2023-06-14 94 views
平時牛腩牛雜麵就食得多,但清湯腩就比較少食,今日試咗呢間係佐敦既清湯腩,舖頭光猛清潔,主食大約50-70蚊,價錢都算貼地👍🏻👍🏻晚飯時間都幾多人清湯牛腩飯平時清湯牛腩粉麵就食得多,今日就試下飯係咩味道,原來又唔錯Wo👍🏻首先個湯好清甜,有牛肉嘅香味同蔬果嘅甜味,牛腩夠淋亦香牛肉味,份量都唔少,有7-8舊牛腩,3舊蘿蔔,清湯配白飯有湯飯嘅感覺牛腩擔擔麵擔擔面湯底有少少花生香味同微微辣,麵嘅軟硬度控制得幾好,牛腩就同清湯腩既差唔多,都係好香牛肉味,份量亦唔少紅油抄手水餃皮好煙韌,餡料夠味,帶點香蔥同辣油,味道更有層次,24蚊有7-8隻水餃真心抵食👍🏻凍檸樂呢度嘅特飲跟餐加$8就有,天氣咁熱梗係飲凍檸樂,仲可以配無糖可樂,啱晒我呢啲咁鍾意食野既人🤣🤣

清湯牛腩飯

牛腩擔擔麵

凍檸樂
2023-06-13 83 views
湯底清甜牛味濃,肉嫩又香, 牛肚同牛筋好夠火喉, 小食完炸雞翼都出色, 皮脆肉嫩, 仲有好多人嗌嘅口水雞 二想唔到咁好食,又辣又香, 唔係好多油嗰種我鍾意,同另一間分店味五一樣,推薦!
2023-06-11 74 views
正九清湯腩 (佐敦) 地址 : 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:崩沙腩幼麵加雲吞 凍檸蜜等候時間:0分鐘崩沙腩幼麵加雲吞 $58+$8凍檸蜜(跟餐)+$8今日經過佐敦碧正九清湯腩店舖,二話不說就入去食番個崩沙腩雲吞麵!第一次嚇正九清湯腩是在油麻地分店,今次是第二次吃正九清湯腩,佐敦分行環境闊落,坐得舒適。服務員親切友善,耐心回答我的問題👍👍👍店舖非常睇體貼,只要點餐的時候,和店員說聲,更可以選擇牛腩可以選擇肥瘦或者半肥瘦這店的崩沙腩特別稔香軟陣,油脂比例適中,濕潤有汁唔乾柴。面底軟硬適中,爽口不淋。湯底一飲就知道是用長時間熬製而成。這裏的凍檸密很好飲,所以再encore!😍😍😍
正九清湯腩 (佐敦)
地址 : 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖
食物推介:崩沙腩幼麵加雲吞 凍檸蜜
等候時間:0分鐘

崩沙腩幼麵加雲吞 $58+$8
凍檸蜜(跟餐)+$8

服務員親切友善,耐心回答我的問題👍👍👍

這店的崩沙腩特別稔香軟陣,油脂比例適中,濕潤有汁唔乾柴。

面底軟硬適中,爽口不淋。
湯底一飲就知道是用長時間熬製而成。

這裏的凍檸密很好飲,所以再encore!😍😍😍
正九清湯腩👻一向都鍾意食港式麵佐敦行行下經過就入咗去食牛腩麵更加係我既favourite見佢都有唔少分店下次可以再食其他分店😌.🔅牛坑腩撈麵 HKD 70牛腩+$8就可以升級崩沙腩/坑腩/爽腩今次揀咗坑腩肥瘦適中啱啱好一大條坑腩切片配撈麵真係好吸引另配一碗湯可以濕下個口🥰🔅正九牛肉羮米線 HKD 50佢地既牛肉羹睇相就吸引咗我牛肉羹好滑又幾有牛味份量都唔少清清地非常好🔅熱菜蜜 跟餐+HKD 8🔅熱阿華田 跟餐+HKD 8.整體黎講:靚牛坑腩 簡單好味😚.🎈 正九清湯腩 (佐敦)佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖
正九清湯腩👻

