)
2008-12-30 33 views
今日睇吸血新世代, 成兩個幾鐘, 買d嘢食.我哋兩個人買咗3件 豆糕 (11蚊3件) 和兩支豆漿 (10 蚊兩支):紅豆糕, 馬蹄糕, 白糖糕: 多豆,唔太甜, 軟硬適中, 好食.黑豆漿買晒, 只好買白豆漿: 黃蓋無糖, 白蓋少糖, 濃濃的豆味, 精甜解渴.貨真價實, 又不太甜,又沒有防腐劑,係健康睇戲小食。
今日睇吸血新世代, 成兩個幾鐘, 買d嘢食.

貨真價實, 又不太甜,又沒有防腐劑,係健康睇戲小食。
$11 (Lunch)
  • 豆漿
  • 紅豆糕
  • 馬蹄糕
  • 白糖糕
2008-12-26 44 views
一向喜歡糕點的我, 看到其它食家的好評, 以及相片, 敵不過引誘, 買三件作宵夜$11 三件, 買了 砵仔糕, 眉豆糕和芝麻糕.砵仔糕: 多豆, 可是只限於表面 ; 口感尚算彈牙, 可是凍冰冰的, 所以只能評為一般.眉豆糕: 多豆, 咸咸地, 好味, 是中上之選. 如果要是雞蛋裏挑骨頭的話, 只能說眉豆不夠淋芝麻糕: (是我最期待的糕點, 也是令我最失望的糕點) 太少芝麻香,太多馬蹄粉, 而且沒有拌勻, 以致有部份是透明的 (相機的resolution 不足,影不到給大家看)邊邊位更是硬的! 可能我媽媽弄的比它好吃百倍, 相形見拙吧!平均約$3.5 一件的糕點, 對我來說,寧願買件西餅!衛生, 環境和服務都挺好, 糕點都放進櫃子裏, 而茶祼更有獨立包裝. 賣糕點姐姐也挺快手!總結來說, 這家糕點只是一般, 經過時肚子餓買一件也無防,特地走來買就免了
$11 三件, 買了 砵仔糕, 眉豆糕和芝麻糕.
)邊邊位更是硬的
! 可能我媽媽弄的比它好吃百倍, 相形見拙吧!
平均約$3.5 一件的糕點, 對我來說,寧願買件西餅!

眉豆糕(左上), 芝麻糕(左下), 砵仔糕(右) 一般的味道