2017-07-30
見到openrice有咁多好評, 又近自己住的地方, 就同左幾個朋友黎食。話說雞煲熱潮在幾年前冬天時開始, 我幾乎個個星期都去茶餐廳類型的雞煲店食, 又平又多野食。後來, 熱潮冷卻左之後我就少左好多黎食。不過, 今次見到其他評論話呢間雞煲玩火架!!所以想黎睇睇~而且, 最重要是openrice訂座有8折優惠送海鮮拼盤~作為一個「小資女」,梗係試下睇下啦~當我在觀塘食黎食去都係apm附近, 行去呢個商場食真係除左食麥記之外就第一次~觀塘友一定識, 係工廠區麥記樓上~ 由觀塘地鐵, 行去鱷魚恤大廈出扶手電梯最快~過左馬路(馬會那邊), 再向海邊行5分鐘就到啦~HK$168任飲任食, 再加上8折, 真係好抵!大約7點半, 已經人山人海...好彩用左openrice訂座呢~首先要選邊款雞煲, 我地不約而同要左奇味雞煲~ 問個侍應係咩黎, 佢話甜酸苦辣加埋幾十種香料煮成的雞煲!~任飲任食要點呢張, 有海鮮呀 (深深感嘆openrice訂座8折, 超級抵~)當我地等雞煲的時候, 當然係去拎下醬, 拎下野飲啦~ 飲品大部分都是鴻福堂樽裝飲品~有平時有的竹蔗芽根, 仲有平時無咩見的茶餐廳系列飲品~(凍
觀塘友一定識, 係工廠區麥記樓上~
HK$168任飲任食, 再加上8折, 真係好抵!
大約7點半, 已經人山人海...好彩用左openrice訂座呢~ 首先要選邊款 雞煲, 我地不約而同要左奇味雞煲~
問個侍應係咩黎, 佢話甜酸苦辣加埋幾十種香料煮成的雞煲!~
當我地等雞煲的時候, 當然係去拎下醬, 拎下野飲啦~
飲品大部分都是鴻福堂樽裝飲品~有平時有的竹蔗芽根, 仲有平時無咩見的茶餐廳系列飲品~(凍檸檬茶好味~)
仲有lotte韓國飲品, 好開心!喜歡飲啤酒的仲有SKOL任飲~
個人覺得醬料比較少, 不過當我食下食下, 又發現雞煲個味好夠, 無咩點到醬~
食雞煲前竟然有餐前點心~ 完全在意料之外, 有兩隻潮州粉粿, 同菜苗餃, 叫做頂住唔好咁肚餓先~
雞煲來了, 侍應拎左支火槍出黎, 我期待已久的玩火環節終於黎啦~
睇到目定口呆之後, 個雞煲勁有鑊氣, 我地就開始食了~
奇味雞真係好「奇」, 恕我文筆差, 不能以文字形容, 總之好好味, 甜中帶點辣, 但我怕辣的又覺得唔太勁, 香口又唔太重味。
雞仲有其他配料, 洋蔥等等, 好足料~
雞肉好嫩, 好入味~ (其實咁樣玩完火, 炒完, 好難唔入味~)
食到差唔多, 我地就叫侍應撈起d雞, 就落左d湯繼續打邊爐~ 火鍋配料好多, 我地想食返d菜就嗌左菜同少量牛肉同大量海鮮~
openrice訂座仲要送海鮮拼盤!!!!
海鮮種類好多, 上次去大x口打邊爐, 都淨係得蝦同squid, 呢間有青口, 帶子, 仲有沙白~ 湯底吸收了 雞煲的味道, 十分濃味, 所以海鮮好入味, 我無咩點到醬油~
結果食左3個幾鐘, 由於無時間限制,
我飲左3支鴻福堂飲品~
所以有點快樂不知時日過~
難得呢間雞煲不是地舖, 在工廠區但由不是在工廠大廈~
以後在觀塘唔駛食黎食去都係apm了~
Other Info. :
openrice 訂座8折優惠真係好抵!!!!!!!! 送的海鮮拼盤一點也不馬虎!