🔅熱菜蜜 跟餐+HKD 8
🔅熱阿華田 跟餐+HKD 8
整體黎講:
靚牛坑腩 簡單好味😚
🎈 正九清湯腩 (佐敦)
佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖
2023-05-26 111 views
💙 正九清湯腩📍 佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖------------------------------1️⃣ 清湯崩沙腩河粉 $60推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻崩沙腩大大件 牛味香濃😍湯清 不會搶了牛腩和河粉的味道 2️⃣ 清湯牛腩米粉 $52推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻有崩沙腩的強烈對比 普通牛腩肉質較乾和柴 價錢不是差很遠 強烈建議食崩沙腩😂------------------------------是次外賣分湯 整體份量十分大 味道不錯 而且抵食😍下午茶還附上飲品 可惜因售罄 未能試爽腩和坑腩 希望下次有機會試到😆總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:/服務:⭐️⭐️⭐️
💙 正九清湯腩

環境:/
服務:⭐️⭐️⭐️
TakeAway
2023-05-21 130 views
清湯腩成日食,正九之前油麻地果間舖都去過2次,頗有好感。今日落佐敦見到開左喺佐敦道就黎食個飯,點知食到一肚氣⋯首先係落錯單,叫咖哩坑腩飯,落左清湯腩,叫佢重新做過之際,拎左碗咖哩汁黎就算。隔離枱碗麵叫走青又冇幫人走到⋯ 味道方面就真係令人燥既主因⋯碗清湯腩只係少少暖暖地、得蘿蔔係正常食嘢既溫度,啲牛腩全部都唔熱(燒味飯咁既感覺)。刀功就仲勁,一大一細,大舊果啲又勁鞋⋯ 好似食湯渣⋯個咖哩汁仲要冇乜味,有啲黃色甜甜地就算。食埋呢次真係冇下次,一肚氣

味道方面就真係令人燥既主因⋯
個咖哩汁仲要冇乜味,有啲黃色甜甜地就算。

食埋呢次真係冇下次,一肚氣
2023-05-19 107 views
超鍾意食牛腩嘅我,今日經朋友介紹,就特登黎到佐敦試吓呢間好出名嘅清湯腩🤤個個都讚不絕口👍🏻⭐️清湯牛腩河🐮,牛腩質地忟得好好,味道非常入味,肉質都整得好林,入口完全吾會覺得乾爭爭,湯底亦都好清甜,吾會話覺得太咸,令人食完有一種好口渴嘅感覺🤤⭐️魚片麵🍜魚片既質地彈牙爽口,份量亦都好多,非常底食👍🏻⭐️炸魚皮,咬落去脆卜卜,點湯食又得,吾點湯食亦得,兩種食法各有風味😝配埋一杯凍檸茶🍋簡直係爽歪歪🤓

⭐️魚片麵🍜魚片既質地彈牙爽口,份量亦都好多,非常底食👍🏻

配埋一杯凍檸茶🍋簡直係爽歪歪🤓
清湯牛腩麵
清湯牛腩麵
2023-05-18 83 views
💥招牌崩沙腩第一次來呢間出名既清湯腩面店見識到點解咁多人慕名黎食呢間餐廳除左佐敦呢間新開 好多其他區分店 📌清湯崩沙腩河 +蘿蔔+菜心崩沙腩&料都好足 超多好林😋清湯我至愛 原汁原味 📍佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖🏷️正九清湯腩(佐敦 )#佐敦 #美食
2023-05-18
Type of Meal
Dinner
2023-05-18 66 views
今日上堂路經佐敦正九牛腩聽說其他分店質素好食所以就試下崩沙腩河好食牛腩香濃牛味,肥瘦均勻腍得黎唔會一夾就散又多蔥河粉份量唔算多,方便我試埋其他小食紅油抄手一碟有十小隻,當佢食菜肉小雲吞食係幾好味,一啖一口正九牛肉羹喜歡食薑嘅人可以一試,因為有好多薑絲本身個肚唔係好舒服所以叫牛肉羹,唔食粉麵了牛肉是牛肉碎再加麵粉製成牛滑侍應姐姐教我食呢個配黑醋食腩汁蘿蔔蘿蔔冇渣,薑味甚濃腐乳通菜新鮮好食我一路食發現好多人到鋪問有冇雞脾店員姐姐說賣曬令到我很好奇呢!下次試下雞脾先
今日上堂路經佐敦正九牛腩
聽說其他分店質素好食所以就試下

崩沙腩河好食
牛腩香濃牛味,肥瘦均勻
腍得黎唔會一夾就散
又多蔥
河粉份量唔算多,方便我試埋其他小食

紅油抄手
一碟有十小隻,當佢食菜肉小雲吞食係幾好味,一啖一口

正九牛肉羹
喜歡食薑嘅人可以一試,因為有好多薑絲
本身個肚唔係好舒服
所以叫牛肉羹,唔食粉麵了
牛肉是牛肉碎再加麵粉製成牛滑
侍應姐姐教我食呢個配黑醋食

腩汁蘿蔔
蘿蔔冇渣,薑味甚濃

腐乳通菜
新鮮好食

我一路食發現好多人到鋪問有冇雞脾
店員姐姐說賣曬
令到我很好奇呢!
下次試下雞脾先
崩沙崩河
紅油抄手
正九牛肉羹(小)
腩汁蘿蔔/腐乳通菜
2023-05-16
Type of Meal
Dinner
崩沙崩河
正九清湯腩 (佐敦) 位於佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖. 如乘港鐵可從佐敦站下車, 從A出口步行約五分鐘便可到達. 今次我點了清湯牛腩撈麵($62),轉坑腩($8), 另加凍飲(+$3), 合共75元正, 吃得飽飽!清湯牛腩賣相華麗, 每塊也有均勻適中肥瘦比例, 更難得的是塊塊質素相同, 令人感動! 另外客人可要求牛腩加肥或加瘦, 此服務並不是間間粉麵店也可提供, 絕對是以人為本, 符合客人不同口味的需要! 這回我加了八大元轉坑腩, 切成塊塊大小相同的坑腩既易人口, 亦煙靭彈牙, 更不會痴牙, 牛腩鮮味噴灑而出, 令人回味無窮! 撈麵方面今日選了伊麵, 與幼麵比較另有一番風味! 美中不足的是另一鎮店食品崩沙腩太受歡迎, 一早售罄, 下次定必要試試!

撈麵方面今日選了伊麵, 與幼麵比較另有一番風味!

2023-05-14
$73 (Tea)
  • 清湯牛腩撈麵
  • 轉坑腩
  • 另加凍飲
2023-05-13 78 views
最近去了一家小店,試了他們的幾道招牌美食。其中最讓我印象深刻的是清湯牛三寶河,這道湯粉的湯頭清爽,鮮香味十足。牛腩、牛筋和牛肚的搭配非常完美,肉質鮮嫩,口感豐富。整碗湯粉的份量非常足夠,吃完後感覺非常滿足。除了湯粉,我也品嚐了他們的排骨擔擔面,這道面條口感彈牙,加上香辣的排骨和醬汁,非常開胃。他們的生菜也很新鮮,清爽可口,是一道很好的配菜。喝飲料的話,我推薦檸蜜和檸賓。檸蜜的酸甜口感非常適合夏天,檸賓則口感清新,微微帶有氣泡,非常消暑解渴。總體而言,這家小店的食物非常美味,份量也非常足夠。服務態度也非常好,讓人感到很舒適。如果你正在找一家好吃的小店,這裡非常值得一試!
最近去了一家小店,試了他們的幾道招牌美食。

2023-05-09 89 views
街坊牛腩粉呢日經過佐敦 因為趕住睇戲 所以就想食搵啲簡單嘅嘢食吓 見到呢間嘢都好多人所以就入去試吓🥰 清湯牛三寶河$62牛三寶係牛腩 牛筋 牛肚 全部都聞到好腍 好有牛味 牛筋腍到唔使點啖就已經溶係口中 牛腩細嫩 正😋 墨魚丸紫菜雲吞河 $52墨魚丸好彈牙 雲吞足料鮮美😄 油菜$19乾淨新鮮😋😋 凍檸茶跟餐+$8熱華田跟餐+$8 小店客流量都幾快 證明佢足料新鮮 😄😄 🎈正九清湯腩 (佐敦)佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
街坊牛腩粉

乾淨新鮮😋😋

凍檸茶跟餐+$8
熱華田跟餐+$8

小店客流量都幾快 證明佢足料新鮮 😄😄

🎈正九清湯腩 (佐敦)
佐敦佐敦道26D號餘慶大廈地下A-C號舖

2023-05-06 110 views
好耐之前帶韓國朋友食過一次😬一直都忘記唔到個味,甘岩經過佐敦見佢新開左分店,即刻入去食🏃🏻‍♀️.☑️清湯牛腩河 $50我轉左崩沙腩(+$8)同加左雲吞(+$8)🤓湯底就甘望落去好似好清冇咩味甘,但飲左一啖之後就好有驚喜🧐湯底十分清甜,完全冇味精既味,因為我之後都冇覺得頸渴🤤崩沙腩肥瘦均匀,咬落去完全唔會鞋,輕輕就咬得開👍🏻上次叫左佢地成份雲吞食唔哂,但又覺得好好食🤤好彩佢地有得就甘加兩粒,雲吞係用菜心同豬肉,皮薄得黎料好充實。一定會再無限回頭,性價比好高🤩
☑️清湯牛腩河 $50

2023-05-05 129 views
說來慚愧、小妹其實好少食清湯腩!上網搵左幾間之後決定揀左比較有口碑既正九清湯腩!食完之後對於清湯腩印象完全改觀!原來咁好食架!舖仔細細人流都唔少!睇來很受附近街坊青睞!清湯牛腩河$50〔牛腩升級崩沙腩加$8元)我以為清湯腩湯底會好清淡,點知完全吸收牛腩汁,一啲都唔單調!+$8升級崩沙腩完全物超所值!店員姐姐話牛腩每日新鮮直送,係店家招牌!入口很軟嫩,非常入味,超驚艷!下次一定再點!清湯牛三寶河(牛腩/牛筋/牛肚)$62 伊面底 +$4如果你同我一樣好貪心,一定要叫牛三寶,有牛腩、牛筋和牛肚,非常鮮嫩!牛筋骨膠原滿滿,滑溜至極!牛腩同樣濃郁,整體份量都好多!夠大碗!麵底*$4轉伊麵!真心好值得轉!好爽彈用埋掛湯!紅油炒手 $24這道菜不太辣!ok wor ,炒手皮薄餡足,紅油同時炒手好夾呀!

清湯牛腩河$50
〔牛腩升級崩沙腩加$8元)

清湯牛三寶河(牛腩/牛筋/牛肚)$62 伊面底 +$4

紅油炒手 $24

2023-05-04 100 views
我老公好喜歡食牛腩麵,見到剛新開就試吓,老公順便外賣一碗崩沙腩湯米粉,我很期待美味的崩沙米粉,我打開嚇了一跳,全部都是肥,根本不能食太失望了🤬真是想不通開一間新食店不簡單,不應該給這麽差肥腩稱為崩沙腩給客人,趕走客人,以後不會再幫襯。
2023-04-26
Waiting Time
300 Minutes (TakeAway)
$180 (Tea)